餐廳: 大蕃薯
資訊:

2015-07-19 652 瀏覽
粉嶺有一間很出名食蕃薯食品的餐廳,而且很多報章雜誌也有宣傳其健康食品,於是就同朋友去拜訪一下這間好多人介紹及推介的健康食品店食晚餐,怎料食完後大失所望。可能太夜去到,晚上八點鐘到達時沒有太多人在店在用餐。同朋友坐下後點了焗飯和西式晚餐各一份。先送上既係有牛展既羅宋湯和大蕃薯自家製法包。羅宋湯造法叫做正宗,因為有牛肉,但味道則很淡;健康食品而言,這是可以接受。至於自家製法包,則只有一個評語「食之無味,棄之可惜」 。去到正菜「原味茄醬甘薯焗牛柳粒飯」和「紅酒燴牛尾配雜菌菜飯」,同朋友食完後既感想係……好咸。健康食品可以接受淡味,但真係接受唔到咁咸囉!先講「原味茄醬甘薯焗牛柳粒飯」,出奇地牛柳粒多過蕃薯,食完後都可以數得出食過既甘薯數量約四粒左右,真係唔知食買既蕃薯價錢係咪貴過牛柳多多聲;至於茄醬,偏酸程度有點兒那個,不是每一個人也接受得了。另外,焗飯既牛柳粒真係咸到無朋友,食左要飲太量既水中和返。另一邊既「紅酒燴牛尾配雜菌菜飯」亦不遑多讓,牛尾和雜菌飯同樣咸到無朋友。同一節牛尾燴到可以一邊很「瀡」,一邊可以很「韌」,好Amazing呢!雜菌飯好乾身同硬,亦不是每一個人也接受得了。整體而言,

。健康食品可以接受淡味,但真係接受唔到咁咸囉!

整體而言,這間大蕃薯有點兒名過於實。或許同朋友去進膳既時間比較晚,廚房不太用心煮菜。
羅宋湯
自製法飽
原味茄醬甘薯焗牛柳粒飯
紅酒燴牛尾配雜菌菜飯
2015-07-12
是日天朗氣清,走畢龍躍頭文物徑後,到聯和墟食午餐,想到大蕃薯很久,也許時間尚早,不用等位,餐廳內客人很少,侍應直接安排入座。侍應熱心又主動,我們叫2用食物3個人分享,侍應主動拿3份餐具給我們,很多餐廳也不會這麼主動和細心,值得一讚。點了:芥蜜脆皮原隻咸豬手--豬手外皮脆下下,內裏肉質多汁細嫩,配合芥蜜汁減少油膩感,值得回味的菜式。肉醬意粉--意粉乾硬度剛好,肉味濃郁,入口不會油膩。蕃薯奶茶--本身有2個餐,等意叫2一杯普通奶茶作比較,有淡淡的蕃薯味,奶茶變得甜甜的,入口較稠,等別的味道,但注意糖份攝取的我,還是留給家人品嚐,但家人又只說沒特別。蕃薯蓉批--這是跟餐加錢換的甜品,軟軟的,濃厚蕃薯味,味道不會太甜,不愛甜品,但愛蕃薯的我,也吃了好幾口。是次惠顧,可能人流不多,侍應生服務態度良好,食物味道也有特式和令人滿足口胃。本人已忘了價錢,但不會太貴,也可嘗到特式菜。下次會為豬手,蕃薯蓉批再來的。
點了:
芥苿豬手
忌廉湯和羅宋湯
肉醬意粉--意粉乾硬度剛好,肉味濃郁,入口不會油膩。
肉醬意粉
蕃薯奶茶和一般奶茶
甜薯批
2015-03-01
芥苿豬手
忌廉湯和羅宋湯
肉醬意粉
甜薯批
粉嶺西餐廳好多,但有特色價錢相宜既就唔多,聯和墟開了一些很高級的西餐廳因為太貴所以未試,但這一間我基本上每年也會回顧一次,為的就是唔洗100蚊既炭燒牛扒餐同埋獨有的蕃薯奶茶今晚8點半去到居然唔洗等位,可能過左食晚飯時間啦!已經好耐無嚟其實佢有好多選擇,有平有貴,我今次都係食平d既牛扒餐,有湯同餐包,不過無野飲,要另加錢!我地都揀左白湯,應該係南瓜湯,都幾濃,不錯!還有香脆牛油法包,我地2個人有3塊!我我老公叫左個牛柳蕃茄焗飯,等左唔洗15分鐘就到,上菜都好快,他說味道不算好特別但也不錯,$85~~不包飲品登登登~~到我的炭燒牛扒餐,我食了好幾年,不斷加價同縮水~~物價通脹嗎~不過牛扒好淋,應該5成熟~配埋黑椒汁同炭燒味道也很不錯,配菜也是熱的~今次怕肥無揀薯菜,因為呢度薯菜係原隻新薯仔,幾好味架~不過呢個set係無得揀幾成熟,我覺得呢個價錢嚟講個牛扒真係唔錯,因為出面有d賣到好貴都會好硬架!!最後,為左呢杯蕃薯奶茶而嚟,跟餐要加$13~所以加了一杯!比較鍾意飲凍既,因為飲過熱比較甜~~飲凍既就剛好,佢係無冰架,但係飲到d蕃薯蓉,甜度剛好,有d似印度拉茶味~~值得一試

