2014-01-13 272 瀏覽
是日除夕,本來諗住求其搵間餐廳醫肚,於是入左黎。坐底見到MENU先知今日得呢個餐牌,無其他選擇。想平平地食餐都唔得全部都係過百蚊既扖餐餐湯、蒜蓉包蒜蓉包好細塊,但夠脆。海鮮濃湯好香,有好多料。甜蝦拼煙鴨胸沙律有點兒奇怪既配撘,刺身同沙律好似分開上比較好。同埋無咩沙律醬,唔好食。鐵板雜扖老公叫既餐,同平時果啲差唔多,不大分別。不過都好豐富,好多肉。仲有成條粟米。黑毛豬拼薯皮呢個出奇地好食,好食過鐵板既豬扖,煮到入面仲有少少粉紅色,肉質好嫩好JUICY,食唔停口。不過個汁就怪怪地,唔點汁好食啲。
是日除夕,本來諗住求其搵間餐廳醫肚,於是入左黎。
全部都係過百蚊既扖餐
餐湯、蒜蓉包
蒜蓉包好細塊,但夠脆。海鮮濃湯好香,有好多料。
甜蝦拼煙鴨胸沙律
鐵板雜扖
黑毛豬拼薯皮
2013-12-31
慶祝紀念
除夕
2013-11-25 242 瀏覽
煎薄牛扒早餐只需$31有大大塊經過鬆肉粉洗禮的薄牛扒,不過肉質可算還可以,肉味ok,燒汁沾過的牛扒是甜甜地,幾特別! 早餐還包括兩隻煎得香囗的荷包蛋, 很少機會在坊間可以食到有蛋黃汁的荷包蛋 . 香腸一條都是煎而非炸,質感是有分別的呵!切開牛角包是可聽到微微的酥脆聲,至少並非軟綿綿一團呵! 用來嗦蛋黃汁,mama mi-a ! 不過,那杯仔茄汁豆就不是太好,黃豆與茄汁並非融為一體,只能稱為茄汁下的黃豆!餐茶在早餐時段7:30至11:30是無限添飲(不過是否只適用於熱飲及咖啡奶茶就不得而知...)奶茶有茶味,不澀,奶味較少;咖啡並非即磨,啡味香濃!整體來說...以地段,早餐份量,適當時段無限添飲來說,就算牛扒肉是有被鬆過都是非常抵食,值得笑臉!
煎薄牛扒早餐只需$31
用來嗦蛋黃汁,mama mi-a
奶茶有茶味,不澀,奶味較少;咖啡並非即磨,啡味香濃!

2013-11-25
$31 (早餐)
2013-06-12 145 瀏覽
是晚在附近覓食, 本想到的餐廳排隊太多人, 便掃興地再找, 路過此冰室, 就進去吧!賣相都算吸引, 看似很大份很足料, 醋欠缺, 西蘭花很多, 不是完全白烚的沒味, 都算不錯, 蛋白及蛋黃自行拌勻, 生熟適中, 送飯不錯的餸!賣相都是不差, 有很多芝士, 但不是很香, 煙三文魚很多片, 很難得, 飯底較亁身但不似是炒底, 所以不是很香口, 加少許菇為配料, 不過不失服務可以, 職員有反應, 有禮
賽螃蟹
焗三文魚飯

服務可以, 職員有反應, 有禮
2013-05-25
2013-01-22 186 瀏覽
下午茶時間選了“太子冰室”, 價格屬於貴格!食物質素不錯,分量下午茶來說還算好的!雜果冰不好喝,紅豆冰還可以!這個雪菜米粉,很像粉絲,很幼的麵線,口感還好,不要放太久,要不很難吃的!這個多士一般!!!由於這裡的冷氣比較大,所以很快東西很冷了,對吃得慢的人來說感覺很不好!比較起來,價格比類似的食物貴2成左右吧!
下午茶時間選了“太子冰室”, 價格屬於貴格!
食物質素不錯,分量下午茶來說還算好的!
雜果冰不好喝,紅豆冰還可以!
這個多士一般!!!
比較起來,價格比類似的食物貴2成左右吧!
2013-01-05
2012-12-14 144 瀏覽
「太子冰室」這間茶餐廳,我幫襯過很多次,多數吃下午茶,也多數叫一些普通港式食物,如西多士、瑞士雞翼等,今次想試另一些口味,便點了「意大利芝士蛋糕」,即係Tiramisu 。在港式茶餐廳吃西式蛋糕,都好食極有限。 沒期望之下,這個Tiramisu 又竟然不錯喎,賣相不俗,層次分明,味道也是一樣頗有層次,芝士的部份很Creamy,蛋糕的部份也OK鬆軟,只是香味不足。 $30茶䬸有如此水準,算不俗,但要容忍嘈雜的環境呢。

