2024-04-24 380 瀏覽
今日嚟尖沙咀買嘢,順便嚟食飯,今日好想食韓國嘢🇰🇷朋友推介食呢間『夜首爾』,一於試吓😋叫完嘢食,職員攞咗8碟小食,樣樣都好好食和好開胃,特別係涼拌粉皮和菠菜我最鍾意😍食韓國嘢梗係要食韓牛啦,我哋叫咗特級雪花肥牛,啲牛油脂分布好靚🤤燒完嘅牛特別香,仲好Juice,牛味濃郁,配埋佢提供嘅醬料,更加好味😋我哋仲有叫咗個辣雜錦海鮮鍋,海鮮鍋有好多海鮮,包括有蟹🦀蝦🦐元貝,墨魚🐙青口,仲有啲娃娃菜,豆腐等👍🏻元貝好大隻,啖啖肉🥰墨魚新鮮彈牙😍蝦和青口都好好食😋職員會將食物剪細件👍🏻不過啲蟹肉唔係好實淨😞餐廳環境都好舒服,嚟呢度推介食牛👍🏻

元貝好大隻,啖啖肉🥰

墨魚新鮮彈牙😍

蝦和青口都好好食😋

職員會將食物剪細件👍🏻

不過啲蟹肉唔係好實淨😞

餐廳環境都好舒服,嚟呢度推介食牛👍🏻

2024-04-07
2024-04-22 304 瀏覽
有一間必食的韓國料理餐廳位於尖沙咀寶勒巷,韓式味道十足,而且裝修光猛明亮,非常適合三五知己,或者一家大細來撐枱腳。一講起韓菜,立即會諗起石鍋飯,在電視劇裏面成日見到啲阿豬媽食石鍋飯,牛肉石鍋拌飯,僅需$130。米飯經過石鍋的烹煮,散發出香氣四溢的香脆底部,搭配上濃郁多汁的牛肉塊,加上很多韓式配菜,健康有營養之餘亦非常好吃,配菜之間發揮着調味的效果,加上入味的牛肉,正!食韓國菜,都一定會食韓燒,既然有了石鍋飯,就點一些肉類來燒送飯。首先是帶子,$180六雙。新鮮的帶子肉質鮮嫩,入口即化,絕對是海鮮愛好者的最愛,大大粒帶子,鮮嫩多汁,肉好嫩滑。接著,特級雪花牛肉$280,這片片嫩滑的牛肉薄片質感絕佳,肉質鮮嫩多汁,最後搭配上韓式生菜配包飯醬$60,這醬料帶著微微的辣味,讓整個口感更加豐富。除了美食之外,這裡還提供多款手工啤酒供選擇。我試了一款桃味的手工啤酒,清新的桃子香氣與微微的苦味相融合,給了我一種愜意的享受感。#夜首爾 #尖沙咀美食 #牛肉石鍋拌飯 #帶子 #特級雪花牛肉 #手工啤酒 #韓國料理 #美食評論 #美食分享 #foodie #instafood #foodlover #韓國

#夜首爾 #尖沙咀美食 #牛肉石鍋拌飯 #帶子 #特級雪花牛肉 #手工啤酒 #韓國料理 #美食評論 #美食分享 #foodie #instafood #foodlover #韓國料理愛好者 #吃貨生活 #foodgasm #美味食記 #foodstagram #foodphotography #美食日記 #yummy #delicious #foodblog #foodblogger
2024-04-17
2024-04-22 251 瀏覽
🔸醬油蟹🦀 ($250)好多人介紹呢到嘅醬油蟹 所以我哋特登嚟食🦀 呢間餐廳特登用咗韓國延平島嘅藍花蟹🇰🇷 但我覺得普普通通 隻蟹偏細隻 好彩唔腥😀 橙黃色嘅蟹膏都幾多😃 醬油嘅味道正正常常 唔會係死鹹😀 但呢個醬油蟹冇跟飯嘅 所以我哋要另外再叫🍚評分: 🌟🌟🌟🔸調味牛肋骨🥩 ($360)呢個好有驚喜😍 廚房會預先將牛肉嘅外層燒香 內層就係粉紅色🥩 牛肋骨會連骨一齊上 牛肉就會切成一粒粒 所以好方便燒☺️ 牛肉嘅質地鮮嫩 充滿油香🥰 韓式調味甜甜嘅 唔會蓋過牛肉本身嘅味道 唔洗再另外點醬都好好食😍評分: 🌟🌟🌟🌟🌟
🔸醬油蟹🦀 ($250)
評分: 🌟🌟🌟

