2022-12-24 19 瀏覽
最近朋友同我講,旺角開咗一間拉麵店與眾不同,唔再係我哋平時食開既雞白湯,辛辣湯,而係比較少聽嘅鮟鱇魚肝,廣島蠔湯底!餐廳面積頗大,天花都充滿着日本風情,坐落去環境都幾舒適!餐牌選擇好多,由串燒,拉麵,甜品,晚市則有火鍋!去到因為餐廳係試業既關係,我地落左單之後都等左一陣先上菜!🍘鵝肝配蘋果醬 HK&98吉列好脆,蘋果蓉好凍,食落口又熱又凍既感覺真係好過癮!🦪廣島蠔 HK$28🉐個蠔好軟熟好好食,唔會炸得太乾,一咬開仲會有蠔汁出黎,好香蠔味!🐟鮟鱇魚肝湯拉麵 HK$168湯底好香魚味,佢啲麵條都唔係一般嘅拉麵,食落好有咬口!🥩和牛鹽味拉麵 HK$178佢個湯好清,清到好似水,先突顯到和牛嘅牛香味,和牛肉質唔嚡!今次既體驗比我覺得日本拉麵店都主打比較濃厚嘅湯底,但天心呢一間主打清淡嘅湯底同比較鮮味!以份量來講,佢係比較優勝,因為除左拉麵之外仲有碗飯,可惜湯底並唔多,撈飯又唔係,淨食白飯又覺得有啲乾😂

餐廳面積頗大,天花都充滿着日本風情,坐落去環境都幾舒適!

🍘鵝肝配蘋果醬 HK&98

吉列好脆,蘋果蓉好凍,食落口又熱又凍既感覺真係好過癮!

🦪廣島蠔 HK$28🉐

🐟鮟鱇魚肝湯拉麵 HK$168

湯底好香魚味,佢啲麵條都唔係一般嘅拉麵,食落好有咬口!

🥩和牛鹽味拉麵 HK$178

旺角The Forest新開左一間餐廳,佢哋匯聚咗多款日本美食,包括拉麵🍜火鍋🍲同著名芝士甜品品牌Runny Cheese🧀 午餐會提供日本拉麵,而晚餐就會提供日式火鍋~ 我地今次晚餐過黎就叫左佢哋嘅日式火鍋、炸串同埋芝士甜品。佢哋嘅餐廳裝修幾新穎,座位好寬闊,同朋友聚會一流呀👍🏻-牛肉鹽味鍋佢哋有好幾款日式火鍋選擇,唔同肉類會配上唔同嘅湯底,例如鮟鱇魚肝鍋、香檳鍋都有,我哋嗰日因為比較想食牛肉,所以就叫咗牛肉鹽味鍋,仲加咗一份舞茸菇。鍋入邊嘅食材比我想像中豐富好多,裏面有各色嘅蔬菜,亦有日式福袋、蒟蒻等等食材,兩至三個人食都足夠。最後差唔多食完個鍋,店員就會幫手整芝士雜炊,店員會落日本珍珠米同埋三色芝士碎喺你面前慢慢整雜炊。我都係第一次喺香港食到雜炊,食落有濃郁芝士香味亦唔會太鹹,芝士控表示非常滿足🥹-炸串除咗火鍋之外,我哋仲叫咗幾款炸串,分別叫咗北海道帶子同埋廣島蠔。炸串仲會配埋一款酸酸地嘅醬汁幾開胃,建議大家一上桌就盡快食,會保持到外脆內軟嘅口感,炸粉亦都唔會太厚🍢-宇治抹茶芝士磚最後當然唔少得試吓佢哋嘅Runny Cheese芝士甜品啦,我哋揀咗宇治抹茶味🍵 擺盤勁靚有幾塊楓葉
牛肉鹽味鍋
炸串
宇治抹茶芝士磚
最後當然唔少得試吓佢哋嘅Runny Cheese芝士甜品啦,我哋揀咗宇治抹茶味🍵 擺盤勁靚有幾塊楓葉喺度,好有日式風味,芝士磚食落有濃郁嘅抹茶香味,芝士味濃郁但唔會太膩,口感剛剛好唔會太軟,非常推介芝士控試試😋
一聽申子 我相信應該好多朋友都食過最近開左間姊妹店係旺角波鞋街個棟3層商場首先一定要教打大家點行因為我同男朋友分頭去 各自都係到兜圈搵左一陣最簡單就係記住係1樓搵到條露天既橋仔 行3步就到咖喇一入去就會見到兩行日本紙傘☂️倒掛 好靚.《廣島蠔香檳鍋》二人份$698廣島蠔🦪新鮮又大隻 脹卜卜的烚一烚熟咗之後都仲係好大隻 一咬落去就爆哂汁 勁鮮甜仲有大蜆 新鮮到係仲識郁 淥熟之後嫩口爽彈所有食材都係日本直送的🇯🇵🛩️附送一大個蔬菜拼盤🥬🥕有娟豆腐、冬菇、金菇、秀珍菇、大根、紅蘿蔔、油揚腐皮、福袋、蒟蒻..放落去麵豉香檳湯底 索哂湯底嘅甜味食完火鍋之後 未完㗎!!店員會係餘下嘅湯汁中放入白飯同芝士煮成炊飯勁正啲芝士多到拉絲㗎🧀 每啖飯都有.除左牡蠣鍋 仲有鮟鱇魚肝鍋亦有鹽鍋/激辛鍋 配牛同雞肉.《羽二重芝士奶油夾心餅 – 開心果》$58擺碟靚到好似藝術品一樣 其實係天心另一個重頭戲出自日本品牌Runny Cheese既甜品夾心餅中間夾住開心果味道既芝士奶油味道濃厚 口感細滑中層仲有一塊QQ煙煙韌韌既麻糬 正.《宇治抹茶芝士磚》 $68係「I am cheesecake 我是我」系列之一採用法國芝

