2020-03-02
第一次去將軍澳中心叫做大茶飯嘅台式快餐試吓啦,見到食評寫到咁好90幾個都讚好,於是諗一定唔會令人失望的心態去試吓啦,點知真係令人極之失望,所以我同朋友講食評通常都係假嘅,因為我瀨過好多次野, even我朋友同我講佢話曾經係小儀嗰個 飲食節目都有介紹。咁我叫咗鹽酥雞,再加豬肉韭菜餃,再要左杯薏米水。首先,台式鹽酥雞我食過好多㗎啦,佢嘅鹽酥雞就真係好那西呀,點解好似食評咁㗎咁大件,而外皮又厚,又細粒,又乾身,有啲係炸過的時候留低嘅碎片,如果係正式嘅台灣炸雞店,就一定揼咗佢㗎啦,佢有乜理由攞埋比客食架,如果同繼光雞比較,繼光雞嘅雞肉的鮮嫩多汁,皮又趣完全冇可能比啦,而且佢價錢又唔比繼光雞嘅價錢平。第二,豬肉韭菜餃,真係好大隻啦,但味道嫌淡呀,你可以話我食得喊,但係搵最普通果間八方雲集比較,人哋價錢又平過佢味道又好食過佢,份量仲多啲添。最後令我都十分之失望嘅竟然係嗰杯薏米水,嗰杯薏米根本就好硬,我覺得基本上係未熟,因為我都知道薏米係需要煮比較長嘅時間才會諗,因為咁樣可能未出味啦,飲落真係好似飲斯姑尿咁。總括嚟講,一定唔會有下次, 各位睇食評時候要小心啊!總之今次又係中伏。