申子既姊妹店 午巿主打拉麵 晚巿就主打鍋物仲有Runny Cheese芝士蛋糕甜品佢地同日本政府合作 全部食材由日本直送將茨城縣同大分縣既隱世食材帶到黎香港✎晚巿既鍋物有四款 全部都好吸引鮟鱇魚肝鍋 廣島蠔鍋 塩味鍋 激辛鍋最後揀左出面比較少見既廣島蠔香檳鍋廣島蠔香檳鍋 (2人份) $798刺身級廣島蠔 8隻 海蝦2隻蔬菜拼盤 11款食材 芝士炊飯鍋底落左半枝香檳做湯底滾起既時候真係香氣撲鼻酸酸甜甜既味道好特別 估唔到咁好食廣島蠔大約焯60秒就食得 蠔肉好飽滿好creamy海蝦亦爽口彈牙食哂啲蠔同蝦之後 就可以落菜 超級豐富食到差唔多收乾哂水 就可以落飯同芝士呢個拉絲芝士炊飯吸收哂湯底既精華 完全唔洗調味已經好鬼正 超推薦另外可以追加肉類/海鮮 不過其實2個人都已經好夠食呢度仲有炸串做小食 試左幾款都唔錯糖心蛋好滑好流必 帶子肉厚鮮甜反而炸飯團就細粒左啲😝不過搭配明太子醬味道好夾糖心蛋 $28 北海道帶子 $68炸飯團配明太子醬 $48另外甜品都極吸引 大家記得留肚食羽二重芝士奶油夾心餅 朱古力 $62呢個夾心餅係signature 有幾款唔同味道餅底保持到鬆脆既口感 朱古力既cre
申子既姊妹店 午巿主打拉麵 晚巿就主打鍋物

賣相好吸引 本身以為係抹茶 原來係開心果味
有開心果抹醬 Cream 原粒栗子 蛋糕 撻底等
切開後見到層次分明 開心果濃郁 口感豐富
2023-03-05 79 瀏覽
之前見到網上話申子新開左呢間日式鍋物&拉麵店已經bookmark左!今日終於趁住放假有機會黎試下佢地嘅拉麵.除左鍋物同拉麵外仲有日本名品甜品嘅runny cheese!!鮟鱇魚肝湯拉麵整個拉麵set除左拉麵外仲配搭米飯及額外鮟鱇魚肝,豪華感up!!鮟鱇魚肝湯濃厚又唔會覺得過膩,湯底鹹香且富有魚肝香氣.湯內嘅魚肝粒充分地被粗身小麥拉麵掛上.拉麵質感彈牙且充滿嚼勁.食完拉麵後好似日本人咁以安鮟鱇魚肝湯配上米飯,完全唔浪費拉麵湯嘅精華.鮟鱇魚肝質感香滑鮮味,同時配搭白飯同拉麵湯令整個味道更濃郁香溢.激辛湯拉麵激辛湯拉麵分左3種辣度(小。中。大),初試小辣已經充滿刺激感!推薦比鍾意食辣嘅人!!拉麵配搭雞肉及蛋花製成,底下拉麵換成日式葛粉絲,感覺更吸湯而且帶出一陣煙韌糯感.旁邊配上韮醬油配白飯簡單又惹味.神戶咖啡帶出濃厚焙香及濃郁焦糖香氣,甘而不苦.焙茶latte香滑又唔會過甜膩.茶香濃厚帶出焙香.焗朱古力芝士蛋糕朱古力味好突出!味道帶出一陣可可甘可又吱唔會過甜,配搭綿滑輕盈嘅日式芝士蛋糕甜而不膩.開心果大福大福內充滿香開心果仁碎及開心果醬,帶出雙重開心果香.香脆嘅開心果仁配上軟糯煙韌嘅大福皮令

激辛湯拉麵

神戶咖啡
帶出濃厚焙香及濃郁焦糖香氣,甘而不苦.

焙茶latte
香滑又唔會過甜膩.茶香濃厚帶出焙香.

焗朱古力芝士蛋糕

開心果大福
大福內充滿香開心果仁碎及開心果醬,帶出雙重開心果香.香脆嘅開心果仁配上軟糯煙韌嘅大福皮令口感更富有層次感.

