餐廳: 大快活
資訊:

2018-08-28 171 瀏覽
想食晚餐既時間有少少雨,唯有到附近的食肆開餐,附近食肆不多,質素參差,唔知食咩好,求其揾間大路的舖,於是決定去大快活。入到去,想食鐵板餐,但冇牛扒餐,只有呢個BBQ燒排骨及雞扒餐,醬汁揀左黑椒汁。雞扒幾大塊,加埋醬汁,好好味;燒排骨竟然係好長既排骨,冇諗過會用呢款肉,都好味,但太長,所以食起上來唔係太方便;而成個餐最驚喜係兩片既蒜容包,新鮮整起,好香好脆,為成個餐加左唔少分數。雖然個鐵板餐比以往貴左幾蚊,但係感覺高級左,唔係以往咁,俾幾塊扒你,每塊紙咁薄,有進步,賣呢個價錢,可以接受。
2018-08-26
2018-08-03 129 瀏覽
今次推介依間分店並非針對會有美食,大集團水準通常都統一咗㗎喇。主要係想講吓佢嘅環境。因為地處廣源邨,一個充滿濃厚古色古香嘅社區。所以都感染咗鄉土情懷,周邊都係綠油油嘅樹木。當你一邊食餐一邊好舒暢咁欣賞吓環境,感覺絕對OK。況且你身邊唔會有趕頭趕命嘅白領人士,只有休休閒閒嘅公公婆婆或者食完就過隔離街市買餸嘅C9順帶一提,個餐粥非常唔掂。食剩九成九無味不特止,非常(湖口)。真係有股衝動攞出去換過另外一款食材

順帶一提,個餐粥非常唔掂。食剩九成九

2018-08-02
早餐
2018-06-05 145 瀏覽
今天收工後自己一個人係屋企附近大快活食飯,叫左個我最鐘意食咖哩牛肉飯,淡淡牛肉香味,佢d咖哩汁撈飯真是一流,暑仔炆到好惗,個飯晤夠食仲可以再添,自己真是煮晤到呢個咖哩口味
2018-03-12 161 瀏覽
同屋企人一齊黎食大快活下午茶,叫左個餐,有餐肉煎蛋米粉,熱飲(我要左熱咖啡)同燒雞翼,total $30。個餐黎到望落系幾豐富既,個煎蛋原來系太陽蛋,依個我有d驚喜,餐肉同太陽蛋食落ok, 米粉略嫌少左同硬左d,但可以接受既。至於隻雞翼,我覺得簡直系一流,有淡淡既香草味,燒得剛剛好,肉質煙韌,有雞味,的確唔錯! 杯咖啡亦可以話系高水準,分分中比得起出面貴價d 既餐廳d 咖啡。所以總括黎講我幾滿意依餐下午茶😊
2015-02-28 563 瀏覽
開完會都夜 又肚餓就近近地上廣源食dinner食過大快活茶餐 但好少食晚餐所以就打算入去試下揀來揀去 都係揀左個雞扒鐵板餐整個餐賣相不錯但我嫌飯嘅份量太少所以加6蚊要多碗白飯細細個蕃茄粟米焗飯味道不錯 好重蕃茄鮮味但份量認真唔夠鐵扒餐塊熱板我覺得不夠熱所以啲黑汁倒落去嘅時候無"咋咋"聲不過塊雞扒好夠大塊一咬成個口充滿肉汁 好好味腸仔無煎過 所以好普通但整體上係ok ge
開完會都夜 又肚餓

一咬成個口充滿肉汁 好好味
腸仔無煎過 所以好普通
但整體上係ok ge
2015-02-25 372 瀏覽
今日放左學 見3點3好肚餓又有排先晚餐就上廣源邨high個tea咁見到大快活好耐無食就走左入去睇有好多款下午茶餐揀而且好抵食2幾蚊就有個餐呢個面好好食撈有肉碎同微辣醬汁撈仲有香葱令個撈面更加香我中意食辣就攞左包辣椒醬落真係好好好好味呢個西多都唔錯即炸即整唔係炸完擺好耐果啲有煉奶又夠蜜糖真係又脆又軟又香又甜廿蚊就食到咁好味嘅茶餐唔似得啲茶餐廳又貴又唔好味遲啲都會再去嘆下午茶!
今日放左學 見3點3

