2011-05-23 73 瀏覽
榮華裝修左几个月,又改左做大榮華,就約左兩个老友去食晚飯,結果其實榮華的食物不嬲都麻麻,依家只係保持水準以前吾使等位,依家好多人而且貴左!叫左三个佐酒小食:炸魚皮-麻麻燻蠔-OK煙鴨胸-PK主菜四个:炒和牛-差蒸烏頭-肉吾掂燒肉-OK咸菜豬肚-吾掂冇味豬油撈飯-OK最好食收左五百幾其實不算太貴但係食品就真係麻麻!不時見到肥滔行來行去

其實榮華的食物不嬲都麻麻,依家只係保持水準
以前吾使等位,依家好多人而且貴左!

叫左三个佐酒小食:

蒸烏頭-肉吾掂
燒肉-OK
咸菜豬肚-吾掂冇味
豬油撈飯-OK最好食
收左五百幾其實不算太貴但係食品就真係麻麻!
不時見到肥滔行來行去
燻蠔
2011-05-20
5 分鐘 (堂食)
燻蠔
  • 豬油撈飯
2011-05-02 45 瀏覽
由從前的榮華酒樓裝修數個月現改名變大榮華圍村菜,是日終可與家人共進下午茶,未到2時接待處已迫得水洩不通,等了一會終可安座,下午茶點心選擇多,點了多款點心及肉青炒河粉,還有蘿蔔牛根,腐竹胡椒豬肚及當歸豬手。上菜竟比快餐快速,最快竟是肉青炒河粉,肉青小量,河粉溫度不足,我想是因時間關係而預先炒了一大窩,味道一般。蘿蔔牛根,腐竹胡椒豬肚同時間送到,軟硬度合適,味道可以,而當歸豬手味道濃郁,很香的當歸味道,但食用後的下午覺得咽喉十分不適,應是這些味精作怪。其他即蒸點心尚可,若是要點些甜點,可以試水晶包及馬拉糕吧,因蓮蓉包比以前榮華酒樓的出品差一點。服務員有新的也有有舊員工,服務也算勤快。裝修後環境比以前緊迫,相信是因為太多客人而加檯,比較嘈雜,猶其座近門口的位置不好。若家人要求下次再來,可再試其他點心及圍村菜。

若家人要求下次再來,可再試其他點心及圍村菜。
2011-04-30
15 分鐘 (堂食)
  • 腐竹胡椒豬肚,煎薄餅
2011-04-29 45 瀏覽
前灣仔榮華要味道冇味道,要服務冇服務,要衛生冇衛生,一早就應該摺埋,現在由肥韜親自接手,應該值得捧場卦!友人係他頭號粉絲,肥韜搞試酒宴,他即訂兩枱,我又有免費晚餐食o剌!明爐風沙燒米鴨,米鴨比上次九龍灣果隻好好多,風沙雖惹味但跟燒鴨,濃味鬥濃味,有D怪!蕎菜炒肉眼筋、玉如意,玉如意即係豬天梯,肉眼筋吾爽反而林,蕎菜幾好吃一D渣都冇。翡翠枚肉釀玉環,所謂梅頭吾係果回事,呢味菜真係做得幾差。杏汁鮮奶燉肺湯,落足陳腎&火腿,味道OK。海鮮燴花膠仔,花膠仔個「仔」字你一聽就明乜事o拉!窩貼明蝦夾,冇食,但吾覺得有損失!陳皮絲蒸大青斑,大青斑從來一個「鞋」字,大有鬼用o羊!脆皮一品燒鷄,唔錯,再吾食就會餓住返屋企o剌!椰菜絲牛崧炒飯,嘩!茶餐廳炒得好過佢。結果,追加5個豬油撈飯+一碟义燒,咁樣食套宴真係聞所未聞!甜點沒食。最後知道每圍至2K幾,算係咁o羅,仲有紅白酒免費飲喎,想點先?
2011-04-28
2011-04-20 75 瀏覽
聽聞大榮華在灣仔開了新店,位置就係以前榮華酒樓同址,灣仔老街坊應該知道是那兒了。 沒有訂位,晚上7 點多才到達,好彩還有枱。看了一輪菜牌,加上四周觀察,發現大多數食客都係點九大簋,最終決定試試九大簋當中既菜式。陳皮豆豉蝦-- 蝦新鮮彈牙,炸得脆脆,香口美味。盆菜豬肉-- 豬肉未夠入味,可惜。可能係太多人點這味菜吧了! 香茜燒米鴨 -- 上菜已經香味撲鼻,肉質鮮嫩,太好味喇!!!!三個菜當中最正是這個。服務幾好,可能是食神晚晚親自監督的關系。 佈置雅緻,枱與枱不會太迫,但要有心理準備都幾嘈。因為如此價廉物美,確係良朋親友飯聚嘅好地方。埋單 HK$218.須改善嘅地方有二:1. 女洗手間中門大開,行去男洗手間時可以見到入面,似乎唔太好。2. 食滿三百元先可以用信用卡埋單,今時今日似乎….
香茜燒米鴨, 正!!
陳皮豆豉蝦

