2023-04-22
港島西除咗海傍一帶唔少出色餐廳,其實橫街小巷中,都有高質嘅居酒屋🤭等我哋一齊發掘一下啦!💬 海葡萄沙津🪸首先就係點選嘅前菜,緊係試下唔係成日都可以食到嘅海葡萄啦!沙津入面仲有車厘茄、羅馬生菜同埋羽衣甘藍等,灑上黑醋汁,酸酸甜甜,做前菜真係好適合😻👏回頭食: ⓨⓔⓢ💬 墨汁燒腸🦑甜甜脆脆嘅表面,滲出墨汁嘅香,咬落仲有墨魚粒粒嘅彈牙🤩回頭食: ⓨⓔⓢ💬炸豆腐 🍽️炸豆腐真係必食!佢薄薄嘅炸皮,外酥內軟🥰 ,表面吸收咗似鰹魚湯汁嘅醬汁,加上木魚碎、香蔥、子薑蓉錦上添花🤭回頭食: ⓨⓔⓢ💬豚肉蘆荀卷🍢蘆荀好鮮嫩,吸收哂炸豚肉嘅肉汁,入口淡淡炸肉香,加埋蘆荀清新,食落感覺唔會好膩🤩回頭食: ⓨⓔⓢ💬燒雞軟骨🐥雞軟骨食落酥脆滿滿油香係必備,但燒雞軟骨一般好易被燒到太乾身🫠 值得一讚係佢哋嘅雞軟骨岩岩好👏👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬清酒煮蜆🍶依款有驚喜😻 居酒屋必點!佢嘅蜆好大隻同肥美,個湯汁base酒味好足夠且好香,蜆嘅鮮味都融入當中,非常鮮甜!回頭食: ⓨⓔⓢ💬燒厚切牛舌🐂厚切口感滿滿,軟滑肉質,牛味好濃😻 加上黑椒做調味,十分惹味!回頭食: ⓨⓔⓢ💬燒雞肝🐔喜歡食內臟就要試下佢哋嘅燒雞肝;燒起嚟唔會太老
💬 海葡萄沙津🪸
💬 墨汁燒腸🦑
甜甜脆脆嘅表面,滲出墨汁嘅香,咬落仲有墨魚粒粒嘅彈牙🤩
💬炸豆腐 🍽️
💬豚肉蘆荀卷🍢
💬燒雞軟骨🐥
💬清酒煮蜆🍶
💬燒厚切牛舌🐂
💬燒雞肝🐔
喜歡食內臟就要試下佢哋嘅燒雞肝;燒起嚟唔會太老,但有時會好怕內臟整唔熟,佢哋就燒得岩岩好🤩 表面有甜甜嘅燒汁,口感比豬肝散少少,軟滑食落有回甘香❤️
💬燒雞翼🪽
香脆表面加上五香味,味道偏咸,都幾惹味!🤭
💬豚肉腩🐷
佢哋嘅豚肉腩燒到微焦香,多餘油份流出嚟,平日最怕脂肪太分明而滿口油膩感,佢哋嘅豚腩肉就唔會喇~加埋黑椒等調味,美味可口!!😻
💬燒美國安格斯西冷🥩
牛肉肥瘦比例適中,咬落滿滿肉汁,仲有燒汁搭配,令牛肉味道更鮮明,而且肉質厚實但唔韌👍不錯!
回頭食: ⓨⓔⓢ
總結一下,店鋪位置距離港鐵唔遠,店內裝潢充滿特色,好有經典居酒屋嘅感覺;店員好有禮貌👍👍服務亦好細心,聽到隔離檯要走蔥,佢自動幫其他菜式都走蔥👏
❤️太吉
❤️西環堅尼地城厚和街28號順昌大廈地下B舖