嚟到sell咖喱嘅餐廳,對咖喱當然有啲期望,豬扒雞扒都嗌咗份試試,但係個咖喱汁都幾令人失望。。簡單嚟講,就係冇乜咖喱味,同埋有啲浠,似羅宋湯咁雞扒冇乜特別,反而豬扒有驚喜,大份同香口我加6蚊多隻蛋,望落好似滿足啲

雞扒冇乜特別,反而豬扒有驚喜,大份同香口
我加6蚊多隻蛋,望落好似滿足啲

咖哩雞扒飯
咖哩豬扒飯
2023-02-11 82 瀏覽
天龍咖哩 (元朗)📍地址:元朗合益路17-53號合益中心地下23號鋪=================今日同朋友黎到元朗西鐵站附近,見到呢間餐廳個招牌幾靚,幾有玩味感,加上我地都好耐冇食過咖哩,於是就入去試試佢。😍其實天龍咖哩已經在元朗開店差唔多一年半, 餐廳招牌就係正宗巴基斯坦咖哩,洋蔥會比其他國家咖哩多,絕對唔係咖喱磚開出嚟,而係用咖喱粉煮出嚟🤩真係誠意之作‼️咖喱味道相當唔錯, 再配上薄餅真係好夾好美味。❤️我地叫左咖喱吉列豬扒同咖喱牛腩各一,吉列豬扒大大塊,外脆內軟,d 豬肉仲係好juicy。 牛腩方面,配咖哩本身已經係天作之合,呢度d 牛腩份量好多,絕對足料,值得推介。小食方面,我地叫左牛肉薯餅+炸雞塊,我同朋友都覺得個薯餅好出色,好鬆軟,下次可以再叫其他野😛
天龍咖哩 (元朗)
📍地址:元朗合益路17-53號合益中心地下23號鋪
=================

2022-12-30 350 瀏覽
作為一名健身教練,黎到元朗上堂,行哂成條合益路都諗唔到食乜,最後決定都係 #天龍咖哩今次就試吓佢哋歌咖喱豬扒飯同埋牛肉薯餅大家都見到啲塊有骨大豬扒煎到金黃色、啖啖肉,有呀媽煎豬排果種味度!咖喱汁我就另外加咗辣油(個辣油有料到!),應該屬於中辣,問返老闆先知,個辣油都係自家制,唔怪得有種獨特既味道!!!!牛肉薯餅新鮮即炸外脆內軟,味道非常特別,想更滋味一定要加埋咖哩一齊食!#Curryten_天龍咖哩

今次就試吓佢哋歌咖喱豬扒飯同埋牛肉薯餅

#Curryten_天龍咖哩
  • 咖哩豬排飯
  • 牛肉薯餅
2022-12-30 90 瀏覽
作為一名健身教練,黎到元朗上堂,緊係要試吓元朗最出名既 #天龍咖哩 大家睇睇個咖喱汁幾足料!由幾十種香料煮成,淨係個汁已經可以餸到3碗飯!再睇埋塊雞排,每份都係即煎,皮脆肉嫩!追加一隻太陽蛋都係$6!!!最令我意想不到既係有雞皮餃子!餃子外皮係用原塊雞皮包,煎香後果陣雞油味真係令我食慾大增!另外一提,老闆話佢地個辣汁係自加制,辣味有別於其他餐廳,如果食自辣既朋友可以另試辣汁

• 咖哩雞排飯
  • 雞皮餃子
2022-11-01 476 瀏覽
三長水遠入嚟元朗,當然要試下呢間咖喱店啦!加上小弟鍾意食咖喱,呢間一定走唔甩🍲🍲咖喱牛脷飯+薄餅 🍛🐮 ($59+$9)難得有舖頭煮咖喱會落超多洋蔥,勁惹味再整塊薄餅點下啲咖喱汁撈埋啲洋蔥一齊食,正~!!牛脷唔會太難入口,幾淋,唔錯👍👍但如果薯仔可以整多一兩食就最好😆😆傷檸樂 (+$13)🍋🍋飲完會好傷心嘅檸樂😆😆唔係,係檸檬+咸柑桔+可樂天龍雞皮卷 ($42)🐔🐔餐廳嘅招牌菜,雞皮卷住雞肉,然後攞去炸,外脆內軟,點啲泰式雞醬,推薦~!!雖然鋪頭細小,地方狹窄,但食物質素都可以👍👍可以再食