一聽申子 我相信應該好多朋友都食過

仲有大蜆 新鮮到係仲識郁 淥熟之後嫩口爽彈
所有食材都係日本直送的🇯🇵🛩️

附送一大個蔬菜拼盤🥬🥕
放落去麵豉香檳湯底 索哂湯底嘅甜味

食完火鍋之後 未完㗎!!
店員會係餘下嘅湯汁中放入白飯同芝士

係「I am cheesecake 我是我」系列之一
採用法國芝士 造成磚頭形狀的芝士蛋糕
入口順滑細膩🍵抹茶味非常突出 茶味回甘
2022-12-23 20 瀏覽
晚上嚟左呢間最近新開既餐廳雖然係旺角The Forest但餐廳位置比較偏,要細心啲先搵到呢間晚市主打日式火鍋同串揚所以就叫左幾款串揚當前菜先大根串係蘿蔔切成細長條去炸蘿蔔炆過,幾軟身,仲係幾Juicy 北海道帶子幾鮮甜,仲放左啲魚籽係面頭豚肉卷中間夾住紫蘇葉,幾多肉汁同清香日式火鍋湯底係直空直送啲蔬菜都係嚟自日本叫左大分縣激辛湯牛腸豚肉鍋,二人份量湯底叫左小辣,適合平時食開五少辣既人牛腸切成細粒,幾爽身,豚肉味道正常蔬菜有韮菜、椰菜、香菇、鮑魚菇韮菜幾香,椰菜食落清甜配菜有絹豆腐、蒟蒻、油揚腐皮同福袋由於辣湯底,啲配料吸晒啲辣汁都幾惹味最後個火鍋職員會整一個芝士雜炊用左三種芝士,所以芝士味幾濃,有拉絲不過可能湯底都幾濃味,個雜炊算係偏咸
晚上嚟左呢間最近新開既餐廳
雖然係旺角The Forest
但餐廳位置比較偏,要細心啲先搵到
呢間晚市主打日式火鍋同串揚
所以就叫左幾款串揚當前菜先
大根串係蘿蔔切成細長條去炸
蘿蔔炆過,幾軟身,仲係幾Juicy
北海道帶子幾鮮甜,仲放左啲魚籽係面頭
豚肉卷中間夾住紫蘇葉,幾多肉汁同清香
日式火鍋湯底係直空直送
啲蔬菜都係嚟自日本
叫左大分縣激辛湯牛腸豚肉鍋,二人份量
湯底叫左小辣,適合平時食開五少辣既人
牛腸切成細粒,幾爽身,豚肉味道正常
蔬菜有韮菜、椰菜、香菇、鮑魚菇
韮菜幾香,椰菜食落清甜
配菜有絹豆腐、蒟蒻、油揚腐皮同福袋
由於辣湯底,啲配料吸晒啲辣汁都幾惹味
最後個火鍋職員會整一個芝士雜炊
用左三種芝士,所以芝士味幾濃,有拉絲
不過可能湯底都幾濃味,個雜炊算係偏咸
大分縣激辛湯牛腸豚肉鍋
豚肉卷
2022-12-19
大分縣激辛湯牛腸豚肉鍋
豚肉卷
2022-12-23 27 瀏覽
申子最近係旺角The Forest開左新副線🥳 午餐食拉麵,晚市就主打日式火鍋~ 啲鍋都幾特別,有廣島蠔香檳鍋、鮟鱇魚肝火鍋,我地就揀左福岡名物小辣既激辛湯配牛腸同豚肉 ❣️牛腸雪白,入口彈牙,滿口牛油香氣🥰 食落完全無內臟既腥臭味~ 如果鍾意有啲嚼勁,仲可以煮耐少少先食~除左牛腸同豚肉,鍋入面仲有韭菜、椰菜、年糕福袋、絹豆腐、菇、日本大根、芽菜~ 仲單點左店家推介既日式餃子皮💕 入口好滑溜,又好吸湯~食完個鍋就可以拜托店員加飯同芝士做芝士雜炊🧀 店家特別揀左三種芝士,咁就拉絲得黎芝士味又香濃🤤 芝士控一定大滿意❣️鍾意個雜炊無煮得太爛,仲食到啲飯粒既口感~

