2020-01-05 127 瀏覽
HAPPY FRIDAY 梗係要食個糖水啦等位都算好快,等左15分鐘就有位啦咁我同我朋友都叫左同一樣野。椰汁雪耳桃膠燉木瓜 $46呢間野我相信係即點即燉所以真係等左成25分鐘但真係好出色,你地睇下張相就知46蚊真係抵食既唔好以為好多雪耳比佢取巧桃膠係超多加上位木瓜勁清甜而椰汁呢於係分上既成個甜品食完暖粒粒同好飽肚好滿足。
HAPPY FRIDAY 梗係要食個糖水
等位都算好快,等左15分鐘就有位啦
咁我同我朋友都叫左同一樣野。
椰汁雪耳桃膠燉木瓜 $46
成個甜品食完暖粒粒同好飽肚
好滿足。

椰汁雪耳桃膠燉木瓜

2020-01-03
15 分鐘 (堂食)
宵夜
椰汁雪耳桃膠燉木瓜
我又帶朋友黎幫襯啦~出佐幾個新既隱藏menu 今次就唔食榴連試下其他🥰.玫瑰芋圓桃膠燉蛋白 $42一黎到就聞到好香玫瑰🌹味,仲見到好多玫瑰花瓣係面🥰少女心十足~我地估飲落應該係朱奶汁底仲有得簡西米露 食落暖笠笠 而且仲有好多料係入面 芋圓已經有幾隻味好有咬感 仲有仲有燉蛋白 超滑!幾特別又可以養顏🙈 食完朋友們都話好少可有甜品飽到食唔晒就知幾足料🤭
玫瑰芋圓桃膠燉蛋白 $42
玫瑰芋圓桃膠燉蛋白
2019-10-07 1119 瀏覽
佐敦一向美食特別多,果日左公司OT後,老公接收工,當然唔會咁快走,走左去附近食甜品🍮淨係食甜品我地都已經好飽!店舖係地鋪好易搵,店內光猛整潔,可能時間尚早,唔算太多人!呢度提供左好多唔同的甜品,有中式甜品,也有年輕人的西式甜品,絕對係一大班人黎食甜品之選,總有一款合大家口味!懷舊糖不甩 HK$22排列整齊的糖不甩,上面鋪著灑滿花生糖及芝麻等,糖不甩是糯米製成,沒有特別的味道,不過配上了花生糖及芝麻等配料,口感十足,而且也十分煙韌!椰皇蛋白燉桃膠 HK$52近年興起的桃膠是平民的養顏之選,椰皇內有白雪雪而已十分嫩滑的燉蛋白,配下椰汁及桃膠,整個口感都十分豐富,熱騰騰的十分暖胃!芒果拿破崙配雲尼拿雪糕 HK$49想不是這間甜品店會有這西式的芒果拿破崙,上面佈滿了芒果肉,而且中間的酥皮焗得十分香脆,配上凍冰冰的雲尼拿雪糕,一冷一熱口感十分特別!心太軟配朱古力雪糕 HK$47愛好食朱古力的人士一定要食心太軟,整心太軟要控制烤焗時間得宜,先至可以做到流心的效果,而它的朱古力味十分濃郁之餘,仲要做到半流心效果,配埋旁邊的朱古力雪糕及棉花糖TOPPING,朱古力味再之提升,大愛!炸薯條 HK$18其

店舖係地鋪好易搵,店內光猛整潔,可能時間尚早,唔算太多人!

