2004-10-25 13 瀏覽
今日我同一位同事去食午餐, 老闆娘叫我食池魚刺身, 好食.......若然大家喜歡食刺身, 不妨來此店品嘗一下
若然大家喜歡食刺身, 不妨來此店品嘗一下
2004-10-10 30 瀏覽
尋日至食完日本野,今日又俾個朋友捉左來食,佢話呢度又平又靚又好食。「又平又抵又好食?!」因為在我心目中,日本菜係百分百一分錢一分貨,幾難又平又靚的。又老實講,這裡在巴士站後,在出面經過不下百次,單看門面也只會聯想到港式日食。下午一點唔夠來到,人好多,看形勢這裡是大受歡迎的。我們無訂位,就迫迫地的坐在吧檯位。朋友大力推介魚生飯,話又平又新鮮云云,不過本人習慣第一次光顧日本料理不吃刺身,多數係睇定下次再吃,所以推卻她的好意,叫個咖哩豬扒算了。先來的是前菜及味噌湯,前菜是辣辣地的芽菜,味噌湯只暖暖的,不夠熱,想必是為慳時間一早盛定的了;朋友的魚生飯好快到,魚生幾多,有三文、甜蝦、北寄貝、劍魚子、劍魚、尤魚、八爪魚、燒魚乾等等,賣相也算不錯。味道方面,朋友一邊吃一邊說好,我吃了一片尤魚,有點乾身但都新鮮。我的咖哩豬扒飯等了一陣至有得食,似乎無咩人叫。豬扒太乾身,飯是珍珠米,但亦太乾,變成硬了一點。我還有三文魚三片,不過就同朋友換了她的燒魚乾;見兩位年青的壽司師傅在吧檯後團團轉的,忙過不停。看樣子佢地都企理,不過又係本地人經營壽司店的通病,亦可能因為他們太忙碌,就係無論摸過什麼,也好少見他們有意

見兩位年青的壽司師傅在吧檯後團團轉的,忙過不停。看樣子佢地都企理,不過又係本地人經營壽司店的通病,亦可能因為他們太忙碌,就係無論摸過什麼,也好少見他們有意識去清潔雙手;而因為好多人叫魚生飯,他們亦流水作業的在執魚生落飯碗,在吧檯前的我亦可以感受到他們的忙碌,因為有不一點點的水及魚子「fing」了出來,有點不修邊幅;又魚生亦一大兜切定在雪櫃外,一款一款的執落碗,方便是方便,但有點不到我的個人衛生標準。

埋單140蚊,不貴,但個人計,在午餐時候是不會在這裡吃魚生。但純個人因素,而看這裡受歡迎的情況,是我準則錯誤也說不定。可能夜晚會好一點都不定,又平平地,水準亦可算是比一般沒誠意的港式日本料理為高,所以如喜歡試日本食物的可試試。
2004-09-25 0 瀏覽
看似人流多屬顯眼位, 其實同站頭融為一體....都咁耐啦....路過無限次都只以為係cheap野, 甚至以為係執左既荒舖....真係唔好意思, 皆因前面巴士站太多人聚集, 根本就淹沒左個舖面!! 唔係今次朋友推介, 話一齊搵佢出黎食下~ 我估我都唔會留意呢間舖原來仲係間舖~~不過我下次識啦, 因為我一定會再食, 好抵兼好味! 刺身好新鮮添!好開心個老闆娘趁我食我既至愛牡丹蝦時走埋呢同我講, "記得食埋蝦頭呀, 炸左真係好大徙!!" 嘩!! 心底裡好開心, 終於有人認同我!!!!! 因為試過好多次, d 日本料理聽到我話"留頭跟上", 都會覺得我好奇怪,翔太sushi bar 個仔仔甚至話"下? 唔炸? 比你? 個蝦頭唔食得架喎..." 咁樣!! 果次我好堅持要佢比我佢先肯比我食...嗚嗚...當時連我個朋友都唔信我...好hurt~~~ woowoo~~ 不過!!!! 自從我教識個朋友拆頭, 佢今次都好替我高興, 因為終於有人同我講一樣既說話! 哈哈, 我應呀老闆娘話我識架啦, 於是佢點下頭就走開了... 哈哈! 牡丹蝦! good!其實今暈我地食左唔係好多野..刺身拼盤, 算好抵食啦

