2022-06-23 113 瀏覽
辛苦咗一日,做完一日服務人嘅嘢,嚟受人服侍一下叫咗一個辛拉麵🍜同埋炸魷魚🦑服務員有問我個面使唔使加大,睇嚟係唔需要加錢嘅,有得揀大中小辣,個人來講小辣冇乜反應,下次可以嘗試吓中辣。個魷魚附送沙律醬,個人覺得點咗沙律醬食會好滯,如果唔食可以預先走咗佢,或者另上,避免沙律醬黐咗落魷魚度。
辛苦咗一日,做完一日服務人嘅嘢,嚟受人服侍一下
叫咗一個辛拉麵🍜同埋炸魷魚🦑
如果唔食可以預先走咗佢,或者另上,避免沙律醬黐咗落魷魚度。
2022-06-23
2022-05-28 136 瀏覽
[日本過江龍拉麵🇯🇵大勝軒丸一]-心思思想食沾麵🍜經過元朗廣場開咗間日本拉麵過江龍一於入去試吓好唔好食😙-餐廳裝潢十足十日本拉麵店🤩半開放式廚房可以睇到師傅炮製拉麵嘅過程店內仲有唔同嘅日式擺設😍好得意每張枱都有一壺冰水同埋多種調味料例如拉麵胡椒、醬油、醋、辣油同七味粉牆上仲有衣架俾大家掛衫😜冬天黎食就唔洗拎著件外套🧥餐廳有海報教大家食沾麵嘅步驟仲有得儲印花換現金卷🤪-大家知唔知對比拉麵,沾麵有咩優勝之處?🤪原來沾麵唔會影響到麵嘅軟硬度😙分開湯同麵亦都令人更易品嘗到麵的醇香呢間拉麵店有得揀麵嘅軟硬度以及溫度仲有得揀埋份量❗️大食嘅朋友仔可以嗌250g嘅增量😌唔使加錢💸免費的🆓-我哋嗌交兩碗沾麵,分別係1️⃣大勝軒沾麵$682️⃣引🈹️增量叉燒沾麵配煎餃和飲品 $108兩個麵同湯底係一樣嘅😜不過2️⃣就多料啲🤪多咗三塊叉燒同埋一隻糖心蛋講左個湯先湯底用左豬骨同埋沙甸魚乾熬製味道好濃郁😋飲落有啲木魚既味道湯入面仲有筍、鳴門卷同幾塊豚肉豚肉煮得好淋😌浸落湯好入味而個麵呢就比較粗身,都幾彈牙 仲好掛到湯😍用麵沾過濃湯再食用個種潤滑真係抗拒唔到!至於個叉燒肥瘦適中😗男朋友話好食過其他拉麵店好味指數:🌕🌕🌕🌕最後講
[日本過江龍拉麵🇯🇵大勝軒丸一]

心思思想食沾麵🍜
經過元朗廣場開咗間日本拉麵過江龍
一於入去試吓好唔好食😙

餐廳裝潢十足十日本拉麵店🤩
半開放式廚房可以睇到師傅炮製拉麵嘅過程
店內仲有唔同嘅日式擺設😍好得意
每張枱都有一壺冰水同埋多種調味料
例如拉麵胡椒、醬油、醋、辣油同七味粉
牆上仲有衣架俾大家掛衫😜冬天黎食就唔洗拎著件外套🧥
餐廳有海報教大家食沾麵嘅步驟
仲有得儲印花換現金卷🤪

大家知唔知對比拉麵,沾麵有咩優勝之處?🤪
原來沾麵唔會影響到麵嘅軟硬度😙
分開湯同麵亦都令人更易品嘗到麵的醇香

呢間拉麵店有得揀麵嘅軟硬度以及溫度
仲有得揀埋份量❗️
大食嘅朋友仔可以嗌250g嘅增量😌
唔使加錢💸免費的🆓

我哋嗌交兩碗沾麵,分別係
1️⃣大勝軒沾麵$68
2️⃣引🈹️增量叉燒沾麵配煎餃和飲品 $108

兩個麵同湯底係一樣嘅😜
不過2️⃣就多料啲🤪多咗三塊叉燒同埋一隻糖心蛋

講左個湯先
湯底用左豬骨同埋沙甸魚乾熬製
味道好濃郁😋飲落有啲木魚既味道
湯入面仲有筍、鳴門卷同幾塊豚肉
豚肉煮得好淋😌浸落湯好入味

而個麵呢就比較粗身,都幾彈牙
仲好掛到湯😍用麵沾過濃湯再食用
個種潤滑真係抗拒唔到!