set dinner 前菜,南瓜湯及自家製法包

2015-03-29
set dinner 前菜,南瓜湯及自家製法包
  • 蕃薯奶茶
  • 芥蜜脆皮原隻咸豬手
  • 炭燒牛扒
2015-03-10 902 瀏覽
實不相瞞豬仔係一位隱世蕃薯狂迷早午餐淨食蕃薯都覺得開心滿足所以行過見到呢間名為大蕃薯嘅西餐廳已經深深地吸引豬仔眼球而且餐廳當真有多款以蕃薯入饌嘅菜式蕃薯豬齋睇個菜式名都流哂口水但無幾耐先嘆完下午荼,戰鬥食力仍未到頑強壯態唯有嗌番個"6兩+6兩" 套餐食住先雖然呢個只喺一人餐,但份量十足西冷扒以炭火燒香,半生熟而略帶微鹹,夾住雜菌菜飯嚟食感覺滿足藍青口,選了檸檬牛油汁醬汁清新鮮甜,令豬仔胃口大開一場嚟到梗喺要點杯特色蕃薯奶茶一啖飲落,大量蕃薯蓉,奶茶甜度剛好,茶味亦濃蕃薯迷一定喜歡套餐除有餐湯同包,亦有是日甜品-麵包布丁但豬仔無咩興趣,所以另堅持加多個招牌蘋果批焗過嘅蘋果仍可保持爽甜且粒粒分明,招牌貨果然不錯今次肚仔有限,下次再嚟要試埋其他番薯菜式同埋隻脆皮豬手先得
實不相瞞豬仔係一位隱世蕃薯狂迷

早午餐淨食蕃薯都覺得開心滿足

所以行過見到呢間名為大蕃薯嘅西餐廳已經深深地吸引豬仔眼球
而且餐廳當真有多款以蕃薯入饌嘅菜式
蕃薯豬齋睇個菜式名都流哂口水

但無幾耐先嘆完下午荼,戰鬥食力仍未到頑強壯態
唯有嗌番個"6兩+6兩" 套餐食住先

雖然呢個只喺一人餐,但份量十足
藍青口,選了檸檬牛油汁
醬汁清新鮮甜,令豬仔胃口大開
一場嚟到梗喺要點杯特色蕃薯奶茶

一啖飲落,大量蕃薯蓉,奶茶甜度剛好,茶味亦濃
蕃薯迷一定喜歡

套餐除有餐湯同包,亦有是日甜品-麵包布丁

但豬仔無咩興趣,所以另堅持加多個招牌蘋果批
焗過嘅蘋果仍可保持爽甜且粒粒分明,招牌貨果然不錯

今次肚仔有限,下次再嚟要試埋其他番薯菜式同埋隻脆皮豬手先得
2015-03-08
  • 蕃薯奶茶
  • 蘋果批
2015-01-31 1011 瀏覽
#牛肉手打麵😁😁麵條好像天使麵般 掛湯力超強 湯好濃郁帶小小微辣 牛肉軟淰 有好多舊交足功課👍👍#蕃薯西多士😋 好邪惡呀😆😆 牛油喺新鮮即整既多士上漸溶既畫面很叫人心動!! 蕃薯蓉夾喺中間比一般西多甜😋#肉丸潛艇😋麵包烘過外層微脆內裏軟熟 夾著juicy肉丸 茄膏 芝士 幾正嫁😄#麵包布甸😆😆 份量有點少
#牛肉手打麵😁😁

