2023-05-22
同朋友👩🏻🦰一齊喺銅鑼灣,佢話想食燒鵝🦢,我話我唔識邊度有燒鵝專門店🤣,朋友👩🏻🦰上網睇一睇,就帶咗我嚟呢間餐廳開餐😆咁梗係要叫燒鵝啦🤣,我哋叫咗 $168「大壹燒鷯 例牌 - 下庄」:餐牌上邊寫住呢幾個字:「外脆内嫩.油而不膩.垂涎欲滴」,都算形容得幾貼切🤣 - 燒鵝皮真係脆脆哋😋,燒鵝肉不同部位有不同口感,不過都係好惹味😋,燒鵝皮底下有一層薄薄哋嘅油脂,真係好甘香😋$80「大壹燒鵝滋味全餐 - 貴妃雞+燒腩仔」,套餐配:郊外油菜、絲苗白飯、老火靚湯 各一客,熱飲要咗「熱檸茶🍋☕️」&「熱檸水🍋💧」,兩杯都係 +$5 😋「貴妃雞+燒腩仔」:「燒腩仔」半肥瘦,燒豬皮脆卜卜😋;「貴妃雞」肉質幾軟滑😋「老火靚湯」似乎係節瓜煲豬展😋$30「郊外油菜」:係生菜🥬,幾新鮮,幾爽脆😋;連埋套餐嘅「油菜」,一共有兩碟菜🥬,一人一碟🤩「熱檸茶🍋☕️」&「熱檸水🍋💧」
「老火靚湯」似乎係節瓜煲豬展😋
「熱檸茶🍋☕️」&「熱檸水🍋💧」