2018-01-04 2921 瀏覽
上次突然想搵間平平地既火鍋放題試下,見呢間大鍋口係Openrice都幾多好評,於是就想約班friend上黎試下。佢種類都算幾多,質素都Ok,但牛就當然無得同日式火鍋比啦!個人好推介佢個薯仔片,超正!

2018-01-01 2364 瀏覽
是晚突然想同男朋友打邊爐,10點去等到10點半都未入得,反而3人枱以上就即刻有位,就算有空枱都唔俾人,真係唔知咩安排既入座準則!最諷刺係等左1粒鐘,最後俾左張6人枱我,我真係諗唔明點解之前等咁耐
2017-11-24 8386 瀏覽
今日男朋友接放工,今晚晚餐由我話事啊,天氣冰冷,自然滾滾鍋啦先選擇湯底,好多款式,選一個出名的就是椰子滑雞,呈上奶白色的湯,內有好幾块滑雞,椰肉都有好多,非常香選擇自己喜歡的調味料各樣肉類的好鮮美滋味,花膠滑滑,黑松露整水餃系高級享受,牛肉薄而快熟,魚類甜美多汁蔬菜新鮮,香氣撲鼻飲品任飲,選左最清熱的蔗水
2017-11-23
椰子滑雞湯底
調味料
肥牛,黑豚肉片,羊肉片,脆鯇魚片冰豆腐,炸嚮鈴卷
鯇魚片,白鱔片,新鮮魚雲
黑松露水餃,芝心丸,芝士腸,午餐肉,吊桶仔,花膠,帆立貝
炸魚皮,蟹爪棒肉,芝心丸,黑松露水餃,豬皮
鯪魚丸,生菜
萵筍
紅蘿蔔竹蔗水
2017-10-25 8364 瀏覽
由於今晚喺旺角附近做嘢做得比較夜先做完,有好多食店都收咗工,所以我們突然諗起已經有一段時間無去喺瓊華中心嘅「大鍋口海鮮火鍋店」係營業到凌晨,所以我們就去咗食宵夜火鍋!同以前一樣,一開始店員就會攞咗個調味醬料盤畀我們自助選擇要咩調味醬料,可能係人流非常多嘅關係,所以啲辣椒絲、香蔥同蒜蓉都係好新鮮,唔會變乾晒,好似擺放咗好耐咁,而且處理得好乾淨衛生!至於湯底方面今次我們都係揀咗我們最愛嘅椰子滑鷄湯底,因椰子嘅味道相當清甜芳香,唔會太過濃郁而掩蓋咗所有材料原有嘅鮮味,而且喺滾起嗰陣有陣陣椰子嘅香氣撲鼻,感覺好滋潤,真係好正呀!手切肥牛嘅肉質好軟滑,牛肉味都幾濃郁,而且色澤好紅潤!生猛海蝦真係好新鮮大隻,而且肉質相當爽甜彈牙!白鱔片嘅質感非常爽滑彈牙,但就略嫌切得比較薄身!至於其他火鍋材料同蔬菜都清洗得好乾淨衛生,而且相當新鮮!
至於湯底方面今次我們都係揀咗我們最愛嘅椰子滑鷄湯底,
因椰子嘅味道相當清甜芳香,
手切肥牛嘅肉質好軟滑,牛肉味都幾濃郁,而且色澤好紅潤!
生猛海蝦真係好新鮮大隻,而且肉質相當爽甜彈牙!
白鱔片嘅質感非常爽滑彈牙,
但就略嫌切得比較薄身!
至於其他火鍋材料同蔬菜都清洗得好乾淨衛生,而且相當新鮮!
調味醬料盤
椰子滑鷄湯底
2017-09-07
調味醬料盤
椰子滑鷄湯底
2017-10-07 7611 瀏覽
每次北江。妹同fd子想打邊爐第一時間就係諗到大鍋口!貪佢多款 多野飲 多湯底 價錢又唔貴今次北江。妹同3個朋友去食宵夜時段宵夜時段930開始但我地9點去攞位 都要等足1個半鍾呀所以有興趣嘅朋友要早啲去等位喇攞到位當然要叫湯底啦有蕃茄薯仔,椰子雞,醉雞,豬骨。。。今次就試醉雞醉雞真係好入味,又有藥材係入面野飲都好多款 有烏龍茶,忌廉溝鮮奶,可樂。。。最特別係有自家製嘅竹庶茅根 夠哂養生火鍋料就有好多選擇肉類有肥牛 鮮牛 羊肉 雞件等等丸類就有大路嘅牛丸 芝士丸 魚皮鮫等較特別嘅有黑松露水餃不過我最中意嘅就係響鈴 唔係間間任食都有架!
每次北江。妹同fd子想打邊爐
第一時間就係諗到大鍋口!