#蕃薯西多士😋 好邪惡呀😆😆

#肉丸潛艇😋

#麵包布甸😆😆 份量有點少
2014-12-04 1060 瀏覽
去到聯和墟, 想試新野, 所以黎到大蕃薯店舖枱比較迫叫左------1) 2 個套餐----包餐湯配蒜香麵包, 主菜, 飲品    主菜:    芥蜜脆皮原隻咸豬手 $138    炭燒16oz安格斯肉眼扒 $158    +$13 飲品改做蕃薯奶茶2) 蕃薯蓉批食後感:餐湯係正常什菜湯味道, 蒜香麵包熱同幾香蒜香芥蜜脆皮原隻咸豬手----豬手肉唔乾, 表皮脆, 味道口感唔錯炭燒16oz安格斯肉眼扒 ------肉眼扒有炭燒味, 肉質唔鞋, 肉味不錯蕃薯奶茶------小小蕃薯味,但奶茶唔香, 失色2) 蕃薯蓉批----蕃薯味香又甜, 蕃薯蓉表面微脆, 批低尚脆, 配軟滑蕃薯蓉, 口感不錯總結:可以一試
去到聯和墟, 想試新野, 所以黎到大蕃薯

店舖枱比較迫

炭燒16oz安格斯肉眼扒 $158
芥蜜脆皮原隻咸豬手 $138
蕃薯蓉批
食後感:
餐湯係正常什菜湯味道, 蒜香麵包熱同幾香蒜香

蕃薯奶茶------小小蕃薯味,但奶茶唔香, 失色

總結:可以一試
2014-08-14
2014-11-29 1100 瀏覽
首篇食評開動!食完一間誠意餐廳令人充滿動力要寫一篇食評表揚佢!星期五既夜晚,同朋友都唔想出去同人爭位食飯,於是就番新界屋企附近食揾野食,朋友推黎聯和墟呢間蕃薯主題既西餐廳,話試過都唔錯,而本人一向對於蕃薯、栗子、芋頭呢類秋季食物都熱烈喜愛!於是梗係唔洗諗,gogogo!8:45黎到,人唔太多,可以坐到兩人位(但非卡位,卡位係for4人的) 肚餓!二話不說,即刻飲湯食包,入門口見到cake櫃,好自家製feel,好幾款cake都有甘薯成份,我地就揀左薑汁甘薯批($24@)黎餸湯包cakes係cheese &pie多,真係岩sai我平均$24-30件,好合理~又好食!食得出係蕃薯整成既薯茸,雖然蕃薯唔太甜,但好過係添加糖既味,薑汁亦有,成件批味道好天然,like下次要試南瓜批!我地點左兩個dinner set,主菜一個揀左燒雞配意粉($128),燒雞用左都幾多香料,所以落檯果下都幾香,但碟上既油就真係有d嚇親,其實我唔肯定果係汁?雞油?or橄欖油?越食越多汁/油,感覺好罪惡無擬可以令雞食落juicy d,意粉無甘乾,但我真係好唔希望果d完全係雞油,好唔健康牙!黎到最like既菜色,另一個主菜
首篇食評開動!
食完一間誠意餐廳令人充滿動力要寫一篇食評表揚佢!
星期五既夜晚,同朋友都唔想出去同人爭位食飯,
於是就番新界屋企附近食揾野食,朋友推黎聯和墟呢間
蕃薯主題既西餐廳,話試過都唔錯,而本人一向對於蕃薯
cakes係cheese &pie多,真係岩sai我
平均$24-30件,好合理~
既味,薑汁亦有,成件批味道好天然,like
下次要試南瓜批!
薑汁甘薯批
燒雞用左都幾多香料,所以落檯果下都幾香,但碟上既油就真
感覺好罪惡
無擬可以令雞食落juicy d,意粉無甘乾,但我真係好唔
希望果d完全係雞油,好唔健康牙!
地獄燒雞
黎到最like既菜色,另一個主菜就揀左咸豬手$138,上檯既時候又有驚喜^^
好大隻咸豬手牙!焗得勁脆!d皮超好食牙!同埋5知係咪遷就本地人,
咸豬手唔太咸,仲有蜜糖汁點,重點真係熱辣辣,我同朋友一齊share食,
食到尾中間d肉都仲熱到出煙ga,配菜既薯粒都好好食。
熱辣辣脆咸豬手
整體我地係十分滿意的!一定會再番黎,咸豬手一定要encore~

