2021-06-09 2483 瀏覽
火炭間星叻唔錯,但第一城附近明明有間百個好評食肆,怎麼一直看不見?🙄原來位於花園城後邊一個比較暗角的位置,但內進之後,發現都不時有辦公一族進來午餐。看到有海南雞,亦都有豬頸肉,如果食飯就未能試到它真章🤔這次點了個豬頸肉撈檬。不算等得太久,豬頸肉份量也不少,燒豬頸肉果然比起浸湯比較乾但它中間的位置也不算太過乾,還帶點肉汁,兩邊邊皮當然比較乾燥,但烤得相當香脆。不知是否以往在小巴黎的印象太深,現在外出吃越南式午餐,總覺得撈檬的蔥油很少你看這碗撈檬,幾乎沒有蔥油,只有些炸蒜、炸洋蔥、蘿蔔絲、菜絲。因此需要用它桌面多款醬油去撈檬粉以及這些蔬菜絲,才能有味道。還以為越南醬油會很濃味?原來啡色的醬油,定還是青色嘅醬味道都偏淡,它的魚露醬油,輕微辣味,還帶點酸,味道都不算太濃。🤷🏾下單的時候,叫了杯珍多冰少冰,店員說因為是沙冰,因此不能少冰,我感莫名其妙。原來,這裏將冰粒打碎成沙冰,然之後再放入青綠色的粉條,相當可口,平日都很少會這樣珍多冰。第一,椰汁味道夠香甜,冰粒雖然是沙冰,但也不會淡化了椰汁的香氣;第二,青綠色的粉條相當彈牙煙韌,口感十足,比起低級的珍珠奶茶的珍珠更加彈牙出色,令人喜出望外。因

原來位於

看到有
豬頸肉份量也不少,燒豬頸肉果然比起浸湯比較乾
但烤得相當香脆。

撈檬的蔥油很少

因此需要用它桌面多款醬油去
撈檬粉以及這些蔬菜絲,才能有味道。還以為越南醬油會很濃味?

原來啡色的
🤷🏾

下單的時候,叫了杯
珍多冰少冰,店員說因為是沙冰,因此不能少冰,我感莫名其妙。

原來,這裏將冰粒打碎成沙冰,然之後再放入青綠色的粉條,
相當可口,平日都很少會這樣珍多冰。

因為這類型的港式越式餐廳,很多時候,所謂的珍多冰,
粉條都相當軟林,完全沒有大眼感覺,然後椰汁又不是求其用椰汁開水,然之後加半杯冰給你,還要加錢才能換到的特飲😃因此,這兒的特飲比起外邊的,可以高幾班,誠意推薦。

第二次去,入門口經過一名阿姐以及年輕人,都不太理睬,這樣已經扣了分。看看餐牌,本身都想試豬頸肉喇沙,不過上次吃過豬頸肉,這幾天又天氣酷熱,不如吃
海南雞飯啦。

看到調味料有一邊竟是
泰式辣醬,就知道其實去越式餐廳不應該叫
海南雞飯,不過,這個飯都算有點油香,亦都有點蒜粒在內,味道都算香濃。

雞都很不錯,雞肉即使是雞胸肉,不過都不酸不乾不鞋,加埋有點脂肪的雞皮,其實吃落質感也算不錯的,
不至於太瘦,還有點兒鹹香的味道。
午餐
2021-05-28 383 瀏覽
越南美食。風味夠,服務好,久違了的越南菜。老友記生日。一頓豐富的晚餐🥣。軟殼蟹紫米卷好味。一個套餐食得飽飽。真材實料。正!第一次喺度寫食評。好的街坊小店要特別推介。
越南美食。風味夠,服務好,

