2023-04-22 33 瀏覽
.之前聽朋友説申子居酒屋開了一家姊妹店,主打拉麵和日式火鍋,這天下班後就同老公去試一下😄這家店比一般火鍋店寬敞,裝修挺特別,天花板都掛滿不同顏色的日式紙傘。Menu有幾款火鍋供選擇,我們選了鮟鱇魚肝鍋,比較少地方有。鮟鱇魚肝是另上的,可以放進湯底裡或即食,我們試過即食,質地幼滑,像平時吃吞拿魚沙律的口感,如果放湯裏燙一下,吃的時候有入口即溶的感覺,沒有腥味,挺鮮的。海鮮部份有鮟鱇魚、鮟鱇魚皮,魚肉彈牙,魚皮滑嫩;還有鮮蝦、蟹鉗、帶子,都是很鮮的。湯底很濃郁,有鮮魚味,挺好喝的。火鍋還配了一盤蔬菜,都是日本直送的,有各款菇類、蒟蒻、芽菜、紅白蘿蔔、娃娃菜、椰菜、年糕福袋等等,好豐富,浸魚湯吃好鮮,可以配柚子汁一齊吃更搭。醬汁方面有柚子汁、特制汁、醋,配料有蘿蔔蓉、蘋果蓉和蔥花,是比較清新的配搭。吃到最後,店員會過來弄芝士雜炊,把湯底的精華、芝士和日本飯撈在一起,芝士味很重很香,可以拉到長長的拉絲,很好吃!😋甜品我們點了Runny Cheese的羽二重芝士奶油夾心餅,一個巧克力味,一個開心果味,奶油味特重,質地很細滑,裡面各有開心果碎和巧克力碎,個人比較喜歡巧克力味,味道比較濃一點,裡面還

甜品我們點了Runny Cheese的羽二重芝士奶油夾心餅,一個巧克力味,一個開心果味,奶油味特重,質地很細滑,裡面各有開心果碎和巧克力碎,個人比較喜歡巧克力味,味道比較濃一點,裡面還有麻薯煙煙韌韌的,但兩款吃起來都不覺得很甜👍🏼。

想讚讚店員們都十分有禮,服務周到,整餐飯我們都吃得很滿足很飽,性價比確實高!
  • 鮟鱇魚肝鍋
2023-04-18 36 瀏覽
上個月去完日本,個心仲心心念念住日本啲Shabu Shabu🥹🥹 今日就忍唔住同fd一齊去食啦🥳 唔講都唔知The Forest有間新開張嘅日本料理餐廳🤪 仲係申子居酒屋嘅姊妹店嚟😗 而呢到主打鍋物、拉麵、甜品樣樣齊😛 一入到嚟就俾餐廳天花板上掛滿色彩繽紛嘅油紙傘吸引住☂️😝😝 超靚同有氣氛呀😙 塩味鍋 $738呢到分別有四款鍋物選擇,我地就叫咗呢個二人份嘅茨城縣牛肉塩味鍋🥩😛😛 分別有肥牛同牛腱肉部位😗😗 而鍋物亦配有蔬菜拼盤~~ 份量都唔惹少,有豆腐、椰菜、舞茸菇、冬菇、蒟蒻、年糕福袋同粉絲等等😙 年糕福袋煙煙韌韌~非常有口感😝 仲有日本食用生雞蛋,將啲蛋打散去醃牛肉嚟食,真係好過癮🤪 呢個鍋物仲有蟹鉗同埋帆立貝,佢地本身都已經烹調過,所以淥一淥就食得啦🥹🥹 牛肉除咗可以醃生雞蛋之外,仲可以點麻醬同日本醬汁豉油進食,柚子汁就可以點蔬菜進食~~食完鍋物之後都已經飽飽地,原來仲有芝士炊飯提供😝😝 日本人嘅炊飯通常係一餐當中嘅最後一道菜式,所以加入少量食材已經好足夠。呢到嘅店員會將日本珍珠米加入剩餘湯底之中,再灑上三款唔同嘅芝士碎,經過不斷攪拌,煮成三重芝士雜炊😛😛 飯粒口感香軟,啖啖飯都

塩味鍋 $738

食完鍋物之後都已經飽飽地,原來仲有芝士炊飯提供😝😝 日本人嘅炊飯通常係一餐當中嘅最後一道菜式,所以加入少量食材已經好足夠。呢到嘅店員會將日本珍珠米加入剩餘湯底之中,再灑上三款唔同嘅芝士碎,經過不斷攪拌,煮成三重芝士雜炊😛😛 飯粒口感香軟,啖啖飯都瘋狂拉絲,認真滋味🙈

