餐廳: 大快活
資訊:

2019-12-01 416 瀏覽
行街經過呢度😄,下午2點幾都未食lunch, 因為趕時間,所以拿拿聲食番個下午茶餐。見到餐牌推介蜜味燒雞髀套餐,於是試下啦,佢個燒雞髀真好正🍗啖啖肉,加埋脆皮腸米粉真係好飽。
2019-11-30
2019-09-22 396 瀏覽
大快活呢個品牌真係開到成行成市,香港深圳我都會見到好多大快活,但係對我來講佢真係唔係樣樣都好食,但係佢個咖哩我就覺得真心係好,絕對係性價比高,咖喱有香味,牛腩好入味分量足夠配埋個白飯真係冇得頂
2019-07-28 349 瀏覽
每逢星期六日放假,就想舒舒服服咁落低食個早餐,靜靜咁嘆杯「大快活」既熱奶茶☕️;我覺得連茶餐廳既絲襪奶茶都比唔上呢度既奶茶,真係百飲不厭🤤而且呢度既早餐都相當價廉,依家普通一間餐廳食個早餐平均都要$35-40或以上;係呢度都只不過係$29.5;仲可以慢慢坐,唔會比人趕😆除左普通粉麵之外,仲可以揀健康既無糖牛奶麥皮;如果唔想要炒蛋,可以揀另一個餐係烚蛋;更加輕怡健康👍🏻放假天想飲杯好飲有質素既熱奶茶,真係非「大快活」莫屬😍

放假天想飲杯好飲有質素既熱奶茶,真係非「大快活」莫屬😍

2019-06-13 306 瀏覽
好耐無食過大快活,我真係覺得呢排大快活D嘢食好食咗好多。我揀咗蜜糖燒雞脾配炒麵,飲紅豆冰。蜜糖燒雞脾好惹味,外皮燒得焦脆,肉質嫩滑,好入味。炒麵分量好多,而且係用粗麵,有好多芽菜,口感唔錯。紅豆冰就唔駛講啦,夏天飲真係好爽!講完嘢食講下環境,其實真係唔多喜歡大快活嘅裝修,燈光睇落好唔舒服。
好耐無食過大快活,我真係覺得呢排大快活D嘢食好食咗好多。

我揀咗蜜糖燒雞脾配炒麵,飲紅豆冰。

蜜糖燒雞脾好惹味,外皮燒得焦脆,肉質嫩滑,好入味。

炒麵分量好多,而且係用粗麵,有好多芽菜,口感唔錯。

紅豆冰就唔駛講啦,夏天飲真係好爽!

2019-06-09
2019-05-03 339 瀏覽
今天病了沒煮飯,要外出用膳,就到大快活清清淡淡簡簡單單來個粟米肉粒飯,加碟油菜,怎知菜上加了些鹵肉汁是辣的🙈。幸好粟米肉粒飯也有些椰菜等,又夠多汁好味,一大碟我也吃得到。老公則點了什菜駝鳥肉飯,賣相及味道也不錯,駝鳥肉有少少甜味,肉質鮮嫩
2019-03-17 282 瀏覽
成日食黎食去都係d西餐,日本野。反而樓下間快餐店真係少食。琴晚叫左個焗豬扒飯!好好食😍最正係佢有幾粒菠蘿放係面!同埋最正係佢d豬扒勁大塊!唔知係碟碟都係咁定咁岩我好彩啦haha,而且佢塊豬扒唔會太「鞋」!d蕃茄汁又多!岩哂我呢d鐘意撈汁食野既人。
2019-03-02 284 瀏覽
下午茶緊係周圍去食好野,今日去左屋企附近既大快活食tea,原來都有好choices! 可以食bbq wing, 又食豬扒包等!不過我好肚餓就叫左叉燒米粉食,仲配杯hot coffee! 野食好快上左,原來份量甘大嫁!我都估唔到!叉燒都有成6-8舊,米粉一大碗!叉燒好好食,咬落去仲食肉汁既!唔錯! 仲有飲埋熱咖啡好正呀!hot coffee always my favorite! I love the real hot coffee instead of instant!

2019-02-07 298 瀏覽
去完銅鑼灣辦年貨,成街人山人海,行到脚仔軟軟,都係速速揾間大快活坐低醫肚先。每次嚟大快活,我都例必叫咖喱,因為呢度啲咖喱的確整得唔錯,香辣惹味,好好送飯。今晚揀咗阿活咖喱牛腩飯(HK$50),賣相ok,保持一贯水準,牛腩炆得夠腍夠入味,加埋吸晒咖喱汁嘅薯仔,白飯迅即被秒殺。同行友人揀咗胡椒雜菌魚煲(HK$52),熱辣辣上枱,賣相不俗,两件魚塊外皮煎得帶點香脆,惜胡椒味不足,雜菌亦唔多見,味道稍為遜色,有待改善。