懷舊糖不甩 HK$22

椰皇蛋白燉桃膠 HK$52

芒果拿破崙配雲尼拿雪糕 HK$49

心太軟配朱古力雪糕 HK$47

炸薯條 HK$18

其實呢度除左甜品仲有少量咸點小食提供,口痕的我倆就點多一客炸薯條,估唔到又炸得幾
2019-09-18 150 瀏覽
當日同朋友係附近差唔多食完飯,決定要食埋甜品先散水!見到呢間好評幾多就決定去,去到都幾多人食緊,諗住應該都幾好食。天時暑熱梗係叫返份綿綿冰,其實都係個種口感,所以無乜特別~同伴叫左份冰鎮西瓜+雪糕,發現勁大份,一個人食真係好吃力哈哈!所以最後同朋友覺得佢個個甜品真係好抵食!畀錢發現gulu落單可以減$15,不過淨係可以外賣,所以呢個優惠用唔到。
2019-08-18
15 分鐘 (堂食)
2019-09-11 146 瀏覽
飯後整個甜品 確實係為一餐晚餐畫上完美句號😆雖然係幾肥 不過氹下自己開心係必須既😎唯有正餐就少兩啖 留返啲位俾第二個胃啦😳佐敦有各式各樣食肆 五花八門😏隨手都搵到你想食既菜式 就連糖水舖都唔少選擇架😋.今次去左食呢個椰皇蛋白燉桃膠🙂椰汁味濃入口香滑 桃膠本身雖然無乜特別味道🤣不過就係貪佢爽爽地 有得𡁻下😉西米都幾大粒 同樣好煙韌 口感唔錯😘蛋白夠滑溜 入口就融 仲要濃蛋味架🤩H先生加左一份芋圓 睇見真係好大粒呀😮平時食開得兩隻色 呢度仲有多隻綠色☺️夠彈牙 感覺又唔係淨係得粉頭😂黃色地瓜圓最好食👍🏻
飯後整個甜品 確實係為一餐晚餐畫上完美句號😆
雖然係幾肥 不過氹下自己開心係必須既😎
唯有正餐就少兩啖 留返啲位俾第二個胃啦😳
佐敦有各式各樣食肆 五花八門😏
隨手都搵到你想食既菜式 就連糖水舖都唔少選擇架😋
椰皇蛋白燉桃膠(加芋圓)

今次去左食呢個椰皇蛋白燉桃膠🙂
H先生加左一份芋圓 睇見真係好大粒呀😮
平時食開得兩隻色 呢度仲有多隻綠色☺️
夠彈牙 感覺又唔係淨係得粉頭😂
黃色地瓜圓最好食👍🏻
椰皇蛋白燉桃膠(加芋圓)
2019-09-04 767 瀏覽
間唔中會同朋友來佐敦搵食,因為特別多特色小店選擇!今日我們食完晚餐之後,仲未算好飽,所以來到這間甜品店食宵夜!這裡距離地鐵站好近,走10分鐘便可到達,店裡裝修簡潔清新,踏入門口就見到十分搶眼的霓紅燈掛在白色的磚牆上,令整間店都充滿著夢幻氣息!枱和枱之間唔會好迫,光線充足!這種輕鬆而隨意的氣氛讓人瞬間輕鬆!餐牌未睇內容都已經被封面的甜品吸引!!內裡有必食的椰皇系列外,還有榴槤,芒果,綿綿冰,芋圓,西米露,黑珍珠,紫米露,窩夫,拿破崙,如果想選擇中式糖水或滋補的燉糖水都有!但最估唔到居然有天使麵!天使麵都可以做甜品?真係意想不到啊!!無論甜品還是糖水都有那麼多選擇,真係太令人驚喜!!最後我選擇了必食的椰皇系列,朋友就選擇了他的最愛榴槤甜品!!<椰皇芒果丸子> 椰皇好大個,內裡放滿香甜的芒果,粒粒分明的西米,彈牙的小丸子和爽口的椰果!用匙羹掘深一點,可以舀出口感滑溜的燉蛋白!仲可以挖清甜好味的椰皇果肉一齊食!抵食又足料,難怪椰皇系列係這裡的必點甜品!<榴槤至尊> 一大碗放滿榴槤雪糕,榴槤肉,西米,涼粉,黑珍珠和紅豆!遠遠已經聞到非常香濃的榴槤味道! 榴槤肉足足

椰皇芒果軟子

<榴槤至尊> 一大碗放滿榴槤雪糕,榴槤肉,西米,涼粉,黑珍珠和紅豆!遠遠已經聞到非常香濃的榴槤味道! 榴槤肉足足有三大球!食起來質感幼滑,齒頰留香,再配上清新的榴槤雪糕和爽口涼粉,黑珍珠,西米一齊食,實在好味到不得了!!

榴槤至尊

整體來講,餐廳環境不錯,甜品款色又多!一次點食得哂!下次要再來食其他甜品!
宵夜
  • 榴槤至尊
  • 椰皇芒果丸子
2019-09-02 107 瀏覽
繼上次喺黃大仙食完#大街小館 之後,我發現原來佢喺佐敦都有分店!! 我今次要左芒果至尊,分量十足,有芒果雪糕、芒果、涼粉、芒果肉、西米,椰汁,簡直一次過滿足我N個願望!芒果好新鮮,果肉都好多,係一間好有心機做甜品的小店!地址佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖營業時間星期一至四和星期日 15:00 - 01:00星期五至六 15:00 - 02:00

芒果好新鮮,果肉都好多,係一間好有心機做甜品的小店!

