餐廳: 大快活
資訊:

2017-09-11 445 瀏覽
HA上次食完蜜糖雞肶,今日黎試埋豉油雞肶;有個餐係雞肶配米粉唉~個米粉真係超失望,完全無味,湯連小小咸味都無,淨係配少少椰菜,唯有去拎幾包辣椒油撈落去食;但豉油雞肶鹵得好入味,肉嫩又滑,完全有細個食既味道;唔洗加錢配熱檸檬水熱狗配蜜汁燒雞翼;熱狗上面有滿到滴出黎既沙津汁配生菜,腸係脆皮既,如果大份少少就好啦.愈食愈細份;蜜汁燒雞翼;燒到雞翼尖位好乾,少少焦燶,但咬落去會有肉汁流出黎好野味,跟餐有可樂飲唔洗加錢
豉油雞肶碗米粉

米粉

豉油雞肶
熱狗配蜜汁燒雞翼
熱狗
熱狗配蜜汁燒雞翼
2017-09-11 192 瀏覽
下午開會遲左好多,搞到飯都無時間食,落黎大快活食番個下午茶鬆一鬆,人唔算多都易搵到位,無食中午飯想食個飽肚少少既西炒飯 配 蜜糖燒雞髀跟餐送可樂 $39, 仲可以唔洗加錢轉滷水雞脾,西炒飯蕃茄味偏淡,材料都唔多但勝在夠大碗,飯唔會炒得好濕,材料有炒蛋同蝦得幾隻,可以用雞肶當餸;雞肶塊皮燒到脆卜卜,少少焦燶燶地加埋蜜糖少少甜味,真係忍唔到口唔食皮,肉好滑又嫩咁多連鎖餐廳黎講,下午茶有西炒飯食,真係少有,如果飯多番少少料就正啦
西炒飯 配 蜜糖燒雞髀跟餐送可樂
西炒飯

蜜糖燒雞肶

西炒飯 配 蜜糖燒雞髀跟餐送可樂
蜜糖燒雞肶
2017-06-16 400 瀏覽
今日一早起床要陪朋友係對面的聖保祿醫院做眼科手術。佢入咗手術室都11點幾了,有少少肚餓,咁就出去附近食嘢啦。都費事行咁遠了,因為醫生話手術一小時內做好。咁就過咗對面大快活食個early lunch.. 叫咗個叉燒雞米粉味道正常,賣相都OK不過都打咗個凸.. 乜原來大快活都咁貴架?!?! 呢碗米粉都成$38,仲要唔包野飲加熱飲要$6凍飲$8。總結: 趕時間就食大快活啦如果$38包埋嘢飲就差唔多
雙拼米線
味道正常,賣相都OK
加熱飲要$6凍飲$8。

總結: 趕時間就食大快活啦
如果$38包埋嘢飲就差唔多
2017-06-03
雙拼米線
係報紙見到大快活廣告 出左新既健康選擇 南瓜薏米雞胸紅米飯, 對keep fit既我黎講,有興趣一試於是果日lunch去左銅鑼灣果間大快活 叫左尼個,本身諗住叫多碟菜 但係店員話今日無⋯ 大佬⋯我需要蔬菜纖維呀個紅米飯我叫左汁另上,in case 中伏 lunch就送餐 服務ok 等左一陣就送到雞胸好大件,比超級市場裡賣雞胸既一塊仲大,但有d油,同埋又裹左生粉,雞皮d油已經煎得溶曬 但比生粉吸左 雞胸都算嫩既,但如果汁另上齋食雞胸有d乾 紅米飯很多 大概有兩碗甘多, 紅米比例還ok 對於平時食慣糙米飯既我黎講 比例唔算高 但餐廳可能也考慮到成本以及口感吧 有d人唔鍾意紅米糙米尼d 因為佢很硬 但係我很鍾意因為紅米糙米比白飯有嚼勁 營養成分比較豐富再黎試下尼個南瓜薏米汁 薏米唔多 基本都是汁 有幾條很細的洋蔥 我試左一啖 有南瓜味 但係南瓜本身係甜既 佢又落左鹹又鮮既調味料 有d怪怪地 我覺得一般⋯同埋營養師都唔建議用汁撈飯食 因為出面餐廳d汁落左很多油同芡汁 一d都唔健康 所以我頭先落單驚中伏 特登要汁另上 尼個南瓜汁呢 感覺真係用南瓜打成漿 然之後落雞粉果d調味料 但表面都係可以見到

個紅米飯我叫左汁另上,in case 中伏

lunch就送餐 服務ok 等左一陣就送到

再黎試下尼個南瓜薏米汁 薏米唔多 基本都是汁 有幾條很細的洋蔥 我試左一啖 有南瓜味 但係南瓜本身係甜既 佢又落左鹹又鮮既調味料 有d怪怪地 我覺得一般⋯同埋營養師都唔建議用汁撈飯食 因為出面餐廳d汁落左很多油同芡汁 一d都唔健康 所以我頭先落單驚中伏 特登要汁另上 尼個南瓜汁呢 感覺真係用南瓜打成漿 然之後落雞粉果d調味料 但表面都係可以見到少少一d油光 不過不算多