題外話/補充資料: 值得讚仲有店員服務很好,食完晚餐,會幫客人斟水, 臨走仲會友善甘同我地道別,甘有誠意既小店,直得推介! 唯一希望下次再食燒雞既話會有改善,可以預先用櫥紙 吸一吸走大部分既雞油:p 就perfect喇! KEEP IT UP:)
2014-11-28
薑汁甘薯批
熱辣辣脆咸豬手
2014-10-22 1316 瀏覽
越來越少出街食晚飯了,所以要是出去食飯的話,我盡量去其他地區沒有分店或者較特別的餐廳。今晚在粉嶺就好想去以蕃薯食物做主打的大蕃薯。聯和墟食肆林立,選擇極多,而大蕃薯門面掛有一幅可愛又玩對比色的大招牌,顯而易見。因為怕等位,在下午四點幾經過餐廳時已預先和男服務員做口頭訂座,到正式六點入座的時候,場內只有四位食客,最高峰都只有十幾位食客,並沒有滿座的情況出現,相信WALK IN都不成問題。地方小小,但枱之間都會有點空間,不會太迫夾。近餐廳門口是水吧位,中間是廚房地帶,尾段是洗手間的地方。牆上貼有幾篇雜誌訪問,細看之下發現年份是2008年﹑2009年,現在是否熱潮過後了呢﹖餐廳外內都放有黑板,上面以人手寫了晚餐﹑海鮮餐等等的餐食內容及價錢,非常清楚。看到雪櫃放有大量富士蘋果,這款蕃薯蘋果沙律$38應該是頗受歡迎的食物吧,加上女服務員勁力推介,那就試試看吧。蕃薯有黃蕃薯及紫蕃薯,前者份量較多,兩款蕃薯都夠軟糯,帶著自然的甜度,質感不會硬及沒有甜,加上富士蘋果的爽口清新,沙律醬只用了好少,目的是帶出少少酸味來。這沙律都算是一道健康的前菜,甚至當主菜也可以,因蕃薯是澱粉質的朋友,我吃了半盤都飽了不

蕃薯有黃蕃薯及紫蕃薯,前者份量較多,兩款蕃薯都夠軟糯,帶著自然的甜度,質感不會硬及沒有甜,加上富士蘋果的爽口清新,沙律醬只用了好少,目的是帶出少少酸味來。這沙律都算是一道健康的前菜,甚至當主菜也可以,因蕃薯是澱粉質的朋友,我吃了半盤都飽了不少呢﹗
蕃薯蘋果沙律
晚餐包括有餐湯及蒜蓉多士,我們都要羅宋湯,入面有椰菜﹑紅蘿蔔等,份量不少,湯汁有充足的蕃茄味,也帶點辣,令人開胃。
蒜蓉多士只是一小片,塗抹的蒜蓉不太多,多士也不夠香脆。
來得這裡點都要試試"名物"熱蕃薯奶茶$13(跟餐價),聽到水吧不時發出"轟轟"的聲響,原來是機器攪碎蕃薯的聲音。

奶茶底和一般茶餐廳的港式奶茶無異,不過這奶茶的紅茶味較濃,所以也較香,甜度不重,如果純以奶茶來說,都算幾好飲。
奶茶裡充斥著大量蕃薯蓉,但無論在味道及配搭上,兩者都不見得有什麼化學作用。

