2024-03-22 120 瀏覽
天氣凍,又會好想食韓式燒烤呢日同朋友喺尖沙咀好隨意搵到呢間感覺好正宗,待應都係韓國人餐牌好簡單易明,大部份都圖文並茂有曬number,唔識韓文都容易點菜.坐低點完菜即刻就會送上滿枱既前菜個人認為食韓國菜,係一種體驗食泡菜芽菜前菜係其中重要既一環因為可以喺等食或者等燒既時候吃一口泡菜,喝一口燒酒無論朋友聚會或是公事會議都非常合適.薄切牛胸肉 $200/150g意想不到既大碟牛胸肉切得非常薄身,卷成條狀基本上放上爐上打開煎數秒已經食得牛味濃而油脂厚身唔駛加調味料已經好好味.生拌牛肉 $220生拌牛肉係我食韓國菜既至愛將生蛋,水梨,薑絲攪拌就食得水梨既清甜帶出牛肉既鮮味牛肉入口即溶夠高質.香煎蠔餅 $180喺海鮮煎餅同香煎蠔餅掙扎中最後揀了後者份量唔算多,有3大塊配上魚露加入辣椒同埋大大隻既珍珠蠔用熱煎pan上枱可更保溫但係得3塊真係唔係好夠喉.Cheeky Peach $55真露20度 $70飲品朋友點佐一杯桃味蘋果酒偷飲佐覺得似cider多D睇唔出都有4.6酒精成份而我自己就點佐真露都係合理既餐廳價錢.夜首爾尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖.#hkfood #hkfoodblogge
天氣凍,又會好想食韓式燒烤

呢日同朋友喺尖沙咀好隨意搵到呢間

感覺好正宗,待應都係韓國人

餐牌好簡單易明,大部份都圖文並茂

有曬number,唔識韓文都容易點菜

坐低點完菜即刻就會送上滿枱既前菜

個人認為食韓國菜,係一種體驗

食泡菜芽菜前菜係其中重要既一環

因為可以喺等食或者等燒既時候

吃一口泡菜,喝一口燒酒

無論朋友聚會或是公事會議

都非常合適

薄切牛胸肉 $200/150g
意想不到既大碟

牛胸肉切得非常薄身,卷成條狀

基本上放上爐上打開煎數秒已經食得

牛味濃而油脂厚身

唔駛加調味料已經好好味

生拌牛肉 $220
生拌牛肉係我食韓國菜既至愛

將生蛋,水梨,薑絲攪拌就食得

水梨既清甜帶出牛肉既鮮味

而我自己就點佐真露

都係合理既餐廳價錢

夜首爾

尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie

#foodporn #hkkoreafood #TST #tsimshatsui #tstfood #tsimshatsuifood #koreabbq
#koreanbbq #koreanfood #seoulnightkoreanrestaurant #尖沙咀美食 #美食 #尖沙咀食乜好 #韓燒
#韓國菜 #夜首爾
2024-03-10
  • 薄切牛胸肉
  • 香煎蠔餅
  • 生拌牛肉
2024-03-22 96 瀏覽
久不久又會想食下韓國餐廳,其中一個原因就係佢嘅前菜,好味之餘又可以任你添食,樣樣都好食,特別encore 咗薯仔、矮瓜同埋豆腐😋⭐️醬油蟹⭐️新鮮嘅花蟹放入醬油,醃製而成,夠厚肉又爆膏,金黃色蟹膏甘香鮮甜,食落有層次感,唔會只得個鹹字,蟹肉鮮嫩通透,味道有點鹹鹹辣辣,醬汁亦帶出了自身嘅鮮味。😍⭐️辣雜錦海鮮鍋⭐️一上枱已經俾佢個賣相吸引住,大大盤嘅雜錦海鮮鍋有多款海鮮,包括新鮮原隻上嘅蟹、大蝦、元貝、原隻魷魚、青口、蜆等,材料豐富。配上微微嘅辣韓式湯底,令鮮味更突出。🤤