仲單點左店家推介既日式餃子皮💕 入口好滑溜,又好吸湯~

2022-12-21 601 瀏覽
《獨特日式牡蠣鍋🦪》———————————————-#天心 ❤️-申子最近全新開咗個副線,同咗唔同嘅日本美食品牌合作🥰 位置就喺旺角鬧市嘅The Forest裡面,喺一樓推門出去過條橋仔就會見到😚 全部食材都係日本直送🇯🇵,相當新鮮地道~-🦪 牡蠣鍋我哋夜晚去就主打火鍋,呢款廣島蠔鍋二人前夠哂特別😋 廣島蠔同蝦都鮮甜肥美,而且一啲都唔腥,啲蠔落去火鍋度滾30秒左右就熟😉蔬菜盤亦好豐富,包括冬菇、蒟蒻、蘿蔔、油樣、金菇菜、腐皮福袋、豆腐等各式蔬菜🥬 -日式湯底唔可以加太多令湯底變淡,所以店員好有耐性咁幫我哋喺食緊嘅時候慢慢加湯🤣食到最後仲可以加好幾種芝士落湯底,變成雜炊芝士飯,做到拉絲效果,充滿鹹香🧀-💚 羽二重芝士奶油夾心餅小店仲有提供嚟自日本人氣runny cheese嘅甜品,用餅夾住香滑嘅開心果味雙重芝士奶油,仲有煙煙韌韌嘅麻薯,口感層次相當豐富☺️-⭐️價錢參考:(另收加一)牡蠣鍋廣島蠔鍋:$698(二人前)羽二重芝士奶油夾心餅開心果味:$58🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$400
《獨特日式牡蠣鍋🦪》
———————————————-
#天心 ❤️
🦪 牡蠣鍋
💚 羽二重芝士奶油夾心餅
⭐️價錢參考:(另收加一)
牡蠣鍋廣島蠔鍋:$698(二人前)
羽二重芝士奶油夾心餅開心果味:$58
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$400
2022-12-17
餐廳:天心 (旺角)地址:旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖最近旺角The Forest開咗一間新嘅日式餐廳——天心 @tengokoro ,原來喺申子居酒屋嘅姊妹店😍,佢哋中午主打拉麵🍜,夜晚主打火鍋🍲,另外仲有各種串揚同自家製日式甜品俾你揀,俾你喺度品嚐日本帝皇級嘅享受😎餐廳以木色系做主調,亦用咗日本郵票同色彩斑斕嘅紙傘做裝飾,參照咗日本天心旅舍,將該店馳名嘅菜式帶到嚟香港,包括鮟鱇魚肝湯拉麵、廣島蠔沾麵、激辛湯拉麵等,食材全部都喺由日本送過嚟🇯🇵,加上所有拉麵都配北海道七星米飯,比你同一種味道可以有兩種食法😋✝️鮟鱇魚肝湯拉麵 $158呢個湯底曾經喺日本拎過冠軍🏆,湯底用鮟鱇魚同佢嘅魚肝熬製而成🐟,非常罕有,喺日本皇室先會享用嘅極品美食。佢嘅鮮味比豚骨湯底更加濃郁,仲有粒粒細滑柔軟嘅魚肝,配埋日本直送嘅煙韌拉麵,加多$28就可以食埋鮟鱇魚肉,鮮嫩爽滑。食完拉麵將日本米飯倒入湯裡面變成鮟鱇魚肝湯飯,原來好戲在後頭,每羹飯夾埋少少鮟鱇魚肝一齊食簡直無得輸🤤✝️廣島蠔沾麵 $138呢個廣島蠔沾麵喺鍾意食蠔嘅人必叫😍,先將廣島蠔打碎再整成超濃郁蠔味鹹香嘅沾麵汁,白Groov
餐廳:天心 (旺角)
地址:旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

