2023-04-23
裝修古色古香又帶宮廷風的大滾友於荃灣、元朗均有分店,最近更在大埔開設新分店,人氣及質素都有一定保證。餐廳供應多款特色火鍋湯底,例如招牌的花膠雞湯、特色的卜卜蜆、夏天消暑之選冬瓜瑤柱等,火鍋配料肉類、海鮮、餃子、丸類、蔬菜等也供應超過數十款,而且營業時間到凌晨一點,絕對是誠意滿滿。🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318上次喺荃灣分店食過覺得唔錯,今次元朗店再食都依然有水準。花膠雞湯入口夠清夠味不油膩,花膠同雞份量都好足。雞肉因為已經煮熟咗關係記得食幾多先落幾多,同埋唔想雞肉過熟淥一陣就可以撈番起啦😛🔸頂級雪花牛肉 $338肥瘦均稱,頗有肉味。原本見份量好似唔係好多,其實係長長一條捲埋咗,攤返開都幾大塊,而且厚薄適中,口感剛好。🔸伊比利亞橡果豬 $168伊比利亞橡果豬因飼養時會餵飼橡果所以有獨特香氣,好多時都會用嚟整parma ham,用嚟打邊爐都同樣食得出香味,而且肉質軟嫩唔鞋口,毫不遜色於牛肉。🔸鮮鮑魚(兩隻)$98加兩隻鮑魚配花膠雞湯會唔會太識食😆鮑魚鮮甜彈牙,配湯吃一流😋🔸蟹黃餃(4粒)$78食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。🔸大滾友雜菜拼盤 $98滿滿一大盆,
🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318
🔸頂級雪花牛肉 $338
🔸伊比利亞橡果豬 $168
🔸鮮鮑魚(兩隻)$98
🔸蟹黃餃(4粒)$78
食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。
🔸大滾友雜菜拼盤 $98
滿滿一大盆,份量比想像中還要多得多。蔬菜種類豐富,有生菜、娃娃菜、金菇、粟米等等。
🔸竹蔗茅根 $78
真材實料,清甜解渴👍🏻
🧂醬料費每位$22