🔸調味牛肋骨🥩 ($360)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟
2024-04-09 272 瀏覽
第一次來幫襯本來只想點一個生牛肉拌飯和一個豆腐海鮮鍋。豈知先來了8小碟的前菜,著實有驚喜,即時加點了醬油蟹,鮮甜膏多。今餐所有的餐點都好好食,已想好下次再來試試燒烤。
第一次來幫襯
本來只想點一個生牛肉拌飯和一個豆腐海鮮鍋。
豈知先來了8小碟的前菜,著實有驚喜,
即時加點了醬油蟹,鮮甜膏多。
今餐所有的餐點都好好食,已想好下次再來試試燒烤。
  • 醬油蟹
  • 前菜
  • 生拌牛肉
2024-04-04 425 瀏覽
平日午膳經過見到呢間鋪門囗海鮮湯麵張相諗起好耐冇食韓式湯麵,諗都唔諗就入咗去,晏晝最繁忙時間只有兩台客,明白嘅,因為香港經濟差。點了香辣牛肉麵,店員先上前菜,一切仲算正常。碗麵嚟咗之後食到三份一,先記得自己原來叫嘅係牛肉湯麵,然後努力尋找被遺忘的牛肉。經過多番努力後,終於搵到一小件牛肉碎(如圖)。當我問店員究竟呢碗係牛肉湯+麵,定係有牛肉嘅湯麵,她指著相中件牛肉碎話「咪有牛囉!」。 再同佢講話嗰件牛肉碎係唯一嘅牛,佢堅持有牛,我只好接受現實。食多兩啖麵就走。埋單嘅時候忍唔住同個韓國老細反映碗麵冇牛件事,沒有道歉,還堅持有牛,只是煲得耐溶掉了。香港就係有呢啲食肆,D人點會唔個個上深圳消費?!?
點了香辣牛肉麵,店員先上前菜,一切仲算正常。
香港就係有呢啲食肆,D人點會唔個個上深圳消費?!?
只有一件牛肉碎的香辣牛肉湯麵
2024-04-02 249 瀏覽
餐牌超多野食!前菜有8款,加兩款醬汁😍水冷麵麵條彈牙有嚼勁,配上涼爽的醬汁,夏天吃真是消暑又開胃,上面的配料有醃蘿蔔、青瓜絲、雪梨條,增添了清爽的口感,味道更有層次!食咗一啖,整個人都感覺涼快舒爽,好岩而家呢個天氣食海鮮蠔餅好足料,外皮煎得酥脆金黃,一口咬下去,裡面淡淡都係蠔仔,鮮嫩多汁,鮮甜彈牙,加上特製嘅醬汁,更加惹味🤤🤤呢度仲可以燒肉!牛舌肉質細嫩,口感滑嫩有嚼勁。牛舌的味道鮮美,帶著淡淡的牛肉香氣,讓人回味無窮。簡單的燒烤保留了牛舌的原汁原味,沒有腥味。再沾上一點鹽巴,更能突顯牛舌的鮮甜特級雪花牛肉牛肉的紋路清晰美麗,令人讚嘆。入口後,牛肉的鮮甜味道迅速彌漫,讓人陶醉其中。咀嚼時,肉的纖維非常細膩,外層微焦帶著微微的炭烤香氣,內部保持了肉汁的豐潤,再蘸點特製醬汁,能中和肉的油膩感
餐牌超多野食!

前菜有8款,加兩款醬汁😍

水冷麵

海鮮蠔餅

呢度仲可以燒肉!