$30茶䬸有如此水準,算不俗,但要容忍嘈雜的環境呢。
  • Tiramisu
2012-09-20 81 瀏覽
與同事lunch,去太子冰室,午飯時間好多人,好彩有位,係逼咗啲...服務算唔錯,唔會坐好耐都冇人理...要咗焗豬扒飯,個紅湯好普通,平平無奇...個飯...豬扒好差,好似冇味咁,同就咁喺雪櫃拎出嚟解凍直接放入去焗一樣,勁淡,飯有少許硬,好難食...奶茶都只係普通而已...一句講晒,唔合格!!!
2012-04-29 37 瀏覽
12:00 過左紅色暴雨, 街上不是太多人。幾個人, 最好慢慢傾。小朋友點了一個西冷扒, 加埋套餐$78.00, 牛扒8 成熟真係唔只, 硬到咬唔到, 好浪費。個主菜搞到咁, 配菜又唔多吸引; 寄望一個蒜茸包, 小朋友等了15分鐘, 先至有, 好無癮, 不過味道唔錯。本人點了一個叉燒烏冬, 叉燒大大片, 薄,只有三片, 味道都可以; 但係烏冬, 無口感,得個硬, 味道湯有味, 比想像中差得遠。最慘係唔多人, 一路食一路俾人收, 我有朋友習慣是先食餐後飲湯, 居然險一些俾人收左碗湯, 真係咁趕?平時搭車經過見到個名好吸引, 今日一試真係有排都唔會特意再來。
12:00 過左紅色暴雨, 街上不是太多人。

2012-04-29
慶祝紀念
生日
2012-04-26 26 瀏覽
有事要到太子做, 跟住要醫肚, 又落雨唔想週圍行見到呢間野都ok 濶落咁就入去試下晚飯揀d 野有扒餐同小菜我叫左個西冷扒+龍脷魚鐵板餐, 有湯, 飲品同甜品 $78OK 大件, 味道都可以類似花x 餐廳, 但地方比較潔淨不過, 竟然要加一 ... 有d surprised
有事要到太子做, 跟住要醫肚, 又落雨唔想週圍行
見到呢間野都ok 濶落咁就入去試下

晚飯揀d 野有扒餐同小菜
我叫左個西冷扒+龍脷魚鐵板餐, 有湯, 飲品同甜品 $78
OK 大件, 味道都可以
類似花x 餐廳, 但地方比較潔淨

不過, 竟然要加一 ... 有d surprised
2012-04-24
2012-02-20 21 瀏覽
行完街好累, 又唔想周圍找野食, 咁記得附近有間餐廰...咁就行去睇下有咩食同咩價錢, 一睇...$75一個牛扒餐, 都算平...咁就試下喇~~又有卡位坐, ok 喇~叫一個西冷扒配龍脷魚 + 薯條 , 牛扒ok, 有口感....但就牛味不夠..., 龍脷魚一般, 薯條就唔係好得, 佢倒哂d 汁落去...搞到淋哂...另一個叫咗西冷扒配尤魚筒 + 天使麵 , 扒一樣ok, 但尤魚筒就好唔掂...好淋....天使麵一般..個餐仲有一碗湯, 蒜蓉包, 甜品(雪糕), 同一杯飲品, 加另一服務費,服務就一般喇~~佢地好似好想客人快d 走....趕住俾下一輪客人...