咖喱牛脷飯+薄餅 🍛🐮 ($59+$9)
難得有舖頭煮咖喱會落超多洋蔥,勁惹味

再整塊薄餅點下啲咖喱汁
撈埋啲洋蔥一齊食,正~!!
牛脷唔會太難入口,幾淋,唔錯👍👍
但如果薯仔可以整多一兩食就最好😆😆

傷檸樂 (+$13)🍋🍋
飲完會好傷心嘅檸樂😆😆
唔係,係檸檬+咸柑桔+可樂

天龍雞皮卷 ($42)🐔🐔

雖然鋪頭細小,地方狹窄,但食物質素都可以
👍👍可以再食

咖哩牛脷飯+薄餅

天龍雞皮卷

傷檸樂
2022-10-12
天龍雞皮卷
傷檸樂
2022-09-05 467 瀏覽
天龍咖哩位於又新街盡頭 如果有打算入元朗搵食嘅人應該都聽過又新街鋪頭細細 唔太起眼 裝修有啲似新派茶記 叫外賣嘅人較堂食嘅多其實之前就已經食過一次外賣咖哩吉列魚柳飯今次就試下個咖哩牛脷(熱飲+$3 凍飲+$6)食咖哩點少得薄餅 梗係要加塊黎試下咖哩係印度/巴基斯坦嘅咖哩 有大量嘅洋蔥粒辣度接近唔辣 有得另外叫加辣 味道控制得幾好 唔會太鹹 而且幾香 入面有幾舊細薯仔 好入味 碗仔細細原來入面都有3大塊牛脷 算係對得住個價錢 牛脷都夠淋 唯獨係根部有小小柴 可以接受👍🏻薄餅表面平平無奇 食落又幾鬆軟 有驚喜就咁點咖哩已經好好味 夾埋牛脷一齊食直頭覺得幸福絕對係必叫順帶一提 小食方面有得叫薄餅連咖哩 唔一定要叫咖哩飯另外我地仲叫左個蔥油雞飯呢個就比較失色雖然蔥油真係又香又好味但三黃雞食落無嘜特別佢唔會好鞋 但又未列好滑蔥油味較重亦唔太食到雞味感覺有啲似食緊燒味檔切雞飯份量唔少 但燒味切雞黎講元朗有太多平靚正之選總括而言本人都係比較推薦食咖哩👍🏻另外提一提 外賣平台自取有折 如果叫外賣可以考慮一吓🙊
鋪頭細細 唔太起眼 裝修有啲似新派茶記
叫外賣嘅人較堂食嘅多
其實之前就已經食過一次外賣咖哩吉列魚柳飯
今次就試下個咖哩牛脷(熱飲+$3 凍飲+$6)
食咖哩點少得薄餅 梗係要加塊黎試下

牛脷
  • 咖哩類
  • 薄餅
2022-08-04 457 瀏覽
咖哩試食老公話最近見到呢間天龍咖哩有啲好評喎所以就嚟試吓喇茄子雞扒蛋飯原先個名係超長架雞扒幾好食又夠滑茄子同蛋一般原先諗住茄子會唔會係成條呢不過呢碟賣相都ok啲汁撈埋啲飯仲好好味咖啡牛筋腩飯對於一個唔食辣嘅我嚟講係一啲都唔辣我個人鐘意食牛筋同薯仔薯仔仲好好味最失望係呢個印度薄餅下面嗰塊仲要係偏生口感同味道都一般總括嚟講可以接受我個人比較少食呢類食物所以都好難作比較但如果有朋友話想試嘅都可以再嚟食吓
咖哩試食