餐廳以木色系做主調,

✝️鮟鱇魚肝湯拉麵 $158

✝️廣島蠔沾麵 $138
白Groove拉麵同白飯上面仲有各一隻肥美飽滿嘅廣島蠔🦪,白Groove拉麵中間有條坑紋,非常掛汁,雖然個人覺得濃味咗少少,
不過呢種蠔嘅豐腴鮮香真喺令人難忘👍

串揚叫咗雞肉($38)同糖心蛋($28),將食材輕輕沾上炸漿再拎去油炸,薄薄一層脆口唔會好厚粉,
前者咬開食到豐富多汁嘅雞肉,真心嫩滑好食😋;後者蛋黃仲喺流心狀態,蛋香味好出,配埋大阪酸甜汁一齊食就更惹味

✝️焗朱古力芝士蛋糕 $62
厚實嘅朱古力味芝士蛋糕🍰,朱古力味極緻軟綿綿🍫,中間蘊含陣陣芝士香嘅細膩滑溜質感,底層有輕盈微微脆口嘅餅底,雖然價錢同份量好似唔成正比,但質素同味道上值得一試
2022-12-19
10 分鐘 (堂食)
⬘ 廣島蠔香檳鍋 (二人份) ⬙⬘ 豚肉卷 ⬙⬘ 糖心蛋 ⬙⬘ 芝士 (可配甜乳) ⬙⬘ 羽二重芝士奶油夾心餅 (開心果) ⬙⬘ 葡萄芝士奶油夾心餅 ⬙⬘ 朱古力芝士奶油夾心餅 ⬙⬘ 蘋果檸檬芝士蛋糕 ⬙⬘ 開心果大福 ⬙集合左日本三間過江龍餐廳,午市有拉麵,晚市有日式火鍋同串揚,另外仲有running cheese嘅甜品😋 加左香檳嘅湯底,甜得黎帶點酒香,配埋鮮甜肥美嘅廣島蠔好夾😋 另外仲有鮮甜嘅蜆😋 野菜盤份量都唔少,有福袋,蘿蔔,金菇,薯粉等……最尾仲有芝士雜炊,將日本米同三種芝士加落湯底,啲飯吸收晒湯底嘅精華,鮮甜得黎帶點芝士嘅咸香,好食😋 另外串揚也不錯😊 甜品款式好多,味道也不錯😊 夾心餅賣相好靚,中間嘅芝士奶油幾軟滑😊 羽二重個款多左層煙韌麻糬,更有口感😊 葡萄個款味道就比較突出,有啲似提子冧酒😋 芝士蛋糕口感比較實淨個種,配上粒粒蘋果肉味道不錯😊 開心果大褔口感豐富,外皮煙韌,裡面有開心果醬,中間有層朱古力包住芝士奶油,好食😋
⬘ 廣島蠔香檳鍋 (二人份) ⬙

