2021-10-28 1100 瀏覽
1. 惹味卜卜蜆煲 蜆肉鮮味冇沙,只落蒜,辣椒,芫荽等簡單調味,保留到蜆本身嘅鮮味,未打開煲蓋已經聞到好香。食完蜆之後仲可以加埋高湯同白飯煮成泡飯。泡飯吸收哂蜆嘅精華,食落好鮮甜,而且個湯煮完仲辣左,鍾意食辣嘅朋友一定會食唔停口2. 椒鹽鮑魚佢地鮑魚有酒香同椒鹽揀,平時多數食都係酒香,今次就試下椒鹽鮑魚。椒鹽味道好正宗,非常香口,而鮑魚有輕輕炸過,外脆內軟,口感好特別。 3. 黃金脆豆腐+墨魚餅豆腐外層炸得一流,配埋椒鹽拍得住酒店中菜廳質素,而且份量都唔少。墨魚餅都好有驚喜,墨魚份量好多,而且切得比較大舊,食落好有口感,唔會成pat粉漿咁。4. 生炒牛肉飯個飯炒得夠乾身,牛肉肉質ok, 鑊氣十足,而且68蚊勁大碟,4個人食都夠飽,仲抵過嗌白飯5. 奄仔蟹蟹膏似鹹蛋黃咁,係我中意既質地,平時大閘蟹放題就見得多,今次都係第一次見有奄仔蟹放題整體黎講,環境整潔,服務態度好,食物味道唔錯,又大碟,岩晒嗌啲三五知己一齊食。
1. 惹味卜卜蜆煲

2. 椒鹽鮑魚

3. 黃金脆豆腐+墨魚餅

4. 生炒牛肉飯

5. 奄仔蟹

2021-10-26 602 瀏覽
大澳德發☕️今日有野做要一個人去炮台山一個人毒毒既話我就會揀食快平靚正既茶記而炮台山都有好多茶記又有半島冰室時代冰室仲有大澳德發添今日下午茶時段其實想食厚多士不過一個人食實在係太滯所以平平地叫左個炒貴刁$42 仲要包熱飲咁既價錢去邊到搵呀堅係好平靚正呀呀呀呀份炒貴刁睇落唔多不過食落都好飽覺得味道正常啦因為以前喺檳城食過更加正宗同好食嘅炒貴刁所以覺得呢個一般啦如果可以加隻蛋落去炒埋一齊就更好但係性價比高反而要讚下個茶走滿杯黎到無倒瀉茶香夠 滑而不澀是杯茶記靚茶走🤤
大澳德發☕️

茶香夠 滑而不澀
是杯茶記靚茶走🤤
炒貴叼
2021-10-08 820 瀏覽
來到炮台山站已3點,周圍望下有冇東西食。見到對面有間大澳德發餐廳,見到個名令我想起很久沒去過大澳了。抱住試食心情入去坐低。想不到下午茶也有很多選擇,不叫慣常的西多士而選叫了燒汁鮮肉眼炒烏冬配檸檬茶$48和沙嗲牛肉包配咖啡$29。沙嗲牛肉汁多夠味,包也軟綿綿。炒烏冬,夠wok氣,燒汁甜甜地好味,肉眼肉質好滑份量又多。檸檬茶的茶味很濃很香,心諗如果用此茶胆沖奶茶應該好正。如下次再來一定叫杯試下。我覺得此餐是我食過最好味的下午茶。滿足
2021-09-15 817 瀏覽
💛係呢區要搵到大概$40一餐真係好難,下午茶時間真係窮人恩物!但除左價錢,質素都絕對唔差!!嗌左個乾炒叉燒意粉外賣,有一杯熱飲送,埋單計埋外賣就$43,價錢都可以😛個叉燒意粉入面都唔少叉燒,唔係只得又柴又乾既,所以食落都幾好,而且味道都唔錯,唔會只係得豉油味而意粉就唔會太濕太冧,仲要係即炒(拎到番office都仲熱)呢個價錢真係值得再食唔鍾意芽菜同蔥就可能要提早出聲叫佢地走左先,唔係就…都幾難搞😂