至於個叉燒肥瘦適中😗

2022-05-27
增量叉燒沾麪
增量叉燒沾麵
2022-02-18 189 瀏覽
食日本嘢,最鍾意嘅都係食拉麵,今次就去咗元朗嘅呢一間拉麵店!試咗一個佢哋嘅魚介豚肉骨拉麵,仲要加咗一粒蛋!我想講呢度嘅湯底真係超級濃郁,好厚身嘅味道,而且充滿着魚肉同埋豚肉嘅味道,真係非常香!就咁食到呢一個湯底就已經覺得好值回票價!當然唔少得嘅就係呢度嘅麵條亦都係好好食,非常彈牙!
試咗一個佢哋嘅魚介豚肉骨拉麵,仲要加咗一粒蛋!

當然唔少得嘅就係呢度嘅麵條亦都係好好食,非常彈牙!
2022-02-16 186 瀏覽
實在好耐冇返鄉下,咁啱行過見到呢間日本過江龍嘅拉麵店,就入去試吓。睇完個餐牌,掙扎咗一陣究竟叫佢哋嘅名物沾麵好,定拉麵好,最後都係叫咗個魚介豚骨拉麵,加隻味付玉子。湯底超級濃郁,好厚身,充滿魚同豚骨味,麵條又粗又彈牙,好容易掛起啲湯汁。叉燒肥瘦適中,裏面仲有好多荀片,好豐富。另外仲叫咗佢哋個大勝軒炒飯併餃子定食,個炒飯用咗日本米,充滿蛋香同香蔥嘅味道。餃子外皮煎得香脆,送到黎仲熱辣辣。好滿足嘅一餐。

好滿足嘅一餐。
2022-02-07 133 瀏覽
呢間舖頭喺由沾麵元祖最後入室弟子創立,行頭好架勢咁*特製沾麵 $98 (🆙免費增量250g)叉燒厚切偏瘦,但肉質唔夠嫩湯底濃郁,裏面有唔少叉燒條同荀,湯質唔算稠,其實同拉麵湯底差唔多, 最失色喺溫度唔夠熱♨️不過我幾鐘意加左木魚湯之後嗰味,唔會溝到好淡*魚介豚骨拉麵🍜 $88 (🆙免費增量250g)麵條口感彈牙煙韌,但偏硬湯底味道濃郁, 充滿住魚鮮味,飲完都唔會好涸喉👍📍大勝軒丸一 元朗廣場二樓260號舖
呢間舖頭喺由沾麵元祖最後入室弟子創立,行頭好架勢咁

*特製沾麵 $98 (🆙免費增量250g)

叉燒厚切偏瘦,但肉質唔夠嫩

不過我幾鐘意加左木魚湯之後嗰味,唔會溝到好淡

*魚介豚骨拉麵🍜 $88 (🆙免費增量250g)

麵條口感彈牙煙韌,但偏硬
湯底味道濃郁, 充滿住魚鮮味,飲完都唔會好涸喉👍

📍大勝軒丸一
元朗廣場二樓260號舖
2022-02-02 103 瀏覽
實在太耐冇返過鄉下喇有時候都會諗起當時喺日本食嘅魚介湯沾麵遙遙無期幾時可以再食到呢呢間喺元朗廣場嘅拉麵沾麵餐廳係日本過江龍之一無論係沾麵拉麵定係佢哋嘅混麵都好有特色今日分別嗌咗魚介沾麵同埋辛野菜沾麵另加左隻生雞蛋我個人認為沾麵並唔係一年四季都適合食適逢呢幾日天氣比較凍寒風陣陣嘅時候一碗濃郁就煙韌嘅沾麵真係不容錯過食完麵之後 仲可以麻煩職員幫我哋添加木魚湯 飲落去個湯底鮮味十足 飽足感10分!食飽飽飲一啖清涼嘅冰水 正