🥄紫薯芝士奶油夾心餅 $58
🥄羽二重芝士奶油夾心餅 $62

🍵抹茶latte 抹茶蕨餅 $68
☕️焙茶latte 黑糖蕨餅 $68
平日與朋友去到位於旺角the forest 一樓,申子居酒屋姊妹店-天心吃晚餐。我們約7點到店,不用等就可以直接入座💓餐廳裝修以木系日本風為主,天花頂更掛了大量日本彩傘,十分精緻。而座位方面寬敞,坐得舒服。.餐廳晚餐主打日式火鍋,店員會先介紹4款火鍋特別之處,了解後才落單,十分細心。除了火鍋,餐廳亦提供炸物和串燒等,十分多選擇~而且上菜前店員會盤上六款調味料給我們 ·͜·♡.◽️塩味鍋配牛肉 $738/2人份(7/10)鹽味湯底用上豬骨熬製,沒有味精,味道不濃但更可吃到食材鮮味!店員告訴我們可以當湯去飲。牛肉共有兩款:美國肥牛和美國肩胛肉🥩 二人份量剛剛好,兩款牛肉油脂均衡,只需放落鍋中滾滾即可食用,肉味香濃~另外還會有一大盤什菜盤,所有蔬菜都來自日本,當中有生菜、金菇、蘿蔔、紅蘿蔔,薯粉等,款式十分多。鹽味湯底再配上新鮮蔬菜味道十分合夾,帶出鮮味💗重點有埋帶子同蟹鉗~鮮甜好味.◽️芝士雜炊 (7/10)當我們差不多吃完火鍋後,店員會在我們面前,用上剩下的湯底,不斷攪勻大量芝士和白飯去製成炊飯,整個過程十分打卡🧀 炊飯芝士味道非常濃郁,每一啖飯都可以做到拉絲效果,感覺有點像risotto.

◽️塩味鍋配牛肉 $738/2人份(7/10)

鹽味湯底再配上新鮮蔬菜味道十分合夾,帶出鮮味💗

重點有埋帶子同蟹鉗~鮮甜好味
◽️芝士雜炊 (7/10)

◽️廣島蠔炸物 $38(8/10)

廣島蠔肉質肥美🦪但不會受到高溫油炸而影響到鮮味。而且外層炸粉非常薄😋
◽️雞肉炸物 $38(7.5/10)
經高溫油炸的雞肉保持到本身嫩滑的口感,另外可配上餐廳特制的醬汁♥︎
◾️𝗥𝘂𝗻𝗻𝘆 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲
餐廳王牌甜品,來自日本福井縣超人氣嘅runny cheese,它屬於奶油夾心餅,用上咗法國芝士同不同種類嘅食材,營做到一種獨有嘅口感(✿´༥`✿)
▫️原味羽二重芝士奶油夾心 $62(8.5/10)

招牌羽二重芝士夾餅,牛油爽心餅鬆脆,而中間夾雜著口感細滑的芝士、紅豆和煙韌麻薯,甜度適中,整體配搭取得平衡🥰我個人十分喜愛這顆,差點想立即再買多顆吃(但實在太飽了,留待下次再買),難怪會在日本當地大受歡迎💓
▫️開心果芝士奶油夾餅 $58(7.5/10)

夾心餅鬆脆,而中間開心果味的芝士夾心甜而不膩,開心果味相對淡但更顯出芝士的香味,味道也十分不錯♪
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
2023-04-18 29 瀏覽
旺角天心高質鍋物✨✨💛💛🌸🌸餐廳晚市主打日式鍋物,所有食材均來自日本,高質食材配搭獨特的湯底,讓你吃出來自日本的美味!晚市鍋物共分為四款,最為主打的應該是餐廳推薦的鮟康魚,來自茨城縣,鮟康魚魚肝湯底十分吸引!另外還有激辛鍋、廣島蠔香檳鍋和鹽味湯,總共有四款選擇,價錢由$738-$898,全是二人份量,另可選購加位。此外,還有大量肉類和日本食材可選購追加。《廣島蠔香檳鍋》$838/二人份量來自廣島縣的蠔,每隻也相當肥美,且富新鮮的味道,除了蠔之外,更有虎蝦兩隻,另外追加了帶子和蟹鉗。店員把香檳倒進湯底中,待煲後,會起濃密的泡泡,很有趣。而且很香很香,香檳的香味很香!之後,開始吃海鮮,香檳湯底很配搭海鮮,鮮味濃郁。餐廳宗於日本多菜少肉的健康原則,除了有主角廣島蠔外,有超大份的日本蔬菜籃,多款來自日本進口的蔬菜、菇類⋯⋯超級豐富!最後更加入芝士和飯,製作成炊飯!超級好吃!至於甜品方面也很吸引!《羽二重芝士奶油夾心餅》$62來自日本美味精緻的甜品,有原味、開心果、士多啤梨、朱古力,栗子的味道選擇,這次我選了栗子味,很香滑的忌廉!芝士味也很香濃!夾心餅也很脆口!《芝士奶油夾心餅》$58這款的夾心
旺角天心高質鍋物✨✨💛💛🌸🌸

《廣島蠔香檳鍋》$838/二人份量

之後,開始吃海鮮,香檳湯底很配搭海鮮,鮮味濃郁。

最後更加入芝士和飯,製作成炊飯!超級好吃!

