2022-04-23 528 瀏覽
耐唔時就會掛住呢度,所以特登走過來食。Ku今日星期六嚟到,唔算多人,大概等咗10分鐘就有位。但係落咗單之後都等咗成半個鐘先有得食,可能大家差唔多時間入座,平時唔駛等咁耐,可能今次大家都係差唔多時間入座,所以好多單一齊,令到等得比較耐。我哋叫咗Premium Seafood Tendon,入邊有蝦,魷魚,魚,軟殼蟹,蔬菜,同埋炸流心蛋💕 Set包括前菜沙律及麵豉湯。 天婦羅做得非常好,上枱時熱辣辣,由於叫嘅係天丼,所以醬汁已經林左喺塊面,不過如果唔夠的話可以再問佢哋攞。至於小朋友,我哋幫佢揀咗個自選套餐,叫咗兩件炸雞,秋葵,烏冬,中規中矩,不過小朋友唔係樣樣海鮮都食,所以唯有咁樣叫俾佢。總括來講佢嘅天婦羅做得幾好,性價比非常之高,耐唔耐就會想返黎再食

自選天婦羅定食
2022-04-09
10 分鐘 (堂食)
2022-03-09 564 瀏覽
天婦羅天海集團旗下的副線日式天婦羅餐廳,餐廳選用新鮮食材,價格親民,性價比高餐廳裝修簡約和風格調為主潔,富有傳統日式和風味道,令人置身如日本店鋪用餐一樣食物方面 :海鮮天婦羅定食 : 套餐包括海蝦兩隻、白身魚、帆立貝、軟殼蟹半隻、墨魚和茄子天婦羅,更可選配日本米或烏冬,仲附送前菜、沙律及味噌湯,絕對豐富Ours Tips : 白飯可以再添加,如果唔夠飽可以食多一碗的

食物方面 :

午餐
1K
估唔到炮台山都有似樣少少嘅天婦羅餐廳😂唔可以話最好 但係都做得唔差粉唔會太厚 咬落去都係脆 份量啱啱好 7分飽價錢相對上都算抵食鋪面比較細同窄 所以要早啲去攞位都要排一陣隊今次食咗咩?軟殼蟹天婦羅碗飯 Soft Shell Crab Tendon $128銀雪赤味增天婦羅烏冬Grilled Cod and Tempura Udon $148 海鮮天婦羅 Seafood Tempura $148 #eatwccinhk #ccfortresshill #cc炮台山
估唔到炮台山都有似樣少少嘅天婦羅餐廳😂