實在太耐冇返過鄉下喇

一碗濃郁就煙韌嘅沾麵
真係不容錯過
食飽飽飲一啖清涼嘅冰水 正

2022-01-29 55 瀏覽
來自日本的沾麵店🇯🇵店舖內亦佈置得很日本,有衣架讓客人掛外套。此外更播放即時日本電視節目📺食物方面,沾麵有限時優惠!《增量叉燒沾麵》$108 味蛋附期間限定配有三件餃子,沾麵可選擇軟硬性和麵量,要蔥也可選擇,湯的溫度可揀暖或冷。✨叉燒方面大大塊,肥瘦適中!吃完沾麵後,可請店員加木魚湯,令湯底更鮮味!餃子底部蒸得很香口,好吃!🥟另包一杯飲品🥤《增量叉燒拉麵》味蛋附 $98叉燒同樣是半肥瘦適中,薄切的。另外加了辛辣醬,真的很辣。《日式炸雞》$38/5件圓波波樣狀,大大件,很脆卜卜,啖啖肉。🧡總結:來自日本的沾麵,極具風味!
來自日本的沾麵店🇯🇵

店舖內亦佈置得很日本,有衣架讓客人掛外套。
此外更播放即時日本電視節目📺

食物方面,沾麵有限時優惠!
《增量叉燒沾麵》$108 味蛋附
叉燒方面大大塊,肥瘦適中!

吃完沾麵後,可請店員加木魚湯,令湯底更鮮味!

餃子底部蒸得很香口,好吃!🥟
另包一杯飲品🥤

《增量叉燒拉麵》味蛋附 $98
叉燒同樣是半肥瘦適中,薄切的。另外加了辛辣醬,真的很辣。

《日式炸雞》$38/5件
圓波波樣狀,大大件,很脆卜卜,啖啖肉。🧡

總結:來自日本的沾麵,極具風味!
2022-01-28 55 瀏覽
這是一個增量叉燒的日本拉麵食拉麵嘅執返好多人都係先飲一啖湯底我可以話這個湯真係非常之濃郁滿足少少油膩嘅口感每一嚿叉燒又肥又瘦咬落去口感十足肉味亦都相當濃郁鍾意食辣嘅朋友只需要加$10就可以加上秘製辣汁難得好開心刺激一定要嗌呢個炸雞因為熱辣辣炸出嚟咬落去啲雞油仍然流出來的正常嘅日本拉麵店都有的服務就係蔥花要多少麵條要硬定柔軟呢度還有下我一樣就是麵條要涼定係暖的照顧到客人每一個最細微嘅要求加上依度有不同嘅調味料同埋最正宗嘅冰水壺入面裝滿冰水相信去開日本店舖的朋友都知道冰水有佢嘅誠意所在不多解釋了下次來到最近店舖一定要食
這是一個增量叉燒的日本拉麵
相信去開日本店舖的朋友都知道冰水有佢嘅誠意所在不多解釋了
下次來到最近店舖一定要食
3K
2022-01-24 55 瀏覽
忙完一輪終於有時間食晏,近近地去左元朗廣場,兜左個圈望望,食下拉麵都好喎,就黎大勝軒試下先,見有咁多谷友介紹過都未黎試過。本來諗住自私食,點知又撞到個朋友,佢話佢食左晏,入黎一齊坐下傾下偈喎,哈哈,都好吖,平日晏晝三點幾店內唔多客,唔怕阻人做生意啦。最後就叫左個沾麵套餐,朋友叫左個炸物咬下喎,加埋一百六蚊,都ok吖算抵食。枱上有各式調味料同冰水,用具乾淨,感覺幾衞生。朋友點的炸魷魚圈,新鮮炸起好香口,炸粉唔厚,仲好有魷魚味添。套餐包的煎餃子三隻,賣相都唔錯,加啲辣油食正呀。最後上枱嘅係沾麵,呢款係大勝軒特製沾麵,叫得特製應該係招牌野啦掛,店內寫住係山岸一雄傳承喎,沾麵之神點都有保證。沾麵湯很濃很鮮味,有筍同豬肉等配料,厚厚的豬油很黏口好正喎,個人覺得湯頭可以再熱一點更好。麵揀了要暖身的250g份量,真係好大碗呢~叉燒有三片厚切,味道偏淡,沾一下湯汁就好好味了。麵條粗身有咬口,容易掛湯。溏心蛋很綿滑,蛋漿好正呢。飲埋杯烏龍茶解膩,完美解決一餐,食飽飽好滿足。
枱上有各式調味料同冰水,用具乾淨,感覺幾衞生。
套餐包的煎餃子三隻,賣相都唔錯,加啲辣油食正呀。