午餐
2023-03-05 33 瀏覽
尋晚接太太收工就去左波鞋街行下街睇下鞋😂行到咁上下又開始餓啦😝當然又係指定動作搵嘢食啦😬我哋上網搵下搵下就發現左係我哋不遠處有間新開業無耐,裝修幾靚而嘢食都唔錯嘅打邊爐餐廳「天心」🤤(大家都知打邊爐係小編最難抗拒😂)咁就去試一試啦😋廣島蠔香檳鍋(二人份)$838用香檳整成嘅湯底都係第一次食,味道都相當唔錯!唔會太甜又唔會太苦,用香檳🍾️湯底煮仲好入味添😂同埋如果鍾意食海鮮嘅朋友,呢個二人餐就啱晒你啦,因為除咗蠔之外,仲有蝦、蟹鉗、帶子😋食哂所有邊爐料之後,仲會有職員係你面前專門炮製嘅芝士炒飯!包你一定食得飽😝炸豚肉卷 $38呢個炸豚肉卷食落口感都相當豐富,味道都唔差架😊炸糖心蛋(半熟蛋)$28真係第一次食炸過嘅糖心蛋,估唔到有幾出色喎!外層脆卜卜,一口咬落去好嫩滑,而且蛋漿仲吱左出嚟🤣蘋果檸檬芝士蛋糕 $65呢個蘋果檸檬芝士蛋糕非常清新,打完邊爐食返個都有助去膩😋宇治抹茶芝士磚 $68呢個宇治抹茶味🍵相當濃郁,好似去咗日本食宇治綠茶咁😋

廣島蠔香檳鍋(二人份)$838

炸豚肉卷 $38

呢個炸豚肉卷食落口感都相當豐富,味道都唔差架😊

炸糖心蛋(半熟蛋)$28

蘋果檸檬芝士蛋糕 $65

呢個蘋果檸檬芝士蛋糕非常清新,打完邊爐食返個都有助去膩😋

宇治抹茶芝士磚 $68

呢個宇治抹茶味🍵相當濃郁,好似去咗日本食宇治綠茶咁😋
2023-03-03 40 瀏覽
申子居酒屋旗下新鍋物店在去年12月開幕跟日本三間品牌合作提供拉麵「ᴍᴀʀᴜᴍɪᴛsᴜ」、火鍋「ᴋᴜᴋᴀɪᴊ」、以及芝士蛋糕品牌「ʀᴜɴɴʏ ᴄʜᴇᴇsᴇ」推薦還沒買好機票準備出國的朋友們可以來預先享受日本的味道。這裏的簡約木系的裝潢非常舒適,天花掛上幾排和風紙扇作為裝飾,色彩繽紛,增添餐廳生氣,意義不言而喻了。首先要稱讚店員對食材的熟悉度及對客人的熱情招待店員幾乎走到每一枱去介紹店家的招牌菜式及食材來源大部分的食材都是來自於日本大分、茨城、廣島市等地方用料絕不馬虎。-∗ 廣島縣 牡蠣香檳鍋 (2人份) $838平日打邊爐無肉不歡,今次想來點不一樣的點了個廣島牡蠣鍋,香檳鍋比較少聽,是個大膽又創新的湯頭在昆布湯頭加入ᴍᴏsᴄᴀᴛᴏ 氣泡酒,釋出氣酒的微炭酸脹卜卜的肥蠔吸收了微炭酸後,吃起來口感較為輕盈手心大的新鮮廣島蠔身厚,在湯鍋內煮後也不太會縮水入口鮮而不腥,除了8件肥厚蠔及兩隻大蝦外還有一大盤的新鮮蔬菜(褔袋、蒟蒻、大根、野菌、舞茸菇、厚油揚腐皮、木棉豆腐、葛絲)讓我印象最深刻的是褔袋,腐皮包住年糕咬開後煙煙韌韌,好吃!還有蒟蒻絲捲,熱量低又爽口好吃。份量足夠兩個人分享,吸引湯底後一
申子居酒屋旗下新鍋物店在去年12月開幕
跟日本三間品牌合作提供拉麵「ᴍᴀʀᴜᴍɪᴛsᴜ」、
推薦還沒買好機票準備出國的朋友們
可以來預先享受日本的味道。

這裏的簡約木系的裝潢非常舒適,
天花掛上幾排和風紙扇作為裝飾,
色彩繽紛,增添餐廳生氣,意義不言而喻了。

首先要稱讚店員對食材的熟悉度及對客人的熱情招待
店員幾乎走到每一枱去介紹店家的招牌菜式及食材來源
大部分的食材都是來自於日本大分、茨城、廣島市等地方
用料絕不馬虎。