只可以說,試一次都無妨,再飲就不必了,始終我不是港式奶茶的愛好者。
全場食物都是輪流一份一份地奉上,看來主廚只有一位(?),如果前面有好多單,那就要等下了。因為我們較早叫,所以芥蜜脆皮原隻鹹豬手$138都不用等太耐就有得食了。

豬手份量之大是連女服務員都哇聲出來(我估計她要令震撼感再加重 XD)。豬手以小木板盛載,它已佔了1/2板了﹗
因我不好豬手的,只小試一片豬手肉,肉質仍有少少嫩,不過好淡口,可能要連豬皮一齊咀嚼才會出味道來吧。
旁邊有薯粒,薯仔焗到夠軟淋,味道又鹹又香,相當美味;帶有少少酸味的椰菜花也不錯,食落好清新;亦跟一小盤醬汁,帶點酸味,配肉食可解膩。
因為我家沒有煮羊的餸菜,所以往往出街食飯先會食到羊。名字有點長的勁蒜焗羊架配紅酒香草汁及雜菌菜飯$158就是我今晚的主食。
勁蒜焗羊架
大量香料及蒜蓉形成金黃的外層,調味濃厚但又不會搶走羊肉獨有的羊騷味,在咀嚼羊肉期間食到陣陣酸味,有助減底肉類的油膩感,我都是第一次食羊食到檸檬汁,這配搭不單特別而且味覺上也相當匹配。
雜菌菜飯都不簡單,當中有翠肉瓜﹑三色椒﹑冬菇甚至連白蘑菇都有,認真足料。飯粒加入香料及蒜蓉,炒出來實在好香,飯身粒粒分明,夠乾身,充滿蒜香,真是好好味﹗
雜菌菜飯
是日甜品是南瓜批,女服務員說這甜品好受歡迎,不是日日有做,想吃之際原來一早已沽清了。因為食物份量是預期之外咁多,最後要打包豬手骨及兩件羊架。

原來大蕃薯並不是只有蕃薯可吃啊,也有不少特色食物,如牛排﹑牛脷﹑青口等等這些在小店中都是較少提供到的,加上餐食價錢非常大眾化,是值得推介的一間餐廳。
題外話/補充資料: 場內有一男一女的服務員,這位女服務員健談非常: 會主動介紹餐廳有什麼名物﹑ 會主動見議我們食什麼好﹑ 會主動探討如何將眼前的食物影得好(還落手移動食物盤XD) 會在我煩惱飲不飲蕃薯奶茶之際,她說"咩都要試下,如果覺得唔好飲,下次0黎就唔好再飲喇"...(咁老實都有?XD) 會在我又煩惱飲熱奶茶還是凍奶茶之際,她又說"如果頭先你飲左凍0野就依家飲熱0既,頭先無飲凍0野就可以飲凍0既"(令我茅塞頓開左XD) 會在我們想拿個外賣盒時,見議用膠袋,還小小聲說"慳返$1外賣盒錢"(識得幫人客慳錢,我鐘意XD)
2014-10-12
$173.50 (晚餐)
蕃薯蘋果沙律
勁蒜焗羊架
雜菌菜飯
2014-06-28 952 瀏覽
我很少寫食評,今次為左帶一班朋友山長水遠來粉嶺吃飯,才傳這網頁給他們看,但我看完全部食評後,激發起我要寫這食評的決心。先聲明,我不是打手,只是看不過眼。我住在附近,由它開業至今,我已幫襯這店超過50次,不停帶朋友來,而餐牌上90%以上的item,包括星期一至日,早,午,下午,晚餐,我都吃過。我深信我是中肯的。ok, first of all, 大部分食評家生氣是因為侍應態度不好,令他們在這裏劣評。而事實上,侍應是不停轉換,而且很生手。很明顯,他們是新入行,或者是兼職的師奶。所以,要調節對服務質素的期望。話雖如此,但我從未遇過任何一次不禮貌,待慢的情況。他們是生手,是反應慢,說話技巧不夠圓滑,但他們都有叫必應。至於食物質素,大蕃薯的食物有些是無甚特別,有些是超好味,但我從未吃過任何一件是難吃,而且以西餐的質素,它是整個粉嶺,上水裏,是最好。推介必吃的有1.星期六,日才有的早餐,是典型的外國人早餐,好味,再加杯咖啡,滿足。2. 午餐,有咖哩肉丸,有咖哩的多重香料,少少spicy , 肉丸有咬口,不是死死實實。還有,焗豬扒飯,鮮味且材料足。3.下午茶,蕃薯西多,蕃薯蓉在西多裏軟綿綿,有陣蕃薯