天使麵一般..

2012-02-18
路過門口, 見有中式同西式的午餐供應, 價錢又不太貴, 人龍又不多, 即管又試下叫了一份黑椒牛柳絲抄烏冬跟中式湯, 另一份洋沖雞扒天使麵要紅湯, 兩個餐沒有餐飽送中式湯有點像味精湯 (忘記了湯名), 紅湯則像罐頭湯加了些雜菜黑椒牛柳絲抄烏冬和洋沖雞扒天使麵都是預先準備好, 所以不夠熱又沒有穫氣 黑椒牛柳絲抄烏冬多油, 牛柳入口不夠軟淋, 黑椒味反而突出, 咬到一粒粒的黑椒, 夠惹味洋沖雞扒天使麵配以一大片的雞扒, 肉質嫩滑, 但天使麵則略嫌少了一些, 伴以幾條紅蔔苩最後叫埋餐飲, 熱咖啡及熱杏霜熱咖啡不錯, 有咖啡香味, 至於熱杏霜稍為淡了一些, 杏仁粉下得不夠多

最後叫埋餐飲, 熱咖啡及熱杏霜
2011-12-17
2011-11-28 21 瀏覽
班的Lunch Time, 同事帶我去吃飯在這間店我們點了三個Lunch Set黑椒牛柳絲炒烏冬:: 辣辣的 蠻多牛柳絲 好好吃!!蕃茄豬扒飯:: 這個蕃茄醬汁超好吃 好特別的香味豬扒已經切開了一塊塊的 肉蠻嫩的~ 正!!雪菜肉絲炆米:: 乾濕度剛好, 不太咸, 好味整體來說這間店的食物不錯~~ 價格也ok !!
班的Lunch Time, 同事帶我去吃飯
在這間店我們點了三個Lunch Set

黑椒牛柳絲炒烏冬:: 辣辣的 蠻多牛柳絲 好好吃!!
黑椒牛柳絲炒烏冬
蕃茄豬扒飯:: 這個蕃茄醬汁超好吃 好特別的香味
豬扒已經切開了一塊塊的 肉蠻嫩的~ 正!!
蕃茄豬扒飯
雪菜肉絲炆米:: 乾濕度剛好, 不太咸, 好味
雪菜肉絲炆米
整體來說這間店的食物不錯~~ 價格也ok !!
黑椒牛柳絲炒烏冬
蕃茄豬扒飯
雪菜肉絲炆米
2011-09-08 20 瀏覽
星期日同左女友去左呢間店食下午茶,竟然要等位......等左5分鐘到就有位了,叫左個常餐,常餐係公雞翼公仔麵加牛油麵包,跟住一個瑞士雞翼餐,佢d野唔太好味,尤其係公仔麵竟然係大光麵......仲要$32一位好貴......唔會再來
星期日同左女友去左呢間店食下午茶,竟然要等位......
等左5分鐘到就有位了,叫左個常餐,常餐係公雞翼
公仔麵加牛油麵包,跟住一個瑞士雞翼餐,佢d野唔
太好味,尤其係公仔麵竟然係大光麵......仲要$32一
位好貴......唔會再來
5 分鐘 (堂食)
2011-09-08 33 瀏覽
之前光顧過很多次,每次都是宵夜時段,今次很難得七時多去吃晚飯,要加一兼沒有免費添飲,亦沒有特價的鐵板餐,西式晚餐最便宜的也要$58,感覺不太划算。店內九成滿,幸好近門口處有六人桌,我們無需等候。點了兩款西式晚餐,包西湯、飲品和甜品,另外散叫了一碟乾炒牛河和鐵板西冷牛扒,鐵板加$20可變成套餐,個人認為太貴,所以沒有改為套餐。白湯:賣相尚可,蘑菇味濃,質感比較稠。紅湯:味道普通,蔬菜不多。蒜蓉包:五個人點了三個餐卻送來了六塊蒜蓉包,可能每個餐有兩塊,份量不錯,可惜麵包不夠脆,亦沒有蒜蓉香,好像放了很久,實在不好吃。俄羅斯薯仔沙律:這沙律到底那一部分與俄羅斯有關呢?吃過後我也不知道。其實只是平常自家可製的沙律,沒有特別,蔬菜不見得很新鮮。椰香燒雞扒配蛋炒飯:侍應一端上桌便嗅到陣陣椰香,好!雞扒比飯多,所以非常飽肚。雞扒炸得頗脆,但有少許油膩。泰式香茅豬扒配煙肉炒意粉:橙色的醬汁味道一般,甜味重、酸味少;豬扒有兩大塊,肉質算軟;煙肉非常少,只有數小片;最失望是那些炒意粉,份量少,兼且太軟和太碎了。乾炒牛河:有水準,牛肉又嫰又多,完全不韌。鐵板西冷牛扒:熱騰騰,絕對有鋸扒的感覺。我覺得牛扒很腍