地址
佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖

營業時間
星期一至四和星期日 15:00 - 01:00
星期五至六 15:00 - 02:00
2019-09-02 98 瀏覽
佐敦有很多食肆,飯後找了一家名字很有特式的「大街小館」甜品鋪一試。📍芒果綿綿冰 $43配料可自選兩款,選了粟米脆片及朱古力脆片,裝飾稍稍有點單調,但味道還可以。📍朱古力綿綿冰 $42配料可自選兩款,選了小丸子和爆珠,感覺綿綿冰稍欠一點奶味。📍芒果拿破崙配雪糕 $49酥皮鬆脆,芒果肉頗多,配上淺藍色的海鹽味雪糕球,相當吸睛。👅 味道:3/5💰CP值:3.5/5🕴🏻服務:4/5🔰餐廳環境:4/5🍽 餐廳:大街小館🌐地址:佐敦吳松街93-103號德利樓地下C鋪

📍芒果綿綿冰 $43

📍朱古力綿綿冰 $42
配料可自選兩款,選了小丸子和爆珠,感覺綿綿冰稍欠一點奶味。

📍芒果拿破崙配雪糕 $49

酥皮鬆脆,芒果肉頗多,配上淺藍色的海鹽味雪糕球,相當吸睛。

👅 味道:3/5
💰CP值:3.5/5
🕴🏻服務:4/5
🔰餐廳環境:4/5
🍽 餐廳:大街小館
🌐地址:佐敦吳松街93-103號德利樓地下C鋪
今日工作太忙收咗工去食個甜品開心一下,發現左依一間好好味嘅甜品店。有八款嘅雪糕今次試咗三款榴槤,荔枝同海鹽都超級好味似係自家手工雪糕。黑糖芋圓仙草凍-材料十分豐富有水晶粉,仙草,小丸子,三色嘅芋圓及海鹽味雪糕😋😋海鹽味雪糕食落鹹鹹地有奶油嘅味道幾好味👍榴槤拿破崙雪糕-拿破崙上面鋪滿左榴槤蓉及榴槤醬再加埋榴槤味雪糕簡直係大滿足另外再加多$10要多個荔枝味雪糕口感十分清甜第一啖食落去真係好似食緊荔枝咁😋😋榴槤椰皇燉蛋白-蛋白用咗椰皇汁燉出黎,味道十分清甜👍加埋有椰汁西米露仲有三塊大大舊嘅榴槤肉😍😍😍真係淡淡榴槤飄香🥰😋
2019-08-31 75 瀏覽
來到這家位於佐敦的大街小館甜品店任的選擇很多店面裝潢非常光明,。看上去很整潔的樣子, 相比一般甜品店, 空間闊落很多。首先叫了一個椰王蛋白燉桃膠$52, 再叫了一個芒果拿破崙配雪糕$49 。先上到來先瞓得熱呼呼的椰王蛋白燉桃膠, 看圖可見用料非常充足, 有三份一的軟綿綿蛋白,在配上西米露和QQ 的小丸子, 再加上椰汁,非常鮮甜滋潤。再來一個芒果拿破崙去雪糕雪糕, 我們選了榴槤雪糕, 芒果拿破崙份量很大, 酥皮很脆, 刀壓下去有卜磁的聲音, 配上忌廉和芒果肉, 很香甜。 榴槤雪糕很滑,有很重的榴槤味。 這間中式甜品用了新鮮份量也多最重要是餐廳明亮,位置舒適。

這間中式甜品用了新鮮份量也多最重要是餐廳明亮,位置舒適。
3K
2019-08-28 67 瀏覽
三十四度氣溫下,在街上走到大汗踏細汗,要找一處避暑的地方歇下腳。剛好吳松街一帶是甜品集中地,一於找一間末試過㗎喇!嚟間甜品店在外望內,光亮潔淨,吸引我入了。桃膠是這一兩年潮興食物,被喻為平民版燕窩。我也想皮膚靚靚,點了一個椰皇蛋白燉桃膠。原個椰皇,椰皇水燉了蛋白在底層,又香又滑溜。桃膠份量不少,還有小丸子,蘆薈,椰汁....味道清甜,甜度適中。冰凍透心涼,夏日最佳甜點。以五十二元的價值,相當超值。