推介必吃的有
還有,焗豬扒飯,鮮味且材料足。
3.下午茶,蕃薯西多,蕃薯蓉在西多裏軟綿綿,有陣蕃薯的少少甜,建議不加糖漿。
4, 晚餐,豬手我已吃超過30次,而從未令我失望,脆,入味,不太鹹,不捨得不把脂肪及骨膠原一起吃進肚,把豬骨打包,明早煮粥吃,好味。
燒雞,惹味,又唔乾。
羊膝,羊的獨特味道完全揮發,肉質鬆化,好味。
牛脷,很清新,好大好厚,牛味好鮮,軟綿綿,湯也好好味,蔬菜有了牛脷湯也變得好味。
5.飲品,奶昔,咁多種口味都好ok, 咖啡都ok.
6. 甜品,麵包布甸,軟綿綿,白色的sourcing都好味,creamy,不太甜,少少奶味。
合桃批和蕃薯批,不太甜,有果仁的濃郁和實在,並非只有忌廉和蛋糕的甜品
7. 跟湯的bread好好味,每次都想外賣一條回家吃。

至於,老闆選擇開在這段,我覺得他用來過日神,因為材料足,味道好,開在其他地方肯定賺更多錢。但他開在這落後的郊區,請生手的侍應,都是可以持續以低廉價錢,提供好味食物的原因。

如果因為侍應的生手,而令這餐廳結業,我覺得好可惜,希望大家明白真相後,考慮一下為了食物而給它一個機會。
2014-06-01
$130 (其他)
2014-06-16 958 瀏覽
再來大蕃薯係專程食德國咸豬手,果然其貌不揚,乾乾的,切開方知肉汁豐富,鹹味適中,味道一流,個皮脆過燒豬皮,又香又脆。再來南瓜蘋果醬黑豚扒配意粉,意粉係老闆親手做,煙靭有口感。地獄燒雞香草味濃郁帶點辣,蠻不錯啊。又是太飽食唔到甜品,只叫了杯蕃薯奶茶,基本上係一杯蕃薯奶昔,蕃薯甜,茶味香,味道可以,但唔可以用飲奶茶心態去品嚐。
德國咸豬手
地獄燒雞
南瓜蘋果醬黑豚扒配意粉
蕃薯奶茶
題外話/補充資料: 注:鄰近粉嶺火車站,區內亦有多個咪表車位, 可供停泊
2014-05-11
德國咸豬手
南瓜蘋果醬黑豚扒配意粉
蕃薯奶茶
2013-11-01 902 瀏覽
奶奶在電視看到這間店既推介,即刻說下次同我地去試一下。為了不想奶奶失望,我同老公先去探下路。星期六一早來到此店。滿心期待佢地既胞皮豬手同手打麵。可惜原來係晚間才有的,所以山長水遠都無計傾。咁為有點其他特式小食同幾有趣既 蕃薯奶茶。 不可以說好食,但真係幾特別既,食一次就夠晒數,由其是山長水路入來粉嶺食。 蕃薯西多士:即叫即炸,內有些蕃薯蓉,都幾好食,不過老公唔LIKE甜食,所以應為太甜,因為西多士本身已經要配有蜜糖,再加上蕃薯蓉,真係比較甜O左D。而配有既所端新鮮水果,原來係1/4個蘋果,已經食太甜啦!所以再食蘋果一點都不甜,加上蘋果配上去外觀不太美觀,有點敗筆。蕃薯蓉批 VS 合核批,蕃薯蓉批勝出很多!!蕃薯蓉很有蕃薯味,皮稍為淋O左D,甜度控制不錯。而合挑批就稍為遜色,因為合挑不夠香口,批皮比蕃薯蓉批為硬身,有翻D口感,但整體不太特出。蕃薯奶茶,係有小小蕃薯味,但奶茶部份好似奶水一樣,沒有茶香。失色!