久違了的越南菜。老友記生日。一頓豐富的晚餐🥣。
軟殼蟹紫米卷好味。
平時好少過黎河畔呢頭,聽聞都好多好野食咁岩係西貢搭車出沙田又有站就決定黎呢頭食晚餐簡左呢間越南餐廳,餐廳內格局似茶記,不過地方都好闊落,舒服既,侍應服務都好友善,上菜時間亦唔會好耐,抵讚我地2個人,嗌左一碗2人份量火車頭再加2個小食越南火車頭雖然menu上寫明係2人份量,但上菜果時我都比佢嚇親,超級多料同埋份量好大,我同男朋友完全食唔晒麵底可以簡河粉,金邊粉等等。配料就有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛筋,牛柏葉,仲有大大舊蘿蔔。真係完全冇諗到會係咁大份,而味道亦不錯,生牛肉唔係完全生咁上碟,本身應該半熟,再浸多浸就岩岩好食得好嫩口牛腩片好淋,蘿蔔入味同好淋牛丸同牛筋就略為普通,而且仲比我見到有舊牛筋有條毛,唔知係咪牛既毛定係眼眉毛 不過除此之外都好好,價錢128, 以份量黎講都好抵食蒜蓉牛油雞翼,46蚊。4隻雞翼都好肥美,亦唔會炸到乾身,十分juicy蒜蓉鋪係雞翼上面,一上菜就聞到滿滿既蒜蓉味肉身好嫩口,價錢廉宜抵讚芝心蝦多士,48蚊。皇牌小食之一,外形似一塊多士夾住中間既蝦肉,但食落其實上面果層都係蝦膠黎蝦多士上鋪滿芝麻,連包底都炸到好香口係我食過最好味既蝦多士不過我地2個人又炸雞翼又蝦多
平時好少過黎河畔呢頭,聽聞都好多好野食
咁岩係西貢搭車出沙田又有站就決定黎呢頭食晚餐

我地2個人,嗌左一碗2人份量火車頭再加2個小食

好嫩口
牛腩片好淋,蘿蔔入味同好淋
不過除此之外都好好,價錢128, 以份量黎講都好抵食
大越火車頭(2人)

蒜蓉鋪係雞翼上面,一上菜就聞到滿滿既蒜蓉味
肉身好嫩口,價錢廉宜
抵讚
蒜蓉牛油雞翼

蝦多士上鋪滿芝麻,連包底都炸到好香口
係我食過最好味既蝦多士
不過我地2個人又炸雞翼又蝦多士好熱氣
我地隔左一陣先食,食果時已經唔係最熱辣辣,d芝士有少少凍左。推薦大家襯熱食

芝心蝦多士

飲品方面就有d失色,西檸梳打同玫瑰蜂蜜柚子茶。其實同韓國果隻蜂蜜柚子蜜冇分別
只係加左2粒玫瑰花落去,唔太覺有玫瑰味
不過加配價一杯$8(柚子茶)$12(西檸梳打)都okay既

西檸梳打,玫瑰蜂蜜柚子茶

$242, 2個人都食到勁飽又好味,抵食

總括而言,性價比高既餐廳,雖然地點唔算好方便,但食完都可以散下步行返去新城市搭車

評分:
環境 ⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️
優閒 ⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-05-19
大越火車頭(2人)
蒜蓉牛油雞翼
芝心蝦多士
  • 芝士蝦多士
2021-04-08 2668 瀏覽
應該係我食過最好食既喇沙🍜第一次食係食外賣, 湯同粉分開送就唔會過腍, 外賣都可以keep到咁好味真係好勁唔好睇佢好似紅卜卜咁, 連唔食得辣既我都覺得唔辣, 仲好有椰香好濃郁🥰 隻蛋仲要係流心架無骨海南雞肉超滑豬頸肉雖然好邪惡, 但佢整到有脆邊又好爽口, 又忍唔住唔叫想食fresh d都有番茄湯🍅或牛清湯揀有粒粒番茄係湯底, 酸酸甜甜好開胃呢個湯底就比較辣, 配料有扎肉牛腩肉丸等好豐富食完辣野都要飲返d凍飲特飲先爽 菠蘿熱情果特飲($26)🍍椰汁珍多冰($22)🥥荔枝沙冰 ($22)堂食流心拉絲既🧀芝士蝦多士.蒜蓉包🧄同埋招牌春卷都係炸到脆卜卜😋峴港番茄牛腩煲配蒜蓉包 ($118) 既牛腩都炆到好腍好入味 用蒜蓉包點埋d汁食一流馬拉盞灼通菜🥬($28)好大碟, 超抵食晚市散叫嗌到成枱野都係$100左右一位, 下午茶最平$3x有好大碗粉加玫瑰柚子蜜🌹無論堂食定外送已經回頭無數次🤤-大越沙田花園城1期地下2號舖1130-2230係沙田區有外送服務!
應該係我食過最好食既喇沙🍜