至於甜品方面也很吸引!
《羽二重芝士奶油夾心餅》$62

《芝士奶油夾心餅》$58
這款的夾心餅也是有香濃的忌廉,這款味道也有不同的選擇,包括:葡萄、開心果、士多啤梨、紫薯、朱古力。
2023-04-17 322 瀏覽
聽講呢間餐廳 #天心 係申子居酒屋嘅姊妹品牌餐廳,相信餐廳既食物質素應該都會不相伯仲,一於嚟試吓佢哋嘅食物啦😝😼Lunch時間食左佢哋兩款食物,大家可以參考吓、店內仲有好多清酒可以飲,好啊晚上過嚟食飯飲返兩杯#天心 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖鮟鱇魚肝湯拉麵 $168+$58 鮟鱇魚皮、魚肉鮟鱇魚嘅肉質好firm,結實唔會一夾就散開,魚肉鮮甜、口感勝過一般魚肉,而且膠原蛋白十分豐富,係女士嘅恩物,另外用鮟鱇魚嘅魚皮同埋魚肉熬出黎嘅湯,膠質十分重,我淡淡都食得出魚肉嘅鮮味,重點係冇腥味 魚肝嘅味道又唔會苦😋👍🏻亦有啲海藻 、大蔥 同埋 魚肝碎 可以Mix埋湯底一齊食用😻口感超豐富,最後連湯都飲埋 好滿足廣島蠔沾麵配白Groove拉麵 $148呢個店員同我哋介紹,話呢一款除咗拉麵上面嘅蠔之外,湯都係用咗五至六個蠔去熬成嘅湯,所以味道係特別重蠔味,而呢一款嘅食法係沾麵,麵條浸喺湯底入面,每條麵條到均勻地沾上濃郁嘅湯底,識到麵條嘅爽,但口感,亦都識到湯底濃郁嘅新鮮蠔嘅味道😋🤤,另外仲有一碗飯,飯都有一個蠔,蠔味都好出眾,呢個餐有兩個食法 一個係拉麵 一個係飯 2

#天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

鮟鱇魚肝湯拉麵 $168
+$58 鮟鱇魚皮、魚肉

廣島蠔沾麵配白Groove拉麵 $148
呢個店員同我哋介紹,話呢一款除咗拉麵上面嘅蠔之外,湯都係用咗五至六個蠔去熬成嘅湯,所以味道係特別重蠔味,而呢一款嘅食法係沾麵,麵條浸喺湯底入面,每條麵條到均勻地沾上濃郁嘅湯底,識到麵條嘅爽,但口感,亦都識到湯底濃郁嘅新鮮蠔嘅味道😋🤤,另外仲有一碗飯,飯都有一個蠔,蠔味都好出眾,呢個餐有兩個食法 一個係拉麵 一個係飯 2食
一個價錢 兩種食法 好抵食👏🏻👏🏻
  • 鮟鱇魚肝湯拉麵
  • 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵
呢幾日天氣涼番啲,打邊爐就最適合不過~黎到旺角「𝘛𝘩𝘦 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 」,呢個商場十分新淨行落好舒服,原來係二樓商場嘅另一邊仲有間隱蔽日式料理「天心」🍲 原本想試拉麵,原來夜晚主打嘅火鍋仲吸引😍 揀左款《廣島蠔香檳鍋》湯底同食材都好新鮮!《 廣島蠔香檳鍋 》$838 / 二人份 4.5 / 5係用左半枝香檳加落湯底嘅香檳鍋,好猛料🍾️香檳嘅酸甜同海鮮特別夾,提鮮之餘咩腥味都無晒😳 廣島蠔每粒都好肥好飽滿,就算熟左都仲係漲卜卜睇見就想咬😍 加埋啖湯真係錦上添花👍🏻 海蝦同樣大隻,肉質新鮮爽口😋 除左蠔同海蝦,仲有人頭份量嘅帆立貝同蟹鉗,唔好睇蟹鉗細細隻,蟹味都好突出!除左主食仲有一大盤雜菜配料,擺盤精美🥰 《 福袋 》嘅腐皮吸收晒湯底,一口咬落去爆晒汁仲有煙韌年糕係入面😋 金菇、娃娃菜同蘿蔔等同樣係吸湯一流,食材新鮮好加分👍🏻成個火鍋除咗蠔係主角之外,最後埋尾嘅《 芝士炊飯 》係有過之而無不及😍 店員毫不留情咁加芝士,加上岩岩好將頭先火鍋精華吸收晒嘅飯粒,真係好滿足!🤤🤤《 汁煮手羽先 》$88 4 / 5色澤均勻,煮得好入味嘅雞翼😋 用黎做開胃嘅前菜都唔錯👍🏻最後試埋店員都推薦嘅「𝘙

《 廣島蠔香檳鍋 》$838 / 二人份 4.5 / 5

《 汁煮手羽先 》$88 4 / 5
色澤均勻,煮得好入味嘅雞翼😋 用黎做開胃嘅前菜都唔錯👍🏻

最後試埋店員都推薦嘅「𝘙𝘶𝘯𝘯𝘺 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦」甜品系列,簡單一句日本直送已經好吸引🤪

《 宇治抹茶芝士磚 》 $68 4.5 / 5
芝士味好濃郁,中間夾雜左紅豆同抹茶味,質地好似食雪糕咁滑,份量岩岩好!