$60 (早餐)
2013-05-20 627 瀏覽
時間尚早, 在北區處理完事情, 想起不遠的這家久聞的店, 之前都路過見多人排隊, 是日終於有機會嘗試小小窄窄的舖, 座位不舒適, 整體裝潢感覺ok有噱頭的主提, 一試奶茶吧, 都算有創意的組合, 不過不失, 蕃薯被攪拌在奶茶裡面, 很特別, 茶味及奶味都能嚐到, 不錯!淡而無味, 稀如清水, 一點都不creamy, 搞什麼這麼敗筆?! 蒜蓉包硬而凍, 發生什麼事一磅小型青口, 沒臭腥味但又沒鮮味, 肉很細粒, 殼卻很大, 檸檬牛油汁都不差, 不會搶味之餘又可以帶不錯的可伴著吃蜜糖加了一些芥茉籽就是這簡單的汁, 其實沒什麼特別, 幸好豬手很脆皮, 肉很嫩所以很易被切開, 容易入口不會太硬太乾, 都算ok 蒜炒薯及菜但很惹味, 可另讚配飯或意粉, 但這樣會太飽呢
小小窄窄的舖, 座位不舒適, 整體裝潢感覺ok
蒜炒薯及菜但很惹味, 可另讚配飯或意粉, 但這樣會太飽呢
2013-05-03
2013-04-13 443 瀏覽
兩個為食鬼由午餐食到下午茶:甘薯蘋果雞扒沙律:一般沙律醬,同蕃薯的味道其實不太相配,蕃薯的甘甜被酸味蓋過。份量也少了點,索價五十幾,貴咗啲。合桃批:好味!甜度適中,粒粒合桃香脆!蕃薯西多:麵包中間塗上蕃薯蓉,代替一般的花生醬。落太多糖漿會食唔到蕃薯味,要小心控制糖漿份量,ok啦。蕃薯奶茶:好好味!唔洗落糖!蕃薯甜,配茶甘,超夾!吞咗啖茶後,可以慢慢嗒下口中淨低的細細滑滑蕃薯蓉,似有還無,回味無窮!蕃茄豬麵:我冇食,但朋友話一般,湯較淡口,豬手無什特別。我倆好鍾意食蕃薯,喜見呢間以蕃薯為主題的餐廳!有心思手!但仍有進步空間,尤其服務促度、態度。
兩個為食鬼由午餐食到下午茶:

合桃批:好味!甜度適中,粒粒合桃香脆!

蕃茄豬麵:我冇食,但朋友話一般,湯較淡口,豬手無什特別。

2013-04-04
  • 蕃薯奶茶,合桃批
最差服務的食店(食店?野都無比個我食)我好後悔無睇左OPENRICE先去TEA.大家有無睇過周星星的破壞之王, 有個客要牛河兜亂,周星星就係個客面前用手兜亂,仲比老細話無道德,唔應該係客面前兜,要係後面做.我今日好不幸做左個個客.話說今日我兩個人第一次去呢間野,入到去有幾個二人位, 個D侍應不停叫我坐一個窄到人坐唔落既位. OK我唔理佢自己坐空位. 落ORDER要肉丸意粉.等左好耐,有兩台後過我點肉丸意粉的客都上左.得我未有,我望下個出菜位有一碟肉丸意粉無人理, 個男侍應左望右望,原來唔見左張單.我諗住叫佢話佢知可能係我的.佢居然用好不滿的口氣話佢好忙,唔理我. 之後我同女侍應再講,先至上左意粉.一咬肉丸係冰凍的,無言.叫男侍應換左佢,個廚師係出菜位用手指督督粒肉丸,就收左佢.再等,跟住我聽到女侍應同男侍應講X號台個意粉”番叮左啦”,跟住一碟我 “咬左一口同廚師用手指督再過叮番熱”既肉丸意粉出現係我眼前.我朋友問我點呀,我真係比唔到反應. 跟住同台的一對男女朋友都忍唔住話緊係唔忍啦,跟住幫我地出口叫侍應換左碟意粉. 又等, 同台的一對男女呢個時候埋單又話左佢地兩句.忙到踢曬腳都唔應該甘
最差服務的食店(食店?野都無比個我食)

我好後悔無睇左OPENRICE先去TEA.
我今日好不幸做左個個客.

