2016-07-02 620 瀏覽
夏日炎炎,口淡淡。想食D甜嘢。行經Pacific coffee, 見甜品價錢大衆化,旋即買了檸檬tart 同brownie 試試。Brownie 外層有DD焦,少少乾身,內裡是旦糕質地,有濃郁的朱古力味。以十四蚊一件,實在抵食。Lemon tart: 撻皮比較薄同稔身,檸檬饀甜甜酸酸。雖然不是最fine 的味道,但以十九蚊的質數,可以一解嘴饞。
2016-06-30
外賣自取
2016-07-02 291 瀏覽
今次同男朋友黎到附近, 熱都一個點! 所以頭期揾間cafe坐下, 結果來左呢度!呢一間個環境都OK, 唔算太嘈叫左二杯野飲, 一杯green tea latte,另一杯係chocolate paradise!係中學讀書個陣好鍾意去pacific coffee温書,, 味道依然咁正!超濃朱古力味, 面頭D cream加chocolate jam真係冇得頂!! green tea latte之前只係試過熱ge, 今次涷ge都唔錯, 加埋D cream溝下溝下真係超好味!

面頭D cream加chocolate jam真係冇得頂!

2016-06-28
2016-02-20 255 瀏覽
Rocky Road Chillino($37),帶有濃郁的朱古力味,啖啖都感受到濃濃的可可粉味道,比特濃朱古力有過之而無不及。不過飲到中段的時候,開始出現一些甜膩的感覺,因此最好配合一些小食是不錯選擇。飲品評分:6/10Oreo芝士蛋糕($27),外形貌似平時的OREO餅,上層和底層都由消化餅而成,中間夾層的是芝士蛋糕,略嫌餅底有點過硬,不夠鬆化。芝士蛋糕造得不錯,帶有濃郁的芝士忌廉味,在口腔裡瀰漫著,口感也''實在'',有種輕盈的感覺而且不會過甜,不得不讚。甜品評分:7/10

飲品評分:6/10

甜品評分:7/10
石板街、OREO芝士蛋糕
2016-02-19
石板街、OREO芝士蛋糕
2016-01-06 227 瀏覽
12月初,與朋友飯聚,好友送了一盒Pacific Coffee出品的紅莓曲奇給我,作為聖誕小禮物. 曲奇以圓型且透明的膠盒盛載,內裡有十多塊小小的圓型曲奇. 咬一口,曲奇不太鬆化,每塊曲奇也有少量紅莓乾,為不太甜的曲奇帶來少許酸味. 說實話,曲奇水準平平,但也多謝友人的一番心意呢!

說實話,曲奇水準平平,但也多謝友人的一番心意呢!

外賣自取
聖誕節
Cappuccino with Soya Milk用豆奶打唔長奶泡可以原諒, 但無奈地味道淡如水,唔講唔知我係飲緊 Cappuccino三文魚芝士批批內滿載著豐富而香濃蛋汁, 三文魚碎, Mozzarella cheese 咸香十足,批邊鬆脆。焗熱黎食, 味道算唔錯又飽肚。呢間Pacific Coffee 有Outdoor 不過當日太熱, 正午時份無人會坐外面囉。
Cappuccino with Soya Milk
用豆奶打唔長奶泡可以原諒, 但無奈地味道淡如水,

唔講唔知我係飲緊 Cappuccino
三文魚芝士批
批邊鬆脆。焗熱黎食, 味道算唔錯又飽肚。

2015-09-03
2015-07-13 352 瀏覽
11時多在中村取飛後,便到pacific coffee 食點東西,在 the one 的餐廳景觀相當不錯,這張是室內拍的,透過藍色玻璃窗景色顯得更蔚藍。而推開門,一陣熱風吹至,天空就是這樣,只能逗留一分鐘...一個簡單的早餐,要留肚在中村大擦一餐。飲品是我喜歡的品牌有汽果汁,有蘋果味及提子味,個人較喜歡另一款提子味。而眼前的火腿芝士牛角包於翻熱後賣相極不討好,但味道卻是一流。不算的上鬆軟的牛角包,配上融化的芝士立即加分,既滋味又邪惡,配搭什麼也相當好吃。炸豬扒沙津碎蛋包,炸豬扒較很薄頗乾,幸好有沙津碎蛋平衡過來,而粟米松子包味道不錯,不過整體質感太乾。

而推開門,一陣熱風吹至,天空就是這樣,只能逗留一分鐘...

