餐廳: 大快活
資訊:

2024-03-09 48 瀏覽
沙嗲牛肉意粉x蜜味燒雞脾 $51質素嚟港只值$30,不過算啦,呢一帶啲茶記都係貴得嚟又普普通通,仲要咁凍嘅天氣,我都係但求可以坐低食碗熱辣辣嘅面,所以去咗呢間連鎖餐廳。==============================個湯超油,沙嗲牛肉好普通,同意粉唔多夾。個燒脾係凍凍哋嘅,啲肉燒到有啲乾。簡單嚟講,想食肉、求飽肚,ok ;要質素,可能小店嘅茶記會好好多。==============================PS 平時有得揀真係唔食大快活😓純粹個人習慣
沙嗲牛肉意粉x蜜味燒雞脾 $51

PS 平時有得揀真係唔食大快活😓
純粹個人習慣
沙嗲牛肉意粉x蜜味燒雞脾
2024-01-03 72 瀏覽
講真,平時行過大快活,我都係無太多期望,但今次食完,我真心覺得,呢間快餐店可以做到平民價錢都搞得好食物,真係比個Like👍!首先,佢個雞肉煙肉雞蛋三文治,簡直就係午餐時間嘅救星。麵包烤得啱啱好,咬落有嚼勁,再加上嗰啲流心蛋🥚,咸香煙肉,以及爽口生菜,攪拌出黎嘅口感,飽足得黎又唔會覺得太沉。至於佢個豬扒飯,肉嘅香味呢,係真嘅令人驚喜,呢厚嘅切法,食落口感足,仲帶啲juicy,佢啲茄汁唔會太甜,唔會蓋過豬扒原味。飯質恰到好處,每粒飯都彈牙,邊食邊稱讚👏。其實大快活除咗方便快捷外,當你想搵啲咁嘅簡單又滿足嘅食物,佢絕對係個唔錯選擇,證明咗好食唔需要好貴,尋常巷陌中都可以有驚喜發現。
2023-11-30 60 瀏覽
今日做運動前去咗食大快活嘅下午茶,佢哋個雞髀好硬,蜜糖味都冇乜。但佢哋個西多士就幾抵食,加埋煉奶好香。呢個餐有西多士有雞髀再加杯凍檸茶只係$45 ,都幾抵食嘅。不過下次唔會再食雞髀啦
2023-08-07 173 瀏覽
大快活的早餐真的是早餐控的天堂啊!我點了蕃茄腸片通粉、炒蛋、多士、凍奶茶和糯米雞。😙首先是蕃茄腸片通粉,這個真的是太好吃啦!通粉煮的恰到好處,蕃茄醬汁也很香很好吃,腸片非常有嚼勁,吃起來超爽口!😋接著是炒蛋和多士,炒蛋非常嫩而且很入味,多士也是酥酥脆脆的,真的是完美的搭配!😋凍奶茶也是非常好喝,甜度剛好,口感很滑順。👍🏻最後是糯米雞,這個真的是非常好吃,雞肉很嫩,糯米也煮的很綿密,口感非常棒👍🏻整體來說,大快活的早餐真的是非常好吃,價格也非常實惠,非常值得一試!😍😍
凍奶茶也是非常好喝,甜度剛好,口感很滑順。👍🏻
2023-07-20 101 瀏覽
外賣了一份焗豬扒飯、一份雙拼飯及一份蔥油雞飯焗豬扒飯同雙拼飯都無特別但個蔥油雞飯可謂雞無雞味蔥無蔥味連豉油味都無這無味雞盛惠$58仲要連隨餐送既湯都沒有附上真失望
外賣了一份焗豬扒飯、一份雙拼飯及一份蔥油雞飯
焗豬扒飯同雙拼飯都無特別
這無味雞盛惠$58
仲要連隨餐送既湯都沒有附上
真失望
2023-04-12 209 瀏覽
今日同朋友喺附近做完gym, 就打算嗱嗱臨食啲嘢跟住返屋企,咁啱見到招牌大快活,就決定去食 我就叫咗紅糙米雞飯,紅糙米飯份量都幾多,比我想像中多 飯嘅軟硬度,亦都適中,正正常常件雞嘅調味,比我想像中嘅好,咬落唔會有太鞋嘅入口口感,都叫做對得住呢個價錢 配菜就有豆,椰菜花,同埋紅蘿蔔,配搭上都幾健康,啱晒我呢啲做完gym嘅啱晒我呢啲做完gym嘅人 朋友就叫咗鐵板餐,佢反而話扒餐嘅調味都唔錯,司華力腸亦都爽口彈牙,我都偷咗少少嚟食

我就叫咗紅糙米雞飯,紅糙米飯份量都幾多,比我想像中多
飯嘅軟硬度,亦都適中,正正常常
2022-10-29 299 瀏覽
大快活近排出咗新推廣, $27就有半份三文治㗎一碗麵再加熱飲,價格上面係非常抵食銅鑼灣大快活環境比較舊,但整體來講都算整潔,收銀姐姐幾有禮貌,滿有笑容你半份三文治係預先整好,已心知不妙。打開嚟食係凍冰冰嘅蛋,一向喺快餐店食嘅三文治都唔會有呢一種凍冰冰嘅感覺,似乎都擺咗一段時間。可能預咗好多人會叫呢個餐,所以就預先整定左一批三文治喺度。另外蕃茄腸片通粉,味道啦淡,可能搞得太多湯。而呢個價錢嚟講,都可以接受,始終而家早餐都要三十幾甚至$40。但係如果想食熱辣辣嘅早餐,呢個餐似乎就唔太啱食。