貪佢多款 多野飲 多湯底 價錢又唔貴
今次北江。妹同3個朋友去食宵夜時段
宵夜時段930開始
但我地9點去攞位 都要等足1個半鍾呀
所以有興趣嘅朋友要早啲去等位喇
攞到位當然要叫湯底啦
有蕃茄薯仔,椰子雞,醉雞,豬骨。。。
今次就試醉雞
醉雞真係好入味,又有藥材係入面

火鍋料就有好多選擇
肉類有肥牛 鮮牛 羊肉 雞件等等
丸類就有大路嘅牛丸 芝士丸 魚皮鮫等
較特別嘅有黑松露水餃
不過我最中意嘅就係響鈴 唔係間間任食都有架!
2017-09-14 6722 瀏覽
大学hall的floor dinner开sem饭来这里吃,但是整体感觉一般,甚至可以说并不令人愉悦。1.食物并不卫生,所有牛肉盘子叠在一起一起上,盘子和盘子接触有些脏2.汤底加料会加水,加水后味道变淡,食之无味3.麻将料和海鲜料并不分碟装4.丸子牛肉都不新鲜,吃起来有明显的动过的松散感,尤其是牛肉,全部冻在盘子上,不太新鲜。5.整体价位还可以,但是同样的价位可以有更好的选择,我不会选择这家。6.补充鱼肉尤其松散
2.汤底加料会加水,加水后味道变淡,食之无味
3.麻将料和海鲜料并不分碟装
6.补充鱼肉尤其松散
2017-08-05 11213 瀏覽
一個大食嘅人遇到另一個大食嘅朋友可以做啲咩好?最好就梗係去食任食打邊爐,再捧住個肚走,呢啲咪叫爽囉🙌🏻。好彩朋友英明一早book咗七點半,一入去就有位座,再回頭望一望外面等嘅人,真係嚇死寶寶,望一下個價錢,在運用小學雞心算,連埋加一$178一位,我同朋友會心微笑。蕃茄🍅薯仔牛尾湯底有幾舊蕃茄喺度,牛尾已經沉咗落湯底,冇飲到湯底,味精湯底就算吧啦。牛肉尚算可以,係衛生程度麻麻,直接將碟放在牛肉上,雞肉係我認為最好食嘅,冇骨而且仲好滑,前後叫咗五碟😏。四寶丸質素一般😧,細細粒但冇乜味道,反而芝心丸嗰啲就幾好食。戰鬥時間係兩個半鐘,食咗兩個鐘,同戰友已經投降,但難得係姐姐冇催我哋😎。