∗ 廣島縣 牡蠣香檳鍋 (2人份) $838

平日打邊爐無肉不歡,今次想來點不一樣的
點了個廣島牡蠣鍋,香檳鍋比較少聽,
是個大膽又創新的湯頭
在昆布湯頭加入ᴍᴏsᴄᴀᴛᴏ 氣泡酒,釋出氣酒的微炭酸
脹卜卜的肥蠔吸收了微炭酸後,吃起來口感較為輕盈
手心大的新鮮廣島蠔身厚,在湯鍋內煮後也不太會縮水
入口鮮而不腥,除了8件肥厚蠔及兩隻大蝦外
還有一大盤的新鮮蔬菜
(褔袋、蒟蒻、大根、野菌、舞茸菇、
厚油揚腐皮、木棉豆腐、葛絲)
讓我印象最深刻的是褔袋,腐皮包住年糕
咬開後煙煙韌韌,好吃!
還有蒟蒻絲捲,熱量低又爽口好吃。
份量足夠兩個人分享,吸引湯底後一點都不寡呢!
吃完主菜後,有專人會來桌邊服務弄製特色芝士雜炊
看著店員即席在湯鍋內加入七星米及大量芝士煮成雜炊
芝士溶掉後造成的拉絲效果很治癒,芝士味極濃
雖然已經很飽,不過也把炊飯吃完,推薦給芝士控的朋友們

∗ 炸串流心蛋 $28/串
同樣出色的更有串揚,用了大黑屋的炸串汁,提升風味
麵衣厚度緊緊地裹藏著流心蛋,經高溫油炸後呈金黃色

∗ 羽二重芝士奶油夾心餅 - 開心果 $62

但是蛋糕本體很棒
甜度也很底 芝香濃而不膩
整體的甜品都令人有驚喜
2023-03-03 109 瀏覽
知道係申子姐妹店,特登滿懷歡喜咁去試揀左平日夜晚去食,驚太多人要排隊不過放心,冇哩個問題😂全場得3,4枱開始擔心新餐廳會唔會中伏入面裝修算係有心思座位都好闊落,枱與枱中間有空間但坐低後就發現有問題.......我哋張枱係貼近牆邊(入面應該係廚房)每次廚房入面開水喉聲,我哋張枱就會聽到好大聲(係大聲到令人頭痛既聲)之後要求轉位,店員都好nice幫手另外一讚店員服務真係幾好,逐一介紹餐單夜晚只有火鍋同埋一d小食(炸串同串燒)有4款火鍋(鮟鱇魚肝、香檳蠔、牛腸豚肉鍋、鹽湯鍋)最後揀咗牛腸豚肉鍋,同埋試咗炸蠔、大根、糖心蛋炸串咱村質素中規中矩,但估唔到炸大根係咁迷你袖珍,一個手指既size,但都幾好食既到戲肉牛腸鍋,店員有提醒牛腸唔可以煮太耐,會好韌;但其實我哋一水滾就食,都好韌同真係好肥🥹最後食完個鍋會加芝士同飯煮成雜炊,本來好期待,但識落又唔算太大驚喜整體嚟講價錢偏貴,份量比較袖珍😂性價比唔算太高呢個價錢來講,質素應該不止咁樣(另外一提,如果係主打日式火鍋嘅話,既然連晚市都只有火鍋選擇,點解唔投資多少少錢整個靚d既爐😂電磁爐真係好肉酸🤣)
知道係申子姐妹店,特登滿懷歡喜咁去試
揀左平日夜晚去食,驚太多人要排隊
不過放心,冇哩個問題😂
全場得3,4枱
開始擔心新餐廳會唔會中伏

入面裝修算係有心思
座位都好闊落,枱與枱中間有空間
但坐低後就發現有問題.......
我哋張枱係貼近牆邊(入面應該係廚房)
之後要求轉位,店員都好nice幫手
另外一讚店員服務真係幾好,逐一介紹餐單

夜晚只有火鍋同埋一d小食(炸串同串燒)
有4款火鍋(鮟鱇魚肝、香檳蠔、牛腸豚肉鍋、鹽湯鍋)

