2007-04-10 37 瀏覽
對於大家樂的拉麵當然不抱很大期望,純粹貪新鮮而試試,不過其「爽嫩豬頸肉湯拉麵」($27)還是不能令人滿意。拉麵是硬身而非彈牙,並不軟滑。湯算滑但不夠濃。至於豬頸肉算做到爽嫩的感覺,不過也救不了多少。咖哩則一向有水準,今次試其「咖哩吉列豬扒飯」($27),包有很多洋蔥的咖哩汁仍是香而小辣,豬扒則鬆化,而用添上一些紫菜的麵包糠炸出來的表面亦頗脆口,下次可以encore。

2007-01-23 22 瀏覽
喺太古城training, 四日有三日都嚟呢度食早餐, 唔係因為好食, 只係有coupon, 用埋佢咁解。不嬲都覺得大快活好過大家樂, 所以好多年無去過大家樂食嘢, 但原來, 都無乜進步。三日分別食咗魚柳腸仔餐($18.5), 奄列餐($17.5)同埋餐腸麵餐($15.5)。三個餐最好味係餐腸麵餐, 兩片厚厚餐肉+一條腸, 個麵都叫剛剛好, 尚算可以啦。但另外兩個餐就唔得, 因為D多士完全唔熱, 魚柳尚可, 奄列0既蛋熟得滯, 麻麻地。最唔開心係佢0既奶茶係好淡, 無味0既, 咖啡都叫好少少, 如無意外, 都應該唔會再嚟lu~
2006-08-19 21 瀏覽
想在太古城大家樂買外賣午餐,懇請在十二時半之前排隊,包無人龍。十二時五十分之後半小時不宜排隊,數十人在排,人多得排出店外,等外賣堂食一樣要等上最少十五分鐘。上海排骨菜飯($25)恆常保持水準,排骨酥軟好味,又有配菜。咖哩龍脷柳飯($26)咖哩香辣,辣味入口過後很快煙消雲散,留下香味。龍脷柳塗上蛋漿後小煎,香口好味。西湯之羅宋湯好喝,但湯料分量時多時少。
西湯之羅宋湯好喝,但湯料分量時多時少。
2006-07-18 20 瀏覽
大家樂的早餐實在談不上水準,份量不多卻要收$18.5,最新的所謂脆雞堡早餐,不過是牛扒/魚柳換上類似麥香雞的炸雞塊而已。早餐一般僅能入口,在太古城根本毫無選擇,因此寧願吃已經偷工減料許多年的公司三文治($16)。另外,千萬不要買下午茶餐的扒火腿菠蘿多士,僅得兩片壓得薄如紙的麵包,加少許火腿及菠蘿,竟然夠膽收$14,況且不是特別好吃,搵笨之最。
2006-07-13 18 瀏覽
此店在太古城好像是十多年了, 翻修了幾次, 至今仍然每日排隊, 大集團經營快餐食物, 唔會驚喜亦唔會失望.
新美食廣場價錢高,份量少,質素未如理想,人潮繼續湧向大家樂。午市新出兩款三文治套餐,先試其中一款。黑椒牛肉酸青瓜芝士三文治,顧名思義,材料有黑椒牛肉片、酸青瓜片、芝士一塊、生菜和加入大量黑椒粒的mozzarella。整個麥包三文治又酸又辣,相當西人口味,不是人人可接受,在下覺得特別,可減少黑椒份量。套餐可選餐湯(沒有沙律),蘋果粟米沙律配凍低糖蜜桃茶或其他飲品。蘋果粟米沙律爽脆。$27的套餐,三文治質量中上,新包裝媲美其他三文治專門店(有同事誤以為是Mc Cafe),還有飲品,比Starbucks便宜,是物超所值的新選擇。
午市新出兩款三文治套餐,先試其中一款。
2006-05-07 15 瀏覽
甚少去連鎖式快餐店吃快餐,因為總不會吃到滿意的,是次又是一例。星期五同太座趕住去打牌,趕頭趕命的吃點東西就要上陣,不去老麥又避開肥佬上校,就吃了這裡的「脆皮芝麻包系列」,分別要了蜜糖脆皮腸及汁燒豬扒。已是買了五分鐘內就吃,一開膠盒,個包用個紙袋包著,塌塌的,不用說也知好吃極有個譜。芝麻包絕不脆皮,還有點堅韌皮,沒有牛油及沙律醬,只有幾圈洋蔥,無論蜜糖腸或豬扒都麻麻地,止於「維生」的標準,行貨非常。杯熱咖啡反而不太差,盛惠15個半,下次就算趕,食碗粉仲好過。