⬘ 朱古力芝士奶油夾心餅 ⬙
⬘ 蘋果檸檬芝士蛋糕 ⬙
⬘ 開心果大福 ⬙

2022-12-18 317 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.開業不久的天心 係旺角The Forest 1樓~要經過商場接駁位先搵到 第一次去有點難找🙈.天心係由幾個日本明星品牌所開設:まるみつ Marumitsu空海 KukaiRunny Cheese(甜品會再另加出一個post share下😆).午市食拉麵、晚市食火鍋仲有全日都供應既炸串和甜品😊.環境.今次去叫左比較少有的鮟鱇魚肝火鍋火鍋的湯頭、鮟鱇魚肝、鮟鱇魚肉和魚皮都係從日本真空運落黎的🤤魚湯裡本身已加入了一些鮟鱇魚肝湯頭飲落充滿鹹香鮮味 用腐皮落去吸湯好好食!有附上一份魚肝可自行添加呢!.當中亦跟左一份鮟鱇魚肉和魚皮~魚肉已去骨魚肉食落有咬口 黑色魚皮亦很彈牙充滿骨膠原平時都係食開鮟鱇魚肝較多~所以感覺很特別呢.想有點肉落肚,所以都額外加了一份牛肩胛.另外所包括的一份蔬菜盆份量很多 ~葛絲 大根 福袋年糕 腐皮 絹豆腐 菇類 娃娃菜食到最後 湯底會加入日本珍珠米飯和三色芝士慢慢攪拌製成的芝士雜炊 食落除了有牽絲效果芝士味也是特濃 有像食緊燉飯呢!.飯後甜品仲有黎自日本Runny Cheese既蛋糕甜品佢地
開業不久的天心 係旺角The Forest 1樓~
要經過商場接駁位先搵到 第一次去有點難找🙈
天心係由幾個日本明星品牌所開設:
まるみつ Marumitsu
空海 Kukai
Runny Cheese
甜品會再另加出一個post share下😆)
午市食拉麵、晚市食火鍋
仲有全日都供應既炸串和甜品😊

今次去叫左比較少有的鮟鱇魚肝火鍋
火鍋的湯頭、鮟鱇魚肝、鮟鱇魚肉和魚皮
都係從日本真空運落黎的🤤
魚湯裡本身已加入了一些鮟鱇魚肝
湯頭飲落充滿鹹香鮮味 用腐皮落去吸湯好好食!
有附上一份魚肝可自行添加呢!

當中亦跟左一份鮟鱇魚肉和魚皮~魚肉已去骨
魚肉食落有咬口 黑色魚皮亦很彈牙充滿骨膠原
平時都係食開鮟鱇魚肝較多~所以感覺很特別呢

想有點肉落肚,所以都額外加了一份牛肩胛

另外所包括的一份蔬菜盆份量很多 ~
葛絲 大根 福袋年糕 腐皮 絹豆腐 菇類 娃娃菜

食到最後 湯底會加入日本珍珠米飯和三色芝士
慢慢攪拌製成的芝士雜炊 食落除了有牽絲效果
芝士味也是特濃 有像食緊燉飯呢!

飯後甜品仲有黎自日本Runny Cheese既蛋糕甜品
佢地出名各款口味既芝士蛋糕磚 ~大福
芝士奶油夾心餅等,鍾意食麻糬既仲有麻糬版添~
店家推薦既伯爵茶芝士磚真心好食!🤤
仲有葡萄芝士奶油夾心餅,入面仲有粒粒葡萄架
加上綿滑既芝士蛋糕,很不錯呢!

• 鮟鱇魚肝鍋
主打所有食材日本直送嘅天心拉麵🍜價錢中上,餐廳座位闊落,坐得幾舒服。.呢到所有拉麵都配北海道七星米飯🍚我叫咗A4和牛鹽味湯拉麵🍜和牛肉質軟滑,可惜份量唔太多,拉麵上得三塊牛,食得唔夠過癮🫣湯底望落會比較清,但係食落都夠味👌🏻朋友叫咗鮟鱇魚肝湯拉麵,湯底味道濃郁啲,我會鍾意呢款湯底多啲~朋友加配咗帶子,個帶子唔錯。另外我哋叫咗每人一串豚肉卷串揚,原來係豚肉入面包住香草(?) 食落幾香,不過可能因為冇醬料點,味道相對清淡啲🙉.可能係試業期間,所以食物款式唔多。整體價錢嚟講偏貴,食物不過不失。