白湯:賣相尚可,蘑菇味濃,質感比較稠。
白湯
紅湯:味道普通,蔬菜不多。
紅湯
蒜蓉包
其實只是平常自家可製的沙律,沒有特別,蔬菜不見得很新鮮。
俄羅斯薯仔沙律
椰香燒雞扒配蛋炒飯
泰式香茅豬扒配煙肉炒意粉
乾炒牛河:有水準,牛肉又嫰又多,完全不韌。
乾炒牛河
鐵板西冷牛扒:熱騰騰,絕對有鋸扒的感覺。我覺得牛扒很腍,又有肉汁,但同桌的朋友則認為有很濃的鬆肉粉味。
鐵板西冷牛扒
甜品:雪糕未送到已開始融化,味道不佳,沒有果味,明顯是廉價產品。
甜品
服務方面,侍應工作勤快,甚至「過快」!當我們一放下餐具,他們便馬上來詢問是否不要,收碟速度特快,感覺像催促我們快些吃、早點走一樣。
個人認為宵夜時段比晚市好,可以坐得久一些之餘,亦較抵食。
2011-09-04
白湯
乾炒牛河
椰香燒雞扒配蛋炒飯
鐵板西冷牛扒
2011-08-09 26 瀏覽
同完表哥行完始創!表嫂打嚟追人,於是表哥極速回家.又係一支公食飯.上次既鋸扒記印象唔錯.但今日既焗飯...先嚟羅宋湯同蒜茸法包3.5分:同上一次一樣咁正. 個兩件法包真係好想ENCORE今日叫咗焗羊仔肉飯4分:羊肉唔羶,幾好.今次個飯底香D. 個汁焗得夠正 好食過上一次.餐茶既凍啡一般.不過不失.本應想叫芝士蛋糕,但太飽啦.真係要下一次啦!
同完表哥行完始創!
表嫂打嚟追人,於是表哥極速回家.
又係一支公食飯.
上次既鋸扒記印象唔錯.
但今日既焗飯...
先嚟羅宋湯同蒜茸法包
3.5分:同上一次一樣咁正.
個兩件法包真係好想ENCORE
今日叫咗焗羊仔肉飯
4分:羊肉唔羶,幾好.今次個飯底香D.
個汁焗得夠正 好食過上一次.
餐茶既凍啡一般.不過不失.
本應想叫芝士蛋糕,但太飽啦.
真係要下一次啦!
2011-08-07
10 分鐘 (堂食)
2011-08-07 35 瀏覽
行完金都,近近地係樓下食晚飯。焗魚柳飯:魚柳厚身嫩滑,醬汁香濃,飯份量多番d就更match。炒雜菌:賣相好西餐 feel,但唔夠香。蘿宋湯配蒜蓉包:蘿宋湯香濃,蒜蓉包鬆脆。焗魚柳飯實在好味,要再品嘗。
行完金都,近近地係樓下食晚飯。
炒雜菌:賣相好西餐 feel,但唔夠香。
蘿宋湯配蒜蓉包:蘿宋湯香濃,蒜蓉包鬆脆。
焗魚柳飯實在好味,要再品嘗。
蘿宋湯
焗魚柳飯