⭐️醬油蟹⭐️

⭐️辣雜錦海鮮鍋⭐️
2024-03-20 125 瀏覽
二次光臨,味道依然鮮甜可口!環境坐得好舒服,好有氣氛,店員亦都好親切😋安康魚湯 $450鮟鱇魚材料超豐富,湯底亦都超鮮甜超足了有好多芽菜,娃娃菜,咁凍嘅天氣,飲完簡直超舒服🥰🥰🥰醬油蟹 $250第二次都有叫佢,味道依然10分鮮甜,一啲都唔腥😋😋送飯一流!😆😆豚肉石鍋拌飯 $130上次叫咗鰻魚石鍋拌飯今次是豚肉飯焦好香口,配上豆瓣醬,好惹味!😆😆😆味道亦都好豐富,口感亦都好煙靭😋😋

安康魚湯 $450

醬油蟹 $250

豚肉石鍋拌飯 $130
2024-03-18 118 瀏覽
太耐冇去韓國玩,近排特別想食韓國野,所以同朋友嚟咗尖沙咀食地道韓國菜。餐廳有兩層,環境闊落,食得舒服。一嚟就有八款前菜,添咗薯仔同菜,幾乎款款都幾乎比我地清哂!牛肉雜菜炒粉絲($150)係自己最鍾意食既。粉絲配上蘿蔔絲、牛肉、炒蛋絲等,非常豐富。最難得既係味道啱啱好,食落唔會太鹹。薯仔排骨湯($420)既份量非常大方,三至四個人share都ok。排骨湯望落開胃誘人,飲落帶點辣,十分惹味。鍋入面有大量薯仔,薯仔口感軟稔,同 d 菜一樣吸滿香濃既湯汁。而排骨亦軟稔入味,正!豆漿麵($130)較少喺香港既餐廳見到,所以點嚟試下。呢道冷麵既湯底濃稠但味道清新,配埋青瓜絲,清爽又健康。

餐廳有兩層,環境闊落,食得舒服。

一嚟就有八款前菜,添咗薯仔同菜,幾乎款款都幾乎比我地清哂!

• 牛肉雜菜炒粉絲
2024-03-16 96 瀏覽
韓式燒牛肋骨和醬油蟹是韓國料理中的經典美食,充滿了豐富的風味和獨特的口感。最近品嚐了一道令人難以忘懷的燒牛肋骨,以及令人垂涎欲滴的醬油蟹,對韓國料理的熱愛更加深了。韓式燒牛肋骨。這道菜肴將嫩滑多汁的牛肉與香氣四溢的醬汁完美結合。肉質鮮嫩,帶有微妙的炭燒風味,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣。醬汁則是融合了大蒜、辣椒和醬油等調味料,味道豐富而深邃,為肉質增添了層次感。這道燒牛肋骨的烹調技巧非常出色,使得肉質在燒烤過程中保持了原汁原味,一試難忘。醬油蟹。這道菜以新鮮的蟹肉為主角,搭配醬油、大蒜和辣椒等調味料,烹調出一道口感豐富的美味佳餚。蟹肉鮮嫩多汁,入口即化,每一口都散發出濃郁的海鮮甜味。醬油的鹹香和辣椒的微辣相輔相成,為整道菜增添了一抹迷人的風味。醬油蟹的烹飪技巧獨特,使得蟹肉融合了各種調味料的精髓,彷彿置身於韓國海岸邊,享受著新鮮的海鮮盛宴。