主打所有食材日本直送嘅天心拉麵🍜

價錢中上,餐廳座位闊落,坐得幾舒服。
呢到所有拉麵都配北海道七星米飯🍚
我叫咗A4和牛鹽味湯拉麵🍜

湯底望落會比較清,但係食落都夠味👌🏻

朋友加配咗帶子,個帶子唔錯。
食落幾香,不過可能因為冇醬料點,味道相對清淡啲🙉
可能係試業期間,所以食物款式唔多。
整體價錢嚟講偏貴,食物不過不失。
人氣居酒屋申子嘅姊妹店喺the forest開幕嚕!佢係一間過江龍餐廳,與日本縣政府合作,集合當地三個明星品牌於一身:まるみつ Marumitsu、空海 Kukai以及Runny Cheese。午市食拉麵,晚上就打邊爐,炸串同甜品就全日供應。店內空間感十足,天花板上以和風紙傘作裝飾得美輪美奐。𖦹 鮟鱇魚肝湯拉麵 $168 + 海老 $18第一次食鮟鱇魚肝湯拉麵!被譽為「海中鵝肝」的鮟鱇魚肝正值時令,湯底超級濃郁,口感細滑,將掛滿湯、彈牙嘅麵條送入口中,口腔充滿油脂香氣,配上爽口嘅海老同吃,很特別。最後將湯倒入飯入面佐以韭菜莖醬油撈勻進食,別有一番風味。𖦹 廣島蠔沾麵 $138 沾麵醬汁極為creamy,廣島蠔大隻鮮甜,沾完麵啲汁仲可以撈埋飯。𖦹 炸大根 $28 𖦹 炸蜜瓜配西班牙火腿 $78外香脆、內多汁嘅煮至軟腍,大概係「天婦羅關東煮蘿蔔」嘅感覺。兩款嘅炸粉都非常薄身,連蜜瓜都拎去炸又幾得意。

𖦹 鮟鱇魚肝湯拉麵 $168 + 海老 $18

𖦹 廣島蠔沾麵 $138

𖦹 炸大根 $28
𖦹 炸蜜瓜配西班牙火腿 $78

2022-12-10
新餐廳 -- 天心Tengokoro,仲係soft opening緊噶🥳!餐廳和日本縣政府🇯🇵合作,主打日本直送食材,坐落旺角The Forest,餐廳的天花上挂著一道彩色紙傘,條子木牌,日式郵票,滿載和風~食物方面除了招牌鍋物,多款串揚,還有Tengokoro甜品~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 ♦️ 廣島蠔香檳鍋 - $698日本直送秘製奶白湯底,一上枱滾起再加入意大利Moscato香檳,酒香和湯香撲面而來🤩!記得趁酒味最濃時落生蠔,嗦滿最足香氣!8隻超巨大廣島生蠔是日本直送5L size😱, 隻隻飽滿滑溜,最小有手心大,刺身級質素,可生吃,作爲火鍋料只需烫30秒就可食用🥰~蛤蜊鮮甜爽口,一點點沙也沒有👍🏻,嗦了湯汁後飽滿如珠,高質鮮美!蔬菜盤亦是日本直送,有福袋(裡面是年糕喔!)紅蘿蔔,白蘿蔔,蒟蒻,豆腐,蘑菇,金針菇,娃娃菜等等,樣樣新鮮高質,底下還鋪有薯粉!以滾過海鮮的湯汁來灼蔬菜非常滋味🤤~最後店員會在剩餘的湯底,加入珍珠白飯,將所有精華灌入😍,最後撈上兩色芝士,啖啖拉絲,啖啖大滿足!♦️ 豚肉卷 - $38香脆外表,裏面滿滿豚肉,中間還有炸過的蔬菜,點上秘製串揚汁,酸微微,可口不膩~

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸
♦️ 廣島蠔香檳鍋 - $698

♦️ 豚肉卷 - $38

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
店員細心友善,亦積極回應客人各種查詢,值得一讚!