外賣自取
2021-09-07 744 瀏覽
好耐冇平日放假☺️1. 金磚豆腐拼花枝餅 $108豆腐炸到金黃好香脆 入面嘅豆腐好軟身 而花枝餅好有自家製嘅味道 點個泰式辣醬 都唔錯2. 沙嗲牛肉粉絲煲 $88沙嗲嘅味道好香濃 牛肉片好多 咬落都幾腍身 佢仲有啲菠蘿青椒等等嘅配料 十分滿足3. 德發招牌炒飯 $108果然係招牌 佢落咗啲燒腩仔一齊炒 所以都等別香口 鑊氣十足4. 大澳鹹香雞 $128味道幾特別 鹹鹹香香咁 係平時未試過嘅味道 啲雞都幾滑Overall推介指數:4/5食滿$400仲送咗隻鹽焗蟹 雖然細細隻 但都抵食
好耐冇平日放假☺️

味道幾特別 鹹鹹香香咁 係平時未試過嘅味道 啲雞都幾滑

Overall推介指數:4/5
食滿$400仲送咗隻鹽焗蟹 雖然細細隻 但都抵食
2021-09-04 548 瀏覽
週五的晚上🌃必須好好放鬆一下,於是下班跨海到對岸去吃一家想吃已久的大澳菜,說是大澳菜,其實我點來點去還是那幾樣自己喜歡的😍粵菜!晚上九點店裡依然是座無虛席!.我們點了冰火咕咾肉,說實話這個做法我十年前在蘇州就吃過啦,那時候就很喜歡😘,這次再試依然好吃,冰塊🧊使得咕咾肉更加的酥脆,不過一定要盡快吃,否則會變軟。.還有我每次必點的椒鹽魷魚🦑。這家的粉皮很薄,味道不錯!還有一個我愛的煲仔菜式就是咸魚雞粒豆腐煲,豆腐滑嫩,雞肉帶著咸魚🐟的鮮美,另外點的咸橘🍊水和檸檬🍋薏米水也都滿意!
🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢香芒沙拉骨 $78 🆗-因為佢叫香芒沙拉骨,所以我以為佢真係粒粒新鮮芒果撈埋沙拉骨,上菜個時仲以為店員上錯😂所謂香芒其實係沙律醬入面撈咗啲芒果糖漿,所以食落甜甜哋,配埋啖啖肉嘅肉排都相當唔錯🤔-🥢老干媽乾蔥雞煲 $78 + $10白飯 🆗-雞件都幾多,份量唔細。雖然面頭好多辣椒但其實食落唔算辣,雞肉嫩滑多汁,但真係炒得太油🥺所以一定要送飯食先好食😆-🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10-📌 上網見到有人評論呢間茶記服務差,我自己就真係唔覺🤔反而覺得店員超熱情,又擔心我地唔夠飽同我地吹咗陣水🤣埋單因為夠$100餐廳仲送咗張$50現金卷比我地下次用🤩有效期一個月,有機會一定會再食👍🏻-🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10
🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2021-08-06 718 瀏覽
😄大澳德發(銅鑼灣)*疫情期間,好少去大澳,老公話今日帶我去銅鑼灣吃下水上人家大澳菜,回味下我哋拍拖嘅時候去大澳遊玩的歡樂時光🙏🏻*呢間餐廳設計充滿古典美,以紅色為主,分開兩層,座位寬敞舒適❗1)必食精選卜卜海鮮煲$288*包括蜆、兩隻鮑魚和兩隻帶子,配大地魚湯泡飯😋*侍應先端來一大煲芫茜、蔥花、蒜蓉及蜆,不用加水,慢慢加熱迫出水份,一會兒便水滾蜆開,蜆的份量很多,而且每隻也很肥美,粒粒鮮甜,非常新鮮,湯底還有濃濃的蒜蓉味!