之後我同女侍應再講,先至上左意粉

又等, 同台的一對男女呢個時候埋單又話左佢地兩句.忙到踢曬腳都唔應該甘樣SERVE客. 佢地一走個女侍應水吧講邊有踢曬腳,乜乜物物,個客唔應該甘講,自己無錯.最正係個應該係老細的人居然同員工一齊話個對男女不是.呢個時候我覺得真係對之前同台的男女唔住同埋完全失望 而且真係唔敢食個碟野…老細仲同侍應講唔好係前面收入去,係後面個客咪唔知羅!?( 請睇番周星星的破壞之王35分左右)

又等左一陣,又有碟意粉出左黎,不過男侍應扮睇唔到. 我就睇下佢地可以做到咩程度.過左5分鐘過男侍應知我見到,居然塞番入廚房.
好!你有種玩野!我即走,而且我朋友同個老細講番佢地的不是,碟意粉我係唔會比錢的,個老細仲,講埋D廢話灑我地. 我知佢地而家實係我背後鬧緊我地.

真不知所謂.大家請相信我.千祈唔好去呢間大蕃薯 Mr. Yammy!!!!!!!!!

題外話/補充資料: PS 同台的男女真係對你地唔住,如你地見此食評,請留言,我約你地食TEA,做個朋友,我請客!!!
2013-02-16
2013-01-09 390 瀏覽
因年前來過這店吃晚飯,見他們出品什麼咸豬手,安格斯牛柳都 ok, 於是約舊同事星期六下午 Tea.到達約4:20pm,我們三人點了一客Afternoon tea set 約$24-$28,蕃薯西多士配熱朱古力,而點set 可以另加$10 有是日甜品、而甜品可選1)麵包布甸或南瓜批,我們加了麵包布甸!加錢份量是一件!略算接受!而因想再添食麵包布甸,小妹子單點了一客麵包布甸$30,再另單點青檸㧧打$28-$30!及原味芝士餅!蕃薯西多士:外表跟一般炸西多士沒有大分別,只是在內裡夾心層有塗上蕃薯溶,味道 okay ! 不太甜!而至於麵包布甸和原味芝士蛋糕,可能是這店的主打甜品,真的好好味!飲品方面,我朋友的熱朱古力,評價是淡同沒有朱古力味!其實,整個下午茶聚,我們都很開心,都不介意全店只得一名男 waiter serve, 落 order 都要等他本人有時間!吃到約5:15 pm 左右,坐在我們枱隔離的長枱,突然有約6-7 店內員工䦕始在進食他們的膳食,我見在原來的一位男 waiter, 清潔,廚師及收銀!Okay ! 你們吃飯,我們客人,都沒有理會,但突然個收銀走來就是以下對話。收銀員「你

飲品方面,我朋友的熱朱古力,評價是淡同沒有朱古力味!

收銀員「你地找左張單先$104元」
我「我地都未食完,同我地沒有叫結賬,你地而家不做晚市嗎」?

收銀「你找左數先,話之你坐到今晚12點,你唔好阻我做野,我要做十幾個鐘,而家先食飯」

於是,我拿出$120給她,她立刻找回$16,沒有放在收錢板,將$16放在我們餐枱上!
伹是該名收銀員40歲左右的亞姨,竟然行回她吃飯的枱( 其實是其中一餐枱),不停講「我地做嘢,唔洗食呀」

兩名廚師惡劣臉孔敵視我地枱人(我們只是三個女仕),我覺得呢間餐廳就算點好,都不能接受!所以寫以上唔詳細!

而其實,在坐還有一枱客人在下午茶!另外有新客人準備入來!為何全店可以這樣?

2013-01-05