海鮮天婦羅 Seafood Tempura $148

• 海鮮天婦羅定食
  • 軟殼蟹天婦羅
2021-12-26 547 瀏覽
服務態度惡劣,點餐時職員語氣極唔耐煩,上菜時亦無出聲提醒,餐盆直接對入嚟枱面。當時未到6點,只有兩座客,又唔係忙,完全係無理受氣,非常難堪😞。心情變差,實在好影響食慾。-衛生環境欠佳,一直有蒼蠅飛來飛去,朋友感到好困擾,忍唔住要出手拍死,噁心🤮!-食物質素參差,炸物攞出嚟已經唔熱,軟殼蟹細隻又冇膏,其中天婦羅帶子竟然同個炸衣骨肉分離😧同就咁食熟帶子冇分別,仲要冇鮮味!作為天婦羅專門店,實在講唔過去!唯一讚嘅係蝦,但都唔係讚個炸衣,只係蝦肉本身彈牙鮮甜。-價錢貴,品質低,兩個定食$148+$158,實在唔值呢個價!仲要收$30加一服務費!受氣嘅服務費!無奈😩。-總結:冇下次😓,尤其某職員(貌似係店長)態度好差,食物亦唔出色,衛生有待改善。
慶祝紀念
聖誕節
兩豌天丼既料其實都差吾多一樣咁濟,只係大家有吾同蔬菜,同海鮮天丼多幾樣海鮮,咁就吾分開講啦☝🏻天丼最緊要既當然係佢既炸皮,好食既天婦羅除左炸皮要夠薄仲要同食材黏合度高 天海家既炸皮夠薄,不過可惜一咬,炸皮同食材就會分開,皮還皮、食材還食材,同埋炸皮吾夠脆好快就淋,咁樣會整到成豌飯整體油膩感提高左🥲🐟 講返啲食材,🍤炸蝦肉質麻麻地,吾夠爽彈 ,白身魚幾鮮但太薄,厚身啲口感上會好食啲,魷魚帆立貝就正常,🦀軟殼蟹幾好,炸得好香脆又夠大隻多肉多膏而且係小數炸皮吾甩既,至於蔬菜南瓜同蓮藕好食,南瓜香甜、蓮藕爽脆 🍳 食得天丼當然要有流心蛋黃撈飯啦,天海家既呢隻蛋有淡淡既蛋香,蛋黃裹住飯,蛋香mix埋米香🤤,不過可惜佢既飯太小醬汁再加埋佢其他料都係偏淡冇咩事先調味,所以成豌飯都偏淡,我地要額外叫佢比碟醬油我地自己加先夠味啲 🍚 同埋佢既飯量如果吾叫多飯真係有啲小 女仔都未必夠食,不過食到後面會覺得油膩,可能因為我冇叫茶配PS:果日吾飲得茶🤵🏻‍♀️ 最後想講,佢個做帶位同收銀(同一個人)果個staff既服務態凌度真係好差,點餐同問佢拎水醬油個語氣好冇禮貌,好似吾想理吾想做咁,我地坐收銀隔離佢成程都係

PS:果日吾飲得茶

🤵🏻‍♀️ 最後想講,佢個做帶位同收銀(同一個人)果個staff既服務態凌度真係好差,點餐同問佢拎水醬油個語氣好冇禮貌,好似吾想理吾想做咁,我地坐收銀隔離佢成程都係到玩手機,完全吾serve客咁,留意返會收加一嫁

📌 整體黎講,天丼價錢親民個set包幾多野,但食物質素中挺,可能因為有對比,我地食過另一間真係好好食有種返左日本感覺既天丼(遲下介紹 記得follow我🙋🏻‍♀️) 配合埋佢啲staff既服務態度,冇令人想再去食既感覺

1. 天海家の胡麻天丼碗飯 $88
兩隻海老 白身魚 南瓜 蓮藕 天海雞蛋(流心炸蛋) 紫菜 附沙律 味噌湯 同小菜一碟(炒左既海帶)
利申:吾知佢個胡麻係胡麻左係邊 冇醬又冇芝麻果啲😂

2. 海鮮山葵天丼碗飯 $158
兩隻海老 白身魚 魷魚 軟殼蟹半隻 帆立貝 天海雞蛋(流心炸蛋) 秋葵 山葵 附沙律 味噌
湯 同小菜一碟(炒左既海帶)
2021-11-29 431 瀏覽
一次過滿足兩個願望又有天婦羅又有魚🐟味噌醃過ge魚好好味又唔惺~天婦羅好脆口烏冬睇上去細碗但係夠食!燒魚時間比較耐可能係天婦羅一倍時間朋友點左壽喜燒個湯底撈飯一流!!最可惜係鋪頭無得拎票只可以門口排隊等
一次過滿足兩個願望
但係夠食!
燒魚時間比較耐
可能係天婦羅一倍時間

朋友點左壽喜燒
個湯底撈飯一流!!