*食完蜆之後,我們將帶子和鮑魚放入鍋裏蒸十分鐘,之後再加入魚湯,將白飯放入湯裏滾一會兒,香噴噴的泡飯終於完成了,湯飯吸收了海鮮的鮮味和魚湯的甜味,簡直是人間美食了👏*鮑魚和帶子也大大隻,非常新鮮,吃起來爽口鮮甜,口感十足。2)半隻瑤柱走地雞$128*雞煮很嫩滑,不嚡口,啖啖肉,肉汁四射,雞的旁邊鋪滿了鮮炸的蒜頭,非常香脆,與沖絲混合起來吃,味道非常合拍,雞的中央更鋪滿了瑤柱絲,份量很多,吃起來非常鮮甜😋😋*滿400蚊送鹽焗奄仔一隻,奄仔雖然細細隻,但卻非常鮮甜,用鹽焗的方式煮熟,保存了蟹的鮮味,而且蟹膏頗多,食到我們舐舐嘴,真是太肥美了🙏🏻🙏🏻##下次要再嚟吃過😋
😄大澳德發(銅鑼灣)
1)必食精選卜卜海鮮煲$288
*包括蜆、兩隻鮑魚和兩隻帶子,配大地魚湯泡飯😋
*鮑魚和帶子也大大隻,非常新鮮,吃起來爽口鮮甜,口感十足。
2)半隻瑤柱走地雞$128
##下次要再嚟吃過😋
2021-06-18 1565 瀏覽
干炒🐮河:8 x ♥️鹹🐟🐥粒炒🍚:8 x ♥️熱🍼茶:9 x ♥️柯華田:8 x ♥️早有耳聞,咁啱去開附近,即刻入嚟整番個下午茶先。話說呢度出名小炒鑊氣十足,炒粉麵飯應該有番咁上下,結果真係完全冇令人失望。干炒牛河同鹹魚雞粒炒飯都熱辣辣,鑊氣十足,而且牛河材料豐富又唔油膩,鹹魚雞粒炒飯干爽又唔會太鹹,兩樣嘅味道都極之好,食得好舒服。杯奶茶亦沖得十分好,香濃細滑,可以話係近期飲到最得嘅一杯奶茶。下午茶價錢唔貴,都算抵食。
干炒🐮河:8 x ♥️
干炒牛河
鹹魚雞粒炒飯
奶茶
2021-02-28 1478 瀏覽
💛大澳德發·甜酸菠蘿生炒骨$78 配白飯&老火湯+$20因為上次我哋食咗二百零蚊有一張$100嘅現金卷 所以我之後就再搵咗一日買咗呢一個返屋企食😌佢係超級大兜 係完全塞到滿曬 佢係真係即炸 就算攞到返屋企都仲係熱辣辣 之後佢啲肉質唔錯 而且佢個汁剛剛好 唔會話太多 啲配菜都炒得好好食😎之後佢個老火湯係一個蓮藕雞腳湯 飲落都好舒服🥰·📍北角英皇道153號英皇樓地下
💛大澳德發
甜酸菠蘿生炒骨$78 配白飯&老火湯+$20
甜酸菠蘿生炒骨

📍北角英皇道153號英皇樓地下
甜酸菠蘿生炒骨
2021-02-01 572 瀏覽
💛大澳德發·呢間我哋想試好耐㗎啦 嗰日行完山已經無得堂食 就決定呢呢間買外賣返屋企食 佢依家消費滿$100就會送$50嘅現金卷俾你 都幾抵食😎·漁村三寶肉餅蒸籠仔飯$148因為我哋上次喺大澳食過呢個 覺得好好食 見到呢度有就決定試試佢😈我自己覺得佢個飯做得幾好 係真係索晒啲鹹香味 不過佢啲蝦乾同賴尿蝦乾就冇我哋喺大澳嗰陣時食咁香同咁鮮🤔佢個肉餅好厚身 超級大塊 肉質都唔錯 不過因為佢淨係得肉 冇啲馬蹄或者冬菇粒咁 所以口感爭少少🤔🤔·竹笙北菇扒時蔬$78佢個北菇超好食 醃得好入味 而且好大嚿 口感好好 不過個竹笙就冇乜味咁 你見佢其實仲係白雪雪😂😂就算我哋之後再浸落個湯度都好似唔係好入味咁🤭·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby炮台山 #rby北角·📍北角英皇道153號英皇樓地下
💛大澳德發