飲埋杯烏龍茶解膩,完美解決一餐,食飽飽好滿足。
2022-01-21
2022-01-24 610 瀏覽
拉麵控見到大勝軒竟然黎左香港~就諗住試下有無故鄉既味道😛主打同本店一樣係沾麵 有8款可揀另外仲有拉麵同混麵🙆🏼‍♀️.▫特製沾麵 $95一場黎到梗係要試下主打😛麵量可以免費揀增量250g岩晒大食既朋友仔😆 真係大碗好多😳湯底用左豚骨鮮雞沙甸魚乾熬製味道好濃厚 豚骨再夾雜些少魚介既味道麵條呈粗身且彈牙 仲好卦到湯😚 叉燒有三大片 厚度同肥瘦都適中 嫩口且帶肉感 沾湯食味道更香喔仲有唔少得既味蛋都好入味最後仲可以叫店員加湯飲🙆🏼‍♀️.▫混麵 $68有三隻口味 我就試左原味😚將多種醬汁再撈埋葱花肉碎仲有唔少得既主角生蛋xi🤤大大力撈埋晒再食 好吃耶~質地有點濃稠 鹹度剛好再帶點微辣口感好豐富 每口都沾滿醬汁 唔會乾巴巴店員仲教我地可以落沙律醬再撈好鬼邪惡但撈完又真係幾好食🤭.總結,餐廳裝潢仿似日本拉麵店湯底亦由日本工場直送鹹淡拿揑得剛好 每口好香濃兩款我都覺得好唔錯😚而且份量好多 食完真係好飽XD
拉麵控見到大勝軒竟然黎左香港~
就諗住試下有無故鄉既味道😛

▫混麵 $68

有三隻口味 我就試左原味😚
將多種醬汁再撈埋葱花肉碎
仲有唔少得既主角生蛋xi🤤
大大力撈埋晒再食 好吃耶~

質地有點濃稠 鹹度剛好再帶點微辣

而且份量好多 食完真係好飽XD
  • 特製沾麵
  • 混麵
2022-01-24 26 瀏覽
位於元朗的 • 大勝軒丸一✨•,是間日本過江龍沾麵店❣️品牌由日本沾麵元祖山岸一雄先生👨🏻的最後一名入室弟子 • 田中榮一先生👨🏻‍🍳創立。想試試由1961年開始承傳的正宗沾麵滋味? 記得來大勝軒丸一啦~餐廳裝潢十足當地的拉麵店,開放式廚房、木系設計、播放著日本電視節目,有置身當地旅行的感覺呀! 菜單價格不貴,有拉麵、沾麵和混麵,並可自選麵條份量😆,大食的朋友仔記得選250g呀~「大勝軒沾麵🍜 $68 +叉燒🐽$12」便宜又大碗的大勝軒沾麵,CP值甚高。沾麵湯由日本總店工埸製造,不外傳的秘密湯頭,熬製15小時後直送到港,保證原汁原味呀💕。粗切麵條的口感亦佳,很合我胃口。口感新鮮彈牙,每日新鮮製造😌,果然完全不同呢~「大勝軒拉麵🍜 $70」拉麵與沾麵的湯頭同樣是由日本直送,風味不變。不過沾麵和拉麵同樣是粗麵,而湯頭濃度好像又相差不太遠,🙊感覺上有點相似呢。叉燒厚瘦分明,肥膏不多,不會感到油膩膩呀☺️。走平民路線的拉麵店,大家要求不高,整體味道不錯哦~▫▫▫▫▫📍#太古 太古城太豐路3號金星閣G1018號舖📍 #元朗 元朗廣場2樓260號舖▫▫▫▫▫
位於元朗的 • 大勝軒丸一✨•,是間日本過江龍沾麵店❣️