《 羽二重芝士奶油夾心餅 》 $62 4 / 5
二重嘅分別就係多左層麻糬層!揀左士多啤梨味,賣相好少女,食落稍稍甜左啲,不過芝士同樣香滑😋

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
2023-04-15 162 瀏覽
人氣店申子居酒屋開左間姊妹店係旺角,一直都未有機會去。呢日終於約到朋友去,這間店集三個品牌於一身,包括♨️火鍋、🍜拉麵和🍰甜品。餐廳環境都好舒適,而且帶點日本風,牆上掛滿彩色的日本紙傘,真係幾靚。.鹽味鍋二人份 $738.份量都不少,足夠二人享用,湯底用了雞湯,味道較清。跟餐肉類可選牛肉或雞肉,我們當然選了牛肉🐮。而且牛肉都有兩碟,肥瘦適中,再點上日本蛋更加香滑。而蔬菜拼盤🥗係好大份,入面有椰菜、冬菇、金菇、蘿蔔、年糕福袋、蒟蒻、粉絲、豆腐等,真的好豐富又健康。另外,帆立貝和🦀蟹鉗都好新鮮,食落鮮味。食完個鍋之後,店員重會即場用個湯底煮🧀芝士雜炊,加入芝士後真係好惹味,重好拉絲。.食完主菜,當然少不了甜品。我們點了日本過江龍Runny Cheese的其中🍰兩款蛋糕,包括:芝士奶油夾心餅的開心果味 $58、焗朱古力芝土蛋糕 $65,兩款賣相都好吸引。夾心餅好鬆脆,入面芝士奶油不膩;而另一款朱古力味都幾濃。.🍵焙茶Latte & 抺茶Latte 各$62同朋友都係茶控,所以選了兩杯茶飲,如果味道再濃點就更好。

鹽味鍋二人份 $738

🍵焙茶Latte & 抺茶Latte 各$62
同朋友都係茶控,所以選了兩杯茶飲,如果味道再濃點就更好。
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎 ❣︎ 申子居酒屋姊妹店地點位於旺角the forest1樓露天空間再向前行就到感覺別有洞天入面環境有滿天的日式紙傘空間寬闊坐得幾舒服☺️食物主打拉麵同鍋物店員推薦食廣島蠔香檳鍋2人份量$838今日就試下佢啦🥴鐘意食蠔既人點呢個就岩🫡👍🏻♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 🍲🦪廣島蠔香檳鍋🦪🍲提供3款醬汁🥫:柚子汁醋·秘製醬汁·胡麻醬提供3款調味🫙:蘿蔔蓉·青蔥·蘋果蓉員工會先拎湯底黎即場倒香檳🍾️落煲到🫣煲熱時啲香檳味散發出黎勁香🫣🥴員工教落食蠔最佳時間係滾水落煲45秒至1分鐘拎起果然啲蠔勁滑好鮮味又大隻我自己完全唔點汁食都覺得好正除左蠔仲有大蝦·帆立貝同蟹鉗另外仲有蔬菜拼盤份量都幾多多到食唔哂🧀🧀🧀三重芝士炊飯打完邊爐可以要求員工用湯底加芝士整炊飯炊飯同時仲集合左海鮮鮮味同香檳味飽住食都食唔停芝士控推薦✨🍰芝士奶油夾心餅顏值爆燈💡奶油香而滑
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎

芝士控推薦✨

🍰芝士奶油夾心餅
顏值爆燈💡
奶油香而滑
🉐日本人氣品牌餐廳🉐集合拉麵火鍋甜品三大主題呢間餐廳係申子居酒屋嘅姊妹店,晏晝係食拉麵,而夜晚就係食火鍋,另外仲有日本有名氣甜品Runny Cheese蛋糕可以選擇。〈牛腸豚肉激辛鍋🐮🐷🍲〉呢間餐廳好多材料都係日本直送,聽講日本嘅牛腸好出名,所以同朋友決定試吓,估唔到牛腸個口感係咁特別,好重牛脂嘅香味,店員提醒唔可以煮得太耐,如果唔係就會太韌,好滿足食到咁新鮮嘅食材,豚肉分量一啲都唔少,火鍋嘅材料仲有大量嘅蔬菜、菇類、年糕福袋等等,基本上食完個鍋,已經飽咗七成。所有火鍋都包含芝士雜炊🧀🍚,店員會將芝士同白飯加入湯底入面然後煮成炊飯,吸收晒湯底嘅精華味道當然非常濃郁同鮮味,兩個人份量啱啱好。食完火鍋,當然要試吓Runny Cheese呢個品牌嘅甜品啦,今次就試咗〈開心果芝士奶油夾心餅〉🧁同埋〈原味芝士餅〉🍰,兩款都唔會太漏同埋唔會太甜,仲有好多唔同口味可以選擇,見到有啲口味已經售罄,可見得有幾受歡迎。
🉐日本人氣品牌餐廳
🉐集合拉麵火鍋甜品三大主題