總結 尼一份廣告話健康既南瓜薏米雞胸紅米飯 也並沒有所謂的健康 唔係少油低脂的健康選擇 減磅的朋友不要上當以為健康 日日食 雞胸肉同配菜都係有小小油 同埋雞胸份量太大了 一餐唔洗咁多肉/蛋白質 南瓜汁可以淺嚐 汁另上 然後唔好撈太多飯 始終都有油份 雖然無其他果d汁甘油 但仍需要提高警惕 吃太多仍會⋯哈哈你懂得
南瓜薏米雞胸紅米飯
2017-05-11
2017-03-17 387 瀏覽
香港地, 廿幾蚊食一份早餐差唔多啦喂! 有蕃茄通粉; 炒蛋; 多士, 再加杯滑滑奶茶。早餐嘅通粉可以轉換其他配搭呢! 可以轉鮮奶麥皮或雪菜肉絲米粉或香菇醬肉上海麵或火腿通粉。自由配搭。
2017-03-12
早餐
2017-02-28 261 瀏覽
食物好味道,員工又細心,又有禮貌照顧唔同客人需要,見到員工好主動清潔,會幫助長者加添熱水👏👏👏👍👍👍👍是快餐店中的好質素推介,特別在銅鑼灣區這繁忙地方。
是快餐店中的好質素推介,特別在銅鑼灣區這繁忙地方。
2017-02-28
2016-07-05 958 瀏覽
打工仔最常嘅食咩,快餐囉呀活咖哩冇得輸,又可以多飯又可以調辣度,又要黎講番句,快餐算係咁啦我要正常姐,快餐要快好緊要架,薯仔好夠淋,但仲保持個形狀,入口就似薯容,好好食呀咖哩汁係有小小椰香嘅,加上辣油刺激食慾牛腩好淋,肉味十足,配上咖哩真係胃口大開,當中亦有牛筋飯唔係好熱,仲有d一舊舊咁,冷飯來麻?好在個汁正
打工仔最常嘅食咩,快餐囉
咖哩汁係有小小椰香嘅,加上辣油刺激食慾
牛腩好淋,肉味十足,配上咖哩真係胃口大開,當中亦有牛筋
飯唔係好熱,仲有d一舊舊咁,冷飯來麻?好在個汁正
2016-06-28
2016-02-12 990 瀏覽
快餐店的鐵板餐, 明知它會是甚麼樣的出品,偶然亦會心癢癢的想去吃!今次直接推出有牛扒配葡國香腸,賣$52更要吃吃無妨!連汽水一杯及伴菜有大量蒜蓉煮過的椰菜,還有一鍚碗的「焗薯蓉??」吧!此葡國腸與醃漬的那隻葡國腸是不同,樣子與普通香腸無異,吃著香香辣辣,根本要洗掉慣常吃葡菜所遇見的葡腸意念才能接受它來!到快餐店吃煎牛扒,就是吃那種充滿鬆肉粉,被鬆肉粉破壞的肉質。它就合格了!原來這鍚碗裝的不是焗薯蓉而是焗飯,粟米忌廉煙肉焗飯,醬汁只覆蓋在飯面,煙肉兩三片,飯質好乾。以上以快餐店的質素來說是非常正常了!

以上以快餐店的質素來說是非常正常了!
題外話/補充資料: 此大快活的晚市是有送餐服務! 味道 3 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 3
2016-01-23 724 瀏覽
今日去咗大快活,點咗個名好長既臘腸香蝦爽肉煲仔飯。價錢$48。加埋杯熱奶茶$5。天口凍真係要食臘味飯暖下肚。個臘味飯好stickly。cha 燒幾塊,好乾身。算合格。配合香趣香生加榮華臘腸。足料。三個餸混合臘味飯,好食。天口凍就更易入口。但係得一條臘腸,就唔係好夠食。杯熱奶茶好飲。
題外話/補充資料: 天口凍真係要食臘味飯暖下肚。個臘味飯好stickly。cha 燒幾塊,好乾身。算合格。配合香趣香生加榮華臘腸。足料。
2016-01-23
臘腸香蝦爽肉煲仔飯 + 熱奶茶
熱奶茶
2015-12-29 320 瀏覽
今日要去銅鑼灣見客,lunch都唔得閒食,唯又去食個茶餐,我就去左“大快活”今日我就叫左個西多士配紅豆冰,西多士剛炸起,炸到金黄色,表皮好脆,裡面麵包則好鬆軟;紅豆冰,紅豆好大粒,褒到好爛,好入味,但冰塊太多,花奶味完全溝淡,無晒味,變左红豆水,差,有待改良
2015-12-29
2015-10-12 331 瀏覽
個滑蛋炒得都幾好食!炒得都幾夠滑幾有蛋香,但系我覺得成嗰餐比較多油。一塊多士整得唔夠平時茶餐廳好。快多士令我知道呢間一定系快餐店。但系我覺得佢地都係有心嘅,派食物嘅職員都會用一個膠口罩,令到佢地講野或者唔小心嘅時候都唔會有口水滴落食物度。抵贊。跟餐嘅通心粉又系失敗之作,通心粉太林,成塊火腿上,而唔系火腿絲。
個滑蛋炒得都幾好食!炒得都幾夠滑幾有蛋香,