2024-03-15 110 瀏覽
朋友話想食韓國餐,於是帶佢去我book mark左超耐嘅一間餐廳🍴呢間餐廳位於尖沙咀寶勒巷,位置方便易搵☺️餐廳裝潢簡約舒適,行溫馨感覺,仲有樓上樓下兩層,地方好大👍打開menu,菜式選擇多,有石鍋飯、湯品、套餐、豬手、燒肉、海鮮煎餅等…我地點左燉牛排骨、醬油蟹及海鮮豆腐鍋,因為我地今次係lunch time過去,所以有lunch set,價錢更實惠🤭另外想講佢哋嘅餐前小菜種類非常多😍😍有成六款,非常加分😆醬油蟹醬油蟹由韓國延坪島直送,非常新鮮,食落超級鮮甜🤩而且蟹肉膏又多,加埋醬汁同跟餐海苔飯,好夾好餸飯,愈食愈停唔到口☺️☺️蟹控不能錯過💯燉牛排骨呢個排骨睇落好似份量唔大,原來唔係😆好似食極都唔完咁🤤🤤牛排骨煮到好腍、好入味,食落又甜又香,而且入面仲有好多其他配料,包括白蘿蔔、紅蘿蔔、冬菇等..又係好餸飯。超級推介👍海鮮豆腐鍋呢個相對較一般,不過天氣咁凍,飲落辣辣地又可以暖下胃都唔錯,而且豆腐又香又滑😊📍夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖#夜首爾 #韓國料理 #人氣推薦 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓國美食 #高質推薦 #醬油蟹 #美味 #korea #yummy #t

另外想講佢哋嘅餐前小菜種類非常多😍😍有成六款,非常加分😆

醬油蟹

燉牛排骨

海鮮豆腐鍋

📍夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

#夜首爾 #韓國料理 #人氣推薦 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓國美食 #高質推薦 #醬油蟹 #美味 #korea #yummy #tst #寶勒巷
2024-03-11
  • 醬油蟹
  • 燉牛排骨
食生蟹唔使驚,因為在尖沙咀的夜首爾,生蟹由韓國延坪島直送,信心保證。醬油蟹一隻 $250,唔算細隻,肉厚膏多,見到啲橙橙紅紅顏色的膏已經好開心,入口即化冇得輸,加上啲韓式酸辣超開胃。跟韓國人加白飯在蟹蓋上食一流。特大調味牛肋骨 $320,可以選擇廚房幫我哋燒或者自己燒,只係食一款燒肉都係廚房搞比較好,自己唔使食油煙;拿出來剛剛燒好,仲熱辣辣,但係就冇幫我哋剪。肉質鬆軟,味道超正,韓式調味甜甜地。雪濃湯 $130是牛骨湯,白色的湯,清清地但又好味,裏面有幼麵,煮得很軟。餐廳給大家,佈置很地道,家庭式純樸。