〈牛腸豚肉激辛鍋🐮🐷🍲〉

天心,申子居酒屋姐妹店,主打拉麵、鍋物、Runny Cheese甜品!🍜🍲🥯晚市鍋物有4款,茨城縣 鮟鱇魚肝鍋、大分縣 激辛湯(豚肉/牛腸)、廣島縣 廣島蠔香檳鍋、茨城縣 塩味鍋 (牛肉/雞肉)🍲 廣島蠔香檳鍋 (二人份量) $838包括海鮮拼盤、野菜拼盤自選醬料 :蘿蔔蓉、蘋果蓉、蔥花、秘製醬汁、芝麻醬、柚子醋🍾 香檳鍋湯底:原湯底以蠔熬煮成精華湯汁,上枱時店員會再即場倒入香檳到湯底內!香檳鍋湯底,入口鹹鮮香味中又帶酸而微甜,屬開胃湯底,唔會愈煲愈鹹膩!配搭海鮮更是一流!淥完所有火鍋料後,要記得食埋三重芝士拉絲炊飯 (+$0) !! 🧀🤤 店員建議: 🌟湯底滾熱起泡就可以淥煮食物🌟香檳鍋湯底首先淥煮海鮮,後再淥煮蔬菜類,會更美味🌟廣島蠔,最佳淥煮時間為45-50秒🦪 海鮮拼盤:有8隻肥美鮮甜廣島蠔(刺身級)、2隻虎蝦、2件帆立貝、2隻蟹鉗🥬 野菜拼盤: 有日本大白菜、日本水菜、椰菜、花菇、舞茸菇、鴻喜菇、雞髀菇、金菇、年糕福袋、蒟蒻、油揚豆腐、木棉豆腐、切成花花形狀的白蘿蔔和紅蘿蔔! 十分豐富!🍚 三重芝士炊飯:店員會將 1/4香檳鍋湯底加入珍珠米,再以鍋內剩餘的熱力拌勻芝士碎,做出

🍲 廣島蠔香檳鍋 (二人份量) $838
包括海鮮拼盤、野菜拼盤

自選醬料 :
蘿蔔蓉、蘋果蓉、蔥花、秘製醬汁、芝麻醬、柚子醋

🍾 香檳鍋湯底:

店員建議:
🌟湯底滾熱起泡就可以淥煮食物
🌟香檳鍋湯底首先淥煮海鮮,後再淥煮蔬菜類,會更美味
🌟廣島蠔,最佳淥煮時間為45-50秒

🦪 海鮮拼盤:

🥬 野菜拼盤:

🍚 三重芝士炊飯:
店員會將 1/4香檳鍋湯底加入珍珠米,再以鍋內剩餘的熱力拌勻芝士碎,做出極拉絲的三重芝士炊飯!😍
#芝士控 #拉絲控 絕對要食!!🧀🧀

🍢 炸芝士 $28
炸水牛芝士球!好拉絲!

🥯 Runny Cheese 羽二重芝士奶油夾心餅 $62
5款口味,原味 / 開心果 / 士多啤梨 / 朱古力 / 栗子
選了士多啤梨味,
幼滑霜狀質感、甜甜的又有微微芝士香的士多啤梨奶油,夾著士多啤梨果肉和煙煙韌韌的麻糬

🥯 Runny Cheese 芝士奶油夾心餅 $58
5款口味,葡萄 / 開心果 / 士多啤梨 / 朱古力 / 紫薯
選了開心果味,
幼滑霜狀質感、微微甜又有濃郁開心果香味的奶油

_______________

天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

_______________
集合三大日本品牌、選用日本直送食材,主打拉麵、火鍋同氣甜品Runny Cheese。✨鮟鱇魚肝湯拉麵鮟鱇魚肝被稱為「海中鵝肝」,富有營養同蛋白質,係高級既食材。鮟鱇呈一粒粒橙色的係鮟鱇魚肝的結晶,非常鮮味,口感綿密細膩。配以爽脆三文魚籽,鮮味十足,一點不覺油膩。湯底以魚肉同蔬菜製成,鮮甜濃郁。採用既拉麵煙靭彈牙,有啲似粗版同彈牙版既蕎麥麵,喜歡呢個口感💗唔想浪費咁鮮甜既湯,可以加入日本米飯一齊食,將成碗食清光🤭✨激辛湯拉麵湯底係醬油湯底,可分成四種辣度,小/中/大/特辣,後兩者分別要+$10/$20。叫左小辣,夠惹味之餘唔會蓋過其他食材味道。配料有蛋同雞肉。拉麵跟另一碗有啲唔同,口感似薯粉,但一樣煙靭彈牙。✨和風菠菜卷餅皮包住滿滿嘅鮮甜菠菜,加上芝麻沙律醬,幾香口。✨羽二重芝士奶油夾心餅日本人氣甜品品牌。叫左粟子味,曲奇夾住煙靭麻糬、粟子、同香滑芝士,口感豐富。採用法國芝士,又濃又細滑。