牛舌

特級雪花牛肉

2024-04-01 164 瀏覽
夜首爾地址: 尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖電話: =====================呢10年都是韓流,由韓食,韓國kpop,韓劇,skin care 化妝品,都成了人氣主流。8款前菜,好壯觀女朋友勁喜歡睇韓劇,浸輪完睇曬16集,佢集慣在未迷上下一套劇前,要去食韓國菜韓國女仔皮膚好,除了泡菜就是因為豬手了$320 一大,點了原味,豬手好入味,同埋起骨切片,豬皮口感彈彈$220 蔘雞湯,相信大家都食過,雞中心釀了糥米,紅束棗,蔘條等,吃肉喝湯,很補的。
夜首爾

地址: 尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
電話: =====================

8款前菜,好壯觀

2024-03-29 146 瀏覽
和朋友行韩料街,被里面客人的铁板炒八爪鱼吸引进来的!很大一个铁盘,感觉用料都很丰富~〈酱油蟹〉第一次吃!味道非常鲜甜,肉可以直接被一口吸溜了进去,而且居然没有什么腥味的!男朋友这种拉肚子体制都没忍住,本来说只尝一口,结果一块接着一块!〈厚切五花腩〉厚切五花腩有整整两大块!但是需要自己剪,所以忽略我图片中乱七八糟的形状哈~但是真的烤得滋滋冒油,一口下去直接在嘴里爆开,再配上生菜和小菜~〈炒年糕〉中规中矩,年糕很弹牙

〈炒年糕〉中规中矩,年糕很弹牙
  • 酱油蟹
  • 厚切五花腩
2024-03-29 113 瀏覽
復活節假期將至,到尖沙咀選購行李箱準備旅行時使用;轉眼到晚飯時間,於寶勒巷的「夜首爾」嘆韓燒!餐廳環境簡約整潔,木系裝修感覺舒適親切。泡菜八小碟,地道韓式風味,瞬間清碟,忍不住多添了一套。大醬湯/牛肉;滾熱辣的石窩,鮮甜麵醬湯底,以牛肉為主的豐富配料,伴飯一流!石窩拌飯Bibimbap/鰻魚天氣寒冷,石窩飯食過暖入心;食材新鮮,鰻魚軟熟鬆化,微甜的鰻魚汁格外醒神。原味牛肋骨,鮮紅搶眼的牛肉份量十足。餐廳先封烤表面鎖住肉汁再切成方塊,方便自行按照喜好烤至半生熟或全熟。飲品竟然有健康的紅醋水,當然不會錯過!

餐廳環境簡約整潔,木系裝修感覺舒適親切。

泡菜八小碟,地道韓式風味,瞬間清碟,忍不住多添了一套。

大醬湯/牛肉;

石窩拌飯Bibimbap/鰻魚

天氣寒冷,石窩飯食過暖入心;

食材新鮮,鰻魚軟熟鬆化,微甜的鰻魚汁格外醒神。

原味牛肋骨,鮮紅搶眼的牛肉份量十足。

飲品竟然有健康的紅醋水,當然不會錯過!
2024-03-28 102 瀏覽
喺尖沙咀,如果你想食正宗又有質素嘅韓國料理,一定要去「夜首爾✨」!呢間餐廳地方夠大,裝修以傳統韓屋為參考,營造出一個道地嘅韓國氛圍。佢哋嘅食物種類非常多元化,有韓式燒烤、石鍋飯、醬油蝦、人參雞等等,而且前菜選擇亦非常豐富。食物質素高,份量又夠多,性價比絕對好高!🇰🇷🍽️首先,佢哋嘅泡菜煎餅🥞真係一絕!煎餅煎得香脆金黃,入面包住咗韓式泡菜同啲蔬菜,味道酸辣開胃。每一口都有嚼勁同層次感,非常好味。之後,必食推介,白灼豬肉生菜包🥬🐷。豬肉煮得嫩滑多汁,再配埋新鮮生菜同韓式醬汁,非常清爽健康。而且份量非常多,絕對足夠四人份量。如果鍾意辣嘢,一定要點下佢哋嘅香辣牛肉湯🌶️🐮!湯底香辣但唔會過辣,牛肉煮得軟嫩多汁,配埋其他配料,味道豐富,非常適合喜愛辣味嘅朋友!最後食埋蜆肉刀削麵🍜。刀削麵煮得有彈性,湯底鮮甜,加埋啲新鮮嘅蜆肉,味道更加豐富。每一口都好滿足,刀削麵嘅口感真係一流!總括而言,「夜首爾✨」係尖沙咀一個值得推介嘅韓國料理餐廳。