蕃茄🍅薯仔牛尾湯底

2017-07-25 6841 瀏覽
打過去問28號1830諗住book3位,就話無3人台,好啦,跟住再搵兩個fd去,再打去,又話無5人台,跟住我問walk in會唔會有,佢就cut左線,態度超差!!
2017-07-18 18861 瀏覽
大窩口火鍋一向都好難BOOK位, 所以為左食佢,我地就早左一個鐘去到等位, 因為我地都預左等位, 所以都覺得OK是晚係好大雨的, 由黃雨到除黃雨, 再掛返黃雨再到紅雨, 所以我同友人都差唔多半邊身濕晒咁入去食, 諗住食個邊爐暖返個身啦, 但點知比左個風口位我地,仲要開到鬼死咁大風, 我同友人都已經有外套都頂唔順,問待應可否關細少少個冷氣, 佢又愛理不理咁,然後我地諗住諗住食住, 之後多人D會暖D啦, 所以算, 但結果係完全冇效, 越食越凍最後我地都唔算好飽, 但不敵寒意咁食左一個鐘就走人我覺得佢唔係因為自己係火鍋店而開咁大冷氣囉, 而係為左逼人快D走人而開到咁大冷氣OK, FINE, 我認輸囉雖然有一段咁不愉快既回憶, 但大鍋口既食物真係算任食火鍋黎講幾好胡椒豬肚湯底個胡椒味岩岩好, 帶少少辣味, 做湯底黎講岩岩好!火鍋配料個肥牛好有牛味, 唔算太肥, 比出面任食火鍋高幾班, 蝦滑墨魚滑都好彈牙, 烏東係D隻偏身烏東, 算正宗, 個白鱔幾爽口, 但羊肉就比較失望, 我覺得幾穌下, 令到成個湯底都變左有D穌總結黎講任食火鍋黎講算幾好食, 但唔好再開到個冷氣咁大了, 特別係落雨既日子, 食
大窩口火鍋一向都好難BOOK位, 所以為左食佢,

我地就早左一個鐘去到等位,
因為我地都預左等位, 所以都覺得OK

是晚係好大雨的, 由黃雨到除黃雨, 再掛返黃雨再到紅雨,

所以我同友人都差唔多半邊身濕晒咁入去食,
諗住食個邊爐暖返個身啦, 但點知比左個風口位我地,
仲要開到鬼死咁大風, 我同友人都已經有外套都頂唔順,
問待應可否關細少少個冷氣, 佢又愛理不理咁,

然後我地諗住諗住食住, 之後多人D會暖D啦, 所以算,
但結果係完全冇效, 越食越凍
最後我地都唔算好飽, 但不敵寒意咁食左一個鐘就走人
我覺得佢唔係因為自己係火鍋店而開咁大冷氣囉,
而係為左逼人快D走人而開到咁大冷氣
OK, FINE, 我認輸囉

胡椒豬肚湯底

個胡椒味岩岩好, 帶少少辣味, 做湯底黎講岩岩好!

火鍋配料
, 但羊肉就比較失望, 我覺得幾穌下
, 令到成個湯底都變左有D穌

總結黎講任食火鍋黎講算幾好食
, 但唔好再開到個冷氣咁大了, 特別係落雨既日子, 食得好辛苦呀!
2017-07-17
60 分鐘 (堂食)
  • 肥牛
2017-07-14 4031 瀏覽
還可以啦!大致上都能接受沒有特別好與不好沒驚喜也不至於不再光顧服務人員也沒特別驚喜跟服務不過早鳥客人優惠多多非常適合愛省錢又愛美食的本人至於會不會再光顧本人選擇再給一次機會但要記住不要在冬天訂位⋯⋯需要等上一個月⋯⋯
還可以啦!
但要記住不要在冬天訂位⋯⋯
需要等上一個月⋯⋯

