2020-03-19 281 瀏覽
海鮮極新鮮,勝價比高!老闆和藹可親,年輕有為!十分好客!最重要係唔會趕你走🤨可以慢慢飲,唔怕你坐!用水果煮菜,創意搭夠!大量唔同酒任你叫,一定能滿足喜歡喝酒嘅你😛環境乾淨,服務到位
海鮮極新鮮,勝價比高!
老闆和藹可親,年輕有為!十分好客!
最重要係唔會趕你走🤨
可以慢慢飲,唔怕你坐!
用水果煮菜,創意搭夠!
大量唔同酒任你叫,一定能滿足喜歡喝酒嘅你😛
環境乾淨,服務到位
吉列廣島蠔
三合一燒雞翼
燒菠蘿
2020-03-15 190 瀏覽
一向有習慣喺OpenRice搜尋餐廳嘅我終於第一次寫食評。見到呢間新開無耐嘅小店嘅定食相當吸引就過黎試下,結果冇令我失望。呢個和風玉子牛肉丼,配料豐富有粉絲青椒冬菇洋蔥紫菜,安格斯三角肩胛肥牛呢個部位比較少見,牛肉味好濃,溫泉蛋汁香滑撈落充滿牛肉汁嘅飯度一齊食真係超正,仲有切件嘅橙多汁清甜,CP值唔錯。呢度環境舒服裝修日本feel,仲有消毒用品提供相當貼心,睇得出係一間用心製作嘅小店,值得支持!

2020-03-14 170 瀏覽
生活在繁忙的香港好難得遇到咁用心既地方,價錢非常合理之餘,每一道菜式都可以感受到有用心泡製。非常推介特色釀雞翼,雞春卷,炸蠔,羊架,鹽燒牛舌,清酒煮蜆,焦糖菠蘿。一定要試佢地雞翼,可見大廚真係好手勢。佢地搭配串燒既秘制既水果醬汁,好特別好清新,配合串燒,恰到好處。清酒煮蜆食得出食材好新鮮,蜆肉同湯都好甜個焦糖菠蘿實我實在太鍾意,燒得啱啱好,出面一層脆脆既焦糖,一個字「正」。而且店內環境好好,佈置得都好用心,真係好適合三五知己座低飲兩杯,食下嘢,吹下水
2020-03-13
2020-03-08 216 瀏覽
早幾日陪媽媽去深水埗行街,行得咁上下媽咪話不如今晚係深水埗食野唔煮飯,我話好,之後就帶媽咪來新開的居酒屋小店。媽咪見到呢到裝修都話好有特色好似係日本D小店咁, 難得媽咪鍾意拿拿聲叫左幾樣媽咪最愛的食物擦下鞋啦!先來開胃的明太子沙律,每粒明太子都好爽好爆😄,夜館特色釀雞翼,原來用幾隻雞翼釀成一隻去燒夠哂特別,店員仲推薦我地點他們自制的水果汁,真係好味, 之後就是鹽燒牛舌,好咬口正,大蔥雞肉串,燒完的雞鮮味夾著大蔥一口過爽 ,燒茄子媽咪大愛,因燒得剛好上面仲加了小許辣椒粉提味,燒粟米就我自己最愛,因為甜甜的,最後我們食了鰻魚定食作結尾, 鰻魚份量多,日子米煮得粒粒分明, 食完個燈超滿足的一餐。

