餐廳: 大家樂 (顯徑商場)
資訊:

2016-03-14 196 瀏覽
見朋友間一直都瘋傳大家樂二人餐既情況但總係遲遲未敢試.................由於之前個中秋盤菜中伏....................味道完全唔合全家胃口..............所以之後對大家樂非主流既食品帶有一定既保留最後都決定要試一試$88有雞有意粉,豁出去啦~~~沙律完全無驚喜有少量薯仔,但醬太多多到會覺得自己食梗沙律醬,裡面啲生果薯仔係配料....................主角雞到啦~~~呢隻雞就真係有驚喜啦~~~夠滑,就算係雞胸都唔會粗,唔會過熟隻脾就更滑啦味道濃厚適中,香草的味道剛剛好不會太剛烈而覆蓋整隻雞的肉味配菜薯波同粟米都一般食完隻雞,肉醬意粉就要留第二日食啦但係份量就比平日既少一啲兩個正常食量既人就絶對夠食
見朋友間一直都瘋傳大家樂二人餐既情況

但總係遲遲未敢試.................

所以之後對大家樂非主流既食品帶有一定既保留
最後都決定要試一試

$88有雞有意粉,豁出去啦~~~

沙律完全無驚喜

有少量薯仔,但醬太多

主角雞到啦~~~

呢隻雞就真係有驚喜啦~~~

夠滑,就算係雞胸都唔會粗,唔會過熟

隻脾就更滑啦

味道濃厚適中,香草的味道剛剛好不會太剛烈而覆蓋整隻雞的肉味

配菜薯波同粟米都一般
食完隻雞,肉醬意粉就要留第二日食啦

但係份量就比平日既少一啲

兩個正常食量既人就絶對夠食

2016-02-23
5 分鐘 (外賣自取)
2011-06-22 43 瀏覽
備受爭議的最低工資政策,已經落實執行好一段日子,這個原本保障基層工種的措施,因為飯鐘錢及假期補水這個「破綻」,反令到勞資的矛盾變得加深,實在是始料不及。平心而論,我仍然希望付出過勞力的工人,能夠得到合理的回報。首當其衝的包括餐飲業,尤其是涉及連鎖快餐的員工。當中的龍頭大家樂(即我戲稱的戴嘉洛),曾因為擅自更改飯鐘補錢的行為,而受到坊間一眾所責備,更換來「太刻薄」的惡名,最後要急急收回成命。早輪在某個新聞節目中,見到其主席陳裕光親自探訪一批前線員工,從電視畫面中看到的,倒給人還是關心員工的印象。雖然你可以說是做戲,但資方在這段時刻,確要承受經營成本的壓力,也是不爭事實,還望雙方也能互相體諒。上週六晚因為家中出了點小事故,家母無暇煮飯之下,造就這沒來由的晚餐。期間曾「暗示」過可有更佳的選擇,可惜家人的主意也是堅決.......已有數個月沒有光顧,發覺其套餐價錢也是升幅不少,以前三十五、六元已有一個套餐,今次一看之下,發覺全都要由四十餘元起始,這一個「平」字,實在也說不上。家母點了一個燒味雙併套餐,記得平民化的食評撰寫人梁家權先生,曾經提過這集團的燒味來得不差,當晚所見,其叉燒來得軟熟之餘,