2017-06-04
2017-07-05 3549 瀏覽
今日7個人上到旺角食. 俾張卡位我地坐都算.食物好味就得.食到半路.個侍應成樽是油跌落地下.彈到我成個背都係.搞X錯呀.個侍應係咁道歉.我地等個可以話到事的過黎一路5見人.愈來愈慶.過一陣就有個經理既物體走黎又係道歉.講幾句就話打個折頭算數.講來講去都係個幾句.有佢講冇我講.完全一副你只可以接受的態度.突然有條金毛過黎.話我件衫著出去5好.落去買件我換.幾個字後.條金毛返黎帶我去換衫.我本來都以為佢就咁比我就算. 換完又問我岩5岩身.我著落都幾好睇.好細心幫我剪埋個吊牌.見佢咁有成意.就繼續開開心心咁食飯. 不過做野5該要小心D.............
2017-07-04
2017-06-16 2122 瀏覽
同朋友去食係一個不錯嘅選擇,係啲旺區尼講都算係平平地!但地方就嘈啲~如果枱同枱之間再放多個架放食物嘅話,有點迫,走廊就唔好夠行,出入唔方便!同埋walk in 等好耐先有位,大家記得book左枱先尼食喇!Book 左枱都要等一陣架,不過好過冇枱啦😛😛😛
同朋友去食係一個不錯嘅選擇,係啲旺區尼講都算係平平地!
但地方就嘈啲~
Book 左枱都要等一陣架,不過好過冇枱啦😛😛😛
2017-06-08 2054 瀏覽
同一班同事辛苦過後想擦返餐勁但又唔想咁貴。即刻諗起呢間。一個價錢百零蚊一位任飲任食火鍋店而且質素唔差!自從記得上年係佐敦店試過,最正精選依然係雪花肥牛同新鮮蝦!老實講並不是每碟肥牛都一樣,但有七成上枱的都好靚仔。雪花分佈唔錯!滾10秒食就啱啱好。仲有就係d蝦。大大隻又飽滿。完全無甩蝦頭又實淨!街巿買最平都60蚊一斤啦,所以真係好抵食。仲要讚埋個脆肉鯇魚係堅脆肉。又係貴價料。唔似一般話脆又脆唔得晒個種再要推介係水餃,足料有肉有木耳有蝦!超爽口!其他嘢都無乜問題,汽水任飲,但啤酒要計錢了CP值同質素同樣地高嘅任食火鍋。超讚!

自從記得上年係佐敦店試過,最正精選依然係雪花肥牛同新鮮蝦!

再要推介係水餃,足料有肉有木耳有蝦!超爽口!

其他嘢都無乜問題,汽水任飲,但啤酒要計錢了

CP值同質素同樣地高嘅任食火鍋。超讚!
2017-05-26 2192 瀏覽
食材新鮮度問號.......、湯頭加水過後味道變了.....所有菜的味道都變得相當詭異......、不要點花膠......,整體感覺也就那cheap的CP值。肥牛不好吃.......、滑牛肉也還好.......、墨魚滑........脆鯇魚......God......餛飩煮完以後很可怕......豬紅有豬的味道.......萵笋還不錯!!!、食物選擇不多、下次一定不會再來。實在非常可惜還很期待的。
食材新鮮度問號.......
、湯頭加水過後味道變了
......,整體感覺也就那cheap的CP值。
2017-05-25
60 分鐘 (堂食)
2017-05-24 1851 瀏覽
一直去開佐敦店的大窩口火鍋, 但食得多都厭..., 今次應同事要求, 去旺角店, 上網睇一月睇食評, 有23個, 好正常..., 如果閣下唔知我講咩..., 那你一定係一位十分天真的消費者, 現在的食評實在太多假嘢, 開業不夠三個月, 又或者, 開業很久, 但無端端在某段時間內, 有大量食評, 都係九成九係免費試食啦..., 只要睇一睇那些出晒名的餐廳, 例如澳牛、佳佳、又或心攞了米之蓮的食肆, 這些店肯定不會叫人寫食評, 所以每個月最多也不過是十多編食評, 這就是最正常, 那些不正常的, 尤其是有某幾位殿堂級食家的食評 (唔該佢地唔好再影D單據, 就以為可以証明唔係試食啦, 好低能囉...) , 更加唔使諗, 九成九係試食食評!  (希望編輯唔好Ban咗我, 我其實係幫緊你個網站)今天早收工, 打電話去問, 5:30pm有無位? (因為每次上6:30後上佐敦店都一定滿座), 店員的口吻, 與佐敦店差不多, 愛理不理, 通常.... 這些就稱為"名店"囉, 好似係你求佢比你幫襯咁... 真係大恩大德...5:15pm到達, 有窗口位, 雖然寫明, 只可以食兩個半小時, 但店員對我們