跟韓國人加白飯在蟹蓋上食一流。

餐廳給大家,佈置很地道,家庭式純樸。
同朋友👩‍🍳一齊喺尖沙咀佢話想食高質素韓國菜🇰🇷,咁我即刻腦筋急轉一吓,就決定帶朋友👩‍🍳嚟呢間韓國🇰🇷餐廳🥢開餐🤣店員姐姐攞咗好多碟泡菜嚟,所有泡菜基本上都幾好味😋$450「特選豚肉拼盤」:有三種肉,包括:厚切五花腩、豬梅花肉、豬頸肉🐷;厚切五花腩半肥瘦,豬頸肉大約 55%瘦肉45%脂肪,豬梅花肉大約 80%瘦肉20%脂肪😋,3種豬肉都非常甘香、軟熟🤩,特別係 厚切五花腩 同埋 豬頸肉,一燒嘅時候豬油洶湧澎湃而出,真係好香,同埋咁樣燒完之後好多油都出咗嚟就冇咁肥🤩,加上我嘅燒烤技術都算幾好😜,燒到外邊脆脆哋,特別香口🤣$220「參雞湯」:雞肚裏邊加滿糯米、高麗人蔘、紅棗同埋蒜頭等,材料夠晒豐富🤩,雞湯非常鮮甜,雞肉有少少咬頭🤣$110「冷麵」:鍾意食「韓國🇰🇷冷麵」特別係《平壤冷麵》(不過香港冇乜地方有得食)😅,每次去韓國🇰🇷出差都會食「韓國🇰🇷冷麵」🤩;呢度嘅「冷麵」夠煙韌,加埋芥辣同埋醋,食落開胃又好味😋;仲有半隻雞蛋、大量青瓜絲、白蘿蔔絲、蘿蔔薄片,令味道更豐富👍
店員姐姐攞咗好多碟泡菜嚟,所有泡菜基本上都幾好味😋
2024-03-11 2923 瀏覽
好想食好好味既韓國野 係尖沙咀搵韓國餐廳,見到好多介紹呢一間 就入左黎試下位置 環境 座位 都好方便好舒服👍🏻好易搵到枱與枱之間好闊落 坐得好舒服 食燒肉都唔會好大油煙好大陣味👍🏻由於太多野想食 人數有限 於是叫左食評介紹又想試的幾款食物😋果然冇失望 每樣都好好味點完菜就有八款小食送上 每樣小小 唔怕食唔哂食韓國野冇理由唔叫五花腩🤭於是叫左厚切五花腩 再加 韓式生菜配包飯醬燒完三件五花腩 其實係好多 好彩有菜包起食 如果唔係都好快full 好飽肚😋加埋菜食感覺良好 而且菜好新鮮好脆 伴醬好好味 必叫👍🏻辣豆腐海鮮湯辣辣地又甜 多豆腐多材料👍🏻仲有飯配埋 成個飯倒落去食 好香好好味👍🏻值得食😋又係平時食韓國野必叫既韓式炒粉絲呢個不得了 勁香勁好味 好香胡椒味 仲有牛肉 粉絲又好煙韌👍🏻都係必食之選最後見人介紹呢個鮑魚粥 先生好鍾意食 話好香濃鮑魚味 食落口都係啖啖鮑魚肉👍🏻而且好大份 個碗好深 起碼有四碗👍🏻 食完會好飽以上幾款都係好好食 所以必須比個好評 應該暫時係我食過頭三好味既韓國餐廳😋

位置 環境 座位 都好方便好舒服👍🏻好易搵到

點完菜就有八款小食送上 每樣小小 唔怕食唔哂

辣豆腐海鮮湯

又係平時食韓國野必叫既韓式炒粉絲

• 鮑魚粥
  • 厚切五花腩
  • 韓式炒粉絲
2024-03-07 161 瀏覽
食物推介:醬油蟹(兩隻) $460,泡菜章魚粥 $120,豆腐海鮮鍋 $130,牛肉石鍋拌飯 $130,豚肉石鍋拌飯 $130,,醬油蟹:蟹肉鮮嫩多汁,肥美而多汁,入口鮮嫩。每一口都能感受到蟹肉的鮮甜和彈牙的口感,非常美味。醬油味道濃厚,帶來了豐富的口感和令人滿足的味道。醬油的咸香與蟹肉的鮮甜完美融合,味道一流!泡菜章魚粥:結合了泡菜的酸辣風味和鮮美的章魚,味道鮮美而令人滿足。章魚肉質彈牙且多汁,入口時帶有一絲甜美的味道。它的鮮味與泡菜的酸辣風味相映成趣,帶來了豐富的口感!豆腐海鮮鍋:結合了柔軟滑嫩的豆腐和新鮮的海鮮,味道鮮美且健康。軟的豆腐在湯汁中滑嫩入口,豐富了湯鍋的質感。蝦、蜆、魚肉等海鮮每一種都帶來了獨特的海洋風味和口感,值得一試!牛肉石鍋拌飯及豚肉石鍋拌飯:石鍋內的拌飯熱氣騰騰,搭配著香氣四溢的牛肉和豚肉,非常美味。牛肉以免治方式烹調,豚肉則切片,與蔬菜一起在熱石鍋內翻炒至熟,再拌入熱騰騰的飯,將所有的食材和調味料均勻混合。這種烹調方式保持了牛肉和豚肉的嫩滑和鮮美,使每一口都能吃到肉的鮮甜!

