2021-11-10 83 瀏覽
係繁忙既油麻地街頭 有一間小食店做運動之前唔想食得太Heavy剛剛好見到呢個厚厚三文治好吸引 今次叫咗鹹牛肉滑蛋香蔥三文治鹹牛肉唔太鹹 滑蛋10分滑 有埋香蔥係很能帶出整體香味烘埋底是必須的!而且真係超爆多餡 面包亦很軟熟另外一份係餐肉芫荽蛋三文治夠午餐肉好厚身 而且煎香左食落有脆卜卜嘅口感 比普通餐蛋治仲多咗芫荽 所為芫荽控10分喜愛 而且芫荽嘅份量都好多平衡返餐肉嘅鹹 十分出色另外飲品叫咗檸檬薏米水同埋羅漢果水兩個都唔會太甜 清清地好好味而且個樽仔幾幼身好方便

係繁忙既油麻地街頭 有一間小食店
做運動之前唔想食得太Heavy
剛剛好見到呢個厚厚三文治好吸引

今次叫咗鹹牛肉滑蛋香蔥三文治
鹹牛肉唔太鹹 滑蛋10分滑
有埋香蔥係很能帶出整體香味
烘埋底是必須的!

而且真係超爆多餡 面包亦很軟熟

另外飲品叫咗檸檬薏米水同埋羅漢果水
兩個都唔會太甜 清清地好好味
而且個樽仔幾幼身好方便
2021-11-09 62 瀏覽
芫荽控出沒注意‼️今次黎到位於油麻地窩打老道既小店「大吃大喝」😙我其實係特登黎試一試朋友介紹既即製厚切三文治 當然要食芫荽口味既勁芫茜 餐肉滑蛋三文治$32芫荽味未食已經好香好香 芫荽同啲滑蛋撈埋左一齊 好夾 味道好強烈 而口感又好滑 餐肉都不會切到好薄 應該係有煎過的 +$2可以烘底 亦有好多配料可以加配因為係即叫即整 所以野食新鮮 預計要等一陣間先拎得 不過其實都好快 喜歡食芫荽既朋友值得一試👍🏻👍🏻呢間小店幾有熱誠

勁芫茜 餐肉滑蛋三文治$32

亦有好多配料可以加配
因為係即叫即整 所以野食新鮮
預計要等一陣間先拎得 不過其實都好快
喜歡食芫荽既朋友值得一試👍🏻👍🏻呢間小店幾有熱誠
👧🏻Wodafoodie in Yau Ma Tei今次黎食發現佢轉左新menu! 排板靚左好多仲有新口味:加左千島醬既田園三文治,不過我始終鍾意佢重口味既🥪😝😝今次忍住唔叫佢既招牌芋泥肉鬆,反而發現左勁好食既配搭!😍😍❤️✨🥜花生醬肉鬆三文治🥪 $25 +$2 烘底 (走油)呢個唔係佢特別推介,但因為有肉鬆所以我叫左,仲request左多肉鬆😝點知!佢個花生醬真係驚為天人‼️超香超濃厚,仲食到一粒粒既花生,花生醬一定係帶到呢種顆粒感先好食🥰加埋重肉鬆既鹹香,花生醬有少少漿住個口既感覺,好正好好食呀🥰🥰🥰‼️‼️‼️鍾意花生醬既人一定好鍾意!大推!😋👍🏻👍🏻👍🏻✨ 🐮香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治🥪 $32 +$2 烘底牛肉份量好多!🍳滑蛋堅滑,入面仲有洋蔥,口感幾豐富👍🏻但食完花生醬三文治再食呢個覺得沙嗲唔夠濃味,成個🥪偏濕左少少,不過烘左底令成件事香脆滋味好多😋✨ 凍檸檬茶🍋 +$7✨凍檸檬利賓納🍋 +$7兩款都係鮮檸檬整嫁,低糖,入面仲有粒粒果肉😋🥰今次發現左🥜花生醬肉鬆三文治🥪又係值得瘋狂encore 既🥪開心!😋📍 大吃大喝 (油麻地)油麻地窩打老道9-11號榮德大厦西翼地下A2-A3號舖
👧🏻Wodafoodie in Yau Ma Tei

花生醬肉鬆三文治

✨🥜花生醬肉鬆三文治🥪 $25 +$2 烘底 (走油)
香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治