✨鮟鱇魚肝湯拉麵
湯底以魚肉同蔬菜製成,鮮甜濃郁。
唔想浪費咁鮮甜既湯,可以加入日本米飯一齊食,將成碗食清光🤭

✨激辛湯拉麵
叫左小辣,夠惹味之餘唔會蓋過其他食材味道。配料有蛋同雞肉。
拉麵跟另一碗有啲唔同,口感似薯粉,但一樣煙靭彈牙。

✨和風菠菜卷
餅皮包住滿滿嘅鮮甜菠菜,加上芝麻沙律醬,幾香口。

✨羽二重芝士奶油夾心餅
日本人氣甜品品牌。叫左粟子味,
2023-04-01
申子居酒屋的姊妹店👯‍♀️主打 拉麵🍜 shabushabu🍲仲有日本品牌 - Runny Cheese嘅甜品🍰今晚來試試佢嘅shabushabu!環境新淨企理 日式傘天花好靚☂️✨๑ 廣島蠔香檳鍋套餐🍾 • $838晚市有四款鍋底口味鮟鱇魚肝鍋、激辛湯、鹽味鍋 同我試嘅廣島蠔香檳鍋🦪🍾依個湯底好特別 店員一開始會倒半枝香檳🍾️落個鍋個湯酸酸甜甜 好得意 幾好味八隻廣島蠔非常肥美 超鮮甜!兩隻虎蝦大大隻 爽口彈牙😼配搭個香檳湯底好夾🤪🤪依個餐仲會有帆立貝同蟹鉗🦀同一個勁豐富嘅蔬菜拼盤🥬木棉豆腐、舞茸菇、金菇、厚油揚腐皮、福袋、椰菜、黃芽白、大根、蒟蒻😼另外加咗個胚芽拉麵🥢 好彈牙🤓打完邊爐店員會將白飯同三重芝士倒落鍋炒個芝士雜炊🧀🧀🧀拉絲芝士🤤香濃但唔會好膩👍🏻另外記得留肚試吓日本名氣甜品~๑ 士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅🍓 • $62๑ 宇冶抹茶芝士磚🍵 • $68羽二重芝士奶油夾心餅上下層係牛油曲奇中間夾住芝士奶油同一層麻糬😙芝士磚好軟滑 抹茶味香濃🤪

申子居酒屋的姊妹店👯‍♀️
主打 拉麵🍜 shabushabu🍲
仲有日本品牌 - Runny Cheese嘅甜品🍰
今晚來試試佢嘅shabushabu!
環境新淨企理 日式傘天花好靚☂️✨

๑ 廣島蠔香檳鍋套餐🍾 • $838
晚市有四款鍋底口味
鮟鱇魚肝鍋、激辛湯、鹽味鍋 同
我試嘅廣島蠔香檳鍋🦪🍾

依個湯底好特別
店員一開始會倒半枝香檳🍾️落個鍋
個湯酸酸甜甜 好得意 幾好味

八隻廣島蠔非常肥美 超鮮甜!
兩隻虎蝦大大隻 爽口彈牙😼
配搭個香檳湯底好夾🤪🤪

依個餐仲會有帆立貝同蟹鉗🦀
同一個勁豐富嘅蔬菜拼盤🥬
木棉豆腐、舞茸菇、金菇、厚油揚腐皮、
福袋、椰菜、黃芽白、大根、蒟蒻😼

另外加咗個胚芽拉麵🥢 好彈牙🤓

羽二重芝士奶油夾心餅上下層係牛油曲奇
中間夾住芝士奶油同一層麻糬😙
芝士磚好軟滑 抹茶味香濃🤪
2023-04-10 23 瀏覽
同朋友喺旺角做完瑜珈,到附近尋覓美食😋喺The Forest內揾到間隱世高質日式火鍋店,餐廳環境舒適,座位闊落👍🏻天花板掛有日式和紙傘作裝飾,營造和風氣氛⛱店員好客友善,為我哋逐一介紹鍋物🍲而且細心提點海鮮最佳烹調時間,值得一讚✅🔸廣島蠔香檳鍋($838/二人份)店員先將半支香檳倒入鍋中🍾湯底味道清甜帶酒香,令人忍不住多飲兩碗🥣生蠔共有八隻,全部都鮮甜大隻又飽滿🦪另外亦有彈牙大蝦、爽甜帆立貝同鮮美蟹鉗附送,盡顯誠意💟鍋物配有蔬菜拼盤🥗份量非常豐富,有芽菜、椰菜、舞茸菇、冬菇、蒟蒻、蘿蔔、粉絲等💥本人鍾情於年糕福袋,煙韌有口感,相當滿足😍食完火鍋,店員會將日本珍珠米同三款芝士碎🧀加入剩餘湯底之中,再不斷攪拌,煮成三重芝士雜炊🍚米飯口感軟糯,每粒都沾上香濃拉絲芝士,食完飽肚感十足💁🏻‍♀️🔸木棉豆腐($38)Encore咗蔬菜拼盤中嘅木棉豆腐😚豆腐吸滿湯底精華,令人再三回味🎉🔸原味羽二重芝士奶油夾心餅($62)由日本人氣芝士專門店Runny Cheese出品嘅夾心餅🥧夾心餅中間嘅奶油忌廉輕盈細滑,配搭煙韌麻糬同香甜紅豆,不論口感或味道都相當有層次✨🔸開心果芝士奶油夾心餅($58)呢款夾心餅同