不差的燒味
家母點了一個燒味雙併套餐,記得平民化的食評撰寫人梁家權先生,曾經提過這集團的燒味來得不差,當晚所見,其叉燒來得軟熟之餘,其蜜味也是令人滿意,同場的貴紀雞也是肉質嫩滑,經過白滷水浸製之下,也嚐出若干鮮味,絕不比一些水準不穩的「名店」遜色。順帶一提梁先生,這新一代有質素的食評人,已放棄高高在上的感覺,風格上也得見親民。
甚為一般的籠仔蒸雞
家父點的則是近日推出的家常小菜套餐,以當晚的籠仔梅菜蒸雞來說,肉質不免霉了一點,梅菜的甜香亦不太嚐得出來,整體味道一般。至於附帶的一盅老火湯,是合掌瓜煲豬踭之類,還是帶點甜,其實和普通的例湯也是相差無幾。
因傳菜問題而影響味道的鐵板燒肉
最後本人的和風鐵板定食,是最受傳菜速度所影響的一個套餐了。眼前所見,鐵板主菜已經奉上Counter面前,可惜其附送的例湯卻未能同步送上,乾等了一段時間之下,到終於放在桌上之時,其實已放凍了不少。上面的薄切牛肉還算嫩口,伴上的有洋蔥片、醬汁和一隻生雞蛋,但失卻熱氣之下,總吃得不是味兒。
糖不甩還算可以
當晚負責服務的這一Team人,由收銀、前線或廚房的組合,雖然還算賣力,卻是欠缺了一些默契,結果仍出現一些錯誤,例如加錢點了甜品,但沒有給我相關的牌仔,幸好到最後也能補回,這三粒糖不甩,口感還算煙韌軟糯,上面鋪了大把芝麻及椰絲,內裡的甜餡應是花生,雖然主餐不濟,這甜品總算是潤甜之作。
因為這「配套規格」,我打後仍要來多一次,但未必是這分店了
對於這間由兒時光顧到長大的「連鎖老店」,既曾給予肯定,也為它而失望過,肯定的是我在有生之年,還是避不上去,不論主動及被動,仍然不乏光顧的機會,既然如此,我何妨用一個平常心去面對?!

2011-06-18
10 分鐘 (堂食)
不差的燒味
糖不甩還算可以
因為這「配套規格」,我打後仍要來多一次,但未必是這分店了
2010-08-29 39 瀏覽
※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※<< 八月中旬 >>還記得上次在這裡吃的霜花牛板燒飯,牛肉很少, 味道一般,感覺不抵食。蕃茄香草腸熱狗,之前亦都吃過這下午茶餐的熱狗,個人覺得比墨西哥肉醬熱狗更加美味, 有蕃茄片、 青瓜片、生菜絲, 還有大大條的脆皮腸,今次的熱狗醬特別多,比上次的多,醬很好味,很濃烈,只是醬的濃烈味道掩蓋了蕃茄和青瓜的味道。凍鴛鴦, 加$3,今次的凍鴛鴦很明顯比平日的濃郁,也許是因為我說要凍鴛鴦而收銀員給購食物票打了熱鴛鴦,要到櫃檯煩擾一會,所以店員給我多點奶,多點咖啡和茶而少點冰。服務 : 執檯的店員大部份都有效率,而收銀員有時會比較呆板或黑面,近商業區的分店會比較好一些,有時到連鎖快餐店吃早餐,店員都大大聲的說早晨,表面上看似十分不錯,五星級的服務,值 100分,但實際上感覺不只很不自然,甚至覺得很虛偽,到廉價的快餐店吃個十多二十元的廉價早餐,難道會要求五星級酒店的服務嗎 ? 踏實一點,管理層不應對店員有太苛刻的要求,太苛刻反而會適得其反,這只是管理的基本學問罷。實實際際,對廉價的連鎖快餐店來說,可以做到沒有負面的情緒而有效率
※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※

<< 八月中旬 >>
還記得上次在這裡吃的霜花牛板燒飯
牛肉很少, 味道一般,感覺不抵食。
蕃茄香草腸熱狗,之前亦都吃過這下午茶餐的熱狗,
個人覺得比墨西哥肉醬熱狗更加美味,
有蕃茄片、 青瓜片、生菜絲, 還有大大條的脆皮腸,
今次的熱狗醬特別多,比上次的多,醬很好味,很濃烈,
只是醬的濃烈味道掩蓋了蕃茄和青瓜的味道。
凍鴛鴦, 加$3,今次的凍鴛鴦很明顯比平日的濃郁,
也許是因為我說要凍鴛鴦而收銀員給購食物票打了熱鴛鴦,
服務 : 執檯的店員大部份都有效率,
收銀員有時會比較呆板或黑面,近商業區的分店會比較好一些,
有時到連鎖快餐店吃早餐,店員都大大聲的說早晨,
表面上看似十分不錯,五星級的服務,值 100分,
但實際上感覺不只很不自然,甚至覺得很虛偽,
到廉價的快餐店吃個十多二十元的廉價早餐,
難道會要求五星級酒店的服務嗎 ?