有煉奶又夠蜜糖
真係又脆又軟又香又甜
廿蚊就食到咁好味嘅茶餐
唔似得啲茶餐廳又貴又唔好味
遲啲都會再去嘆下午茶!
2013-10-20 174 瀏覽
年初二真係好難搵食, 所以都係要選擇呢d連鎖集團, 好彩都算等位等得快............. 熱狗+紅豆沙 雖然我知道新年返工係唔會有人機做, 但都唔好整都隻熱狗咁樣衰丫, 一pet嘢, 散哂咁, 見到都唔開胃............個包已經切得衰, 條腸、生菜同d沙律醬, 係咁易pet上個包面就算, 我都唔知點食好? 唯有包有包食, 腸有腸食, 菜有菜食咁lor~~ 個包就唔係好夠軟熟, 條腸又實咗d咁lor~ 紅豆沙又煲得幾沙, 竟然落埋海帶tim~ 開頭我見到果pet綠色菜, 仲以為佢唔乾淨, 執咗d菜落嚟tim~ 睇真d原來係海帶, 咁就夠哂清熱, 而且唔算好甜, 少少甜咁啦~又係新年返工唔集中的例子, 明明叫個A1餐, 落單時竟然落咗H1餐, 但覆單時明明係覆A1, 到等時發現, 即刻叫收銀更正, 但入面廚房依然冇理, 照出...............

熱狗+紅豆沙
熱狗+紅豆沙

2013-02-11
2013-02-12 69 瀏覽
唔知係咪勞動節多人放假, 平時食開的茶餐廳全場爆滿, 唯有選擇第間, 但第間又未夠下午茶時間, 只有大快活開始咗下午茶餐, 所以都要選擇呢間, 好彩都係啱啱開始下午茶時間, 未係咁多人, 仲有位坐, 而我地選擇坐响收銀後面果張2人枱, 廢事等陣人多有人搭枱...........老公去咗買嘢食, 我乖乖地坐响度等佢時, 無啦啦發現枱面多咗舊塵, 明明記得坐低時張枱好乾淨, 吹走舊塵之後我望上上面, 見到冷氣、喉管位全部都係塵, 成吋厚, 所以頭先舊塵應該係响上面飛落嚟, 但見佢周圍都係咁, 根本坐邊都冇分別, 只係睇你好唔好彩, 唯有快d食快d閃, 一路食我都一路驚佢再飛塵落嚟, 搞到我食都食得唔安落..............由排隊買飛到排隊拎食物, 起碼用咗10分鐘時間, 餓死我............. 雞翼拼咖哩角配碗仔翅 雞翼係全翼, 但唔熱, 而且燒得唔夠香, 又瘦又細隻 咖哩角有3舊, 又係唔熱, 雖然好脆, 但好油, 又冇乜餡料 碗仔翅好杰, 呢個就夠熱, 料就冇乜, 只有少少肉絲、蛋花、木耳絲, 顏色就夠哂深, 但味道就冇乜