「天心Tengokoro 」位於旺角The Forest 1/F ,店內以木系設計加上一些日本掛畫郵票及日本和傘海,感覺置身於日本感覺。坐位已卡位為主很有空間感,真係三五好朋友聚餐/傾計/飲酒好到地方。老闆對每樣食物都非常講究,由湯底到其他食材就連一條牙菜一絲不苟,經過無數波折成功爭取與日本縣合作直送日本食材,除左熱食外連甜品都選用日本超人氣「Runny Cheese」HOMEMADE CHEESE 😍 對於日本愛好者「天心 Tengokoro」一定不能錯。晚市主打鍋物 ,午市主打拉麵而串揚同甜品就全日供應🫶🏼🫶🏼鍋物:廣島蠔香檳鍋/ 鮟鱇魚干鍋/鹽味鍋同埋激辛鍋,另外可以追加日本直送食材🍚 加配特色芝士雜炊🍲激辛湯(豚肉/牛腸)辣度:小、中、大、特辣牛腸- 來自日本九州美食之都「福岡」,牛腸白如雪,不僅美味仲要養顏😍😍 鍋有韭菜、高麗菜、年糕福袋、豆腐、各種菇、日本大根、餃子皮,芽菜等…多種食材,韭菜和牛腸更是絕配,韭菜綜合了牛腸的油膩,讓牛腸多了蔬菜的清甜但又不會蓋過牛腸味道,食起來更順滑又爽口。同時蔬菜吸收了牛腸和湯精華亦都非常美味。特色芝士鹹香味濃,湯頭嘅精華造成既雜炊,記得不

晚市主打鍋物 ,午市主打拉麵而串揚同甜品就全日供應🫶🏼🫶🏼

🍚 加配特色芝士雜炊

🍲激辛湯(豚肉/牛腸)
辣度:小、中、大、特辣
特色芝士鹹香味濃,湯頭嘅精華造成既雜炊,記得不要錯過。

想再滿足D仲可以追加食材❤️

🐮A4和牛 ~ 肉質柔嫩,油脂份佈平均,入口即溶仲散發出濃郁牛味,超正❤️❤️

🐷🌰栗飼豬~豬肉味濃郁,肥瘦均勻肉加上汁豐富有淡淡的栗子香味,口感一絕

🐂牛腸~牛大腸相當的乾淨,吃起來口感QQ的帶有咬勁,脂肪慢慢溶化牛味大爆發

🍥絹豆腐~好似海綿咁綿密,能夠吸收晒湯入面嘅精華,每啖都爆汁

🥟餃子皮~呢個一絕,日本餃子皮吸附湯精粹入囗仲有少許煙煙韌韌,真係要不停追加❤️

🍡串揚🍡

🥕日本大根~無諗過大根可以做串揚,炸粉又脆又薄裏面大根又能保存住水份,必食推介

🧀芝士波(可配酸乳酸)~外皮脆脆 芝士柔軟,仲可以拉絲🤭🤭

🦆鵝肝配蘋果醬~炸後鵝肝仍然保持柔滑質感,酸咪咪的蘋果與鵝肝同吃,正好中和了它的膩

🧀🍰甜品
Runny Cheese Cake
日本熱話Ruuuy Cheese 三文治芝士蛋糕,濃郁芬芳的口感柔軟輕盈的cheese和嚼勁十足的麻糬的口感讓人上癮。夾在裡面的cheese充滿了空氣,吃起來很鬆軟。濕潤的芝士夾心曲奇麵團,甜鹹味十足!超多口味給大家選擇大家想每款都試亦可外賣回家慢慢品嚐。