最後揀咗牛腸豚肉鍋,同埋試咗炸蠔、大根、糖心蛋炸串

最後食完個鍋會加芝士同飯煮成雜炊,
本來好期待,但識落又唔算太大驚喜

整體嚟講價錢偏貴,份量比較袖珍😂
性價比唔算太高
呢個價錢來講,質素應該不止咁樣
天心價錢💲: $$68/ $28/ $28/ $738/ $68/ $62好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 3.3/5-作為申子的姊妹店,質素絕對唔懷疑!今次呢間午市主打拉麵,晚市主打鍋物,啱晒呢個冬天的尾巴!佢地全部材料都係日本直送,連湯底都係,特別新鮮🤭 仲有多款runny cheese的甜品選擇,絕對花多眼亂。除左鍋物,今次都試左佢地的招牌炸串,估唔到都幾好食。餐廳天花板吊住多把日式紙傘,和風感好重。-✅炸串: 帆立貝/大根/溏心蛋。炸串粉漿好薄,好似吉列的外皮,夠脆又鬆化👍🏻 帆立貝加埋面頭的三文魚籽好鮮甜。大根係已經煮到入晒味,軟腍冇筋,味道係濃郁版的關東煮蘿蔔咁,超好食😋 溏心蛋正常發揮。不過3款的外層都做得唔錯,淋埋炸串汁上去,鹹甜鹹甜,好似大阪燒個啲汁咁,可以食好多串🥰-✅激辛湯豚肉。包括的材料非常豐富,日本豚肉油脂均勻,薄薄一片更易吸收湯😬 肉味濃得來不失油脂感,好食🤤 其餘仲有大量椰菜、韭菜、芽菜、雜菇、福袋、油揚、豆腐、蒟蒻等。日本的野菜特別鮮甜,加埋全部都係索湯的材料,一定特別好食😂 福袋係包住軟軟的年糕!清甜
天心
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 3.3/5

✅激辛湯豚肉。包括的材料非常豐富,日本豚肉油脂均勻,薄薄一片更易吸收湯😬 肉味濃得來不失油脂感,好食🤤 其餘仲有大量椰菜、韭菜、芽菜、雜菇、福袋、油揚、豆腐、蒟蒻等。日本的野菜特別鮮甜,加埋全部都係索湯的材料,一定特別好食😂 福袋係包住軟軟的年糕!清甜的湯頭加上大量辣粉,選中辣剛剛好,小小刺激又唔會蓋過湯底的原味☺️

✅✅芝士雜炊。用打完邊爐的湯加上混合芝士同珍珠米煮成炊飯,拉晒絲超級邪惡😈 將飯粒+芝士不斷攪拌,確保每一粒都可以索晒啲精華。煮完出來的飯粒軟軟糯糯,鹹鮮中帶芝士的香氣,係一個perfect ending😚 一定要襯熱食呀‼️

🆗開心果原粒栗子芝塔。外觀好似一個仙人掌🌵好可愛!切開入面有原粒糖漬栗子🌰同忌廉,味道比較甜。外層包上開心果cream,但開心果味道沒有很突出,顏色搭救了😳塔皮係硬脆的口感,成個食都幾豐富的。

✅羽二重芝士夾心餅(士多啤梨)。兩塊帶腍的餅乾夾住多層次的內餡😎 用左法國芝士做成的餡唔會太膩,有大大粒的士多啤梨乾,酸酸甜甜🍓底下仲有一塊大福,增加煙韌口感,好特別。

2023-03-03 21 瀏覽
今日朋友帶咗我嚟旺角呢間新開嘅居酒屋《天心》,主打鍋物、拉麵🍜同芝士蛋糕,作為蠔控🦪嘅我,當然要試吓呢款鍋物╰☆廣島蠔香檳鍋 店員會將香檳🍾️倒入個湯底內,湯底聞落幾清香,入口好香甜,估唔到又幾創新,香檳同個湯底都幾夾,食到一半會有少少微酸嘅味道,個set有8隻蠔🦪兩隻海老🦐,蠔肉新鮮肥美,淥完都唔會縮水👍🏻而海老都好大隻,肉質爽甜彈牙╰☆松葉蟹腳|帆立貝松葉蟹肉質帶有淡淡嘅甜味及鮮味,帆立貝肉軟嫩,裙邊都好鮮甜😋叫鍋物會跟一大盤日本直送嘅蔬菜🥬,有金菇菜、秀珍菇、冬菇、芽菜、蘿蔔、蒟蒻、豆腐同年糕福袋等等…索晒湯汁,味道鮮甜—·—·—· —·—·—· —·—·—·一定唔少得嘅飯後甜品😋同朋友每人叫咗一款╰☆ 羽二重芝士朱古力奶油夾心餅 用咗法國芝士去整,味道香濃,中間多咗層煙煙韌韌嘅麻薯,好有口感╰☆宇治抹茶芝士磚 抹茶味濃郁,口感好creamy