總括而言,「夜首爾✨」係尖沙咀一個值得推介嘅韓國料理餐廳。

2024-03-28 96 瀏覽
一行四人想食韓國菜,尖沙咀韓國餐廳好多,真係好難揀,朋友話想試吓夜首爾,咁我哋就試吓,大家都係第一次嚟食,同一段韓國餐一樣有前菜任添,之前食過一間只提供一次!試咗個招牌醬油蟹,好鮮味👍🏻力推之選,另外仲叫咗牛肉石頭鍋飯,八爪魚腩肉鍋,都幾大鍋同幾辣、牛肉炒年糕!仲有必點嘅蜜糖米酒,$140一jar酒味唔濃,好啱我呢啲唔飲酒但又想試吓米酒嘅人,好好飲!獨家,其他地方飲唔到!整體來講都唔錯,啲嘢幾好味,值得一試!
整體來講都唔錯,啲嘢幾好味,值得一試!
2024-03-27
  • 醬油蟹
  • 牛肋骨
2024-03-28 103 瀏覽
在繁華帶點幽靜的寶勒巷,藏身著一家以正宗韓國料理聞名的餐廳,名為「夜首爾」。我最近到訪了這家餐廳,並嚐到了他們的招牌菜和傳統韓國料理,吃在「夜首爾」,感覺在首爾😍😍首先,他們的醬油蝦($240/8隻)🦐🦐絕對是一道不容錯過的招牌菜。蝦肉鮮嫩多汁,搭配著豐富的醬汁,帶來了一種深邃的味道。每一口都能感受到醬汁的香氣和蝦肉的鮮美,真是讓人回味無窮。參雞湯($220)🐣🐣是韓國料理中非常受歡迎的一道菜,而「夜首爾」的參雞湯可謂是經典中的經典。湯底清澈,滋味濃郁,參雞的肉質鮮嫩,入口即化。這道湯不僅味道美味,還具有滋補的功效,非常適合在寒冷的冬天享用。如果你喜歡牛肉,那麼他們的牛排骨湯($130)🐮🐮絕對會讓你驚艷。這道湯以牛排骨熬煮多個小時,湯汁濃郁而鮮美。牛肉的鮮嫩和湯汁的風味完美融合,每一口都能感受到牛肉的香氣和湯汁的濃郁。豚肉石鍋拌飯($135)🐷🐽是一道結合了豚肉和米飯的傳統韓國料理,「夜首爾」的這道菜絕對不會讓你失望。石鍋中的米飯煮得香氣四溢,豚肉的鮮嫩與米飯的口感完美結合,每一口都帶來了滿滿的滿足感。而「夜首爾」的韓式前菜🥬🥒絕對不會讓你失望。他們的韓式前菜種類繁多,有經典的泡菜、

而「夜首爾」的韓式前菜🥬🥒絕對不會讓你失望。他們的韓式前菜種類繁多,有經典的泡菜、酸辣白菜、黑豆和醃漬蔬菜等。這些前菜不僅味道鮮美,而且豐富多樣,給你帶來了一個美味的開胃體驗。

最後,我以梨汁($20)作🍐🍐完美的結束。這款清爽的飲品是我到韓國餐廳必叫的飲品,口感清新宜人。這是一個絕佳的選擇,尤其是在吃辣食後,它能為你帶來一絲涼爽的感覺,讓你的味蕾得到舒緩和平衡。