踏實一點,管理層不應對店員有太苛刻的要求,
太苛刻反而會適得其反,這只是管理的基本學問罷。
實實際際,對廉價的連鎖快餐店來說,
可以做到沒有負面的情緒而有效率的服務,已經是十分不錯。

※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※‧※
今次的凍鴛鴦明顯比平日的濃郁
蕃茄香草腸熱狗
地方比較寬趟,不擁擠
今次的凍鴛鴦明顯比平日的濃郁
蕃茄香草腸熱狗
地方比較寬趟,不擁擠
2010-05-30 47 瀏覽
最近時常係樓下大家樂買下午茶,發現也有一些係好食的,食了四次下的食品有:豬扒包:幾好食有一般豬扒包的水準,冇咩唔好算水準作(p.s食完先發覺冇影相)特色雞翼:一般野,唔算好食(同豬扒包同一個餐)跟熱飲total:21西多:差~單獨一件西多時係好食的,e個得半件,仲4份1咁整,整得好難食~炸雞翼:比特色雞翼好食很多,皮脆仲有少少汁(正)薯角:叫香辣薯角,不過唔香又唔多辣,仲有d淋,算ok~(西多炸雞翼薯角加熱飲19)番茄蛋沙律卷:不知所謂(爛)吉列豬扒:皮脆,肉一般,好普通,冇錯失~(番茄蛋沙律卷吉列豬扒薯角加熱飲19)墨西哥肉醬熱狗:最好食,有D焗豆蕃茄青瓜同肉醬,條熱狗腸係辣的,有層次又味美總結:去大家樂最大原因係方便,水準一般,要好食就好撞運氣~下午茶都算ok,晚餐就免啦~
西多:差~單獨一件西多時係好食的
,e個得半件,仲4份1咁整,整得好難食~

炸雞翼:比特色雞翼好食很多,皮脆仲有少少汁(正)

番茄蛋沙律卷:不知所謂(爛)

炸雞翼,半件西多,薯角
啫哩糖,薯仔沙律
番茄蛋沙律卷,薯角,吉列豬扒
墨西哥肉醬熱狗
2010-05-24
啫哩糖,薯仔沙律
墨西哥肉醬熱狗
2010-01-17 26 瀏覽
大記既下午茶都算抵食,我通常都係食西多士。因為真係好好味,花生醬係佢既靈魂所在,無左花生醬好似爭小小咁既。西多士都係新鮮炸,同花生醬既份量都幾多。好好味,加糖漿同牛油就好足夠,唔錯唔錯。凍奶茶依舊咁好飲,好有茶味同唔會落得太多奶。實有下次既,十幾蚊就有個下午茶。
醬係佢既靈魂所在,無左花生醬好似爭小小咁既。

西多士
都係新鮮炸,同花生醬既份量都幾多。好好味,加糖漿同
牛油就好足夠,唔錯唔錯。
凍奶茶
依舊咁好飲,好有茶味同唔會落得太多奶。

實有下次既,十幾蚊就有個下午茶。
2010-01-08
2009-08-24 34 瀏覽
經歷過多個飯局之後,「戴嘉洛」這種以供應量產式食物為題,連銷式的大眾飯堂,還再值得光顧嗎?! 一個連我也想知的答案,決定在本週內再次搜尋吧。頭一趟是獨個來的,試的就是曾引起軒然大波的鐵版扒餐,其實那件風波之後,也斷斷續續來了幾次,每一次的印象也有不同,上次那件是甚為多筋,也沒甚麼味道,今次這件明顯來得鬆化,有點彈性,勉強來說還有點肉味,證明雖然用上同一條生產流程,也因為來貨肉扒和手勢上的差別,可給著你不同的感覺。試完那件有「鑊氣」的牛扒後,然後到了那一個酥皮忌廉湯,撥開上層鬆化的外層,內裡的白湯仍然滑溜,最喜歡的用酥皮推入湯內,攪伴著來吃,甚麼反式脂肪,那一刻已忘得一乾二淨。加上鍚紙焗一件,永遠給著你抵食夾大件的感覺。吃完後還有「壓軸」的甜品.....可能我肚餓吧,這一餐的滿足度是甚高的。正因如此,週六請了家人再去一次,家母的鐵版餐是美式雜扒,內有牛仔肉串、雞扒和肉腸等。有別放西冷牛扒,肉質來得更嫩,味道上主要來自熱燙的醬汁,其餘的和我的一餐相若,因利成便,在這麼熱的天氣,加了數塊來一杯楊枝金露冰,來得更加透心涼。自己和家父吃的是中式套餐,其中有迷你冬瓜盅,也算自己見識少,這個是否真是