嚟間甜品店在外望內,光亮潔淨,吸引我入了。

2019-08-28
2019-08-28 57 瀏覽
前排同朋友喺佐敦食完飯之後想食甜品 之後就嚟咗呢間食甜品❣️芒果拿破崙配雪糕 $49我哋就揀咗曲奇雪糕 入口算係幾滑拿破崙整得非常酥脆 加上甜甜的芒果配合非常得宜💜冰鎮西瓜盅配雪糕 $50雪糕我哋就揀咗熱情果味 好似飲緊百香果飲品咁另外西瓜盅入邊有不少生果 包括有蜜瓜、西瓜、哈密瓜等等 加上爆珠同涼粉 食落去好開胃夏日炎炎叫黎食一流
芒果拿破崙配雪糕 $49
我哋就揀咗曲奇雪糕 入口算係幾滑
拿破崙整得非常酥脆 加上甜甜的芒果配合非常得宜💜

冰鎮西瓜盅配雪糕 $50
雪糕我哋就揀咗熱情果味 好似飲緊百香果飲品咁

夏日炎炎叫黎食一流
2019-08-27 75 瀏覽
同朋友食完飯想食甜品,經過見到大街小館就入左去食啦,入到去環境光亮舒適,座得舒服可以慢慢品嚐甜品。坐下來睇睇餐牌點左兩款椰皇系列的甜品😋😋椰皇蛋白燉桃膠呢款係店舖的人氣之選,有凍有熱的,我就選了凍食,這個是以原隻椰子🥥當中椰漿、西米和蛋白十分足料,以桃膠代替燕窩,最後仲可以食埋椰子肉👍🏻👍🏻👍🏻椰皇芒果丸子這款都是椰皇系列,用左芒果做主打,好新鮮的果肉,彈牙的小丸子,份量都好足,又夠凍食到停唔到口。椰皇水另外仲點左杯椰皇水,用左新鮮的椰皇,入口清甜可口又解渴👍🏻

椰皇蛋白燉桃膠

椰皇水
另外仲點左杯椰皇水,用左新鮮的椰皇,入口清甜可口又解渴👍🏻
2019-08-21 100 瀏覽
係附近食完飯時間仲早,同朋友決定食埋糖水啦,見呢間係附近又幾好選擇,就去左呢間朋友叫左仙草芋圓配雪糕,我試左少少,加埋紅豆偏甜,本身我地都鐘意芋圓,但可惜冇紫色個隻,反而多左綠同紅,應該係紅豆同綠茶味我就叫左好耐冇食過既拿破崙,有成三舊,仲有好多芒果,好食配埋雪糕一流,但本身食左野再食呢個就有d太飽 哈哈另外雪糕有八種口味,我叫左比較少見既荔枝味,荔枝味好濃正,配埋酥皮一齊食一絕另外仲叫左熱情果味都唔錯,不過我本身麻麻地熱情果,都係朋友食晒整體都ok 兩個加埋87蚊,時間比較早冇咩人,所以食完都坐左陣

黑糖仙草配雪糕

我就叫左好耐冇食過既拿破崙,有成三舊,仲有好多芒果,好食
配埋雪糕一流,但本身食左野再食呢個就有d太飽 哈哈

芒果拿破崙配雪糕

• 芒果拿破崙
2019-08-20 59 瀏覽
又一間糖水舖選擇通常食完飯都會想食個糖水,甜品係第二個胃。今日就去咗食飯後糖水,都好多選擇。叫咗芒果雪山甘露:有芒果冰、芒果肉及小丸子。原來非常之大碗,足夠兩個人食。丸子夠煙韌,而且啲芒果冰夠綿。芒果肉亦都幾甜。另外,再叫咗比較養顏嘅椰皇燕窩燉蛋白,唔會太甜,而且又熱又滋潤,幾香蛋白味。再加咗個我鍾意食嘅糖不甩,一客有好多粒,夠多糖,又多椰絲,丸子暖笠笠。而且價錢合理,味道又唔錯,真係不失為一個好地方。
又一間糖水舖選擇

通常食完飯都會想食個糖水甜品係第二個胃。今日就去咗食飯後糖水,都好多選擇。叫咗芒果雪山甘露:有芒果冰、芒果肉及小丸子。原來非常之大碗,足夠兩個人食。丸子夠煙韌,而且啲芒果冰夠綿。芒果肉亦都幾甜。

而且價錢合理,味道又唔錯,真係不失為一個好地方。