#rby💛
#rby炮台山 #rby北角
📍北角英皇道153號英皇樓地下
漁村三寶肉餅蒸籠仔飯
之前食過一次下午茶,都覺得唔錯,但始終想試佢哋有鑊氣嘅菜式去試吓佢哋嘅真功夫,所以今次一於叫佢哋嘅揚州炒飯試吓!❤️ 揚州炒飯 $40我通常唔想諗食乜就會叫揚州炒飯,所以我都食過唔少茶餐廳炒飯架!呢間嘅炒飯炒得乾身粒粒分明,料多,炒得亦都非常之均勻,每一啖都會食到叉燒粒,叉燒唔係攞乾柴無人要嘅叉燒炒,咬落去仲好juicy,有啲仲要係少肥!蝦就正正常常,但以$40嚟講都比得多,啲飯塞到個盒滿哂!果然無叫錯!好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)次次過嚟食一次比一次滿意,好抵食,水準一直都keep到👍🏻 非常推介街坊過嚟試下!

❤️ 揚州炒飯 $40
揚州炒飯
揚州炒飯
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
7 分鐘 (外賣自取)
  • 揚州炒飯
2020-12-12 1158 瀏覽
叫了一個外賣(星米),正在等候,數分鐘後,一女子入店,叫了星米+炒飯外賣,又數分鐘後,一男子入店堂食,叫了炒飯。等了一會,男子堂食的炒飯到了,又等了一會,女子的星米+炒飯外賣也到了。我問:為什麼我的還沒有,我比她早下單,她叫的和我一樣,都已經到了,我已經等左好耐,為什麼還沒有?經理看一看我的單,說:都唔係等咗好耐啫,沒有再說其他,便行走了。今時今日,這樣的態度,不去也罷了,炮台山又不是得你一間茶餐廳!
2020-12-12
20 分鐘 (外賣自取)
喺北角行完街就過咗嚟食下午茶,相信住喺附近嘅人對呢間餐廳絕對唔會陌生!💛 餐廳位置喺炮台山站出口對面街,一啲都唔隱蔽亦唔難搵👀呢度主打係食大澳漁村菜式,喺市區都可以食到大澳菜係一種福音❣️對於最近少入大澳嘅人,呢度俾你可以回味下大澳風味!一入店要量體溫&消毒雙手,店員安排我哋坐卡位。店舖裝潢有別於茶餐廳,地方闊落,以木作主調帶點古韻,磚牆以及用作燈罩嘅漁民帽,都甚有大澳特色!下午茶menu有兩頁,我哋今次就無試大澳菜,下次先食!我揀咗炸雞脾配炸薯條,條佬就揀咗西多士。❤️ 炸雞脾配炸薯條 $43可以揀配青蘋果沙律或炸薯條。炸雞脾都算大隻,唔係全隻都有炸漿,只有一部分有沾上炸漿。外皮酥脆,炸漿有調味👌🏻 皮下脂肪較少, 肉質嫩滑多汁,一啲都唔乾唔鞋!好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)❤️ 西多士 $30真係好邪惡!😈 由兩片薄麵包組成,外觀煎炸到金黃色,外脆內軟,中間有層薄薄嘅花生醬夾心,花生醬分量可再多些少。蛋香唔算濃,炸得乾身唔滴油,唔會話好油淋淋,無過重油膩感!附上糖漿,甜度可以自由控制!好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)下午茶質素同附近間時代冰室可以話係不相伯仲,不