雞翼拼咖哩角配碗仔翅
雞翼係全翼, 但唔熱, 而且燒得唔夠香, 又瘦又細隻
2012-05-01
2012-05-02 107 瀏覽
是日晚餐大快活中餐,包括主菜一款、中湯、中國茶。加少少錢有蒸旦或生菜。菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉肉味一般,外層算脆口,有菠蘿、青椒、洋蔥作配菜,不馬夫,獻汁稀杰適中。西檸脆雞:脆雞不夠脆,份量較少,配薯仔真是第一次,我一塊也沒有吃,西檸汁味道酸甜適中。瑤柱肉碎蒸蛋:加$6,沒有特別期望,竟然有驚喜,分量不容,口感滑,有旦味,不油膩,還有細細粒瑤柱,底吃。油菜:加$4,分量和價錢成正比,算新鮮,但其豉油較鹹。冬瓜薏米雪耳豬骨湯:隨餐附送,標榜無味精,較油膩,味道確不錯,有家湯感覺,用料足,碗內的湯料我全部都吃光。白飯:沒有飯味,但夠熱。最後還有中國茶一杯,以快餐來說,可算中上和底食。
配薯仔真是第一次,我一塊也沒有吃
有家湯感覺,用料足
西檸脆雞
菠蘿咕嚕肉

油菜:加$4,分量和價錢成正比,算新鮮,但其豉油較鹹。

白飯:沒有飯味,但夠熱。

最後還有中國茶一杯,以快餐來說,可算中上和底食。
2012-05-02
菠蘿咕嚕肉
西檸脆雞
有家湯感覺,用料足
配薯仔真是第一次,我一塊也沒有吃
  • 蒸蛋
2012-01-31 67 瀏覽
個日勁想打邊爐, 但得一個人, 就去左大快活,佢個邊爐真係冇得輸, 冇野飲送, d料又差, 又得一個員工係度開爐, 仲要唔知去左邊...相比其他2間快餐, 真係冇得輸... 佢又少野簡..........又唔吸引............個湯底又冇味..........不過個牛都幾好食ge, 雖然一堆野咁拎出黎, 又散開哂細細塊咁, 我諗佢最好食都係雞脾飯...........
個日勁想打邊爐, 但得一個人, 就去左大快活,

相比其他2間快餐, 真係冇得輸...

個湯底又冇味..........

我諗佢最好食都係雞脾飯...........
2012-01-27
裝修前已經令我一試難忘。看見大快活三個字已望之卻步。不敢再次與他有任何關係。重新裝修後,還以為他會脫胎換骨,重新燃點了我對它一絲新的期望。怎料今回卻令我永世難忘。唉~~~~~~~。銅油酲始終都是盛裝銅油的。這間店鋪真是「一生不變」,食物仍然是這麼「難」吃。店鋪內環境感覺闊落,光線稍暗, 冷氣略為凍了一些。看了餐牌,食品款式沒有太大改變,隨意點了一客牛扒拼燒春雞鐵板餐(燒汁)。令加龍蝦湯和唐生菜。是晚消費也要$50元正。接過售票小姐的電腦收據,找了一個靠牆邊的坐位,很悠閒地等待著新鮮出爐的鐵板餐。等候期間,在百無聊賴下看著手中的電腦收據,才發覺單據上寫著的不是牛扒拼燒春雞,而是豬扒拼燒春雞。本想找落單的職員更改,但想到時間已經過了十幾分鐘,食物應該已經製作中,算啦,牛扒和豬扒都是扒,就賣一個順水人情給售票小姐,隨緣吧!當我前往櫃台接收晚餐時卻發現漿汁中帶有點點黑色的物體,燒汁沒有理由會有粒粒小黑點出現的,當下詢問職員是不是燒汁,他回答說:「黑椒汁」。嘩~~~~,怎會這麼樣的,樓面和厨房的水準真的是一致的,一致的錯,錯完再錯,試問我如何大方也不能接受,何況本人真的不能吃黑椒的(食完喉嚨會發

店鋪內環境感覺闊落,光線稍暗, 冷氣略為凍了一些。

當我前往櫃台接收晚餐時卻發現漿汁中帶有點點黑色的物體,燒汁沒有理由會有粒粒小黑點出現的,當下詢問職員是不是燒汁,他回答說:「黑椒汁」。嘩~~~~,怎會這麼樣的,樓面和厨房的水準真的是一致的,一致的錯,錯完再錯,試問我如何大方也不能接受,何況本人真的不能吃黑椒的(食完喉嚨會發炎),最後要求他們換回燒汁,如果不是發覺得早,淋了漿汁才發現,那時真的不知道如何了。