總體而言,「夜首爾」是一家值得一試的韓國餐廳。他們的菜單豐富多樣,味道正宗,給人一種來到韓國的感覺。

夜首爾 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
前菜好豐富,一共有8款,有芽菜,薯仔🥔泡菜,茄子等等~-辣雜錦海鮮鍋 ($520)依個辣雜錦海鮮鍋份量十足,滿滿的海鮮🦞包括有八爪魚🐙蟹🦀蝦🦐扇貝,青口,店員會幫手將海鮮剪細,方便食!而且鍋內仲有好多蔬菜😋又有豆腐,芽菜,金菇😍秀珍菇,蘿蔔等等,2個人食到好飽,好滿足,蝦好彈牙,蔬菜可以煮耐d,更入味❤️-醬油蝦(8隻)🦐($240)依個醬油蝦都不錯,味道無韓國咁鹹,食落幾好食,味道鮮甜🦐-Shinae Yuja ($55)柚子蘋果酒🍹柚子味比較突出,5%酒精,好易入口🍸-Name🏠:夜首爾Seoul Night Korean RestaurantLocation📌:尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖(港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約3分鐘)價錢💰:辣雜錦海鮮鍋 ($520), 醬油蝦(8隻)($240), Shinae Yuja ($55)

前菜好豐富,一共有8款,有芽菜,薯仔🥔泡菜,茄子等等~

辣雜錦海鮮鍋 ($520)

醬油蝦(8隻)🦐($240)
依個醬油蝦都不錯,味道無韓國咁鹹,食落幾好食,味道鮮甜🦐

Shinae Yuja ($55)
柚子蘋果酒🍹
柚子味比較突出,5%酒精,好易入口🍸

尖沙咀出名多韓國嘢食 今日就嚟試吓呢一間夜首爾🍲呢間係一間主要韓國人打理嘅正宗餐廳環境又寬敞 好適合一大班朋友嚟聚會一下🥳好似韓國餐廳咁 一坐底落單後店員就立即拎咗好多款餐前小食出嚟 當中有泡菜 芽菜 茄子等等 全部都令到胃口大開🤩然後就到我最期待嘅一整窩烤八爪魚豚肉🐙店員即場將原隻八爪魚剪開 加上特製醬汁香濃惹味😚再配埋大量豚肉椰菜🥬鮮味又惹味 份量超大好足料 呢個大讚!👍🏻然後第二推介就係呢個鰻魚石頭鍋飯🥰熱騰騰嘅石頭鍋形成左好多飯焦🤤配上好多其他配菜同肥美鰻魚又惹味又爽口 脆卜卜無得彈😎另外仲有個牛肉炒年糕香口牛肉配上煙煙韌韌嘅韓式年糕🤪配埋白飯食簡直係一流🤓最後仲叫咗個鮑魚粥粥既質地超綿 仲有鮑魚肉 😜最後暖胃作結 好圓滿🤗總結呢間餐廳全部食物份量都好大真心建議一大班朋友嚟一齊share最開心推介~🎉夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
尖沙咀出名多韓國嘢食 今日就嚟試吓呢一間夜首爾🍲

最後暖胃作結 好圓滿🤗

總結呢間餐廳全部食物份量都好大
真心建議一大班朋友嚟一齊share最開心
推介~🎉

夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
2024-03-26 93 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷幾日前喺尖沙咀心血來潮好想食韓國菜,見到呢間韓國餐廳用餐位置寬敞,價錢合理,行過路過咁多次一於試下~▪️香辣燉牛排骨 ($280)呢一道菜基本上係我自己一個清晒,因為同台嘅人都唔食辣,香辣並重,醬汁濃郁,牛排骨肥瘦參半而且份量十足。一個好大嘅加分位就係佢嘅紅蘿蔔同白蘿蔔都煮得軟腍入味。▪️香煎蠔餅 ($180)一樣都係十分足料,食落啖啖蠔仔🦪 唔會有食緊麵粉嘅感覺,外脆內軟,夠晒鑊氣。▪️炸醬麵 ($110)賣相睇落去好似好重口味,但係食落啱啱好,適當嘅大醬香味加上淡淡洋蔥香。面質亦彈牙有口感,係一款幾唔錯嘅主菜。▪️牛尾湯 ($130)最後以牛尾湯作收尾,湯底用牛骨熬得鮮味十足,飲得出係真材實料。💰700+10%/2 person📍 夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
🐷🐷🐷🐷🐷

▪️香辣燉牛排骨 ($280)

▪️香煎蠔餅 ($180)

▪️炸醬麵 ($110)

▪️牛尾湯 ($130)

💰700+10%/2 person
📍 夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