╰☆廣島蠔香檳鍋
店員會將香檳🍾️倒入個湯底內,
個set有8隻蠔🦪兩隻海老🦐,

╰☆松葉蟹腳|帆立貝

—·—·—· —·—·—· —·—·—·

一定唔少得嘅飯後甜品😋同朋友每人叫咗一款
╰☆ 羽二重芝士朱古力奶油夾心餅

╰☆宇治抹茶芝士磚
抹茶味濃郁,口感好creamy
旺角The Forest有幾間裝修靚又坐得舒服既餐廳😋🍴今次我地去既【天心】開張只有幾個月✨聽講佢係申子居酒屋既姊妹店🥰除左主打日式火鍋,仲提供日式拉麵、甜品等等,book完位之後已經好期待去食😚餐廳既裝修主要係以木製傢俬為主,環境闊落,唔會坐到好逼,好適合同朋友靜靜地傾下計👭另外,餐廳掛滿色彩繽紛既日式紙傘,好有日式風格🎎❥ 激辛湯配牛腸加豚肉 (二人份)聽到「激辛」兩個字一開頭都驚會好辣,但其實有得揀小辣,鍾意少少刺激但又驚受唔到太辣既話,可以試下小辣🌶️都好夠惹味😝店員介紹時有提及所有食材都係日本直送🇯🇵牛腸食落好彈牙,油脂甘香,唔會韌到咬唔開😋另外仲有豚肉、豆腐、金針菇、娃娃菜、紅蘿蔔、蒟蒻、年糕福袋等等,好豐富!店員見到你食完個鍋,就會幫你整特色芝士雜炊😙店員加左三款芝士,連埋日本米飯一齊撈,真係超好食!!芝士味極香濃,仲有埋拉絲效果~~🧀芝士控表示好滿足‼️❥ 羽二重芝士奶油夾心餅(朱古力🍫)第一次見呢款甜品,好特別,當然要試一試😋夾心餅層次分明,朱古力餅乾夾住芝士奶油同麻糬!煙煙韌韌,好有口感🤣👍🏻
旺角The Forest有幾間裝修靚又坐得舒服既餐廳😋🍴
今次我地去既【天心】開張只有幾個月✨

另外,餐廳掛滿色彩繽紛既日式紙傘,好有日式風格🎎

❥ 激辛湯配牛腸加豚肉 (二人份)

店員介紹時有提及所有食材都係日本直送🇯🇵
牛腸食落好彈牙,油脂甘香,唔會韌到咬唔開😋

店員見到你食完個鍋,就會幫你整特色芝士雜炊😙

❥ 羽二重芝士奶油夾心餅(朱古力🍫)
第一次見呢款甜品,好特別,當然要試一試😋
2023-03-02 23 瀏覽
餐廳位於The Forest,而且要經過一條小天橋行過去,形成自成一角嘅效果。咁就可以同朋友靜靜地食餐飯啦😜。餐廳嘅天花以紙傘去做裝飾,出到嚟效果好好。今日我哋點咗鮟鱇魚肝鍋🍲。鮟鱇魚纖維彈性十足,膠原蛋白十分豐富,因此亦被稱為人間極品😍。頭盤先嚟鮟鱇魚肝🐟,魚肝脂肪含量高,食落去質感細滑柔嫩,簡單地配上蔥花同埋魚籽去食。味道勝於鵝肝🤭。火鍋配料有蔬菜拼盤🥬🥦。由於湯底非常之鮮甜。基本上唔需要任何配料去配合火鍋食材🦐🐟,已經食到食材嘅鮮味。而主角鮟鱇魚肉質緊密更勝一般海魚,口感Q彈爽脆,近似龍蝦肉🦞。另外,今日餐廳送左帶子同蟹鉗,每樣海鮮都好新鮮肥美。當你食完火鍋之後🍲,侍應會為食客準備芝士拉絲飯🧀🍚。三種唔同嘅芝士放係火鍋入面烹調,加埋之前火鍋湯底去煮熱。出到嚟拉絲效果好好。而且味道不錯👍。呢個芝士拉絲飯係必食😋