其實今暈我地食左唔係好多野..
刺身拼盤, 算好抵食啦, 二百幾, 有新鮮又唔交行貨既刺身9款: 海膽一堆, 牡丹蝦2大隻, 劍魚腩2舊, 油甘魚2大舊, 八爪魚2片, 墨魚"3舊", 北寄貝3片, 三文魚2大舊, 吞拿魚2大舊, 蟹子一堆. (用一舊舊形容因為佢真係切成一舊舊麻~好厚架!)
另外仲點左:
秋刀魚刺身, 薑蔥, 超正超正!!
三文魚子sushi, 正! 三文魚子冇比d 醬油混到好鹹, 好味!
燒鰻魚sushi都正! 鰻魚係熱架! (我地講笑話佢其實搵微波爐叮過~哈!)

臨走時個侍應仲同我地講, 飛機貨期係星期2,5, 我同朋友都打算如要再食就星期3,6 黎, 多d 魚揀丫麻!

好開心好開心!! 佢有個雜錦刺身定食好似大約70蚊, 見到人地食, 刺身份量都唔少架! 好似好抵, 下次我自己去會試!!! 仲有, 佢好似有閣樓房仔, 不過應該book 先有.唔知洗唔洗熟客先book 得呢?! 店內似乎好多係熟客仔....
2004-07-12 16 瀏覽
I tried their set lunch before. It's cheap, datz why i didn't expect too much. But then their food turns out very good and fresh. it's really impressive and the service u can say it's 100% nice!
(非會員)
2004-07-12 5 瀏覽
last night 我同mummy 去o左eat dinner, 老闆娘好好人, 次次都幫我o地點D好o野食. o果度D刺身真係好好味, 好新鮮. 同埋D炸物and天婦羅必定即叫即造, 加埋個別緻o既雪皅, wah... 無得頂ar !
2004-03-28 26 瀏覽
我都唔知有上層,次次叫都係叫我坐下層喎!坐下層真係好逼,僅僅夠一個人行,d人又逼埋黎坐,好似沙甸魚咁.食物質數都唔錯,我唔會叫set lunch,次次都係叫手卷同小食,佢地既手卷貴過元氣好多,平均都係$24-28一個,食得三個(連加一)都一百蚊喇,不過我次次去都係因為想食手卷, 因為公司附近得佢一間.
2004-01-12 8 瀏覽
雖然下層細D,但上層已開! OK La^^ 你好out.........!有興趣可以食日式oystar
有興趣可以食日式oystar
2004-01-02 7 瀏覽
第一次lunch time walk in無位,所以無食到,第二次諗住平安夜中午o黎,所以一早book定位。未order已經每人送一碗麵豉湯同前菜,同事介紹魚生飯至正,所以一行六個人都食魚生飯,碗飯都幾大碗,魚生種類多又夠新鮮、飯又夠煙“un”,可惜驚肥,所以唔敢成碗食晒。每人一碗飯外,再另加一碟炸生蠔同燒銀鱈魚,我已經飽所以無食到,聽同事講炸蠔夠熱夠脆,而銀鱈魚就沒有特別。因為地方細,兩、三個人去就好,好似我o地6個人就坐得好迫。
第二次諗住平安夜中午o黎,所以一早book定位。
未order已經每人送一碗麵豉湯同前菜,
同事介紹魚生飯至正,所以一行六個人都食魚生飯,
碗飯都幾大碗,魚生種類多又夠新鮮、飯又夠煙“un”,
可惜驚肥,所以唔敢成碗食晒。
每人一碗飯外,再另加一碟炸生蠔同燒銀鱈魚,
因為地方細,兩、三個人去就好,好似我o地6個人就坐得好迫。