總括嚟講可以接受
我個人比較少食呢類食物所以都好難作比較
但如果有朋友話想試嘅都可以再嚟食吓

2022-04-19 777 瀏覽
元朗開左天龍咖哩,本身小編唔算對咖哩好有興趣~呢都想一試😎 呢日就買左外賣番去同家姐share~不得不提收銀哥哥同其他店員都好禮貌😚🍛 咖哩牛脷飯 $59小編係超中意食牛脷,呢度既牛脷又厚又淋又夠牛味,有成4大塊😱😱 真係超正!咖哩仲配埋薯仔一齊煮,都煮得超淋超入味😳講番咖哩,唔辣既,食得出超濃~唔食點評,就係好有咖哩味😁🫓 薄餅 $9(加配)食咖哩點可以冇薄餅!小編都加點左一塊,好香脆😄😄😄 都幾大塊下~點咖哩汁食,絕配🥰 一定要加一塊呀!單點可能都覺得少貴,但絕對物超所值🥰兩個女仔細胃啲仲可以share tim😚
元朗開左天龍咖哩,本身小編唔算對咖哩好有興趣~
呢都想一試😎 呢日就買左外賣番去同家姐share~
不得不提收銀哥哥同其他店員都好禮貌😚

🍛 咖哩牛脷飯 $59
咖哩仲配埋薯仔一齊煮,都煮得超淋超入味😳
講番咖哩,唔辣既,食得出超濃~
唔食點評,就係好有咖哩味😁

🫓 薄餅 $9(加配)
點咖哩汁食,絕配🥰 一定要加一塊呀!

單點可能都覺得少貴,但絕對物超所值🥰
兩個女仔細胃啲仲可以share tim😚
2022-04-07 476 瀏覽
山長水又遠行到入深山,食咩補充體力好呢?近日發現元朗「天龍咖哩」既「露營牛舌」真係一個唔錯既選擇!一盒有十幾舊既厚切牛舌,店長已經預先滷熟左,只需輕輕煎到金黃色就可以食喇😍牛舌含有脂肪,只需用大火逼到出油,就可以連油都唔洗帶,煮到下一度菜!除此之外,配埋白飯仲可以補充到充夠既蛋白質、脂肪、碳水!絕對可以為今日同聽日既旅程補返到體力!P.S 呢份「露營牛舌」係餐單無既,每一盒都會因為數量/重量而價錢唔一樣,有咩問題就打外賣電話問吓啦🤙🏾
山長水又遠行到入深山,食咩補充體力好呢?

近日發現元朗「天龍咖哩」既「露營牛舌」真係一個唔錯既選擇!

除此之外,配埋白飯仲可以補充到充夠既蛋白質、脂肪、碳水!

絕對可以為今日同聽日既旅程補返到體力!

2022-03-19 524 瀏覽
🐮🍛👅🥩🫓金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯 (附油酥餅兩塊) $112✨巴基斯坦咖喱做洋蔥番茄做底, 偏甜✨大四喜就係牛腩, 牛筋, 牛脷, 牛肉, 略嫌佢有D大舊, 索汁冇咁多✨但整體黎講就煮得腍既, 咖喱都好香, 微辣, 但冇乜特別, 酥餅都係急凍貨仔, 就未必會回頭了-🍛🧆🍛咖喱生煎肉餅飯 $57✨有3大塊份量唔少, 但係佢個肉餅好重味, 同個咖喱唔太夾🥲✨明白係因為佢可以單叫生煎肉餅飯, 就咁配飯食就岩岩好既✨但我expect配咖喱既話個肉餅要淡D, 如果可以分開調味就好了-🔥🐤香酥雞 $38✨本身最想食天龍雞皮卷, 俾左錢先出黎講賣晒, 就退左幾蚊轉炸雞✨佢係台式酥炸果隻, 我個人就prefer juicy d冇咁乾既炸雞, 但佢都係好食的