🔸廣島蠔香檳鍋($838/二人份)

🔸木棉豆腐($38)

🔸原味羽二重芝士奶油夾心餅($62)

🔸開心果芝士奶油夾心餅($58)
呢款夾心餅同樣採用法國芝士製作👏🏻厚厚一層嘅芝士奶油口感軟滑,甜而不膩,有興趣嘅朋友都可以一試💥
旺角THE FOREST商場新開咗一陣嘅日式火鍋拉麵店,午市做拉麵,晚市做火鍋,亦係申子居酒屋姊妹店近期非常受歡迎,賣嘅拉麵並非一般嘅豚骨湯拉麵🍜而係四款精心秘製嘅拉麵/沾麵另外仲有多款炸串、雞牛海鮮嘅一品料理,唔叫拉麵可以當居酒屋咁食▶️ 廣島蠔沾麵配白groove拉麵 ($138)四款之中唯一一款沾麵沾麵湯底特別濃厚杰身,好似粥咁(已經唔可以用湯嚟形容,醬會貼切啲)原來係因為用咗大量真材實料嘅廣島蠔攪碎而成 (入面間唔時有一條條蠔)😲難怪啖啖都係新鮮蠔味,超鍾意❤️除此之外,沾麵同白飯上面各有一隻原隻大粒廣島蠔,咬落爆汁,入口即融,味道新鮮帶微微腥味🦪💡有趣小知識:廣島蠔營養豐富,有多種氨基酸、維他命B12、磷,有助排毒同吸收鈣質! 用上白groove拉麵🌊特點在於麵條中間有個坑位以鎖住沾麵醬,沾麵本身係凍凍地嘅,點落暖嘅沾麵醬食,好掛汁麵質非常煙靭彈牙🤩有啲似上海麵溝烏冬沾麵上面仲有大量青蔥同檸檬片🍋撇除腥味同帶啲清新味道第一次食拉麵隔離仲有碗白飯🙈用意係撈剩低嘅沾麵醬食估唔到咁夾,白飯本身冇味,撈咗廣島蠔醬超惹味,一定要試試呢種食法👍🏻🍚米飯用上北海道七星米,口感黏啲但仍然粒粒分明

▶️ 廣島蠔沾麵配白groove拉麵 ($138)
四款之中唯一一款沾麵
廣島蠔沾麵配白groove拉麵

麵質非常煙靭彈牙🤩有啲似上海麵溝烏冬
沾麵上面仲有大量青蔥同檸檬片🍋撇除腥味同帶啲清新味道

第一次食拉麵隔離仲有碗白飯🙈用意係撈剩低嘅沾麵醬食
🍚米飯用上北海道七星米,口感黏啲但仍然粒粒分明飽滿,仲要暖暖哋

▶️ 鮟鱇魚肝湯拉麵 ($168)
同「Marumitsuまるみつ」合作出嘅一款拉麵
第一次聽同品嚐鮟鱇魚,因為佢係日本嘅高級魚🐟口感同龍躉差唔多,韌韌地膠膠地
💡有趣小知識:鮟鱇魚含有豐富維他命A、D、E,聽講可以維持眼睛健康同埋預防肝臟疾病,以形補形?佢嘅肝臟更係最寶貴嘅地方
鮟鱇魚肝湯拉麵

將鮟鱇魚肝煮入本身清淡嘅麵豉湯底,更突顯其鮮味,令湯底食落甜甜地而唔油膩,仲食到一粒粒魚肝碎
🍜用上麥杯芽拉麵,有少少粗粒,我會形容為一個粗身啲又非常煙韌嘅蕎麥麵,個人覺得好食過一般油拉麵
上面配上一堆新鮮海帶,幾爽口

旁邊有兜鮟鱇魚肝配大大粒魚子🤩侍應話已經調咗味,可以直接加落白飯食或者就咁食
有種三文魚油味,去到尾段帶啲苦同腥🤏🏻質感呈膏狀,同鵝肝幾分相似
同樣有碗北海道七星米飯起旁邊可以倒落湯做湯飯

▶️ 羽二重芝士奶油夾心餅 ($62)
同日本人氣芝士專門店「Runny Cheese」合作,可以喺呢度品嚐佢哋嘅甜品
呢個系列有五款口味:原味、士多啤梨、開心果、朱古力、栗子
本身想食開心果,點知賣晒🥺咁就揀咗個原味堂食,再外賣咗士多啤梨同栗子味🍓
奶油夾心餅超有層次,底面係兩塊奶油曲奇,中間夾住一層紅豆蓉、一層厚厚嘅忌廉芝士、一層麻糬同幾粒紅豆
🧈奶油曲奇唔係脆卜卜嘅,唔似cheesecake曲奇餅底,第一啖食落好驚訝,竟然食到鳳梨酥味😂
🧀忌廉芝士比較「空氣」,個人覺得如果佢實啲,芝士味香濃啲會更好食
紅豆蓉同紅豆粒太甜🫘甜到有啲漏
層麻糬就一般,偏黏糯而非煙靭,似大福草餅嘅外皮
有啲失望🙍‍♀️主要係太甜而缺乏芝士香味
羽二重芝士奶油夾心餅