「大勝軒沾麵🍜 $68 +叉燒🐽$12」

「大勝軒拉麵🍜 $70」

走平民路線的拉麵店,大家要求不高,整體味道不錯哦~
▫▫▫▫▫
📍#太古 太古城太豐路3號金星閣G1018號舖
📍 #元朗 元朗廣場2樓260號舖
▫▫▫▫▫
2022-01-16
2022-01-22 56 瀏覽
去開大西北,專登去試呢間麵店。本身想去太古城間分店,不過對我嚟講有D遠餐牌一目了然今次有特價餐牌$108有特製沾麵、餃子同飲品,就要呢個set 喇呢度好特別,牆上有衣架俾你掛外套見到隔離枱有碟炸物,好吸引,叫埋试吓呢碟炸魷魚真係唔錯,又脆又熱又夠味又爽口,加埋美奶滋超正主角出場,仲有餃子,餃子正正常常即刻開始食麵除咗麵有三大塊叉燒,沾麵湯都有幾大塊豬內好濃味麵佢哋用咗比較粗嘅麵,似幼烏冬咁粗,所以都彈牙。食完麵,叫店員加D湯去個汁,可以飲埋總括嚟講,$108一set真係好抵,下次試埋佢個湯麵試吓😋
去開大西北,專登去試呢間麵店。
本身想去太古城間分店,不過對我嚟講有D遠

餐牌一目了然

呢度好特別,牆上有衣架俾你掛外套

見到隔離枱有碟炸物,好吸引,叫埋试吓
炸魷魚

呢碟炸魷魚真係唔錯,又脆又熱又夠味又爽口,加埋美奶滋超正
特製沾麵

主角出場,仲有餃子,餃子正正常常

即刻開始食麵

除咗麵有三大塊叉燒,沾麵湯都有幾大塊豬內好濃味

麵佢哋用咗比較粗嘅麵,似幼烏冬咁粗,所以都彈牙。
食完麵,叫店員加D湯去個汁,可以飲埋

總括嚟講,$108一set真係好抵,下次試埋佢個湯麵試吓😋

炸魷魚
2022-01-21 28 瀏覽
好耐無食沾麵,趁堂食結束之前食個early dinner。呢到麵可以免費增量啱哂大食嘅朋友、麵嘅溫度同要唔要蔥都可以自己揀,因為天氣凍同埋唔想湯咁快凍我地就揀左暖🔸大勝軒沾麵選用左粗身麵條,麵質彈牙煙韌又掛湯,湯底濃郁入面有筍同叉燒粒 🔸特製沾麵而家做緊期間限定優惠套餐幾吸引,包括一碗特製沾麵、三隻煎餃子同飲品,飲品可以揀可樂或者烏龍茶。有3大塊叉燒、2片紫菜同1隻溏心蛋,湯底比大勝軒沾麵多左魚介粉,食落味道更有層次感更惹味,入面一樣都有筍同叉燒粒🔸餃子餃子皮薄入面係豬肉餡,蘸d醋同醬油幾好食推介特製沾麵,多配料性價比高,夠飽肚好滿足

🔸大勝軒沾麵
🔸特製沾麵
🔸餃子
餃子皮薄入面係豬肉餡,蘸d醋同醬油幾好食
推介特製沾麵,多配料性價比高,夠飽肚好滿足
2022-01-18 28 瀏覽
🍜大勝軒丸一今次入元朗國去食日本嘢🇯🇵呢到啲麵底加量唔洗加錢第一次試正常份量 都好夠食黑蒜油沾麵 $82配料: 叉燒、竹筍、蔥麵條口感唔太硬湯底個人覺得黑蒜味唔重 最後可以叫店員加柴魚湯落去湯底度 加完之後反而覺得仲好味😲完全可以當湯飲哂味蛋 +$12正常發揮🤫叉燒炒飯拼煎餃子 $52味道似楊州炒飯,炒飯唔會太乾 👍🏻餃子好食💯3隻唔夠喉 推薦單點✅原味乳酸梳打 $18乳酸味唔係太重,味道偏水少少,不過唔會太甜2個人埋單$180餐廳裝修正常日本風,枱面又有冰水,有去咗日本feel貼心嘅係呢到有埋衣架,店員態度ok行開呢頭都可以試吓🙌🏻🙌🏻