🐮🍛👅🥩🫓
金牌牛魔王咖喱牛大四喜飯 (附油酥餅兩塊) $112
✨巴基斯坦咖喱做洋蔥番茄做底, 偏甜

🍛🧆🍛
咖喱生煎肉餅飯 $57
✨明白係因為佢可以單叫生煎肉餅飯, 就咁配飯食就岩岩好既

🔥🐤
香酥雞 $38

外賣自取
【洋蔥番茄煮成茸🧅🍅軟淋巴基斯坦咖哩牛筋】咖哩大家食得多,但巴基斯坦咖哩你試過未?元朗新開呢間咖哩小店同一般賣開既日式/印度咖哩唔同,專賣巴基斯坦咖哩。巴基斯坦咖哩以大量洋蔥同番茄做膽,慢慢炒成茸。咖哩可配以多種牛部位如牛腩、牛筋、滑牛、牛利,另可選豬雞魚等等✏✏✏✏✏✏✏👅味道:6/10🌌環境:7/10👍🏻推薦:5/10______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作咖哩牛腩牛筋飯 $62 (另加$9薄餅)- 先講咖哩,本身唔知道佢係巴基斯坦咖哩,一入口一刻,沒有印度椰奶香,沒有港式花奶,更不像日式咖哩,感覺我食緊一pat食不出什麼東西既茸。後來睇牆上報道先知係洋蔥同番茄黎- 全程咖哩係無乜味,只能食到淡淡辣味- 報道話佢落左超過12種香料,可惜食唔出…亦無印度咖哩果種既濃味香味- 牛腩連埋筋膜上,多膜少肉,肉係韌既,口感有少少油- 牛筋就要一讚👍
【洋蔥番茄煮成茸🧅🍅軟淋巴基斯坦咖哩牛筋】

咖哩牛腩牛筋飯

咖哩大家食得多,但巴基斯坦咖哩你試過未?

✏✏✏✏✏✏✏

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

咖哩牛腩牛筋飯

咖哩牛腩牛筋飯 $62 (另加$9薄餅)

後來睇牆上報道先知係洋蔥同番茄黎
咖哩牛腩牛筋飯

- 全程咖哩係無乜味,只能食到淡淡辣味
- 牛腩連埋筋膜上,多膜少肉,肉係韌既,口感有少少油
咖哩牛腩牛筋飯

- 牛筋就要一讚👍係炆到好軟,好大舊,應該係我食過最淋既牛筋
- 薄餅主要for點汁用,可惜巴基斯坦咖哩係好淡無味既茸。薄餅感覺係平時超市買到果種冰鮮薄餅,再烘熱上枱。拎上手係淋,沒有脆邊邊,$9薄餅好失望

Overall:我覺得咖哩係成個食物既精粹,可惜只係淡而無味既茸(oh well, 有微辣味既😑),不知是否這是巴基斯坦咖哩係特點,定餐廳問題,總之大家要有心理準備
(📍元朗) 天龍咖喱
元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
2022-01-24 419 瀏覽
離遠就俾個港式漫畫風格招牌吸引到*咖喱豬扒飯($52)超 級 大 碟 !碟飯多到夠兩個人食,豬扒好香口,不過脂肪比較多,如果無咁多脂肪就好喇🙈咖喱食落比滑牛辣🌶*咖喱滑牛肉飯($55)牛肉份量多到嚇親,牛肉好滑咖喱少辣👍🏻*薄餅(飯餐+$8)就係平時超市買到嘅印度薄餅,用黎點咖喱好快食曬好食嘅港式咖喱真係可遇不可求,呢間小店認真唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
離遠就俾個港式漫畫風格招牌吸引到

*咖喱豬扒飯($52)