一個簡單的早餐,要留肚在中村大擦一餐。

2015-06-20
2015-05-03 183 瀏覽
今日喺the one行到攰去pacific coffee坐,蛋糕嘅選擇唔算多,最後揀左oreo cheescake,好似算係特別d,點知一食就令人大失所望。面頭塊曲奇有少少朱古力味,但係又好淡,同餅底差唔多味,而中間嗰層好似係cream cheese mix orea碎,要好仔細品嘗食得出芝士味,唯一好嘅就係幾幼滑。蛋糕黎講,佢唔算好差,雖然都唔好得去邊,但佢真係完全達唔到芝士蛋糕嘅標準。

Oreo Cheesecake
2015-04-20
2015-03-25 272 瀏覽
啱鹽焦糖雜莓窩夫配雲尼拿及士多啤梨雪糕黎到呢度一定要試吓呢個兩款新口味既窩夫近期先出但已經好受歡迎跟住個表層好鬆脆但入面就好有口感而且呢到既窩夫特別甜同入味跟住就講下個雪糕啦雲尼拿雪糕香滑又唔會太稠士多啤梨雪糕淡淡都係果肉加上附送既草莓就完美最重要都係成個只售$48 真係好底藍莓白朱古力撻個人比較喜歡藍莓既鮮甜結果真係無揀錯既唔膩之餘真係好味仲要加上白朱古力既配搭高貴而不落俗而且中間有好多白朱古力碎親托之餘又唔會搶走藍莓味撻皮好脆同有餅味同埋真係好底食既甜品所以泥宜到建議要食呢個

啱鹽焦糖雜莓窩夫配雲尼拿及士多啤梨雪糕

同埋真係好底食既甜品
所以泥宜到建議要食呢個
2015-03-23
2014-12-07 329 瀏覽
離相約友人吃放題的時間還有一段距離(其實也有3小時之多),就到了the one 的「pacific coffee」打一下食文,記得以前讀書時也經常到cafe 溫書呢. . . 其實也蠻喜歡這個感覺的,靜靜地聽著柔和的音樂,專心地打文The one 分店人流不算太多,有室內及露天位置供選擇,但天寒地凍,買是室內位置比較好吧. . . 鮮奶抹茶 $36其實一向對pacific的咖啡感覺一般,所以這次就轉飲鮮奶抹茶一試,由於試過另一間大型連鎖店的抹茶,每次也是偏甜,所以習慣性地要了少甜茶色頗濃,入口滑膩,沒有抹茶常有的苦澀感,奶味香濃,由於減甜的關係,抹茶味相對較淡,甜度剛好適中,記得另一間每次少甜後,甜度還是非常非常的高,這次確實對pacific的飲品另眼相看太平洋咖啡 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE L121舖~~~~~~~~~~~~~~~總消費:$ 36味道:8/10環境:8/10服務:8/10衛生 : 7/10抵食 : 7/10
鮮奶抹茶 $36
[評分:8/10]

太平洋咖啡 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE L121舖
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 36
味道:8/10
環境:8/10
服務:8/10
衛生 : 7/10
抵食 : 7/10

2014-12-07
$36 (其他)
2014-10-14 120 瀏覽
番工中途嘅lunch hour, 自己一個又唔知食咩好, 行行下就走左上來睇下有咩食, 見到pacific coffee都幾岩一個人hea呀! 叫左一杯曲奇朱古力同一個芝士蛋餡餅就坐低左. 哩度好高, 成間鋪係一個角落頭, 周圍都係落地玻璃, 望出去個景觀好靚, 係度一個人坐下休息下都幾舒服呀~ 但因為周圍都係落地玻璃, D陽光照入來都幾熱, 杯朱古力D cream就熔得好快, 都飲唔夠3 4啖就熔得7788@@ 都唔知因為D冰熔得好快嘅關係, 杯野都幾淡, 好似有D稀, 朱古力味唔太濃, 不過D cream係好味嘅! 仲有個芝士蛋餡餅, 冇我想像中禁好味. 成舊野冇咩芝士味, 出面個面有D乾 入面就林ber ber 一pat野咁... 講唔出係咩味 唔算怪 不過唔係好食咯...
2014-09-03 416 瀏覽
因為8月果陣用會員卡,有手調飲品買一送一既優惠所以就去多左幾次xdddddd但咖啡我真心冇研究就唔多識評同埋我次次落好多cinnamon落去d味變哂不能作準因此我係唔會評及飲品既XDDLemon Apricot Cake一拆開包裝,陣陣微酸果香撲鼻而來蛋糕帶點濕潤,唔會太散碎,好易就可以用叉拮到食杏桃果乾甜中帶酸,果味甚濃重點係帶少少韌度,有咬口,質感對比幾有趣蛋糕仲有檸檬既香味,味道自然清新不會過激,稍為有點果酸味好開胃Banana Walnut Cake呢個又同上次去另一間買到既包裝唔同蛋糕體係十分濕潤,甚至可謂有點黏口香蕉味自然濃郁,甜度適中,感覺好順口蛋糕當中夾雜不少核桃碎,毫不吝嗇核桃香味幾重,加上微脆質感,配上軟身既香蕉蛋糕體,又係一對絕配:^)
因為8月果陣用會員卡,有手調飲品買一送一既優惠
所以就去多左幾次xdddddd
但咖啡我真心冇研究就唔多識評
同埋我次次落好多cinnamon落去d味變哂不能作準
因此我係唔會評及飲品既XDD
Lemon Apricot Cake