陳皮豆豉蝦-- 蝦新鮮彈牙,炸得脆脆,香口美味。

服務幾好,可能是食神晚晚親自監督的關系。

埋單 HK$218.

須改善嘅地方有二:
2. 食滿三百元先可以用信用卡埋單,今時今日似乎….
2011-04-19
陳皮豆豉蝦
香茜燒米鴨, 正!!
  • 香茜燒米鴨
2011-04-10 46 瀏覽
誇張開了一星期還沒有便爆場幸好一早訂了位但還是要等十五分鍾,沒關係,貪新鮮嘛一進場便見到生招牌,哈哈明顯係生招牌,明明條路都唔寬,都係要搵個位比佢煮菜....(=.=)FINE,其實見到生招牌,不少人都好興奮,舉機合照無任歡迎菜餚5人點了8樣菜 (每樣62元,價格算經濟)說幾樣比較喜歡的好了(圍村五味雞?)(忘了詳細名..雞便是了)肉非常嫩,同行友人覺得有血水,不大愛肉質來說是很棒的。馬拉糕叫先即製,香香軟軟的雞脾茹豬頸肉汁濃剛好豬頸肉爽口,好吃牛腩撈麵一般般,食得飽肚便是。飯後再送甜點,紅豆沙,沒什麼特別可言。整體不俗,服務生有趣,會再來
誇張
開了一星期還沒有便爆場

幸好一早訂了位
但還是要等十五分鍾,
沒關係,貪新鮮嘛

一進場便見到生招牌,哈哈
FINE,其實見到生招牌,不少人都好興奮,舉機合照無任歡迎
生招牌
菜餚
5人點了8樣菜 (每樣62元,價格算經濟)

說幾樣比較喜歡的好了

(圍村五味雞?)(忘了詳細名..雞便是了)
肉非常嫩,
同行友人覺得有血水,不大愛
肉質來說是很棒的。

馬拉糕
叫先即製,香香軟軟的
雞脾茹豬頸肉
汁濃剛好豬頸肉爽口,好吃

牛腩撈麵
一般般,食得飽肚便是。
飯後再送甜點,紅豆沙,沒什麼特別可言。

整體不俗,服務生有趣,
會再來

2011-04-05
15 分鐘 (堂食)
生招牌
裝修完重新開張唔夠一星期,諗住冇人知去試試新野,點知幾十人企係門口等位囉,好在有搭檯。等左十多分鐘,坐低,叫左壺龍井,龍井似乎係其他榮華係冇既。新裝修都叫做舒服啦,伙記做野都好勤力(似乎仲有少少緊張添),坐坐下仲見到班經理歡送一個叫做「六叔」既大客,仲問佢有冇「貼士」比咁話。兩個人食晏,點心叫左三款,加一碟飯:冬荀鮮蝦餃蝦餃size ok而且唔易散,蝦都爽既,但係味精落得比較勁囉。香滑麻蓉包現今好少酒樓會做,元朗總店都好似唔做。隻包冇濕水,麻蓉係乾果隻style而唔係「滑」,份量夠,仲有多少咬感。奶皇水晶包同元朗果間比,差天共地,個皮唔晶瑩又厚,奶皇餡稀湯湯,一pat野咁。大榮華炒飯一貫交足貨招牌水準,但係價錢貴過元朗,而且細碟少少。本來想試「經典炒飯」,但係又唔知係乜,部長話即係「楊州炒飯」不過冇蝦,要唔要試大家自己諗下啦。順帶一提灣仔店下午二時開始下午茶,有特價點心每款8蚊咖!
新裝修
兩個人食晏,點心叫左三款,加一碟飯:

冬荀鮮蝦餃

香滑麻蓉包

奶皇水晶包

大榮華炒飯

順帶一提灣仔店下午二時開始下午茶,有特價點心每款8蚊咖!
下午茶點心紙
正價點心紙
夜市小菜紙
2011-04-04
10 分鐘 (堂食)
新裝修
正價點心紙