*咖喱滑牛肉飯($55)
牛肉份量多到嚇親,牛肉好滑咖喱少辣👍🏻

*薄餅(飯餐+$8)
就係平時超市買到嘅印度薄餅,用黎點咖喱好快食曬

好食嘅港式咖喱真係可遇不可求,呢間小店認真唔錯👍🏻👍🏻👍🏻
2021-12-05
  • 咖喱豬扒飯
2021-12-30 370 瀏覽
上網睇到好多人話好好食黎試下 比個機會新店,門口等左陣位都等左十張枱, 環境裝修都幾好,嘟個安心出行就入去坐喇。睇左陣餐牌,揀左個吉列豬扒咖喱飯。待應態度都正常 。等左十分中到 飯黎了,賣相係幾好 同出面阿x咖喱個樣都差唔多。試食了,食落去唔夠辣,味道普普通通,吉豬同平時食果d差不多,飯正常 可能我冇加辣喇 因為佢果到寫有得加辣,所以我覺得一般般,都幾大碟 最後食唔哂飲埋杯野,埋單走人 。下次有機會再試加辣喇 希望好食喇
2021-11-21 1580 瀏覽
朋友推介有間元朗新開嘅咖喱店好惦我問有冇佐敦亞龍咁好食佢話差唔多一心諗住係舊式餐廳點知餐廳原來係後生仔開裝修等等都好舒服餐牌簡單玩味十足簡單又清楚經過朋友推薦,一定要食呢度嘅咖喱所以所以不加思索一定要試佢咖喱一上枱,俾佢㗎你去未同埋顏色吸引顏色好靚絕對唔係平時喺茶餐廳食開嘅港式咖喱再加上香蔥同埋紅椒七彩顏色,食慾大增味道類似混合咗少少香料聽店員講,入面會有啲蔬菜、薯仔仲有啲香料咖喱牛腩牛筋飯鍾意佢呢度啲用料高質我估廚師對食物都幾有要求牛腩唔係一味柴嘅牛腩,近腩邊位置食落口感同埋味道都一流咖喱生煎肉餅飯配薯仔個人最推介呢個,入面有三大塊巨型嘅肉餅肉餅一咬落去就知道係手打並唔係出面買返嚟預製件味道新鮮 有口感彈牙咖喱吉列魚柳飯一上枱我即刻waaa 聲塊雞柳比我想像中大好多實不相暪本身我以為超大碟白飯我食唔晒但係因為佢嘅汁太好食我食食吓已經食晒成碟點配紅豆冰超香濃椰汁🥥大愛解渴又唔會太甜 小凍飲啱晒中女養生其實真係好少機會入嚟元朗朋友介紹呢間餐廳我覺得坐一個鐘頭屯馬綫入嚟無所謂了真心好食!快啲喺市區開到間分店啦

朋友推介有間元朗新開嘅咖喱店好惦
我問有冇佐敦亞龍咁好食
佢話差唔多
一心諗住係舊式餐廳
點知餐廳原來係後生仔開
裝修等等都好舒服

餐牌簡單玩味十足
簡單又清楚
經過朋友推薦,一定要食呢度嘅咖喱
所以所以不加思索一定要試佢咖喱

一上枱,俾佢㗎你去未同埋顏色吸引
顏色好靚
絕對唔係平時喺茶餐廳食開嘅港式咖喱
再加上香蔥同埋紅椒
七彩顏色,食慾大增
味道類似混合咗少少香料
聽店員講,入面會有啲蔬菜、薯仔仲有啲香料

咖喱牛腩牛筋飯
鍾意佢呢度啲用料高質
我估廚師對食物都幾有要求
牛腩唔係一味柴嘅牛腩,近腩邊位置
食落口感同埋味道都一流

咖喱生煎肉餅飯配薯仔
個人最推介呢個,入面有三大塊巨型嘅肉餅
肉餅一咬落去就知道係手打

我覺得坐一個鐘頭屯馬綫入嚟無所謂了
真心好食!快啲喺市區開到間分店啦

2021-11-20
2021-11-13 557 瀏覽
Was interested to see the type of curry served as its described as HK / Indian style.I would say it veers more towards the HK style. They dont offer different levels of spicy 'hot'. I cant really do spicy and found it to be okay, the heat from the spices come out after the first intitial mouthful. It not the kind of spicyness which hits you as soon as you eat it.They do offer a few non-curry dishes but no English menu. We tried 3 curry dishes. The beef combo - $108 (beef slices, beef brisket, te
We tried 3 curry dishes.
The beef combo - $108 (beef slices, beef brisket, tendon, ox tongue)
Beef combo (大四 囍)

Roti

This was good value as it included rice as well as 2 pieces of roti. Roti was nice and not greasy. Definitely enough for 2 persons.

Fish fillet - $78

fish curry

Fish fillet

Nicely panfried pieces of fish, which were nice and chunky.

Aubergine and tri-colour veggie - $52

Aubergine & vegetable curry

Curry Veggies

The other veggies included green bean, tomato and potato.
All the servings were quite generous in size and ingredients good quality.

Beef combo