一拆開包裝,陣陣微酸果香撲鼻而來
蛋糕帶點濕潤,唔會太散碎,好易就可以用叉拮到食
杏桃果乾甜中帶酸,果味甚濃
重點係帶少少韌度,有咬口,質感對比幾有趣
Banana Walnut Cake
呢個又同上次去另一間買到既包裝唔同
蛋糕體係十分濕潤,甚至可謂有點黏口
香蕉味自然濃郁,甜度適中,感覺好順口
蛋糕當中夾雜不少核桃碎,毫不吝嗇
下午茶
  • Banana Walnut Cake
  • Lemon Apricot Cake
2014-05-19 238 瀏覽
這個星期一的晚上,室外天氣悶焗,似乎馬上就要下雨,原本準時下班就回家,離開公司的一刻,好友發訊息來問我有沒有約人,説很久沒有跟我吃飯了。想想也真有幾個月,就欣然約好了在尖沙咀見面,他總是個慢吞吞的人,我也有心理準備他會遲到,就想到來The One的pacific coffee坐著等,從地鐵站慢慢走過來,悶熱的天氣令人有點呼吸困難,空氣裡幾乎沒有水份,走進來坐在它們特有的紅包絲絨梳化上,望著那個玻璃餅櫃,好一會兒,才走到收銀機前點了一件朱古力紅苺蛋糕(Chocolate Rasberry Cake)。小小長方形的蛋糕,其深朱古力色的外貌已交待了它會是件散發著濃郁可可味的甜點,頂層的厚厚朱古力香軟,連同中間的朱古力mousse,夾在第二層的是紅苺精華,再下層是朱古力蛋糕,當4層一併吃時,香郁滑溜的朱古力mousse及鬆軟蛋糕,不會完全蓋過帶微酸的紅苺精華,還能感受到精華裡的紅苺粒。這份甜點……實在是這個悶熱晚上的一個解化劑。

這份甜點……實在是這個悶熱晚上的一個解化劑。
2014-05-19
$29 (其他)
2014-03-17 368 瀏覽
某日食完正餐又唔知食咩甜品好本身想食星記但佢又冇咩吸引到我路過太平洋,諗起好耐都冇食過麵包布甸,買個試下先XDDD麵包布甸由於係翻熱既,所以都預左會乾硬表面係韌實左d,不過總算帶點焦香燉蛋部分甜而不膩,重忌廉香但似乎水左d,變左少少似蛋花咁
某日食完正餐又唔知食咩甜品
本身想食星記但佢又冇咩吸引到我
路過太平洋,諗起好耐都冇食過麵包布甸,買個試下先XDDD
麵包布甸
由於係翻熱既,所以都預左會乾硬
表面係韌實左d,不過總算帶點焦香
燉蛋部分甜而不膩,重忌廉香
但似乎水左d,變左少少似蛋花咁
2014-01-04 110 瀏覽
每逢聖誕都要去大小商場逛下影下聖誕裝飾, 今日我一口氣去咗1881, HC, 同埋TO... HC有廸廸尼, TO有懶懶熊, 魚與熊掌皆可兼得, Happy Lucky!!!訂咗位食公仔炒飯但未夠鐘, 又唔想再週圍行, 皆因在霧霾天氣下實在不適宜太大活動量, 近近地去返商場入面的Pacific Coffee坐到夠鐘先走... 店內經常Full House是常識吧... 好不容易找到張小圓枱, 仲要貼住靚靚聖誕樹坐, Happy Lucky...唔想飲咖啡, 有得揀咩?!! 有, 有得揀!!! 可以飲熱朱古力同熱抺茶鮮奶, Yeah!!!熱朱古力香濃幼滑, 飲下後暖身又暖心... 熱抺茶鮮奶抺茶味道香濃, 回甘的時間很長, 奶泡口感順滑, 飲完全身暖笠笠, 好幸福...唔記得帶有7折的信用卡, 蝕咗... 噢撈...

Hot Chocolate Paradise, Green Tea Latte
唔記得帶有7折的信用卡, 蝕咗... 噢撈...
2013-12-10
聖誕節
約了朋友在樓上食飯,她卻早已在這裡等著,我便過來會合她,順便喝杯咖啡,hea 下。那時十二月還未到,店內已是又聖誕樹又聖誕裝飾的了。當然,還有聖誕咖啡。當紅色綠色啡色什麼色的咖啡連鎖都出 Gingerbread Latte 的時候,Pacific Coffee 又有什麼板斧呢?不就是標榜有機公平貿易的 Crema Scura 咖啡豆囉。Pacific Coffee 今年的聖人主題是 Wishing You a Beary Christmas, 所以咖啡紙杯用上了北極熊圖案。至於 Crema Scura Gingerbread Latte 味道如何,嗯,我一向都不喝甜咖啡的,今次特地破戒,要了少甜就覺得香料味不太夠,也許是要了 Tall size 溝稀了的關係,要自己另加肉桂粉才夠過癮。不過這裡勝在雜誌夠多(比綠色連鎖多很多呢),結果看個不亦樂乎,差點忘了要去吃飯!
那時十二月還未到,店內已是又聖誕樹又聖誕裝飾的了。
當然,還有聖誕咖啡。