2024-03-06 195 瀏覽
朋友生日飯,睇到韓國人開就去試下。book咗夜晚三位,坐低睇完Menu落單,眼見都有唔少員工 大部份為外籍嘅員工,前菜我覺得係好食 其次醬油蟹醬油蝦味道偏淡,牛肋同豬正常,不過室內抽氣好差,燒肉好大煙,期間從來冇人加個水,三次都係叫先加!前菜我哋亦都係好有禮貌地問佢可唔可以refill,一個男性打扮嘅女仔話可以,我話我想要泡菜,佢就即刻拎咗個碟走,到佢再返轉頭我同佢講我想要茄子,佢用一個超凌厲嘅眼神望住我,問我仲有冇?塊面黑到鑊撈咁。當佢再轉身嘅時候佢就同一個長頭髮本地嘅女員工用一個嘴臉表達佢對我哋嘅不滿 剛好就俾我坐對面嘅朋友睇到,真心覺得真係好肉酸,我都係第一次食韓國人主理嘅餐廳係所有燒肉都係唔配生菜,一片菇都無,就係有一片洋蔥,冇鹽 、冇蒜頭、冇麻油、冇醬。三人一共食咗$1500 食到一肚氣嘅飯!
2024-03-05 108 瀏覽
食物推介:醬油蟹($460/2)、石頭拌飯$130、海鮮豆腐鍋$120、泡菜章魚粥$120位於尖沙咀,地理位置優越,於尖沙咀站D2出口,步行五分鐘便到。環境舒適寬敞,清潔衛生,充滿時尚的韓國感。醬油蟹($460/2)醬油蟹是韓國的五大名菜之一,以其獨特的風味而受到喜愛。醬油蟹是利用醬油醃製的生蟹,通常使用肥大且肉質堅挺的藍花蟹。人們最愛的是蟹中鮮甜的蟹肉和蟹膏。配上店家自家炮製的醬油,醬油蟹與白飯成為完美的搭配。如果你喜歡海鮮和濃郁的醬油味,醬油蟹絕對值得一試!醬油蟹爆膏又新鮮,醬油調味出色,醃得入味,蟹膏豐富,厚肉鮮甜且軟腍。蟹肉滲透醬油香,完全無腥味。附送的麻油紫菜飯與蟹蓋混合,味道甘甜。醬油蟹,聽起來真是令人垂涎欲滴!石頭拌飯$130(芽菜、菠菜、紫菜、紅蘿蔔、青瓜、窩蛋、牛肉)這裡的石頭拌飯口感豐富,有豬肉、牛肉和脆脆的蔬菜。是一個不錯的選擇。石頭拌飯搭配醬料和蔬菜,在享受美食的同時,也能保持均衡的營養。讚不絕口!海鮮豆腐鍋$120海鮮非常新鮮,配以豆腐,味道非常之合配。海鮮豆腐鍋還伴上白飯,真的飽肚兼開胃,正;泡菜章魚粥$120這家餐廳主打釜山粥,特色之一就是鮮鮑魚粥。粥的湯

環境舒適寬敞,清潔衛生,充滿時尚的韓國感。

醬油蟹($460/2)
醬油蟹是韓國的五大名菜之一,以其獨特的風味而受到喜愛。

醬油蟹,聽起來真是令人垂涎欲滴!