最可惜係鋪頭無得拎票
只可以門口排隊等

2021-11-19 431 瀏覽
今日終於試到呢間天婦羅,好期待。因為我對上一次食好好好味既tempura don喺係大阪,諗起都正 😋我哋星期五1pm黎到,大概等咗10分鐘,等既時候可以先睇餐牌,到有人埋單waitress就會幫你落定單👍🏻我哋叫咗1️⃣海鮮山葵天don $1582️⃣海鮮天婦羅定食 $148 (可以跟飯或者湯烏冬)其實2款入面嘅食物好相似,都有1️⃣海老2️⃣白身魚3️⃣軟殼蟹 1/24️⃣烏賊5️⃣帆立貝6️⃣青菜7️⃣味增湯不過天丼就多咗一隻我好鍾意嘅炸流心蛋❤️不過呢間鋪係上環一間好出名嘅天婦羅Omakase嘅輔線品牌,北角呢間親民價錢,非常值得一試。
我哋叫咗
1️⃣海鮮山葵天don $158
2️⃣海鮮天婦羅定食 $148 (可以跟飯或者湯烏冬)

其實2款入面嘅食物好相似,都有
6️⃣青菜
7️⃣味增湯

不過天丼就多咗一隻我好鍾意嘅炸流心蛋❤️
2021-11-19
10 分鐘 (堂食)
2021-11-16 295 瀏覽
經常見有人排隊,見地方企理乾淨,應該唔差!🤔🤔🤔咁啱有位,即入去試吓!🤭🤭🤭叫咗個<海鮮天婦羅定食>,$148,話貴唔貴,話平唔平,不過叫做好食,抵返!😆😆😆天婦羅唔係好大件,但好脆好好食! 集合多款海鮮... 食完好滿足!😋😋😋
經常見有人排隊,見地方企理乾淨,應該唔差!
🤔🤔🤔

咁啱有位,即入去試吓!🤭🤭🤭

2021-11-16 188 瀏覽
想試呢間好耐... 今日過咗lunch time去食... 好彩唔駛等位... 淨番1001張檯!🤭🤭🤭呢度除咗近收銀張檯比較"太"開揚... 其他位置都算有d私隱度... 檯與檯之間幾濶落... 又有日式屏風隔住... 食得安心... 傾得開心!😆😆😆Order咗【海鮮山葵天丼($158)】同埋【天婦羅定食($88)】... 炸物炸得香脆... 丼可以加大個飯份量!👍👍👍全部都好食... 可以再幫襯!🤗🤗🤗

全部都好食... 可以再幫襯!🤗🤗🤗
2021-11-14 133 瀏覽
看了youtube上的介紹,上星期試了這來自靜岡的天婦羅店,店内的座位不太多,大约20多個。叫了signature天丼及天婦羅餅,落order後约20分鐘餐先送來,絕對是快餐形式,食物質素絕對優質,配菜也是認真制造。天婦羅餅是個驚喜,雖然食材如海老,帆立貝己切成粒,但食下去我覺得成個餅充滿新鲜食材。

2021-10-31 396 瀏覽
哇哇哇,之前係YouTube睇到大島與龍威食完approved已經好想試下!😆😆😆終於去咗位於北角既天海家草庵,即係中環間天海既平民快餐版。呢度有金子半自助無既炸軟殼蟹,炸粉相對地較薄!我亦都比較鍾意呢度嘅醬汁,即係天海既特製醬汁,鹹甜度啱啱好,如果鍾意食多啲汁嘅朋友可能要預先同姐姐講聲☝🏻 炸半熟玉子真係好好味,蛋汁撈埋啲飯再撈埋啲醬汁一齊食,好味🤍🤍🤍可惜呢度份量比較細,男人食的話可能要兩個set先夠🤣☝🏻 不過呢度啲嘢都係即叫即炸,所以都要等一陣!另外都鍾意呢度啲飯,新潟米煮得啱啱好好彈牙,唔夠食可以加飯☝🏻🤍
終於去咗位於北角既天海家草庵,即係中環間天海既平民快餐版。