✨ 🐮香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治🥪 $32 +$2 烘底

✨ 凍檸檬茶🍋 +$7
✨凍檸檬利賓納🍋 +$7
兩款都係鮮檸檬整嫁,低糖,入面仲有粒粒果肉😋🥰

📍 大吃大喝 (油麻地)
油麻地窩打老道9-11號榮德大厦西翼地下A2-A3號舖
10 分鐘 (堂食)
香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治
2021-11-04 96 瀏覽
今日非常趕時間、不停要去唔同地區見客、野都冇時間食、見完油麻地個客實在太肚餓、見到有間小食店叫大吃大喝、我依家就真係好想大吃大喝啊忍唔住去買小小野食上車食下、一見到有厚切三文治諗都唔洗諗真係佢喇、因為真係太肚餓想食啲飽肚既野醫下肚香蔥咸牛肉芝士滑蛋三文治$32、係舖頭既必食之一、麵包外脆內軟、香蔥味道好出、個蛋勁滑啊、再加埋芝士味簡直係大滿足、食完都真係有啲飽肚感椒鹽炸燒賣$10、本身好擔心自己淨係食個三文治會唔夠飽、所以要多左個小食、好抵食$10有6粒、呢個好好食、椒鹽味好重、超級推介啊自家製奶茶$15+薏籽水$15係微糖的、健康又好飲
自家製奶茶$15+薏籽水$15
係微糖的、健康又好飲
2021-11-04 70 瀏覽
小店三文治新鮮熱辣,好多配搭,即叫即造,雞蛋嫩滑,芫荽好香,咸牛肉份量剛好,麵包鬆軟。Perfect match ❤️。包裝企理亁淨,可以預早whatsapp落單👍🏻。配各式樽仔奶茶咖啡啡檸茶,甜度適中,絕對茶記風味,好飲。我之前已經嚟過,但係冇晒麵包,食咗蛋餅,都係好食,不過果晚已開始凍,同朋友二話不說,KO咗,冇影相。如果係呢頭番工就大件事,日日做早餐,想唔暴肥都好難🤔。#芫荽鹹牛肉炒滑蛋三文治

如果係呢頭番工就大件事,日日做早餐,想唔暴肥都好難🤔。

#芫荽鹹牛肉炒滑蛋三文治
下午茶
  • 芫荽鹹牛肉炒滑蛋三文治
2021-11-03 71 瀏覽
又係一個匆忙的早上 係因為我又唔知醒起身上班 就算唔知醒就黎遲到都好 , 我有個每天既堅持 💪🏻 就係食早餐喇 🍳咁趕時間既日子當然冇得坐底嘆個早餐 不過吾緊要可以買我最愛既三文治🥪大吃大喝其實都幾出名三文治 我快快手落街買左個「牛油果碎蛋三文治 」因為怕熱氣所以冇叫到烘底,其實個人就鐘意烘底多啲 兩件三文治都好大件,返到公司我食左一件就飽左 另一件比左人食 佢都讚好食 三文治好鬆軟 ,牛油果入口即溶 好多料係入面 ,淨係啲牛油果同蛋碎都食飽左我
又係一個匆忙的早上 係因為我又唔知醒起身上班