石頭拌飯$130

海鮮豆腐鍋$120

泡菜章魚粥$120
這家餐廳主打釜山粥,特色之一就是鮮鮑魚粥。粥的湯底以韓國米熬製,口感綿密,米粒吸收了上湯的味道,入口有鮮甜的泡菜和有口感的章魚。

2024-03-05 107 瀏覽
餐廳位於尖沙咀韓菜一級戰區應該有返一定既水準,星期六夜晚去到都坐滿大半,主要由韓國人主理。落單後職員隨即送上八小碟小菜,分別有泡菜,涼拌菠菜,涼拼豆芽,魚仔,辣蘿蔔絲,辣翠玉瓜,油炮茄子同甜薯仔,一下子就擺滿半張碟,每樣都酸酸甜甜小小辣,令人好開胃!🦀醬油蟹蟹由韓國延坪島直送,蟹身偏細隻瘦削,蟹膏份量都唔夠飽滿,不過蟹肉晶瑩剔透,好新鮮又無腥味,醬汁岩岩好,唔會過重死鹹,配埋紫菜麻油飯食岩岩好,但係蟹肉解凍得唔夠耐,入口有少少似食緊沙冰,大扣分,上枱後要等多一陣先可以食🥲上面既紅綠辣椒亦無提升到蟹既鮮甜,亦無帶辣味,純粹作裝飾之用~🐄韓牛牛板腱牛肉顏色由淺至深,每塊既雪花紋路都好迷人,肉脂豐腴,入口軟熟又油脂大爆發,再沾少少淮鹽或者豉油,更加吊得出牛既鮮甜味,韓牛表現果然出色!📍夜首爾尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

🦀醬油蟹

🐄韓牛牛板腱

📍夜首爾
2024-03-01 145 瀏覽
終於同朋友去食依間好高質嘅韓國餐廳,絕對值得一試!☺️ 餐廳空間大,坐得好舒服~環境乾淨企理,人流多,好熱鬧 氣氛很好🥰 食物款式選擇豐富,質素高 有驚喜👍🏻 價格合理,性價比高,店員服務態度很好🥰 💖💖💖食評💖💖💖今次我哋唔想燒肉,一於試吓經典嘅韓國特色菜😍下單後店員便送上超多款免費前菜(泡菜、芽菜、翠玉瓜、茄子等等)🤩 等待美食時也不會餓,好有誠意💕💕🥘Octopus & Pork Belly Bulgogi - Spicy 烤八爪魚豚肉 ($350)✨推薦!熱騰騰,店員即場剪開大大隻八爪魚,絕對足料!醬汁十分香辣惹味,配上大量豬肉片及椰菜,好正呀🔥😋 份量多,配上飯食好飽肚好滿足😍 🍖Braised Beef Short Ribs - Non Spicy 燉牛排骨 ($250)✨好喜歡的牛排骨🤎 燉得好入味,肉質鮮嫩軟綿。湯汁香甜濃郁,充滿牛肉嘅香味,每一口都好鮮美。最正嘅係,呢道菜唔辣,適合唔鍾意辣嘅朋友享用🤤🍲Nutritious Hot Stone Pot Rice 營養石鍋飯 ($80)✨有驚喜!放滿各款充滿營養的穀物,口感豐富🫶🏻

💖💖💖食評💖💖💖
今次我哋唔想燒肉,一於試吓經典嘅韓國特色菜😍

有驚喜!放滿各款充滿營養的穀物,口感豐富🫶🏻
2024-02-29 141 瀏覽
夜首爾(尖沙咀)今日去到尖沙咀同朋友行街試咗呢間夜首爾,同店員傾落知道呢一間係韓國人主理嘅正宗韓國菜,而且座位坐落都幾舒服夠闊落👍香辣燉牛肋骨($280)呢個燉牛肋骨超有記憶點。牛肋骨燉得非常入味,蘿蔔吸收了湯汁中的精華更加突出都蘿蔔嘅鮮甜,今整道菜味道層次更加豐富。香辣帶有少少甜嘅湯汁配搭得唔錯香辣牛肉湯($180)鮮美的牛肉同埋濃郁的湯底超開胃。湯入面嘅牛肉軟嫩易嚼,湯頭非常濃郁而且帶有泡菜香辣味道暖胃又提神🥰煎泡菜餅($120)外皮煎得香脆香口,內裡有少少軟糯面餅配搭內涵泡菜則酸酸辣辣,好有韓國特色Cheeky peach($55)呢個係一個韓國當地嘅一個品牌主打用原汁原味的蜜桃蘋果汁和韓國本地桃,飲落去幾清新有啤酒嘅爽勁之餘又帶有少少桃同蘋果嘅甜香👆🏻
夜首爾(尖沙咀)

香辣燉牛肋骨($280)

香辣牛肉湯($180)

煎泡菜餅($120)

Cheeky peach($55)