2021-10-29 323 瀏覽
今天和朋友閒聊,聽朋友推薦這店,諗住去試下,去到要排隊,但等了20分鐘就入去坐,叫了嘢食,桌上有很多小蒼蠅。。。坐下等了15分鐘還未出菜,於是我便追問了一次,女侍應說等多10分鐘便來,好吧!等等等。。。15分鐘後,遲過我入店叫相同定食的人的食物都送到了,於是我追問多一次,女侍應回答: 我幫你睇下。最後等多了共20分鐘,什麼都沒有來!浪費了我整個午飯時間,我之前看過OpenRice 有人的評語都指服務不太好,今次真的實實在在的體驗到了!
2021-10-15 564 瀏覽
聽聞好好食,上網見到啲相又真係好吸引所以今日同朋友老遠走入去北角試。1:30排隊,2點鬆啲入座。本身枱都唔多,有一半係梗咗嘅4人枱但只坐咗1個人。如果可以flexible啲,併兩張2人枱或者隔塊膠板搭枱應該唔洗等咁耐。再加上樓面得2個你急佢唔急嘅員工就更加。。考驗你嘅耐性到落單,本身諗住叫2個“海鮮天葵碗飯”。。點知員工話賣晒🙄留意番,佢所有食材都有但係賣晒,但menu又唔覺寫住每日限量幾多份。。。之後店員提議我哋轉叫定食,一樣價錢$138只係少咗隻天婦羅蛋,仲話可以加$18加番隻蛋。即係你明明做得到,但要你俾多$18先食到。咁樣做生意會唔會唔係太好好啦,叫咗個定食。。meun話大根同飯可以添1次。望琿成碟嘢都唔覺有大根嘅物體,再問店員,佢好平淡咁答‘’我哋今日無大根”🙄。落單時係咪應該講一聲?無咗一樣嘢,我唔指望你平番2蚊俾我,但係咪都唸下用其他代替?唔通下次叫完定食,你無湯無沙律我又要接受?到食物質素,佢係唔差但未至於好好食。相反,佢嘅天婦羅比其他餐廳偏細件🤭。總括呢個質素同經營手法,去一次試過就夠lu。最後!我哋係坐最入個張4人枱,全程俾隻大烏蠅“褸”咗成餐飯🥲

30 分鐘 (堂食)
2021-10-01 533 瀏覽
平時經過人影都冇隻,今日竟然要等成 9 個字先有得食,都算,坐低左仲要等多 20 分鐘先上野食跟住趕時間問下可唔可以快少少出餐,佢仲話佢入面好多單做跟(但佢應該係冇做外賣單,而現場d 枱係冇坐滿的!不過佢又冇比排跟隊個d 人入)態度仲要極差海鮮天婦羅138平心而論,佢啲嘢食係幾好食(炸粉簿,炸完仲juicy),但係啲服務真係差到完全唔想下次再嚟食

海鮮天婦羅138

2021-09-27 462 瀏覽
原來係中環天海嘅姊妹店😲嗰日咁啱去開炮台山完全冇頭緒嗰度有啲咩食, 上網搵吓之後見到人推介呢間,知道係天海平民版,即刻揀佢夜晚都好多人排隊我6:45到,等咗20分鐘左右之後見到後邊條龍好長食咗之後就完全明白點解因為性價比好高Tempura 高質仲要平海老Tempura 定食只係$88另外叫咗個雜錦天丼,$138再另外加買薯仔沙律$32,凡立貝海老天婦羅餅$88我覺得全部都幾好食,tempura即叫即炸好新鮮,個粉又唔會太厚,好脆我自己尤其是就最鍾意凡立貝海老天婦羅餅,好香口又好足料兩個人加埋先至$3xx 😮真係好抵不過佢地嚴重understaffed, 得一個人喺樓面一腳踢,見到佢都有啲辛苦所以大家都要俾啲耐性😌不過我諗我之後都冇乜機會無啦啦再去炮台山呢個區所以今次食咗都好滿足😆如果大家去開呢頭可以去試吓!🕺🏼
原來係中環天海嘅姊妹店😲
嗰日咁啱去開炮台山
完全冇頭緒嗰度有啲咩食,
上網搵吓之後見到人推介呢間,知道係天海平民版,即刻揀佢
夜晚都好多人排隊
另外叫咗個雜錦天丼,$138
再另外加買薯仔沙律$32,
凡立貝海老天婦羅餅$88
我自己尤其是就最鍾意
凡立貝海老天婦羅餅,好香口
又好足料

兩個人加埋先至$3xx 😮