自己和家父吃的是中式套餐,其中有迷你冬瓜盅,也算自己見識少,這個是否真是「冬瓜」也成疑問,只知內裡如例湯一般,和早前在蓮香居試的是另一回事,幾十塊也不可要求過高了。主菜有官廷骨,醬汁帶甜送飯不錯,肉質就不過不失。

家父吃的菜飯配紹興雞,即是加了紹酒的豉油雞,骨多肉少,聽說味道不俗,另有春捲、榨菜肉絲和半隻滷蛋.......這樣的一餐也算豈富,三個人加起上來也只是一百三十餘元,永遠經濟實惠,臨尾的香蕉船,家母嫌香蕉略為生了一點,又一次有所參差了。

見一家人滿意地離開,證明快樂和滿足等價值,也不單憑食肆的品種和級數來作決定。食物俳佪在二線和三線間上上落落,在適當的場口之下,戴嘉洛永遠是我其中一個「飛佛」。

今趟鐵版水準不差,算我時運高
扺食夾大件
看牌面都叫豐富
主菜不過不失
冬瓜盅,算是高級的例湯,下面的涼菜和春卷也可一吃
透心涼之餘,也有柚子和芒果味
經典的甜品,永遠百吃不厭
今趟鐵版水準不差,算我時運高
扺食夾大件
透心涼之餘,也有柚子和芒果味
經典的甜品,永遠百吃不厭
仍然是單價$33一個,另加$6變成套餐,包羅宋湯、蒜蓉包和一杯凍蘋果綠茶。麵條呈綠色,想是加了菠菜汁(希望不是純人造色素)的緣故,吃入口不太軟,有點咬口,由於加了碎蕃茄醬和洋蔥粒煮過,也很開胃。煙鴨胸應是來貨再加工,約五至六片,雖然片得較薄,但口感倒是很煙韌,其本身已有一股淡淡的蜜味,再在上面加了一個香草的醬汁,似有紅酒醋在內。至於很多食友談論的份量,以當晚的份量來看,剛好足夠一個人飽肚之用,大食點的話,未必應付得來了。其實要吃得飽,不難,要吃得飽之中多些心思、更甚得到一些想像得到的風情,未必時時可以遇到。有道窮風流、亦快活,偶若阿Q一下,未必是壞事一件。雖然單憑多道的暢銷系列,其營業額已沒大問題,愛上「戴嘉洛」的原因,因它是一間「不安本份」的快餐店,有機會就想來點新意思,不斷想進化。雖有失敗的個案,也有一些成功的經典.........令原本不想試的「冰活藍貝意粉」,多了一些品嚐的意慾。

波菜麵合格
鴨胸味道不錯,嫌份量少了一點
2009-01-08 25 瀏覽
一直係大家樂o既捧場客~下午茶通常喜歡食佢d奶油多/公司三文治~以前重有扒火腿芝士多士架~但係唔知點解無左好耐...但係呢排多士d質素差左好多....一d都唔脆~重好似好難咬得開咁....搞到我都唔敢再o係大家樂叫多士....今日決定試下佢o既美味大熱狗~真係幾大隻~~而且特別在於佢條腸係用脆皮腸~而唔係一般茶餐廳用o既普遍廚師腸~真係好美味~好飽~~~做下午茶非常足夠~~下次一定會再食~
一直係大家樂o既捧場客~
下午茶通常喜歡食佢d奶油多/公司三文治~
以前重有扒火腿芝士多士架~但係唔知點解無左好耐...
但係呢排多士d質素差左好多....一d都唔脆~

