2024-04-13
係元朗行行吓街,突然比呢間紅綠色嘅門口吸引住!原來係食咖哩嘅🍛餐廳,好耐冇食過咖喱啦,決定要入去試吓😋話明叫『天龍咖喱』,緊係要食招牌嘅「咖喱」啦!🍽️咖喱吉列豬扒飯呢排吉列豬扒絕對係真材實料呀!食落啖啖肉,用麵包糠炸過嘅吉列豬扒食落去好好鬆脆同香口!食吉列豬扒最驚佢太厚粉,而呢間豬扒嘅粉層就啱啱好,食咗半塊已經好滿足😌加埋個咖喱汁簡直係絕配!不過個咖喱係分開上,唔使怕咖喱會令豬扒浸到好腍,唔會影響口感😆另外仲加咗塊酥油薄餅點咖喱汁食,薄餅唔會好韌同厚身,香口又唔會好油膩😋🍽️惹爆蔥油三黃雞飯食落啲雞肉好滑又厚肉,雞肉嫩滑且唔會好嚡身!加埋啲炒過嘅香蔥配埋落啲雞到一齊食,蔥香味好濃郁,送飯一流呀👍🏻🍽️特級花枝丸花枝丸炸到好金黃香脆,雖然係花枝丸係炸出嚟,但食落又唔會覺得好油!花枝丸面頭仲會灑上椒鹽,配埋個泰式辣醬,食落好滋味😋🍽️雞皮餃子呢款雞皮餃子絕對要再encore,都係第一次食用雞皮包嘅餃子🥟創意感加分💯將雞皮炸到好惹味,雞皮嘅煙靭配餃子足料嘅餡肉,食落有外脆內軟嘅口感,令到層次感好豐富😆🥤椰子冰椰子冰飲落好清新同香甜,就算啲冰融哂都唔會影響到椰子冰嘅甜度同口感!食完咖喱配返杯椰子冰,
🍽️咖喱吉列豬扒飯
🍽️惹爆蔥油三黃雞飯
🍽️特級花枝丸
🍽️雞皮餃子
🥤椰子冰
椰子冰飲落好清新同香甜,就算啲冰融哂都唔會影響到椰子冰嘅甜度同口感!食完咖喱配返杯椰子冰,仲可以解膩😝
🫖蜂蜜柚子蜜
呢杯蜂蜜柚子蜜好足料,飲落口就知道餐廳落咗好多柚子蜜!而且蜂蜜柚子蜜仲含有豐富維他命C同可健脾去濟添呀!食完飯同小食之後飲番一杯,好夾呀🤩