❤️ 炸雞脾配炸薯條 $43
炸雞脾配炸薯條
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ 西多士 $30
西多士
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
下午茶質素同附近間時代冰室可以話係不相伯仲,不過未試過呢度嘅晚餐唔可以下定論!畢竟大澳菜先係佢哋嘅真功夫,希望下次有機會見識一下。
2020-12-05 1143 瀏覽
💛 大澳德發(下)💛..............................Hello今次到大澳德發嘅第二篇啦😈今次終於試到大澳最出名嘅鹹魚🤤第二次去諗住翻兜卜卜蜆 點知無得食 佢地好好呀🤩因為我地落咗單 但佢地發覺呢批蜆有沙 佢地寧願唔賣好過有沙都照出 如果真係食到隻隻有沙應該會燥😂.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽馬友鹹魚皇豆卜蒸鮮肉眼根 $98 (👏🏻8.5/10).哇呢個餸真係好大澳呀 鹹魚味超級重鹹香味好重好正 超級好送飯😍😍肉眼根食落好爽脆彈牙 平時好少機會試🤣另外有大量豆卜墊底 索晒鹹魚香 正到不得了呢個餸份量好多 下次想試埋蝦醬蒸肉眼根😍.🍽 惹味卜卜蜆煲配鴛鴦米泡飯 $148 (👏🏻8/10).呢盤蜆份量好多 而且啲蜆全部都大大隻好厚肉每人食到15隻到 超滿足唔會食幾隻就見底😍蜆煲落咗好多蒜蓉同少少辣椒食落好惹味 令人忍唔住一隻接一隻😋大部分都好乾淨 不過有幾隻有啲沙🤭同埋食到畫圖嘅時候先發現 好似無比到 鴛鴦米我地😂.🍽避風塘炸珍珠蠔 $98 (👏🏻8/10).好香呀痴線!睇到都覺得好惹味!珍珠蠔本身都會比較細
💛 大澳德發(下)💛
Hello今次到大澳德發嘅第二篇啦😈
今次終於試到大澳最出名嘅鹹魚🤤
第二次去諗住翻兜卜卜蜆 點知無得食 佢地好好呀🤩
因為我地落咗單 但佢地發覺呢批蜆有沙 佢地寧願唔賣
好過有沙都照出 如果真係食到隻隻有沙應該會燥😂
🔅想知黃店原因請Dm💛
馬友鹹魚皇豆卜蒸鮮肉眼根
🍽馬友鹹魚皇豆卜蒸鮮肉眼根 $98 (👏🏻8.5/10)
哇呢個餸真係好大澳呀 鹹魚味超級重
鹹香味好重好正 超級好送飯😍😍
肉眼根食落好爽脆彈牙 平時好少機會試🤣
另外有大量豆卜墊底 索晒鹹魚香 正到不得了
呢個餸份量好多 下次想試埋蝦醬蒸肉眼根😍
惹味卜卜蜆煲配鴛鴦米泡飯
🍽 惹味卜卜蜆煲配鴛鴦米泡飯 $148 (👏🏻8/10)
呢盤蜆份量好多 而且啲蜆全部都大大隻好厚肉
每人食到15隻到 超滿足唔會食幾隻就見底😍
蜆煲落咗好多蒜蓉同少少辣椒
食落好惹味 令人忍唔住一隻接一隻😋
大部分都好乾淨 不過有幾隻有啲沙🤭
同埋食到畫圖嘅時候先發現 好似無比到 鴛鴦米我地😂
避風塘炸珍珠蠔
🍽避風塘炸珍珠蠔 $98 (👏🏻8/10)
好香呀痴線!睇到都覺得好惹味!
珍珠蠔本身都會比較細隻 蠔味無咁重
但用避風塘炒蒜就可以彌補到呢樣嘢
食落濃味好多 超正😍
炸皮好薄 少少漲起 食落又重口味又脆🤩
金磚脆豆腐
🍽金磚脆豆腐 $72 (👏🏻8/10)
豆腐每嚿都細細粒 啱啱好一口size 方便食
炸皮上得好均勻 唔會上到一忽忽咁
不過個粉漿有落埋黑芝麻 食落有啲唔夾
對比起避風塘 呢個就顯得無咁惹味啦
但如果大家會飲酒 送酒都係好一流🥰
🎈 大澳德發 (北角)
北角英皇道153號英皇樓地下
2020-09-08