🍜大勝軒丸一

今次入元朗國去食日本嘢🇯🇵

呢到啲麵底加量唔洗加錢
第一次試正常份量 都好夠食

黑蒜油沾麵 $82
配料: 叉燒、竹筍、蔥
麵條口感唔太硬
湯底個人覺得黑蒜味唔重
最後可以叫店員加柴魚湯落去湯底度
加完之後反而覺得仲好味😲
完全可以當湯飲哂

味蛋 +$12
正常發揮🤫

叉燒炒飯拼煎餃子 $52
味道似楊州炒飯,炒飯唔會太乾 👍🏻

餃子好食💯
3隻唔夠喉 推薦單點✅

原味乳酸梳打 $18
乳酸味唔係太重,味道偏水少少,不過唔會太甜

2個人埋單$180
餐廳裝修正常日本風,枱面又有冰水,有去咗日本feel
貼心嘅係呢到有埋衣架,店員態度ok
行開呢頭都可以試吓🙌🏻🙌🏻

之前經過幾次元朗廣場見到有間大勝軒拉麵,因為之前喺新宿同池袋食過兩次都唔錯,所以香港同日本比較點都應該唔太差,於是專程約了拉麵控朋友去試下。間舖係L型,一邊有吧枱同埋後面有兩張好細嘅二人枱和一張四人枱,而另一邊有幾張四人枱,但有一個客人坐四人枱,我要求坐這邊,但位西口西面女店員,堅持唔比我哋坐,要我哋坐張超細二人枱,但當時店中只有六位客人,於是照坐低見到張枱咁細根本擺唔落兩碗麵加個小食😠,所以只叫兩碗麵唔叫小食。(但後來見到另一個客人入嚟, 個西口西面女店員又比個一位客人坐四人枱,唔知咩玩法)🤷🏼‍♂️我叫了大勝軒拉麵,而我朋友叫了魚介豚骨拉麵,我首先試啖湯(本人已是重口味嗰批),發覺豚骨湯底爆咸,不可能再飲第二啖,再試埋拉麵偏硬味道唔錯加番少少分,然後食啖叉燒感覺有陣膠味,脂肪唔溶化仲要韌,因為如果整得好應該脂肪咬落去會融化,所以又減番分,而另一碗魚介豚骨拉麵,個湯底未去到爆咸,但都係偏咸,叉燒當然一樣咁差,算吧已冇希望。於是試啖水,水都𡃤嘢臭腥味,最後搵到最得就係枝牙籤。經過今次嘅經驗梗係冇下次啦,女店員服務極差,仲要加一,其實我覺得香港食拉麵有某些店要加一,覺得好荒謬因為佢根本冇服
之前經過幾次元朗廣場見到有間大勝軒拉麵,
因為之前喺新宿同池袋食過兩次都唔錯,
所以香港同日本比較點都應該唔太差,
於是專程約了拉麵控朋友去試下。

我叫了大勝軒拉麵,而我朋友叫了魚介豚骨拉麵,
我首先試啖湯(本人已是重口味嗰批),
發覺豚骨湯底爆咸,不可能再飲第二啖,
再試埋拉麵偏硬味道唔錯加番少少分,
然後食啖叉燒感覺有陣膠味,脂肪唔溶化仲要韌,
於是試啖水,水都𡃤嘢臭腥味,最後搵到最得就係枝牙籤。

經過今次嘅經驗梗係冇下次啦,女店員服務極差,
仲要加一,其實我覺得香港食拉麵有某些店要加一,覺得好荒謬因為佢根本冇服務,等如食雲吞麵要加一一樣。
湯底和叉燒唔掂,所有二人坐二人枱(好老正),但一人就坐四人枱(唔知咩玩法)🙅🏽
總結堅失望,如果邊個乞你憎記住介紹佢去食 ^ ^😏
大勝軒拉麵
魚介豚骨拉麵
2022-01-14
$93.5 (午餐)
  • 牙籤