就算唔知醒就黎遲到都好 , 我有個每天既堅持 💪🏻
就係食早餐喇 🍳
咁趕時間既日子當然冇得坐底嘆個早餐

不過吾緊要可以買我最愛既三文治🥪

大吃大喝其實都幾出名三文治
我快快手落街買左個「牛油果碎蛋三文治 」

因為怕熱氣所以冇叫到烘底,其實個人就鐘意烘底多啲

兩件三文治都好大件,返到公司我食左一件就飽左
另一件比左人食 佢都讚好食

三文治好鬆軟 ,牛油果入口即溶

好多料係入面 ,淨係啲牛油果同蛋碎都食飽左我

2021-10-29
3 分鐘 (外賣自取)
早餐
2021-11-03 43 瀏覽
大吃大喝之前同朋友去油麻地買生果,無意中喺b2出口發現呢間咁近地鐵站,有咁抵食嘅外賣店,之後就最少幫襯咗佢五六次,每樣嘢食都好好味,最近佢出咗下午茶餐,明明寫住六點完,不過五點去買已經冇晒,唯有叫晚餐。因為呢間野成日都好多人排隊買,建議大家打電話去叫定外賣!9559 85881. 韓式燒豬腩片飯 $50(送嘢飲)2. 沙嗲豬飯 $50(送嘢飲)3.芝士蛋三文治 $25 位置:油麻地B2出口(望右手邊就見到)#香港美食 #美食推介 #窮遊 #食 #美食 #eating👍🏻
大吃大喝
1. 韓式燒豬腩片飯 $50(送嘢飲)
2. 沙嗲豬飯 $50(送嘢飲)
3.芝士蛋三文治 $25
位置:油麻地B2出口(望右手邊就見到)
👍🏻
2021-11-03 34 瀏覽
星期五收早返到屋企附近有點肚餓了.嘆番個下午茶都好啵.重係到諗緊食咩下午茶之際.就見到大吃大喝好多人排緊隊.我就睇下有咩岩食.樣樣都好想食.想到有我最中意既台灣蛋餅.就去排隊買返個以前去到台灣我中意最真係食蛋餅做早餐.真係好好味.呢到個士林台式香酥蛋餅可以自選配料 兩款$32 三款$37 四款$42.幾抵食.我點左拉絲芝士 火腿 肉鬆.真係好有台灣夜市feel好正.特別中意呢到個沙津醬.肉鬆甜甜地.整個食起上黎咸咸甜甜咁.芝士果然係有拉絲效果.外面好香脆乾身.咬落煙煙韌韌.食完一份飽晒.平時早餐又多個選擇了
2021-10-31 47 瀏覽
《大吃大喝》位於油麻地窩打老道,地鐵油麻地站b2出口對開,非常方便,而且容易搵。小店係間轉角舖位來的,賣好多唔同類型既野食,小食為主,只提外賣沒有堂食。$35勁芫荽滑蛋餐肉三文治我估係將芫荽同蛋先炒埋一齊的,炒蛋好滑溜,加上芫荽一齊食嫩得芫荽味會濃好多,但就係夠濃芫荽味先好食,餐肉冇咩特別,但呢個組合好夾,麵包都好軟好鬆化$10椒鹽炸燒賣內有六粒,外脆內軟,熱辣辣剛剛炸起的,有小小椒鹽係面,好惹味$15鮮檸紅茶飲品都係自家製微糖的,飲落不會好甜,有點檸檬味,紅茶甘香$15袪濕薏米水女士們最愛,味道淡淡地幾好飲,感覺好健康
$35勁芫荽滑蛋餐肉三文治
$10椒鹽炸燒賣
$15鮮檸紅茶
飲品都係自家製微糖的,飲落不會好甜,有點檸檬味,紅茶甘香
$15袪濕薏米水
女士們最愛,味道淡淡地幾好飲,感覺好健康
2021-10-31 40 瀏覽
《食物。反觀》由女人街一直行,不同特色的小商戶轉到豉油街,經過堙廠街,再到登打士街走入彌東道,轉折又途經碧街轉左到砵蘭街,才到大吃大喝……到了一刻,我回心一想如果再行一次,會同樣的路徑嗎?這條路徑根本不是我原先計劃的,衹是Google map的指引,是最合適我?抑或根本我沒勇氣去行自己想行的路徑。為何我一直不能做回自己,被思前想後的制約綁架了自己的意願呢?害怕對我說,怕它什麼呢?來到大吃大喝,想點些食物,充飢,為迷網的雙腳找出方向及視野……1. 士林台式香酥蛋餅: 蛋餅真的好香,又酥脆,夾雜有士林台式的芝士、火腿及肉鬆,很有自己風格,當然可以換上餐肉、粟米及生菜,那根本不是原來的它,我好佩服這個蛋餅,風行了幾十年,味道貫徹如一,涵料也堅持不改,我就是我,你可以不喜歡我,但我依然是士林台式香酥蛋餅,更重要是不需要萬人迷。2. 招牌勁芫茜蛋餐肉三文治: 世界上可能有一半人不喜歡芫茜,也有一半人超愛芫茜,我對它沒半點仇恨,買了一份,好想了解一下不喜歡的人的想法,我嘗試扮演厭惡它的外型的人,凝視它近一分鐘,很快吸入它的獨特味道,討厭的人可以嘔吐及作悶,但我反而閉上眼睛,嘗試接受它的獨特的外觀及
《食物。反觀》

由女人街一直行,不同特色的小商戶

轉到豉油街,經過堙廠街,再到登打士街

走入彌東道,轉折又途經碧街

轉左到砵蘭街,才到大吃大喝……

到了一刻,我回心一想

如果再行一次,會同樣的路徑嗎?