• 蒲燒鰻魚定食
  • 夜館特色釀雞翼
  • 明太子沙律
2020-03-06 160 瀏覽
情人節正日食好西實貴貴貴...老公就早一日約啦,我地鍾意食新野,一到步嘩~真係好新喎,咁多花~剛 開張哈哈!有廚師推介,當中我地都有幾款食,望價錢都幾OK~老闆推介,燒雞翼~都真係好喎,佢係去骨攤開入翼來燒,味道、口感都好平均,嫩滑脆因新開張,鋪頭個枱都送杯香檳慶祝下~幾有心^^  另一推介:雞肉春卷,有別平時食既,佢個餡好JUICE。點少少隔離既蛋黃醬好好食果汁燒物 個汁是自家秘制,帶到肉的質感 也因果汁的香甜果酸混和了當中的油"脷"感特色三色釀椒,好食在唔食椒既老公都讚好食,因為啲肉碎醃得好好夠味,當燒完隻椒後個辣椒鎖住晒當中的肉汁。好好食肥美的鰻魚。。。見樣都不用多介紹~正!價錢抵食
廚師推介,當中我地都有幾款食,望價錢都幾OK~
因新開張,鋪頭個枱都送杯香檳慶祝下~幾有心^^
肥美的鰻魚。。。見樣都不用多介紹~正!價錢抵食
2020-02-13
  • 三色椒
2020-03-01 148 瀏覽
好正的日式餐廳,好有品味,又好有良心!環境好乾淨企理,野食家好好!又會有防疫用品提供,見過有KF94,都係買$20!最近人少,有包場feel,不過希望能多d人幫襯,艱難時期,大家都要互相支持!
2020-02-29 111 瀏覽
見佢新店開張係屋企附近 嗰日又諗唔到食乜 所以就入咗去其實佢選擇唔多 但係等候時間就睇得出店主係即點即燒有少少厚度嘅牛舌 配咗個少少燒汁有酸酸地嘅醬 牛舌係有口感而且越咬越香牛味 但係又唔怕好蘇 粟米係有個甜豉油 加木魚 燒得一粒粒幾香 可惜太細舊真心好食嘅雞腎 好難得 佢又唔會乾或太硬實 仲保持到嗰種爽脆口感我見佢都仲有啲飯類 可惜嗰晚真係冇乜胃口食飯 不過見到人哋隔離枱條燒鰻魚好似幾正 其實如果雞扒都有得單點就好啦整體體驗唔錯
見佢新店開張係屋企附近 嗰日又諗唔到食乜 所以就入咗去
其實佢選擇唔多 但係等候時間就睇得出店主係即點即燒

粟米係有個甜豉油 加木魚 燒得一粒粒幾香 可惜太細舊

整體體驗唔錯
用餐優惠
試食活動
2020-02-28 104 瀏覽
情人節前夕想同老婆靜靜地食一餐,朋友介紹深水埗太子附近開左間居酒屋小店,已經試業左一個月就地食一餐去到時7:00,仲有空位。朋友已代我book左枱留左個門口二人枱,鋪頭唔大,連bar枱大概坐25個到。望下menu主要係小菜+填肚定食組合。鋪頭咁嘅吉日正式開張送我地香檳串燒雞翼開法好特別,只有一支骨尖位容易燒得脆口雞春卷好有特式,夠脆雞腎好有腎味燒得好味鰻魚不過不失牛舌夠肥滑,但最特別係自家柚子醬汁好夾最後,我自己唔多夠食叫左個定食試下,飯量都幾豐富,食完飽晒一人二百幾,小店價錢合理,地區店鋪要支持

望下menu主要係小菜+填肚定食組合。

鋪頭咁嘅吉日正式開張送我地香檳

串燒雞翼開法好特別,只有一支骨尖位容易燒得脆口

雞春卷好有特式,夠脆

雞腎好有腎味燒得好味

鰻魚不過不失

牛舌夠肥滑,但最特別係自家柚子醬汁好夾

最後,我自己唔多夠食叫左個定食試下,飯量都幾豐富,食完飽晒
一人二百幾,小店價錢合理,地區店鋪要支持
2020-02-13
呢日要返Office跟跟啲嘢,朋友呢輪都喺長沙灣返工,所以約食久違嘅Regular Lunch哈哈。條友最鍾意食日本野,所以我特登帶佢嚟試下呢間新開嘅居酒屋餐館🏮,我自己都未試過!餐廳喺楓樹街遊樂場對面,都算易搵。餐廳細細,容納約20人到,其裝修亦幾唔錯,居酒屋風,格調偏黑色。牆身用上唔少鏡面,增加空間感,同時再寫上食物同價錢,同畫畫,你懂的💛。餐廳好似主要係賣串燒同定食套餐,我哋嚟食晏,所以就一人一個Set好了🍱。定食有七款揀,由$48-$78,唔收加一,跟味噌湯、沙律、前菜同水果,飲品加$6-$10有可樂、玉露或咖啡。留意返呢到賣嘅係全日定食套餐,即係晚市都係呢個價錢,超抵啊👍!我要咗和風玉子牛肉丼($68),牛肉用上安格斯三角肩胛肥牛,真心覺得比起平日一般打邊爐嘅肥牛好食,有啲似好薄嘅牛扒片🐮,牛肉片份量同大小都正常。丼飯超級大個,飯量十足,我差啲食唔哂🙈。丼飯上面仲有隻溫泉蛋添,督開佢之後爆哂汁,但撈埋後個飯就濕咗少少。我朋友要咗豚肉生薑燒定食($58),呢個嘅造型同我碗飯唔同,飯同餸分開上。🐷豚肉生薑燒份量又係巨人級,豚肉仲要有勁多片,而且好濃薑味,唔錯!豚肉另一邊就放咗好多