香茅豬扒叻沙

無骨海南雞叻沙

無骨海南雞肉超滑

無骨海南雞

豬頸肉雖然好邪惡, 但佢整到有脆邊又好爽口, 又忍唔住唔叫

烤豬頸肉叻沙

想食fresh d都有番茄湯🍅或牛清湯揀
峴港番茄蟹膏蝦丸札肉湯檬

有粒粒番茄係湯底, 酸酸甜甜好開胃

呢個湯底就比較辣, 配料有扎肉牛腩肉丸等好豐富
古都湯檬

食完辣野都要飲返d凍飲特飲先爽

菠蘿熱情果特飲($26)🍍
椰汁珍多冰($22)🥥
荔枝沙冰 ($22)

廣寧炸春卷

用蒜蓉包點埋d汁食一流
馬拉盞灼通菜🥬($28)好大碟, 超抵食

無論堂食定外送已經回頭無數次🤤

大越
沙田花園城1期地下2號舖
1130-2230
係沙田區有外送服務!
香茅豬扒叻沙
無骨海南雞叻沙
無骨海南雞
烤豬頸肉叻沙
峴港番茄蟹膏蝦丸札肉湯檬
廣寧炸春卷
2021-04-07 948 瀏覽
好耐冇食越南河粉了⋯⋯今日中午經開沙田,一行三人決定嚟依度食碗 pho 。生牛肉依然滑lu lu , D湯如果再再再熱啲就好啦,加埋生辣椒🌶️ 嚟食,絕對係滿足!==============================臨走之前,見到牆上啱啱張貼的新優惠,緊係要去 look look 啦,一望之下,下午茶及晚市優惠 (平日)~ $30 一碗 ~ 真心覺得抵(可惜我今日早咗嚟)。下午茶依個價,一D都唔出奇,但晚市 ⋯⋯ 於是問吓份量有冇變,答案是不變!==============================晚市$30 一碗pho ,仲要係大大碗,我真係未食過,生意真的很難做吧 ⋯⋯ 其實望住個優惠單張,我第一感覺並唔係開心,而係感慨⋯⋯
2021-04-07
午餐
⭐️【沙田搵食】大越越南餐廳 ⭐️聽威爾斯醫院工作的朋友介紹,附近的有間隱世正嘢 - 大越越南餐廳午膳。餐廳地方算大,但係遲啲都可能冇位,午市套餐款式選擇多亦商宜,今日嗌咗午市套餐:海鮮叻沙,有蝦丶魷魚丶蜆丶魚蛋丶魚片…十分足料!湯底椰香甜辣,十分開胃❤️鮮味十足!酸辣無骨鳳爪啖啖肉有趙口,最想番兜的小食是芒街地道煎扎肉,很香又爽口,諗起都想食!餐廳員工服務態度很好,有禮貌,歡迎大家去支持這樣的小店🥰大越越南餐廳📍沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
⭐️【沙田搵食】大越越南餐廳 ⭐️

餐廳員工服務態度很好,有禮貌,歡迎大家去支持這樣的小店🥰

大越越南餐廳
📍沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
2021-03-12 653 瀏覽
鋪頭裝修同整潔度都唔錯座位間距離都ok 唔會太逼每張枱自帶水杯水壺🫖非常方便🍽豬頸肉河粉/金邊粉呢個價錢有7-8塊豬頸肉連一大碗湯河其實幾抵清湯底有調味香料個酸度已經足夠個人覺得唔駛再落其他調味河粉幼滑有韌性食到埋單都無發生一夾就斷嘅情況好過唔少餐廳嘅河粉豬頸肉加咗蜜糖邪惡但係都係食到唔太想停寫到呢度先醒起應該試吓豬頸肉連湯連河一啖擺入口,酸甜配合應該幾滋味🍽炸春卷廁紙筒咁大條春卷料都非常足,絕無買空氣送春卷情況發生皮脆餡實,唔算驚豔但非常實惠🍽牛肉蝦片一塊大蝦片上面跟粉絲同牛肉碎牛肉碎調味非常好 食完意猶未盡 會主動夾埋盤上面剩低嗰啲肉碎食粉絲係呢一餐唯一美中不足嘅地方 凍凍地又無味💬不過整體算係唔錯咁多樣加埋先$200仲要免加一 超抵食
鋪頭裝修同整潔度都唔錯