欣賞佢每款拉麵嘅湯底、麵款、材料調味配搭都係精心設計🫶🏻打造出完美組合以帶出最佳口感同味道
呢兩款麵都好正😍可以話係我暫時食過最好食嘅沾麵

環境裝修靚,抬頭可以見到七彩繽紛嘅紙製雨傘,好和風🇯🇵咁啱嚟嘅時候唔多人,坐得舒服

服務好好,一入嚟個侍應主動向我哋介紹Menu,上菜唔會等好耐,賣相擺盆好精緻
本身價錢有少少貴,但係食完之後就覺得好值😌畢竟佢用上貴價材料,仲落足料,味道更加係一試難忘,令人回味無窮!
廣島蠔沾麵配白groove拉麵
鮟鱇魚肝湯拉麵
  • 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵
2023-04-09 59 瀏覽
平日吃拉麵離不開吃豚骨、黑蒜、辛辣、雞白湯這些湯底製成的味道,可是最近發現有一間日本餐廳用上非常矜貴的食材:鮟鱇魚來製成湯頭,這樣有特色的美食當然要一試究竟,這天午膳時間就跟同事來試試看鮟鱇魚肝湯拉麵 $168鮟鱇魚皮 + 肉 + 20g鮟鱇魚肝 $58(加配價)自己對這個用鮟鱇魚肝做湯底的拉麵是既期待又擔憂,期待是從來未品嚐過;而擔憂就是處理得不好湯頭充斥著魚腥味。可幸的是喝一口湯是驚喜連連!鮟鱇魚肝湯濃厚又不會覺得過膩,湯底鹹香且富有魚肝香氣,這樣濃郁魚味全因店家用上曾得到兩次日本鍋物大賽冠軍的品牌:「まるみつ Marumitsu」的DOBU汁,是由鮟鱇魚魚肉和新鮮野菜熬煮而成的,才能做到如此獨特的味道!至於拉麵也是同樣不常見的麥胚芽拉麵,是一種比較粗大的麵身,掛湯力不錯,口感煙韌,個人是很喜歡這種麵身很有咬口,愛吃軟麵的朋友要注意一下啊~ 想進一步吃得更多層次更好鮟鱇魚鮮味的做法,就是加配一份包含鮟鱇魚皮、魚肉跟魚肝的組合,魚肉肥美魚皮爽彈,配湯頭跟拉麵一同進食令味道變得更豐富好吃!至於魚肝,入口質感綿密細緻又柔軟,鮮味十足,與鹹香的三文魚籽跟蔥花一同進食更是美味,濃郁香溢~
鮟鱇魚肝湯拉麵 $168
鮟鱇魚皮 + 肉 + 20g鮟鱇魚肝 $58(加配價)

想進一步吃得更多層次更好鮟鱇魚鮮味的做法,就是加配一份包含鮟鱇魚皮、魚肉跟魚肝的組合,魚肉肥美魚皮爽彈,配湯頭跟拉麵一同進食令味道變得更豐富好吃!至於魚肝,入口質感綿密細緻又柔軟,鮮味十足,與鹹香的三文魚籽跟蔥花一同進食更是美味,濃郁香溢~ 生活在深海中的鮟鱇魚肝是日本當地其中一款較高級的食材,有「海中鵝肝」之稱。小嚐一口魚肝味道口感同樣豐腴可口,令人印象深刻,不負這個美譽!不想浪費這樣精彩的食材,可以利用店家提供的日本米飯放入湯頭中,拌勻製成湯飯就不會錯過了!
廣島蠔沾麵配白Groove拉麵 $148
另一款最吸引眼球的非這個廣島蠔沾麵配白Groove拉麵無屬!用上來自東京「空海 Kukai」拉麵店的白Groove拉麵,口感爽口彈牙,麵身中間有坑紋更容易達到掛汁效果;沾麵用的湯頭由大量廣島蠔熬煮而成,味道超濃郁,帶有少許味噌鹹香和蠔的鮮味,還有滿口的蠔肉碎,沾一下湯頭就吃到鹹鮮的蠔味,甘香鮮甜滋味滿分~ 而無論拉麵和白飯上都有肥美厚肉的廣島蠔,讓人食後感十分滿足,愛吃蠔的朋友應該會超愛這個!
店家是一家人氣居酒屋的姊妹店,不過這店就是一間日間主打拉麵,夜晚則為日式鍋物及炸串小食的小店;同時也是集合了三個日本品牌「まるみつ Marumitsu」、「空海 Kukai」和「Runny Cheese」的餐廳,全店均使用日本直送食材來製作出美味的日本料理,非常有特色~
餐廳在旺角一個主打運動用品的商場內,位置有點隱蔽,門面簡潔,走到裡頭就會感受到餐廳的日本風情,掛滿色彩繽紛的日式油紙傘的天花,四周以現在日式風格做裝潢,環境寬闊舒適,是一個適合和朋友小聚、聯誼和談心的好去處!兩款拉麵同樣有心思有驚喜,性價比高,很期待下次在晚上來吃鍋物呢!
2023-03-15