5:15pm到達, 有窗口位, 雖然寫明, 只可以食兩個半小時, 但店員對我們講, 7pm要埋單, 即係只有1小時45分, 其實無問題, 我們次次打邊爐都係一個半鐘食完走人, 但提醒各位, 千企唔好同所謂的"名店"討價還價, 棧你激氣, 如果你覺得消費者有權利, 那...你應該唔好幫襯, 所以, 用腳投票就最好架喇!! 當然..., 消費者如我, 通常犯賤..., 君不見澳牛和九記, 日日鬧, 天天還是一條長龍排門口.....
火鍋配料, 一張紙睇晒, 共三組, 對我們而言, 夠食啦!
皮蛋莞爾湯底, 一個價錢的任食火鍋, 唔使去研究湯底有幾有水準了吧...., 只要味精唔好太多, 已經心滿意足了...
先攪掂碗私家調味料, 個人口味, 最緊要辣椒、蔥花和豉油.
其實檯面好多位, 但友人係要將桶啤酒放檯底..., 三罐 "ASAHI" 只需$26, 還有冰桶用, 算平了.
又是另一種"個人口味", 打邊爐, 一定食蔬菜類先, 第一, 蔬菜類, 容易消化, 就好似近年有人提倡, 先食生果後食飯的理論一樣, 而第二就是, 食完肉類, 太飽就食唔到菜了. 但...你問我, 菜係最平的食材, 咁咪....好唔抵囉??? 係呀..., 好唔抵架..., 你咁怕蝕底, 快D食多D貴嘢啦... , 食飽D, 食埋明天個三餐份量, 應該更抵....

油麥菜好靚, 條條爽脆, 無暗淤色.

無墨魚味道既"墨魚丸"和食唔出有軟骨既"雞軟骨丸", 但墨魚丸都好彈口, 雞軟骨丸都好有雞肉的質感..., 希望大家都收貨啦..., 白鱔片, 絕對係有鱔肉的口感, 當然都係無鱔既味道, 牛肉超乎預期水準, 任食火鍋中, 不是數一數二, 都也算數三了, 質感與味道都滿意, 魚頭無腥味, 算交到功課了. 餐紙上寫"生猛海蝦", 上檯時的模樣, 完全唔覺生猛, 但肉質都唔差, 彈牙又不會霉, 唯無嘜蝦味... 但這是行內正常吧..., 再講一次, 這是任食放題火鍋..., 唔好以為自己去咗高級火鍋店, please!
脆肉鯇魚, 總結口感: 韌多過脆, 味道: 應該係有魚味.... 哈哈哈...
唔知點解, 友人叫了這碟"帆立貝", 公司樓下超市有即食包裝, 唔應該用嚟打邊爐囉....
有我最喜歡食既鮮蝦滑, 還有我最憎食既鮮鯪魚滑, 我都免強食了一件鯪魚滑, 好彩, 又係無嘜鯪魚味的鯪魚滑, 最啱我呢類憎食鯪魚既人, by the way...., 兩款都夠晒彈牙...
餐紙上寫"黑松露水餃", 但...sorry...., 我真係食唔出有黑松露味道, 不過唔緊要..., 任食放題, 你落D唔知咩嘢來頭既所謂黑松露, 我就寧可食最原始傳統既口味款式喇, 水餃的確做得好, 木耳和肉配撘得宜, 少少爽口, 我們還落了兩次單.
炸魚皮, 不夠新鮮, 已經韌咗, 好心餐廳就換過隻真空保鮮盒啦...
南瓜片, 好軟熟, 好甜
我們6:45分便食完, 走人, 當時只有坐得五分一滿. 雖然食材都是一般貨色, 但整體都已經好過很多其他任食火鍋店, 尤其是食物的口感, 全部都合格水準以上, 當全世界都做得差時, 而你做我好少少, 就已經發達啦....
2017-05-22