豬扒拼燒春雞餐:包括(豬扒一件、燒春雞半隻、薯茸、扁青豆和少許臘肉粒)

一雙瘦弱的手很小心地托著熱氣騰騰的熱板餐回到了坐位,很滿足地享用著賣相十分吸引的晚餐。首先放入口中的是伴碟的扁青豆和臘肉粒,扁青豆味偏淡,但有渣,臘肉粒味道鹹了一些,豬扒則完全感覺不到自己正在享用的是豬扒,表面還未熟而底下那一面已經出現一片黑色的焦塊了,肥膩而又偏韌,咀嚼了很久也不能將他五馬分屍,燒春雞也不比其它同伴遜色,肉質淡而無味,肉質並不嫩滑,可能牠剛剛由寒玉床睡醒了便直接送過來,鐵板上最後的一個小兄弟,我要看餐牌才知道是薯茸,整個鐵板餐給我的感覺真是〝十分十分之好味〞…………><
沒有一點熱情的唐生菜(凍冰冰)也不甘視弱,菜的表面已淋上了大量鼓油,為何還可以這麼淡而無味,真佩服厨房的高超厨藝。

龍蝦湯給他們挽回一點點聲譽,龍蝦味很重,還有少量細小的蝦粒,在這極度失望的情況下,算是一個極震撼的驚喜了。
沒有味道的豬扒拼燒春雞餐
2010-07-05
2006-12-21 20 瀏覽
早些日子與男友試了一人火鍋。大快活的一人火鍋果真迷你,份量只夠一人食而已。選了蕃茄湯,很淡,沒味。配料很少,大部分都是青菜。最後我們兩人share食都不夠,要另外再食多一個煲仔飯,味道依然麻麻。試過了三大快餐店的火鍋,份量最多的是大家樂,味道最好的我認為是美心,而大快活就是比它們都遜色的。
早些日子與男友試了一人火鍋
大快活的一人火鍋果真迷你,份量只夠一人食而已。
選了蕃茄湯,很淡,沒味。
配料很少,大部分都是青菜。

2005-09-12 29 瀏覽
由於我食得Spicy 既關係~ 所以我要左加Spicy ~ 點知出到黎.. .超正.. .又有咖喱香.. .又夠Spicy.. .不過廣源D serive就差D喇! ~ D員工掛住傾計唔做野! ~ 等我見到D 飯係傳菜位冇人理~
2005-03-07 25 瀏覽
已經好多年無食過大快活, 因為佢以前d野實在太難食.但自從佢改革左之後, 我就成日都有幫襯.我覺得個coffee好香濃, 唔單止比同級既大家樂/美心好, 甚至比好多cafe好添...至於佢地個curry, 我覺得味道好豐富, 做大快活既招牌菜真係當之無愧.
已經好多年無食過大快活, 因為佢以前d野實在太難食.
但自從佢改革左之後, 我就成日都有幫襯.
(非會員)
最近見好多Openrice食家都提個呢兩樣食物,大家不約而同都讚質素好好,尋晚忍吾住走去試一試(以前我係一定吾會去大快活,因為印象好差)阿活咖哩牛腩$23.5, +$8.0 凍即磨咖啡先講杯即磨咖啡, 真係吾錯咼, 好香咖啡味, 以呢個價錢有甘既水准真係可以叫好(4.5/5分)再講個咖哩牛腩, 老實講咖哩真係好難整得難食, 不過今次我覺得真係吾係甘好食, 帶小辣(應該from辣椒油)但咖哩味淡, 可能希望越大失望越大喇, 不過份量都吾錯既(2.5/5分)Off topic 一提,自己食過最好食既咖哩係係葵芳舊4座既一間茶餐廳, 每當有客落order佢地都會張咖哩落鑊炒香, 個種集熱,辣,香,濃既咖哩真係一世難忘
阿活咖哩牛腩$23.5, +$8.0 凍即磨咖啡