2025-08-07
講起油麻地「大山」嘅火焰壽司,真係要爆粗講句:「黐X線好食!」 平時見師傅玩火仲以為係噱頭,點知一入口——和牛嘅油脂「啵」一聲炸開,嗰種香濃直接衝上腦門,食到成個人定格咗!視覺暴擊:火焰Show超有戲師傅拎住噴火槍「轟」一聲燒落和牛面,火光沖天(真係成米高!),油花「滋滋」響仲彈緊火花,成個吧枱染到金黃色。隔住玻璃都feel到股熱浪撲面,手機未食先餵飽(相機食先mode自動啟動)!味覺核爆:入口即溶唔係誇張一啖擺落口,A4和牛嘅油脂真係!識!跳!舞! 微焦表面脆脆哋,裡面嫩到似豆腐,牛油香混住炙燒燶邊嘅炭香,仲有啲甜醬油吊味⋯⋯頂!油脂同醋飯癡纏到難捨難分,飯粒吸滿肉汁仲帶酸爽,完全唔膩,食完喉嚨仲回緊甘香⋯⋯(諗起都吞口水)性價比驚喜:老實講佢件和牛大到瀡落飯邊,厚度仲有成3mm!出面高級店閒閒哋過百,呢度仲要即燒唔預製。食完同行fd瘋狂追加,仲笑:「個火仲燒緊我個心啊!」 總結:衝住火焰和牛黎就夠!環境就典型日式居酒屋格局(有少少逼),但師傅手勢同用料真心冇得輸。記住:一定要坐吧枱! 睇住師傅即燒即遞,熱辣辣入口先係靈魂~食完仲想encore,掛住到而家打緊字都肚餓
視覺暴擊:火焰Show超有戲
味覺核爆:入口即溶唔係誇張
性價比驚喜:
總結:衝住火焰和牛黎就夠!