2006-04-12 14 瀏覽
晚市的鮮菌肉醬意粉($29)跟飲品,肉醬香濃,雜菌切得細碎,嘗不出味,配料另有芝士、車厘茄、黑水欖和西蘭花,趁熱吃最好。
2006-02-12 12 瀏覽
近來日本下午茶餐中,蝦棗換走了不知所謂的章魚丸,好味得多。眾口齊讚薯茸沙律最足料好吃,整份茶餐往往吃得一點不剩。
2006-01-27 16 瀏覽
日本下午茶餐算是近月廣受好評的茶餐,$18.5有熱飲、海鮮拉麵、薯茸沙律、章魚丸和車厘茄各兩顆和春卷。雖然章魚丸一口麵粉漿,海鮮拉麵之蟹柳和日式魚片(各兩塊)沒有海鮮味,但份量足以彌補一切缺點。沙律足料又夠冰冷,春卷香脆亦能加分。比起西班牙餐,日本餐更抵食,所以很快售罄,要買趁早。
1K
2006-01-21 36 瀏覽
1月20日,12:45中午下著毛毛雨,不願往外跑。便到這裡來盅章魚雞粒蒸飯。飯:不算特別好,偏軟。章魚:粗粒,有咬口。整體不值HK$23.-,大家樂算是貴價快餐店。但員工服務態度真的很好。
1月20日,12:45
中午下著毛毛雨,不願往外跑。
便到這裡來盅章魚雞粒蒸飯。
飯:不算特別好,偏軟。
章魚:粗粒,有咬口。
整體不值HK$23.-,大家樂算是貴價快餐店。
但員工服務態度真的很好。
2006-01-02 22 瀏覽
美食廣場裝修期間,大家樂幾乎是唯一的選擇,多人吃不代表水準高。試過下午茶買幾盒公司三文治,麵包全是發霉的要悉數退換;早餐的牛扒配那些形跡可疑的茄汁令人胃口全無,蘿蔔糕永遠像一團粉。中午那些日日有款水準還過得去,穩陣之選。可是越來越貴,不花廿多元也吃不飽。
2005-06-13 18 瀏覽
今朝去出灣仔拎野,搞掂晒d野返屋企就係lunch time,本來諗住就咁0係Panash買個包就算嫁喇! 不過諗起自己好耐都冇食過大家樂,咁就去買外賣喇!!我就0係排骨菜飯同鴛鴦炒飯次間做決擇‧‧‧最後都係決定食鴛鴦炒飯($24)唔包野飲。一返到屋企打開0黎睇............得紅汁同白汁....... 都冇“送”既!???紅汁就有d洋蔥同幾條肉絲,而白汁就有蟹柳同幾片蘑菇。本來仲以為有“送”tim......好失望呀!!!!!!!!!!!!!!!不過呢兩個汁都OK既~~得兩種汁,加個炒飯,就要$24...好似唔係好抵喎...今次純粹係我自己選擇錯誤!!!!!!!><”
我就0係排骨菜飯同鴛鴦炒飯次間做決擇‧‧‧
最後都係決定食鴛鴦炒飯($24)唔包野飲。
一返到屋企打開0黎睇............
得紅汁同白汁....... 都冇“送”既!???
紅汁就有d洋蔥同幾條肉絲,而白汁就有蟹柳同幾片蘑菇。
本來仲以為有“送”tim......
好失望呀!!!!!!!!!!!!!!!
不過呢兩個汁都OK既~~

得兩種汁,加個炒飯,就要$24...好似唔係好抵喎...

今次純粹係我自己選擇錯誤!!!!!!!><”
2004-12-27 21 瀏覽
$10有一塊油占厚吐司再加一杯即磨咖啡, 抵就係好抵, 但係個吐司好乾, 而且油占份量太少, 吐司有1/3仲係白"屣屣", 質素唔掂!咖啡係一貫"捷榮"質素, 可幸都夠濃, 可以挽回dd分數.
2004-08-19 27 瀏覽
下午食了個上海排骨鮮魚麵套餐,價錢$17.5。有排骨魚麵一碗(排骨細塊,少許菜鋪,最差的魚麵,又鞋又難食),兩粒燒賣(不過食完都不知詳味),一個菜肉飽(這個好食皮薄餡好食),最好是杯汽水,又凍又好汽。