和風玉子牛肉丼

豚肉生薑燒

我朋友要咗豚肉生薑燒定食($58),呢個嘅造型同我碗飯唔同,飯同餸分開上。🐷豚肉生薑燒份量又係巨人級,豚肉仲要有勁多片,而且好濃薑味,唔錯!豚肉另一邊就放咗好多沙律菜🥗。

有啲搞笑嘅地方係我個牛肉丼無沙律跟到,而朋友嗰個就無水果🙈。不過我哋都飽同埋Share食,所以就無問到店員,無乜所謂啦。味增湯夠哂熱,前菜就係醃漬。至於水果係半個橙🍊,原來仲切咗粒添,可以拮嚟食好方便,估唔到個橙咁甜的。
巨峰提子玉露

飲品我哋都加咗$8要巨峰提子玉露🍇,本身以為係罐裝嗰隻,點知係杯裝上,仲要勁大杯,都幾好飲。

總括嚟講,呢間新開嘅和風小店確係唔錯,全日定食性價比極高,而且都幾好味😋。環境靜靜哋又幾好坐,有機會我都會夜晚嚟試下串燒。女店員服務態度幾好幾有禮貌,又會不斷幫我哋加茶。我希望小店可以逆市中好好加油💪。
2020-02-12
和風玉子牛肉丼
豚肉生薑燒
巨峰提子玉露
2020-02-27 109 瀏覽
今日去左一間店舖,入到去真係好似去咗日本嘅居酒屋一樣,relax我就叫左佢個牛肉丼飯,材料做得好好,牛肉既醬汁做得岩岩好,唔會太鹹,甜甜地,容易送飯老闆仲好好,問我平時飲唔飲酒,送咗一瓶細嘅sake比我,所以真係良心老闆之後老闆坐左係我旁邊一齊食飯,佢食咗一個十勝豚丼,佢仲叫我試一塊,真係幾好食,豚肉好嫩口,一d塊唔肥膩,塊係送飯首選泥得呢間餐廳,可以講係價錢唔高,但做得好用心
泥得呢間餐廳,可以講係價錢唔高,但做得好用心
2020-02-27
2020-02-26 80 瀏覽
深水埗開左一間新嘅居酒屋🏮朋友知我中意食日本嘢 就帶左我去試下🙇🏻‍♂️.重點全日定食😌 有湯 前菜 仲有生果好抵食 而且唔係好貴😆價錢由$48-$98不等 性價比好高🥰另外都有串燒可以點 食得出餐廳嘅用心製作😊.蒲燒鰻魚定食 $98一整條鰻魚 完全唔吝嗇😍鰻魚醬汁同時亦配合得好適宜醬汁夠撈飯😛和風玉子牛肉丼$68 牛肉選取安格斯三角肩胛肥牛無肥膩感仲有隻流心蛋 撈埋沾有牛肉嘅蛋汁味道一流響鈴彩椒 $38香脆彩椒 包住美味嘅豬肉碎做成外脆內軟效果🤤正👏🏻配上香香嘅木魚 同 芝麻增添味道同口感✨.鹽燒牛舌 $38燒至爽口金黃嘅牛舌配上香香嘅清新水果醬汁令到牛舌冇咁油膩😋又清新香口.特燒釀雞翼 $38特燒不是特別地燒 而係佢材料上嘅特別一串雞翼 用上三隻雞翼肉黎釀去骨同時釀得非常美味 配上廚師燒烤技術 雞翼脆脆又香口雞翼王小妹表示❤第一次食咁特別 同時 好味嘅雞翼好滿足🥰
深水埗開左一間新嘅居酒屋🏮

雞翼王小妹表示❤
第一次食咁特別 同時 好味嘅雞翼
好滿足🥰
2020-02-26 54 瀏覽
晚上與友人去了位於深水埗的夜館一聚。餐廳雖小,但店員招呼周到細心。晚上的居酒屋主打串燒,亦有非常抵吃的全日定食,當然亦提供不少酒類選擇。我和友人分別點了十勝豚丼和和風玉子牛肉丼,定食已包味噌湯、前菜和水果。豚丼的豚肉片燒得甘香,肥瘦適中。牛肉丼用的是安格斯三角肩胛肥牛,肥牛煮得入味。串燒方面我們點了雞翼、牛舌、牛柳粒和粟米。雞翼外皮燒得脆身,而且已去單骨方便食用。牛舌和牛柳粒牛味香濃而且稔身,不錯。跟串燒的醬汁是餐廳自家製,以果汁調配,酸酸甜甜,能減低串燒的肥膩感,非常細心。