今日決定試下佢o既美味大熱狗~
真係幾大隻~~
而且特別在於佢條腸係用脆皮腸~
而唔係一般茶餐廳用o既普遍廚師腸~
真係好美味~好飽~~~
做下午茶非常足夠~~
下次一定會再食~

• 美味大熱狗
(非會員)
2008-06-30 22 瀏覽
好多年冇響顯徑個大家樂食飯, 而家佢地既招牌"一哥焗豬扒飯"已經冇已往新出果時咁好食啦!! D汁唔夠同D飯又硬左少少, 而咖哩雞飯就ok, 不過飯既份量少左好多!!好在個早餐都還可以!!有次食左個深海魚柳配番茄通粉早餐,件魚柳都算大件, 而且個番茄通粉D湯仲好有番茄咪tim!!!不過叫外賣就要小心啦!!因為個姐包裝姐都好求其, 次次叫親外賣拎到返屋企D野都倒瀉晒!

• 咖哩雞飯
2006-12-30 27 瀏覽
20061227因為懶煮飯,所以去大家樂買外賣。裝修後,環境同氣紛都好左好多。我要了:(1)焗豬扒飯+餐湯一開蓋,即刻聞到一股茄香。次次食親都希望會有多少少汁夠撈到成盒飯,指定動作都係先撥開兩塊豬扒上面D汁用來撈飯,可惜今次都唔係好夠撈。而豬肉肉質都係一貫的淋滋滋,用叉輕力一按就可以張豬扒分開。茄汁好香,少酸較甜。配上唔算少的鳳梨粒真係好好味。唔肚餓都食曬成盒飯,皆因佢酸酸甜甜,開胃首選啦。而大熊則要了:(2)咖哩雞飯+汽水一開蓋,見到成層油。次次食親大家樂的咖哩都係「油光滿面」今次呢層油差不多有成寸厚,好恐怖!薯仔粒粒都索曬油,因為唔想咁快死所以都冇食到。而雞肉都係一貫肉質:一咬就離骨,唔係新鮮貨係咁上下啦。咖哩唔香,味偏辣。另外配菜裡的豆豆有炸過下,外層有少少脆,都幾好味。
20061227

(1)焗豬扒飯+餐湯
唔肚餓都食曬成盒飯,皆因佢酸酸甜甜,開胃首選啦。

而大熊則要了:

(2)咖哩雞飯+汽水
2005-04-19 33 瀏覽
20050418 7pm爸媽去了拍拖,妹妹建議去大家樂晚飯.原因係呢間大家樂的海南雞飯好食.叫了:﹙1﹚海南雞飯$32咦?!大家樂來講,呢個有骨海南雞真係萛OK.相比之前在翠X食過的海南雞飯﹙忘記價錢,約$50-60﹚我真係覺得大家樂仲好食.醬汁係薑蓉及酸辣兩種.油飯好大碗,色澤一睇就知唔夠油,食落唔夠香.連味精中湯+蠔油生菜+綠羽盒仔茶.﹙2﹚排骨菜飯$28.5排骨唔硬,易咬,帶甜.份量大概四五塊,唔夠喉.菜飯D菜唔黃,個人來講太多菜莖.連味精中湯+一個有豆+類似豆腐的小食+綠羽盒仔茶.總括食物味道OK.﹙大家樂萛係咁啦﹚服務方面,侍應好主動幫手拎食物到你的位置,收拾餐盆前亦好有禮貌地先問你仲要唔要? 然後會同你講句多謝.值得一讚係侍應會主動放多一杯滾水連餐一併上.呢種細心係以前大家樂冇的.
20050418 7pm

﹙1﹚海南雞飯$32
醬汁係薑蓉及酸辣兩種.
油飯好大碗,色澤一睇就知唔夠油,食落唔夠香.
連味精中湯+蠔油生菜+綠羽盒仔茶.

﹙2﹚排骨菜飯$28.5
排骨唔硬,易咬,帶甜.份量大概四五塊,唔夠喉.
菜飯D菜唔黃,個人來講太多菜莖.
連味精中湯+一個有豆+類似豆腐的小食+綠羽盒仔茶.