新出咗蛋白炒蛋
阿活香滑炒蛋白
凍檸檬茶
滑蛋
2015-10-12
$31 (早餐)
  • 滑蛋
2015-08-23 393 瀏覽
周末在開心就可以瞓到自然醒,今日瞓到一點幾起身,仲未諗到食咩早餐,就先去圖書館還左書先。。。還完已經三點幾啦,開始有啲肚餓。但係今晚七點就同朋友食飯,係距離四個鐘後要食晚飯嘅時候,咩都唔食就應該挨唔到七點,最後決定擇一間有下午茶嘅地方。去到附近銅鑼灣嘅大快活,由於太熱,就費時周圍行,直接入左去睇下佢有咩下午茶啱食。大快活嘅下午茶真係好多選擇,由西多士,熱狗,湯麵同叉燒飯都有。。。越睇就越肚餓最後係佢個雞髀上海麵同迷你叉燒飯之間決定不下。由於全日未食過飯,所以最後都係選擇左個迷你叉燒飯$26,凍飲加3蚊。叉燒飯真幾迷你,好彩叉燒都算多塊,睇上去都唔錯。食落去個叉燒就比較乾,冇乜脂肪嘅位置,可以話係健康,但係又覺得未滑。叉燒始終都係半肥瘦會好食啲。個飯份量如果係下午茶來講都算足夠,汁就夠用。可能係我全日咩都冇食,原本係因為唔想食得太飽叫呢個迷你叉燒飯,結果食完又好似爭啲爭啲呢種感覺真係非常矛盾。凍奶茶我叫左佢少冰少糖,幾點飲。係夏天來講飲杯凍野真係非常之爽!如果個叉燒可以在肥多少少就好啦!

叉燒飯真幾迷你,好彩叉燒都算多塊,睇上去都唔錯。

2014-07-20 219 瀏覽
很久沒有到來的大快活,今日舊地重遊,感覺沒變!一個人的早餐 :雞扒湯米+熱阿華田,雞扒夠味又夠滑,湯底可以,但不太熱身,米粉略為有點鞋口,熱阿華田是我每日一定要飲的環節,所以它怎樣都是最美味的。
很久沒有到來的大快活,今日舊地重遊,感覺沒變!
一個人的早餐 :

$30 (早餐)
2014-07-18 323 瀏覽
一早要上班,經過在吃早餐。魚柳是最不錯,剛炸好,入面是多汁的,又不太乾。蛋要了反蛋,可惜太熟了,中間成為實體,又沒蛋味。麵包是普通啦,沒有味道,只有乾乾的。價格比台的早餐店貴,但是在港來說,是平吧
一早要上班,經過在吃早餐。
魚柳是最不錯,剛炸好,入面是多汁的,又不太乾。
蛋要了反蛋,可惜太熟了,中間成為實體,又沒蛋味。
麵包是普通啦,沒有味道,只有乾乾的。
價格比台的早餐店貴,但是在港來說,是平吧
2012-11-09 112 瀏覽
  一向比較少在大快活吃早餐,恰好經過這裏,肚子又餓了,卻還沒有到午餐時間,便來這裏吃早餐。  我一直對魚柳情有獨鍾,於是點了魚柳香腸配多士,喝熱奶茶。  魚柳夠大夠熱,而且是剛炸好的,很脆,有口感。香腸卻是乾癯而瘦小的,但是很油膩,偏鹹,而多士卻已經涼掉了,不夠熱。是敗筆之處。  熱奶茶卻讓我驚喜,夠熱最為重要,質感軟滑,夠甘香,濃而不澀,使我回味再三。  以為餐廳處於這樣的角落不會很吵,卻是有很多太太慢慢在吃早餐並且大談兒女經。我耐不住這樣的嘈雜,再加上冷氣太大,要不然我會好好地歎奶茶,然後細細地讀一本書,簡直是無以上之的享受。  希望下次來的時候不會這麼吵吧。

我一直對魚柳情有獨鍾,於是點了魚柳香腸配多士,喝熱奶茶。

希望下次來的時候不會這麼吵吧。
魚柳香腸配多士
2012-10-27