2019-01-01 254 瀏覽
多次外賣 只求正正常常 但……總是失望 真係咁僑?食材係好嘅 供應者粗疏?外賣早餐 ~ $39煎双旦腸仔泡湯麵 + 雪菜肉絲湯米即時坐底睇吓 ……煎双旦~旦黃散晒 黐住飯盒泡麵~湯水唔夠 得1/3 碗 咪玩啦…… 麵都浸唔倒點泡熱檸茶 堂飲 ~ 茶混濁 油面店員講係🍋檸檬皮嘅油腸仔~ 好咸 外賣 牛扒煎旦早餐 牛扒得半塊 即時問番店員……還好嘅係有投訴 就即刻換番另1次 咖哩牛腩飯 牛腩得2嚿冇茨仔 又係問就加番但係如果返咗屋企就要硬食啦大集團掌權者 都控制唔倒嘅嘢都明白生意好 店員太忙 但每1份食物都應該要尊重🙏
多次外賣 只求正正常常 但……
總是失望 真係咁僑?
食材係好嘅 供應者粗疏?
外賣早餐 ~ $39
煎双旦腸仔泡湯麵 + 雪菜肉絲湯米
即時坐底睇吓 ……
煎双旦~旦黃散晒 黐住飯盒
泡麵~湯水唔夠 得1/3 碗
咪玩啦…… 麵都浸唔倒點泡
熱檸茶 堂飲 ~ 茶混濁 油面
店員講係🍋檸檬皮嘅油
腸仔~ 好咸

外賣 牛扒煎旦早餐 牛扒得半塊
即時問番店員……
還好嘅係有投訴 就即刻換番

另1次 咖哩牛腩飯
牛腩得2嚿冇茨仔 又係問就加番
但係如果返咗屋企就要硬食啦
大集團掌權者 都控制唔倒嘅嘢
都明白生意好 店員太忙
但每1份食物都應該要尊重🙏
2018-10-22 354 瀏覽
放lunch經過銅鑼灣 諗唔到想食咩 跟住見就腳就去左大快活食野 再加上呢排想食健康d 所以叫左個雞胸紅米飯個飯冇咩特別 雞胸十分有驚喜 多汁而且好滑 食落完全冇雞胸果隻鞋鞋地既質感$45黎講 十分推薦
再加上呢排想食健康d 所以叫左個雞胸紅米飯

$45黎講 十分推薦
2018-10-02 350 瀏覽
今天到銅鑼灣上學,順道吃一個下午茶餐才走,剛好見到附近的大快活,一於就在這裏吃啦!這間大快活是在樓上的,地方很整潔及闊落,坐得很舒服。我點了一個雪菜肉絲米粉、熱狗及熱檸檬茶,味道不錯,米粉湯底夠味,熱狗麵包是即烤的,現只需$28,確是平靚正之選!
2018-10-02
夜晚食完飯都仲好肚餓,行去搭車既時候經過豪大大雞扒,聞到好香既炸雞味😍 就諗住去幫襯下!佢門面唔大,但服務員動作好快,見您叫就已經幫您pack或整!我之前會食雞粒,但雞粒唔夠入味,味道都喺表層既皮,肉就冇乜味,所以之後轉食輕量雞扒,唔會太大份,消化唔切,又唔會唔夠食!炸雞扒真心一流,佢整到好入味,而且調味粉特製,唔會太淡,有少少辣味,當然啦,鍾意可以再加辣! 但我覺得少辣最好食!而且並唔貴,輕量雞扒大大份都係$20正👍🏻👍🏻

正👍🏻👍🏻
外賣自取
  • 炸雞扒
2018-05-05 602 瀏覽
本身約了朋友, 但朋友突然唔得閒, 所以經過大快活, 想簡簡單單一餐就算今次叫了個雞脾湯飯 $42蚊, 都叫平, 包可樂, 但隻雞脾就好細仔, 食曬都叫飽肚咁既價錢都Okay!
咁既價錢都Okay!
2018-05-03
2018-02-04 572 瀏覽
叫左叉鴨飯 個豉油係鹹到食不完 其實未飽想食埋D飯 但真的沒辦法因為平時食美記 樂記 從來都沒需要走豉油的 所以這次也沒有特別想需要走餸好少 個鴨薄到我覺得可以讚刀工希望管理層可以去試下味 佢個豉油鹹到已經不是一般正常範圍 如果有品質控制照道理試完都唔會推出街俾客食

餸好少 個鴨薄到我覺得可以讚刀工

2017-11-19 605 瀏覽
今日星期日 周圍都係人 所以選舉了少一點人的方向走 去咗聖保祿醫院對面大快活食野原來都幾多人哦⋯⋯野食選擇都幾多下我選了下午茶餐:西多士加菠蘿肉碎炒飯加熱檸水好耐無食過西多士,有得選用煉奶或糖漿,我當然係要糖漿同牛油!熱騰騰,牛油溶溶地,又香又甜,好滿足!菠蘿肉碎炒飯:都油膩,菠蘿有幾塊,中型,肉碎分量都可以,飯都可以,不過唔算太熱 是溫溫的 熱檸水:竟然都有4片檸檬,好夠味!客人都幾多,食物質素以這價錢來說很抵及好食
原來都幾多人哦⋯⋯野食選擇都幾多下
我選了下午茶餐:西多士加菠蘿肉碎炒飯加熱檸水
下午茶餐

西多士

菠蘿肉碎炒飯

熱檸水:竟然都有4片檸檬,好夠味!
4片檸檬水

客人都幾多,食物質素以這價錢來說很抵及好食
2017-11-19
下午茶餐