另外蕃茄腸片通粉,味道啦淡,可能搞得太多湯。

2022-08-04 392 瀏覽
天天出街食飯,總覺得不夠健康,於是想方設法找些健康的餐單,今日發現有南瓜🎃汁雞🐔胸紅米飯,非常合意,因為南瓜味甜多纖,雞🐔胸肉是白肉,蛋白質豐富,脂肪少,再加上紅米飯,更加健康,紅米有豐富礦物質,粗纖維,配埋南瓜雞胸肉一起,好味,健康又飽肚,價錢💰又平,是打工一族健康飲食的不二之選,如果有多些綠色蔬菜就更好了。又或者可以加些果仁,補充不同的營養,有特別的風味。😋快餐店有時都有點佳作,造福打工仔。
2022-06-04 198 瀏覽
銅鑼灣百貨公司睇完買完又未到晚飯時間,於是到大快話食個下午茶,打發下時間。叫咗個三文治套餐,質素唔錯喎。用$7加多一杯熱奶茶,一個餐兩杯飲品,夠我和太太輕食了。雞肉煙肉雞蛋三文治配熱飲,$31首先麵包有烘底,而且還是熱的,已非常有好感。跟住雞蛋流心,雞肉厚而不鞋,煙肉唔肥,沙律醬不過份多,還有片生菜,全部加埋令整件事很有誠意,很好食。雖然快餐店無精美擺盤或華麗裝修,但每人消費不用二十元,誰說平嘢無好嘢呢。
雞肉煙肉雞蛋三文冶配熱飲
雞肉煙肉雞蛋三文治配熱飲,$31
首先麵包有烘底,而且還是熱的,已非常有好感。
2022-06-03
雞肉煙肉雞蛋三文冶配熱飲
我今天去了銅鑼灣的大快活食下午茶。我楝了熱檸檬水加豬扒飽。總共要港幣三十六元。這間大快活是我最喜歡的。環境清靜。熱檸檬水加豬扒飽 (好), 我最喜歡的下午茶。 扺食。
我今天去了銅鑼灣的大快活食下午茶。

我楝了熱檸檬水加豬扒飽。

總共要港幣三十六元。

這間大快活是我最喜歡的。環境清靜。

熱檸檬水加豬扒飽 (好), 我最喜歡的下午茶。 扺食。
題外話/補充資料: 環境好, 可看到聖保錄醫院。
2022-03-29
用餐優惠
試食活動
  • 熱檸檬水加豬扒飽
2021-10-25 279 瀏覽
冬天就最鍾意食煲仔飯,最重要食返焦,見到大快活有得外賣煲仔飯,當然要試吓啦,可以整個煲外賣拎走㗎。✨✨❤️❤️買咗兩個臘腸冬菇雞飯,有埋甜豉油,個包裝盒好好,打開後有張咭仔可以撕落嚟,係用嚟拎個熱辣辣嘅煲仔飯出嚟㗎,呢個包裝設計非常之好!而且呢個包裝設計係可以手拎嘅!✨✨😍😍好用心❤️✨✨煲仔飯嘅臘腸都幾好食,但係入邊嘅飯比較濕,都有飯焦嘅,雞就雞肉麻麻哋,調味唔夠,不過就可以食得健康啲。✨✨至於甜豉油,如果可以比多日1個嘅份量就好啦,因為一個飯配一個甜豉油份量係唔夠嘅。

外賣自取
我都算衰,自從我老友冇做代言人之後我都唔諗過會食,剛剛打完針,貪方便。點知瀨晒嘢,我都唔會投訴嘅放心!但我一定會寫出嚟囉,我仲會寫夠200字令到我可以寫到係負評!都係我衰嘅,我下次唔敢㗎啦!成日咁樣整蠱我好開心咩?呢個位其實可以做再高級嘅餐廳。住附近都超級有錢,都唔知點解有間快餐店咁多年...講真環境都幾靚,一係就叫大快活做高級啲,市場都接受到,我一路寫食評一路聞到嗰隻碟嘅生銹未,真係嬲到爆!但我絕對唔會投訴,上網寫仲好啦!

都係我衰嘅,我下次唔敢㗎啦!成日咁樣整蠱我好開心咩?

2020-12-25 263 瀏覽
個人覺得大快活既早餐真係最好食,夠曬多選擇,我通常都係叫多士,炒蛋,再加一個麵或米粉,今次叫咗辣肉醬上海麵,真心好味,少少辣味岩曬朝早起身冇乜胃口食,加埋炒滑蛋實在太正,朝早食個蛋人都精神聰明啲
2020-04-26 443 瀏覽
今天下午在大快活外賣下午茶餐,西多士配紅豆冰$30。西多士炸得頗燶,搽上牛油再加煉奶有點水汪汪感,問題出於沒有香甜味的煉奶,入口無味,麵包邊也較硬。若是花生醬代替煉奶可能效果會好些。紅豆冰同樣也是沒有奶香味,紅豆味也吃不到,像冰水加些紅豆皮似的,頗令人失望。雖然現代人不喜歡吃得過甜,但紅豆冰始終是甜飲,不可以完全沒有味道。整體來說,這個下午茶餐完全淡而無味。除了環保飲筒值得嘉許外,食物一點都沒有驚喜。
今天下午在大快活外賣下午茶餐,西多士配紅豆冰$30。

外賣自取
2020-03-08 328 瀏覽
雖然大快活是一間快餐店,但有些餸菜真的很好食,推介之一是 “咕嚕肉”,他們做的咕嚕肉外脆內軟,甜酸度剛剛適中,跟外面的大排檔相比,真的可算是很不錯!每次來大快活想嘗試點其他餐,但最後還是點了咕嚕肉,因為真的是食過返尋味!
2020-03-08