🍶酒類~大家可以放心,呢度有供應高質日本清酒,如果不熟悉亦有職員為大家介紹。只要大家飲到呢度一定有得比大家飲🤭🤭

💠驚喜之選
全部都係推介😂😂因為每樣都好好味,食材又新鮮製作又用心。仲有好多食物未試之後一定要再嚟🫶🏼🫶🏼
  • 牛腸
  • Runny Cheese
🥢旺角 新開新鮮日本直送材料美味牛腸豚肉鍋物炸串🥢旺角最近新開了一間日本過江龍銅物店,最出名係食牛腸鍋廣島蠔鍋物,另外仲有炸串及日本直送的RUNNY CHEESE 甜品,每款食材和醬料湯底都係由日本直送,每口都充滿日本風味🥢激辛湯 - 豚肉$598鍋物大大一銅夠曬兩人食,感覺好似返咗福岡食咁一模一樣,底層用了來自熊本縣爽脆芽菜,日本芽菜係清甜而爽脆,而且辣辣哋好開胃惹味,鍋內仲有韭菜,椰子香菇,豆腐等配料,全部都係來自日本所以特別新鮮鮮甜,豚肉肥瘦相間,顏色粉嫩粉嫩的入口非常軟滑🥢最後會加入日本米飯,及大量芝士煮成一鍋美味雜炊,味道吸收曬湯底精華,加上芝士的香味,成個飯都好似燉飯咁,每口盡是鮮甜美味🥢牛腸$198雪白顏色的牛腸是同樣日本直送,有肥腸的香軟油膩豐富而且好香滑,同日本食到的一樣🥢炸串大根 $28店員哥哥推薦的一款每檯必點的大根,用了日本大根,表面香脆,入面非常濕潤爆汁,係吸滿湯汁的關東煮蘿蔔,果然真係無介紹錯,下次來食直接點多幾串🥢炸串半熟卵 $28 日本醬油蛋,蛋白充滿醬油香氣,中間半熟蛋黃呈流心狀態,很有蛋香🥢炸串豚肉卷 $38外脆內軟的豚肉,沾上特製醬汁感覺美味🥢店舖
🥢旺角 新開新鮮日本直送材料美味牛腸豚肉鍋物炸串

🥢激辛湯 - 豚肉$598

🥢

🥢牛腸$198
牛腸

🥢炸串大根 $28

🥢炸串半熟卵 $28

🥢炸串豚肉卷 $38
外脆內軟的豚肉,沾上特製醬汁感覺美味

🥢店舖門口仲有個甜品櫃內有來自日本的 Runny Cheese 價錢由$58 起,今次試了,「二重芝士奶油夾心餅」朱古力,紅豆,開心果,中間有軟糯的麻糬,及香滑的奶油,味道唔算太甜剛剛好

📍天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
牛腸
  • 炸串  大根
  • 炸串  半熟卵
  • 激辛湯  豚肉
2022-12-12 50 瀏覽
味道:⭐⭐⭐⭐係旺角The Forest新開左一間日本過江龍拉麵店🍜上The Forest一樓再經過一條小天橋 就會見到🥳店內以日本風嚟裝修 掛滿左日系嘅傘子同埋郵票🇯🇵而且座位仲好寛躺 啱曬gathering/慶生🎎❶鮟鱇魚肝湯拉麵 $168聽講鮟鱇魚肝係以前係一啲好矜貴之食材㊙️ 係比啲皇上享用 味比鵝肝🎋今次有機會試過到🎴 食落真係一種意義想不到嘅味道😳佢嘅外表唔太討好🦦 但食落肉質都幾鮮美 魚味好突出🙆🏻‍♀️入口漸漸融化香綿💋不過如果怕魚腥味嘅話最好就細細啖試左先~👀另外仲配左一碗白飯🍚食啲啲拉麵之後就可以倒埋啲飯落去一齊食嚕🌾順便仲可以飲埋啲湯 真係超滿足👻❷A4和牛 塩味湯拉麵 $178個人超like呢一塊A4和牛🐄肉質超柔嫩同時牛味極濃🐮A4油花分佈仲好平均 肥瘦岩岩好🤠而呢個湯底就係塩味湯 加入左雞泡魚嚟餚製🤟🏻令湯底更加有層次🫣同樣都係配左一碗白飯🫶🏻建議配埋醬油一齊食👅醬油有三種 分別係韮菜菜/韮菜莖同辛辣🫦個人最like韮菜菜 超有日本嘅風味💁🏻‍♀️❸羽二重芝士奶油夾餅 $58呢講呢個甜品係日本超受歡迎🐱用左半月型薄脆煎餅夾住香滑嘅忌廉🌟除左忌廉之外仲有麻薯同紅豆

味道:⭐⭐⭐⭐

係旺角The Forest新開左一間日本過江龍拉麵店🍜