豬頸肉加咗蜜糖
邪惡但係都係食到唔太想停

🍽炸春卷
廁紙筒咁大條春卷
料都非常足,絕無買空氣送春卷情況發生
皮脆餡實,唔算驚豔但非常實惠

🍽牛肉蝦片

咁多樣加埋先$200
仲要免加一 超抵食
2021-03-08
2021-03-05 420 瀏覽
《大越越南餐廳》🍤芝心蝦多士蝦多士炸到金黃色,賣相好吸引🤤 炸到脆卜卜嘅多士上面鋪滿芝麻提升香味,加晒分!裡面嘅芝士🧀炸到半溶, 做到外脆內軟嘅效果,主角蝦肉亦好彈牙,整體配合得好好!呢個必試👍🏼.🦀軟殻蟹米紙卷米紙卷質地較煙韌,軟殻蟹亦炸得酥脆,加入青瓜絲同點吓醋汁,中和油膩感,整體唔錯!.🥢馬拉盞秋葵呢個有驚喜喎!首先灼秋葵唔係間間餐廳有,佢地仲可以揀馬拉盞添!特別惹味,呢個又係必食呀😍.🥢烤豬頸肉飯豬頸肉係餓底至愛!呢度嘅豬頸肉飯水準都屬中上,display已經加晒分!鍾意佢嘅飯夠爽,豬頸肉肥瘦適中,加埋調較過嘅甜豉油,正呀!.一直都好鍾意幫襯呢類街坊小店,今次食完印象唔錯,睇食評話呢度嘅大頭蝦都好出色,下次再嚟試試先🤤#eatisfun #hkfoodie#大越越南餐廳#vietnam 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺大越越南餐廳 沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
《大越越南餐廳》

🍤芝心蝦多士
蝦多士炸到金黃色,賣相好吸引🤤

🦀軟殻蟹米紙卷

大越越南餐廳
沙田沙角街8-12號
花園城一期地下2號舖
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
-{黃店💛沙田生牛肉河越南菜🍲}自從知道越北係唔食得之後就好耐冇食過越南河粉😭隔左唔知幾耐之後終於揾到間可以試喇😍🤤大越生牛肉什錦湯粉🤤 ($62)個碗係正常size嘅1.5倍😂有牛腩片 生牛肉 同牛丸好豐富🥰牛腩片夠淋 冇乜根都好入味 生牛肉肉味濃 唔太肥 牛丸好彈!牛味夠多 冇根😆河粉夠滑冇一pat咁一夾就散嘅問題 湯都夠濃🤩好鐘意啲香葉味😋唯一係差嚿青檸冇比到🥺👖褲評: 8/10🤤越式烤豬頸肉🤤 ($26)有6片 配埋泰式辣醬 豬頸肉烤到邊邊有小小焦香味 配埋面嘅炸蒜勁惹味😍唔錯☺️👖褲評: 7.6/10整體唔錯!平日午餐時間唔洗排 啲野食好快到仲要好大碗🤩不過位置有啲遠👀性價比: 8.6/10服務: 8.3/10環境: 6.5/10🔔小tips: 店員會俾紙寫低資料嘅🙊🚩大越越南餐廳🚩地址: 沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖
{黃店💛沙田生牛肉河越南菜🍲}

🤤大越生牛肉什錦湯粉🤤 ($62)

👖褲評: 8/10

🤤越式烤豬頸肉🤤 ($26)