2023-03-02 17 瀏覽
旺角The Forest新開張一間日式餐廳—天心,係申子居酒屋既姊妹店,餐廳主打日本三大人氣美食;日式火鍋、拉麵、特色甜品等,仲有多款其他餐廳特製既日本料理,例如各種卷物類、炸物,海鮮小食等,食物款式可謂多不勝數✨ 今次點左茨城縣塩味鍋,套餐內配有豐富肉類、蔬菜盤,更可以追加時令海鮮,湯底清淡得黎帶有淡淡鹹香,可以有助更仔細品嘗出食物本質既味道~ 特別推介日本Runny cheese甜品,採用軟滑既芝士製作,味道相當唔錯👍🏻
用餐優惠
試食活動
2023-03-01 16 瀏覽
個湯底好香,蠔又肥又新鮮,最尾仲用湯底撈埋個芝士飯,簡直係回味無窮!不得不讚小袋子,入邊是煙靭嘅年糕,好獨特,大驚喜!店員有禮,餐廳整潔,下次一定要試吓佢嘅午餐!
不得不讚小袋子,入邊是煙靭嘅年糕,好獨特,大驚喜!
店員有禮,餐廳整潔,下次一定要試吓佢嘅午餐!
2023-02-28 51 瀏覽
日本嘅打邊爐方法,係咪得shabu shabu?旺角呢間日本料理,就有另類嘅日式火鍋方式呢係廣島蠔鍋,係以香檳同幾種麵豉加味醂作為湯底,確實有好芬芳嘅酒香蒸蒸而上煲得耐啲,就會帶有酸味,味道會有變化隨餐會有八隻蠔同兩條蝦,係刺身級海鮮生蠔size幾巨,淥大概廿秒,半生熟咁放入口,蠔香泉湧,香到唔捨得飲水沖走蠔香。而蝦肉嫩而不柴,啖啖有肉汁,蝦頭極具蝦香呢種湯底好適合配海鮮,所以加多份鮟鱇魚肉,佢唔似一般魚肉滑到散晒肉質實淨彈牙,魚皮充滿骨膠原先淥海鮮,等湯底滿有海鮮精華,先至食蔬菜,蔬菜籃有好多款食材,包括木棉豆腐、舞茸菇、厚油揚腐皮、日本粟米、野菌盛、野菜盛、福袋、大根非常豐盛,新鮮爽口,又夠吸味,冇諗過食菜都可以咁滿足食完唔好走,湯底唔會嘥,店員會幫你將火鍋湯底化為risotto淥咗咁耐,大量食材嘅精粹都融喺湯底度,再加上芝士同白飯,成碗risotto超香濃,拉晒絲嘅味覺誘惑點抵檔?滿足咗第一個胃,仲有第二個胃,呢度有賣日本馳名蛋糕。抹茶芝士磚好濃郁茶香,但唔會膩,點點紅豆做點綴啱啱好另一份係開心果味夾心餅,有啲蕨餅做夾心,層次豐厚,奶油充滿開心果嘅幸福氣息

煲得耐啲,就會帶有酸味,味道會有變化

廣島蠔香檳鍋

隨餐會有八隻蠔同兩條蝦,係刺身級海鮮

鮟鱇魚肉、鮟鱇魚皮

肉質實淨彈牙,魚皮充滿骨膠原

非常豐盛,新鮮爽口,又夠吸味,冇諗過食菜都可以咁滿足

宇冶抹茶芝士磚

羽二重芝士奶油夾心餅

廣島蠔香檳鍋
鮟鱇魚肉、鮟鱇魚皮
宇冶抹茶芝士磚
羽二重芝士奶油夾心餅
2023-02-27 10 瀏覽
呢間新開冇耐既申子姊妹店晏晝食拉麵夜晚食火鍋🍲 服務態度好好, 真心佩服啲Staff可以好詳細咁介紹成個Menu, 同埋食物都好高質👍🏽 鮟鱇魚肝鍋🍲($898)呢個二人份既湯底同食材都係由日本直送✈️湯底飲落好鮮甜魚味好濃🤤 配料方面有一個包含左幾款菇類, 蔬菜, 蒟蒻, 福袋, 豆卜, 豆腐, 粉絲既蔬菜拼盤, 安康魚皮魚肉😎 安康魚皮膠質好勁完全係好似食緊成舊骨膠原咁🤪 魚肉好爽口就算煮耐左都依然好食, 另外仲有兩隻大蝦既肉好鮮甜爽口🦐 食到最後加埋普通既湯都依然食到鮟鱇魚既味道, 絕對真材實料😍 要讚一讚呢度加既湯係熱湯咁樣就會令到個煲快啲滾唔洗等咁耐😇 鮟鱇魚肝🐟魚肝食落好香好滑一啲都唔腥, 口感冇平時既魚肝咁粉, 配埋三文魚籽一齊食好特別😋特色芝士雜炊🧀所有食完既鍋Staff 都會係你面前即場用剩返既少少湯去煮熟啲米, 再落大量既芝士落去一齊煮到融曬就會變成一碗碗超級拉絲既芝士雜炊☺️ 本身見到咁多芝士會以為好漏, 食落鹹鹹地又唔會太漏仲要超級好食, 鐘意食芝士既朋友一定唔可以錯過🥰北海道帆立具🍢($68)吉列帆立貝炸到好脆身, 上面擺左少量既三文魚籽, 配埋個醬汁食唔錯😙芝士