豚丼的豚肉片燒得甘香,肥瘦適中。

牛肉丼用的是安格斯三角肩胛肥牛,肥牛煮得入味。

2020-02-25 85 瀏覽
深水埗美食多,但只要慢慢行遠一點,便會發現不少隱世咖啡室和小店,譬如這間新開不久的「夜館」。餐廳是一間由中午十二時營業至凌晨二時的日式居酒屋,晚上主打串燒,午市提供全日供應的定食。餐廳標明「絕不添加任何味精」,感覺加分而且價錢實惠,定食價錢由$48-$98連加一。《果味雞扒丼 $55》(跟味噌湯、沙律、前菜)雖然是雞丼,但附有雞翼。雞翼大隻有肉,連雞扒輕煎過帶點香口,肉嫩不乾又入味,味道微甜好吃,配上一片橙肉感覺清新又汁潤。《巨峰提子玉露 +$8》大杯,杯底的玉露又有口感。《和風玉子牛肉丼 $68》(跟味噌湯、沙律、前菜、橙)牛肉用上*安格斯三角胛肥牛*,牛肉味香濃,夠嫩又少脂肪,加上日式牛肉醬汁調味很提味。丼中除了有牛肉,還配有粉絲、溫泉蛋、菇、青椒和洋蔥,溫泉蛋增加滑溜感,其餘配菜增加味道豐富感及口感層次。《咖啡 +$10》感覺比一般的專業。服務:女服務員親切有禮,主動性強,時常幫忙添水。

夜館」。

餐廳標明「絕不添加任何味精」,感覺加分

而且價錢實惠,定食價錢由$48-$98連加一。

《果味雞扒丼 $55》
(跟味噌湯、沙律、前菜)

《巨峰提子玉露 +$8》大杯,杯底的玉露又有口感。

《和風玉子牛肉丼 $68》
(跟味噌湯、沙律、前菜、橙)

《咖啡 +$10》感覺比一般的專業。

服務:女服務員親切有禮,主動性強,時常幫忙添水。
2020-02-23
2020-02-23 55 瀏覽
最近行過長沙灣道,見到開咗一間新嘅居酒屋,環境幾有日本氣氛,就入去食個lunch。佢哋嘅食物強調冇味精,用料健康,一個定食只是48蚊起,抵食。每個定食仲包味噌湯,沙律或水果,同埋前菜。我叫了原條鰻魚定食,朋友就叫咗和風玉子牛肉 丼飯,用上安格斯三角肩胛肥牛,用料上乘。每個飯份量都好大,鰻魚定食嘅鰻魚好大條,肉質肥美。牛肉飯嘅牛肉好嫩滑,牛肉味濃。水果的香橙切得好靚,方便食用。呢度嘅店員姐姐好熱情,服務有善,令人想再光顧👍

呢度嘅店員姐姐好熱情,服務有善,令人想再光顧👍

2020-02-22 45 瀏覽
今日諗住同朋友食個早飯,搵咗間人流冇咁多,係太子深水埗附近既餐廳食晚餐,6點就到左,佢既全日定食都幾抵食,有埋味噌湯、前菜同生果,串燒都好有質素,仲要無加一。先黎清酒,天之户吟釀,聞一聞格外開胃,酒精味道不算濃烈,不會搶走食物味道,非常適合搭餐。不論配搭串燒還是鰻魚飯,都能平順自然品嚐,口感滑順。親子丼有滑蛋同雞,仲有d青椒、香菇、洋蔥、紫菜既配料,非常豐富。滑蛋既色澤雖然唔算好靚,但食落同雞一樣好滑嫩可口,基本上每口飯都有主食或者配料相伴,豐盛美味。蒲燒鰻魚定食既鰻魚魚肉細緻,油脂豐富,肉身夠厚,亦不會「嚡」口,似係即叫即燒,帶點膠質又煙韌。日本珍珠米脹卜卜,形狀短而飽滿,煮得極好,分明且彈牙,富有米香,鰻魚醬汁亦給得大方適量,剛好裹著飯粒,又不會太糊。每次去串燒店居酒屋都必叫牛舌、雞腎。呢度啲鹽燒牛舌($38)同雞腎($28)有鮮嫩口感,經過燒制之後,香氣四溢,軟脆又帶彈性的口感,咀嚼起來實在教人回味。蟶子嗌左兩隻,$68/隻肥美鮮甜又鮮嫩,佢無用好多調味去整,但出黎既口感同味道都適中,爽口美味。

天之户吟釀

親子丼

蒲燒鰻魚定食

鹽燒牛舌、雞腎

蟶子

2020-02-22
$211.5 (晚餐)
天之户吟釀
親子丼