👖褲評: 7.6/10

越式烤豬頸肉
大越生牛肉什錦湯粉
越式烤豬頸肉
2021-02-26 366 瀏覽
今日放工又係屋企附近搵食呢間越南野其實都食過幾次,難得有得堂食,就入咗去坐低食去返餐廳地方好大,坐得都好放心同舒服食物方便,一般嘅越式粉面,撈檬都會有,仲會有啲廚師特別推介,例如羊腩煲,鹽酥小黃魚,都幾特別我同朋友就叫咗兩個湯粉,仲叫左個炸蝦餅share生牛肉牛腩湯檬:先要讚下佢個湯,湯既味道濃郁,牛肉好粉嫩,牛腩都唔錯香茅豬扒湯河:一見到呢塊豬扒就已經好想食,份量超足,炸得香口之餘又唔油膩,我差唔多食晒成碗湯河,仲有大半塊炸豬扒未食,真係好抵食炸蝦餅:蝦餅都炸得好香脆,而蝦肉都幾爽口呢間小店絕對好味過連鎖餐廳,住附近嘅不妨幫襯下
今日放工又係屋企附近搵食
呢間越南野其實都食過幾次,難得有得堂食,
就入咗去坐低食

去返餐廳地方好大,坐得都好放心同舒服

我同朋友就叫咗兩個湯粉,仲叫左個炸蝦餅share

炸蝦餅:蝦餅都炸得好香脆,而蝦肉都幾爽口

呢間小店絕對好味過連鎖餐廳,住附近嘅不妨幫襯下

2021-02-25
2021-02-16 355 瀏覽
之前來過大越,D pho (越南河粉)🍜相當出色,於是我哋就再次來幫襯!🤩看到門口有抗疫餐Poster, 價錢著數選擇多,仲有招牌菜!二話不說,落order 先!🤤🐔海南雞半隻($88)~ 無骨海南雞啖啖肉,雞不肥,但相當嫩滑!配上越南醬汁,更顯鮮味!怪不得係皇牌雞了!🎖咖喱牛腩煲連蒜蓉包($98)~ 🐂牛腩炆得非常稔,一咬即化!🥖蒜蓉包熱辣辣,蒜蓉又濃又香,沾上咖喱汁冇得頂! 🍛咖喱汁再撈飯吃,不得了!馬拉盞通菜🥢($25)~ 份量大,夠哂鑊氣!🔥馬拉盞又香又好味😋
本身住喺沙田,但係都好少去河畔花園嗰邊,今日去探朋友,晚上諗住叫外賣返去同屋企人食,朋友就推介話樓下呢個越南餐廳好唔錯,又好抵食,就一於去試吓。大概夜晚六點幾開始都有唔少人嚟買外賣,屋企煲咗湯,就諗住叫兩個主菜,同飲品返屋企食,質素幾好喎,真係性價比好高。咖哩牛腩煲配蒜茸包牛腩好入味,肉質鬆軟,咖哩汁相當濃郁,蒜茸包浸滿咖喱汁😋好好味!烤豬頸肉青木瓜沙律豬頸肉好有香烤肉味,青木瓜沙律配咗特制醬汁,好醒胃✅我地柯打了一杯椰汁綠豆冰,一杯椰汁三色冰,飲品甜味剛好,本身好怕太甜嘅飲品,所以好啱我口味。而且椰汁好香。呢餐都算係大滿足啊!所以誠意推介⭐️
本身住喺沙田,但係都好少去河畔花園嗰邊,
今日去探朋友,
晚上諗住叫外賣返去同屋企人食,
朋友就推介話樓下呢個越南餐廳好唔錯,
又好抵食,就一於去試吓。

大概夜晚六點幾開始都有唔少人嚟買外賣,
屋企煲咗湯,就諗住叫兩個主菜,
同飲品返屋企食,質素幾好喎,
真係性價比好高。

咖喱牛腩配蒜蓉包

咖哩牛腩煲配蒜茸包
牛腩好入味,肉質鬆軟,
咖哩汁相當濃郁,
蒜茸包浸滿咖喱汁😋好好味!