鮟鱇魚肝鍋🍲($898)

鮟鱇魚肝🐟

特色芝士雜炊🧀

北海道帆立具🍢($68)

芝士奶油夾心餅🍰($58)
揀左開心果味都幾濃, 厚厚既芝士奶油好滑身🤩

宇冶抹茶芝士磚🍵($68)
抹茶味好濃郁, 中間仲夾左啲夏威夷果仁, 口感豐富又唔會太甜🥰

呢度既環境幾舒服, 食日式火鍋既好處就係可以慢慢嘆, 重點係呢度既食材大部分都係日本直送保證高質😍
2023-02-24
  • 鮟鱇魚肝鍋
  • 芝士奶油夾心餅
  • 宇冶抹茶芝士磚
𝙏𝙚𝙣𝙜𝙤𝙠𝙤𝙧𝙤 𝙞𝙨 𝙖 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙨𝙝𝙤𝙥🍜𝙗𝙮 𝙙𝙖𝙮 𝙖𝙣𝙙 𝙖 𝙝𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩 𝙨𝙥𝙤𝙩🫕 𝙗𝙮 𝙣𝙞𝙜𝙝𝙩. 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙘𝙤𝙣𝙘𝙚𝙞𝙫𝙚𝙙 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙖𝙢𝙚 𝙩𝙚𝙖𝙢 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙞𝙣𝙠𝙤 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖. 𝙅𝙪𝙨𝙩 𝙡𝙞𝙠𝙚 𝙞𝙩𝙨 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩, 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙞𝙨 𝙚𝙭𝙥𝙚𝙧𝙩𝙡𝙮 𝙨𝙤𝙪𝙧𝙘𝙚𝙙 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙖𝙡𝙡 𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣🇯🇵, 𝙨𝙪𝙘𝙝 𝙖𝙨 𝙆𝙪𝙠𝙖𝙞 𝙧𝙖𝙢𝙚𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙍𝙪𝙣𝙣𝙮 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚🧀. 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙤𝙞𝙡 𝙥𝙖𝙥𝙚𝙧 𝙪𝙢𝙗𝙧𝙚𝙡𝙡𝙖𝙨 𝙝𝙖𝙣𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙚𝙞𝙡𝙞𝙣𝙜, 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚 𝙚𝙭𝙪𝙙𝙚𝙨 𝙖 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙫𝙞𝙗𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙢𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙨𝙤𝙤𝙩𝙝𝙚 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙬𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧𝙡𝙪𝙨𝙩.🎏🎌位於旺角𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵商場一樓嘅天心,係申子姊妹店,位置都幾隱蔽,需行過一條小橋先見到~呢到出名在集合左三個日本過江龍品牌,分別係「まるみつ 𝘔𝘢𝘳𝘶𝘮𝘪𝘵𝘴𝘶」鍋物,「空海 𝘒𝘶𝘬𝘢𝘪」拉麵🍜同「𝘙𝘶𝘯𝘯𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦」甜品🧀,天花板仲有色彩繽紛日式和紙傘⛱️作裝飾,如