2. 招牌勁芫茜蛋餐肉三文治: 世界上可能有一半人不喜歡芫茜,也有一半人超愛芫茜,我對它沒半點仇恨,買了一份,好想了解一下不喜歡的人的想法,我嘗試扮演厭惡它的外型的人,凝視它近一分鐘,很快吸入它的獨特味道,討厭的人可以嘔吐及作悶,但我反而閉上眼睛,嘗試接受它的獨特的外觀及味道,期待它的隱藏的未知,它一觸碰餐肉與蛋,進入我口腔中,便產生化學作用,沒有違和感,厚切的餐肉與芫茜互相輝映,令口感變得豐富,好好味!多謝你芫茜,你令我重新認識自己,接納自己就是與眾不同,就是不同,才是珍貴!

3. 牛油果碎蛋三文治: 回到最簡單就是最美,要持之有恆活出最簡單的自己談何容易,牛油果用它本來面貌,切碎了蛋在秘製的沙拉醬裡仍忠於自己,不與牛油果媲美,不妒忌,不羨慕,衹繼續活出蛋香,開心地做一隻喜歡自己的蛋……我正式宣布: 牛油果與碎蛋同樣是主角。

4. 椒鹽炸燒賣: 它衹是小食,難成為正餐?但它真的好好味,椒鹽味滿佈燒賣外圍,炸得衹有脆,沒有肥膩感,熱氣也不太明顯,魚肉燒賣也落力引出自己的魚肉香及散發出汁感,要人記得它!有人認為它太浮誇,更有人認為它不夠出眾,但燒賣也是快樂地做一粒盡力沾滿椒鹽的炸燒賣,之後明天繼續。

5. 兩支樽仔薏米水及樽仔鮮檸茶似乎在反觀我的步伐、前路、視野及真我,在這個時間為我觀照,薏米水好清甜,也幫我排毒去水腫,鮮檸茶好清爽,也為我給力,雙腳下回復最真的我,前往,不怕!
2021-10-29 89 瀏覽
這間位於油麻地的人氣輕食外賣店,主打即製厚切三文治、小食、外賣便當等,絕對是平價又高質。🌸蔥花芝士鹹牛肉滑蛋三文治 $25即叫即整的厚切三文治大大件放在外賣盒,乾淨企理又衛生。麵包好軟熟,芝士、鹹牛肉、炒蛋三者味道好夾,蔥花有畫龍點睛的作用,提升三文治香味。🌸椒鹽炸燒賣 $10/6粒$10有6 粒真心抵食,外皮炸得夠香脆,煙煙韌韌,椒鹽調味剛剛好,不會過咸。🌸招牌手撕雞飯 $50 跟冷熱飲品手撕雞雞肉不會太嚡口,白飯份量十足,相信大食人士都足夠。配了兩款醬汁,秘製麻辣醬及日式芝麻醬,任君選擇。另加了勁多芫荽在飯面,芫荽控一定喜歡💕。🌸滴漏咖啡🌸袪濕薏米水三文治跟餐另加$7 就有大大支自家製微糖飲品,超抵飲又唔太甜,唔加簡直有點對不起自己🤣。小店還提供學生優惠,凡持有學生證或穿着校服均有九折優惠,難怪經常大排長龍,人氣十足。

🌸蔥花芝士鹹牛肉滑蛋三文治 $25

🌸椒鹽炸燒賣 $10/6粒

🌸招牌手撕雞飯 $50 跟冷熱飲品

🌸滴漏咖啡
🌸袪濕薏米水

2021-10-29 99 瀏覽
今日經過開油麻地,見一個小食店嘅三文治幾吸引,所以就想買一個返屋企食😋可惜我遲黎左一步,三文治嗰日已經賣晒🥲 唯有試下其他小食。我買左一個蜜糖芥末醬嘅薯條。薯條炸得好香,唔會好油,加埋個蜜糖芥末醬,食落口更滋味。另外,我都買左一個招牌蛋餅。中間有芝士、肉鬆同埋火腿做配料,非常足料。蛋餅外面好酥,但係食落去口感有啲煙韌。加上醬汁落得好足,好正👍🏻我都有買炸燒賣,都炸得好香。最後我都有試下佢嘅樽仔奶茶。茶底夠濃,入口嘅感覺好滑,唔係好甜,唔錯👍🏻整體黎講,小食店嘅食物都唔錯,下次會試埋佢嘅三文治先得😋