烤豬頸肉青木瓜沙律

烤豬頸肉青木瓜沙律
豬頸肉好有香烤肉味,
青木瓜沙律配咗特制醬汁,
好醒胃✅

我地柯打了一杯椰汁綠豆冰,
一杯椰汁三色冰,
飲品甜味剛好,本身好怕太甜嘅飲品,
所以好啱我口味。
而且椰汁好香。
呢餐都算係大滿足啊!所以誠意推介⭐️
咖喱牛腩配蒜蓉包
  • 烤豬頸肉青木瓜沙律
  • 椰汁綠豆冰
  • 椰汁三色冰
2021-02-08 245 瀏覽
今晚收工去左沙田圍搵朋友於是就打算買埋外賣一齊食! 經過見到E間越南餐廳有個2人餐價錢唔貴所以我地就決定試下! 個套餐包左一個2人份量嘅火車頭粉, 一個小食同一個灼時蔬, 小妹果陣有d口渴於是就叫多左杯沙冰飲🤣🌟荔枝沙冰荔枝味好香, 味道唔會太甜, 好解渴🌟廣寧炸春卷春卷炸得熱辣辣好香, 即使隔左一陣先食都仲係好脆🌟馬拉盞炒通菜🥬馬拉盞通菜炒得幾嫩, 味道夠好惹味!🌟大越火車頭🍜火車頭份量幾足, 湯汁濃味, 蘿蔔清甜無渣, 入面有生牛肉, 牛腩片, 牛丸, 牛筋同牛柏葉, 生牛肉鮮嫩肉味濃, 牛丸彈牙, 牛柏葉爽脆, 牛筋淡嫩不膩, 湯粉爽滑好吸湯, 整體味道唔錯!

🌟荔枝沙冰
荔枝味好香, 味道唔會太甜, 好解渴

🌟廣寧炸春卷
春卷炸得熱辣辣好香, 即使隔左一陣先食都仲係好脆

🌟馬拉盞炒通菜🥬
馬拉盞通菜炒得幾嫩, 味道夠好惹味!

🌟大越火車頭🍜
2021-02-04
10 分鐘 (外賣自取)
2021-02-05 233 瀏覽
可能冇去旅行太耐,好懷念食越南粉。今晚就去左近沙田圍站的越南餐廳叫外賣。一看餐牌已經被二人餐吸引住,因為有最愛的「火車頭」 , 這碗火車頭份量多得不得了, 有牛腩、牛雜、牛丸、牛柏葉及牛筋牛丸、生熟牛肉, 非常豐富。當然少不了白蘿蔔的份兒。 鮮牛骨熬製湯底,濃郁鮮甜又不油膩,牛肉選用的美國肥瘦適中的牛肉,完全滿足到我對牛的渴望!海南雞例牌, 雞肉好滑,份量足,秘製醬汁同甜酸醬都好夾。仲有馬拉盞炒秋葵,多數人會揀通菜,不過識食一定食時令的秋葵。 蝦膏及蝦油爆香再燜成醬汁,所以用以炒菜, 味道比一般蝦膏炒更見鹹香!

海南雞例牌, 雞肉好滑,份量足,秘製醬汁同甜酸醬都好夾。
  • 火車頭
2021-02-03 174 瀏覽
呢個區域附近都多小店,有時平平哋想食個午餐就會揀啲小店。呢度係越南菜午餐價格非常抵食,性價比高。我哋兩個人唔想食太飽所以揀咗一個午市套餐及散叫一個拼盤share~午餐叫咗烤豬頸肉喇沙$55喇沙賣相非常之靚,而且充滿椰香辣辣地。烤豬頸肉肉質夠爽口,仲有醬汁點。喇沙份量相當多,我哋兩個人食一碗都相當足夠。飲品加$8轉左椰汁三色冰,足料非常滿足。小食拼盤$138小食拼盤有春卷、胡椒豬肉串、扎肉、牛肉蝦片。即刻食咗牛肉蝦片先,非常之香脆,而且牛肉上面有香蔥夠香;胡椒豬肉串夠大串、春卷亦都炸得香脆,扎肉味都唔錯。整個小食拼盤份量都多。

午餐叫咗烤豬頸肉喇沙$55

喇沙份量相當多,我哋兩個人食一碗都相當足夠。
飲品加$8轉左椰汁三色冰,足料非常滿足。

小食拼盤$138
小食拼盤有春卷、胡椒豬肉串、扎肉、牛肉蝦片。