呢到出名在集合左三個日本過江龍品牌,分別係「まるみつ 𝘔𝘢𝘳𝘶𝘮𝘪𝘵𝘴𝘶」鍋物,「空海 𝘒𝘶𝘬𝘢𝘪」拉麵🍜同「𝘙𝘶𝘯𝘯𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦」甜品🧀,天花板仲有色彩繽紛日式和紙傘⛱️作裝飾,如果你未返到鄉下嘅,可以黎呢到止一止旅行癮🎌
鮟鱇魚肝湯拉麵🎣
𝗔𝗻𝗸𝗶𝗺𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻
$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
鮟鱇魚湯底係日本煮好冷藏再直送香港,好鮮甜濃郁,比較杰身~聽講鮟鱇魚營養價值好高,含豐富維他命𝗔 同膠原蛋白,所以我仲加左份鮟鱇魚肉同魚皮($𝟱𝟴),希望可以抗下衰老👵🏻🤭
粗身嘅肧芽拉麵彈牙有咬口,表面配料有筍、海帶同大量蔥,有助辟腥✔️
旁邊仲配一個小玻璃碗嘅鮟鱇魚肝同魚子,鮟鱇魚肝口感綿滑,鮮味令人一試難忘🧡可放入麵中/配白飯食~
呢到每款拉麵都配一碗飯,享用完拉麵後可以將飯加入湯中做雜炊,一滴都唔嘥😋

塩味湯拉麵配𝗔𝟰和牛🥩
𝗦𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 𝘄/ 𝗔𝟰 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂
$𝟭𝟳𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
湯底清甜有好明顯嘅塩味,食落比較清新,手打拉麵一樣有口感,再配上鮮嫩𝗔𝟰和牛,溏心蛋都濃郁入味☺️
呢款拉麵配嘅珍珠米飯係淋上左燒牛肉汁!!(鮟鱇魚個款就係配純白飯) 加分加分!✨面頭塊和牛微微燒過都係好嫩🤤
甜品環節,𝘙𝘶𝘯𝘯𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 係日本超級流行架💛我就試左兩款🥰
芝士奶油夾心餅 - 葡萄🍇
𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱 - 𝗥𝗮𝗶𝘀𝗶𝗻
$𝟱𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
用上法國芝士,口感輕柔滑到不得了,不過奶油味係比芝士味重,冧酒浸泡過嘅葡萄乾同芝士係絕配!!🤩夾雜淡淡迷人酒香,中和芝士甜膩🤤

羽二重芝士奶油夾心餅 - 朱古力🍫
𝗛𝗮𝗯𝘂𝘁𝗮𝗲 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱 - 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲
$𝟲𝟮 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
朱古力味濃郁,層次分明,中間有軟糯嘅麻糬同朱古力粒,多重口感都好好味,塊餅脆啲就完美~

門口仲有𝘙𝘶𝘯𝘯𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 凍櫃方便外賣,食完已經忍唔住買返去孝敬屋企人啦👨‍👩‍👧
  • 鮟鱇魚肝湯拉麵
  • Runny Cheese
2023-02-26 16 瀏覽
天心係申子居酒店嘅姊妹店,主打拉麵,晚市主打鍋物🍲所有食材都係日本直送,新鮮又好味😋 見到有廣島蠔鍋我已經認定咗要食🦪🦪廣島蠔香檳鍋(二人份)$838日本廣島縣產蠔量居日本之冠,海中嘅潔淨與浮游生物豐富,造就廣島蠔鮮肥飽滿🤤 加上肉身肥厚,肉質鮮甜甘香,放喺鍋大約20秒,一啖放入口,超正!! 大蝦超級爽口,仲有膏‼️ 另一重點當然係香檳🍾️ 開火前望住店員倒入香檳,香氣撲鼻,為廣島蠔添上鮮甜味!! 鍋物配有蔬菜籃,籃內有年糕福袋、腐皮、魚腐等等,份量夠2個人食剛剛好😎 食到最後嘅湯底已經充滿海鮮嘅鮮味,仲會加入芝士、米飯,整成芝士炊飯,拉絲🧀撈飯正到呢!! 因為廣島蠔香檳鍋無肉類,用嚟整炊飯嘅湯底一啲油都無,食多兩啖都唔怕肥🤪糖心蛋串揚 $28見串揚都係店內推介,一於試下!! 炸糖心蛋艺心正,下次一定要試埋其他串揚🤩羽二重家族奶油夾心餅(開心果) $58宇治抹茶芝士磚 $68Runny Cheese Cake喺日本每日都大排長龍,想試好耐🥹 喺天心都食到,真心好感動!! 奶油夾心餅(開心果) 中間仲有我最愛嘅麻糬,芝士蛋糕口感綿密又幼滑,一試難忘🤭

廣島蠔香檳鍋(二人份)$838

糖心蛋串揚 $28

羽二重家族奶油夾心餅(開心果) $58
宇治抹茶芝士磚 $68

2023-02-10
5 分鐘 (堂食)
  • 廣島蠔香檳鍋
  • 糖心蛋串揚