可惜我遲黎左一步,三文治嗰日已經賣晒🥲 唯有試下其他小食。

蜜糖芥茉醬薯條

招牌蛋餅

我都有買炸燒賣,都炸得好香。

炸燒賣

樽仔奶茶

整體黎講,小食店嘅食物都唔錯,下次會試埋佢嘅三文治先得😋
蜜糖芥茉醬薯條
招牌蛋餅
樽仔奶茶
2021-10-07 203 瀏覽
成日經過油麻地呢間小食店都好多人食完真心覺得超正.勁足料。「招牌勁芫茜炒蛋餐肉三文治」厚切餐肉.滑溜溜嘅雞蛋,加上淡淡嘅芫茜香味,勁Juicy, 必試「香蔥芝士咸牛肉滑蛋治」芝士配咸牛肉,原來可以咁正,連外層嘅麵包都勁鬆軟,好綿嘅口感。「椒鹽炸燒賣」外層又香又脆,簡單嘅燒賣都可能咁好味「樽仔奶茶」尋回舊式大排檔絲襪奶茶嘅味道,又香又滑,愛飲奶茶一定要試。「檸檬薏米水」淡淡檸檬香味嘅薏米水,有清瘇嘅功效,啱哂愛美嘅女仕。下次再嚟一定要試香酥蛋餅
成日經過油麻地呢間小食店都好多人

食完真心覺得超正.勁足料。

「招牌勁芫茜炒蛋餐肉三文治」

「香蔥芝士咸牛肉滑蛋治」

「椒鹽炸燒賣」

外層又香又脆,簡單嘅燒賣都可能咁好味

「樽仔奶茶」

尋回舊式大排檔絲襪奶茶嘅味道,又香又滑,愛飲奶茶一定要試。

「檸檬薏米水」

淡淡檸檬香味嘅薏米水,有清瘇嘅功效,啱哂愛美嘅女仕。

下次再嚟一定要試香酥蛋餅
2021-10-07
午餐
  • 椒鹽炸燒賣
  • 香蔥芝士咸牛肉滑蛋治
  • 樽仔奶茶
  • 招牌勁芫茜炒蛋餐肉三文治
2021-10-06 95 瀏覽
一直都好想食芋泥肉鬆三文治🥪 原來宜家油麻地開左一間有得食☺️間鋪頭好方便,油麻地地鐵B 出口就見到。我叫佢招牌芋泥肉鬆三文治🥪我喜歡脆口,烘左底,食落芋泥好有層次,食到好滑但食一粒粒芋頭,唔會話好甜,再配上厚厚既肉鬆,口感好正。台灣小食當然要食我最愛蛋餅,蘑菇粟米芝士蛋餅,最正係芝士係拉絲😍食落皮薄好脆口,餡料好多。飲品方面做得好出色,佢係自家制,奶茶飲落去茶底好濃,好滑,薏米水飲落去唔會好甜。最可惜只有外賣。
一直都好想食芋泥肉鬆三文治🥪
原來宜家油麻地開左一間有得食☺️
間鋪頭好方便,油麻地地鐵B 出口就見到。

再配上厚厚既肉鬆,口感好正。
食落皮薄好脆口,餡料好多。
飲品方面做得好出色,佢係自家制,
奶茶飲落去茶底好濃,好滑,
薏米水飲落去唔會好甜。
最可惜只有外賣。
2021-10-06 89 瀏覽
咁啱經過油麻地,發現到呢間小吃店,俾佢個厚切三文治吸引到☺️🥪 牛油果碎蛋蕃茄麥包三文治 $32重點係可轉到麥包 (+$2) 🤩 而且麥包都係厚切好難得,另外好足料,每啖都會爆碎蛋😆 蕃茄係另外自己加(+$5),就Fresh啲,減肥/ 素食者一流🍵 樽仔薏米水 (跟餐 +$5)老闆話係自己煲,低糖🤩 咁樣一個下午茶唔過份,又有營養。薏米去水腫.問過老板,所有三文治都即叫即整,所以可以打電話落黎order先👍🏻另外都有好多特式小吃👍🏻自家製飲品

🥪 牛油果碎蛋蕃茄麥包三文治 $32
牛油果碎蛋蕃茄麥厚切三文治

🍵 樽仔薏米水 (跟餐 +$5)

另外都有好多特式小吃👍🏻

自家製飲品