Ok
2022-11-30 441 瀏覽
蟹粉小籠包有蟹殼 嫩菜煨雞麵好少雞 菜比較多 其他食物ok 第一次食呢間 還好 希望下次食小籠包沒有蟹殼 外賣自取好快拎到 15分鐘就有 唔洗點等 在openrice叫外賣好方便 又有優惠。
2022-11-29
$100 (其他)
2022-10-24 1395 瀏覽
一年一度 #大閘蟹 季節又嚟到,身為 #為食貓 嘅一眾,又點能夠放過😚 不過呢排公私兩忙,只好辛苦大家,就我過嚟東九嘅 夏麵館 集合,試吓佢哋新出嘅「江蘇清水大閘蟹宴」。未夠七點,餐廳已經一早坐滿八成客人,似乎大家都同我哋一樣,過嚟湊吓熱鬧🥳 由於係期間限定,套餐都以二人為起點($598/2人份,茶芥加一另計),可惜我哋只得三個人,唯有叫個二人餐,加錢要多兩隻 #大閘蟹 同 #蟹粉小籠包,以免重演眼闊肚窄咁浪費😅 可能係太好生意嘅關係,師傅似乎一早已經準備好食物比客人,我哋落單唔夠5分鐘,套餐裡面嘅 #精裝五小碟(鎮江水晶肉、虎皮素鵝、糖醋小排、雞絲粉皮、蒜香四季豆)、#黑醋話梅肉、#蟹粉扒菜心 已經先後上枱😅 五小碟屬於一個冷盤菜式,各款食物嘅味道都唔錯,而我就鍾意佢哋個 #四季豆,啖啖蒜蓉香味,啱晒我胃口🤤 不過個黑醋話梅肉,同埋個蟹粉扒菜心,就真係有啲令人失望🤔  話梅肉嘅口感話我知,似乎未夠熟😅 而個菜心都係凍嘅,師傅只係將啲 #蟹粉 鋪上菜面就直接上枱😅 好在同阿姐講完之後,佢主動話幫我哋拎碟話梅肉入去炒過… 算佢啦😅 之後再上嘅係 #蟹粉小籠包,算係最新

可能係太好生意嘅關係,師傅似乎一早已經準備好食物比客人,我哋落單唔夠5分鐘,套餐裡面嘅 #精裝五小碟(鎮江水晶肉、虎皮素鵝、糖醋小排、雞絲粉皮、蒜香四季豆)、#黑醋話梅肉、#蟹粉扒菜心 已經先後上枱😅 五小碟屬於一個冷盤菜式,各款食物嘅味道都唔錯,而我就鍾意佢哋個 #四季豆,啖啖蒜蓉香味,啱晒我胃口🤤 不過個黑醋話梅肉,同埋個蟹粉扒菜心,就真係有啲令人失望🤔  話梅肉嘅口感話我知,似乎未夠熟😅 而個菜心都係凍嘅,師傅只係將啲 #蟹粉 鋪上菜面就直接上枱😅 好在同阿姐講完之後,佢主動話幫我哋拎碟話梅肉入去炒過… 算佢啦😅 之後再上嘅係 #蟹粉小籠包,算係最新鮮熱辣嘅一道菜,皮係厚啲,不過都幾多湯汁吖😅

一般去食 #大閘蟹,師傅都會將 #公蟹 同 #乸蟹 分開蒸同分兩次上枱,等客人有得比較之餘,又唔使搞到啲蟹凍哂,不過 #夏麵館 個廚師似乎無呢個習慣😅 好在佢哋嘅 #大閘蟹 質素都算唔錯,雖然細細隻,都算幾多羔㗎🤤 不過可能佢哋趕住要喺21:20之前趕清枱啦(聽到班阿姐不停同新入嚟嘅客咁講),跟餐嘅 #薑茶湯丸、#陽春麵 同埋我哋張 #單,都喺無預兆之下,乒鈴乓啷放晒喺我哋面前😅 明嘅… 我哋都唔想阻人收工,不過當時九點都未夠,都唔使咁急啫🤣🤣

有比較之下,我覺得呢餐嘅食物水準都比早幾年嘅團購餐遜色😅 不過想食又唔想喺屋企搞咁多嘢,過嚟當過吓口癮都可以考慮吓嘅😚
2022-10-22
2022-09-28 625 瀏覽
早幾日10齋日…所以我要在當天整天持素…碰巧我老友當天常食肉…所以就特別揀咗間有佢食佢自己嘅肉…又有我嘅素食嘅餐廳我叫咗呢個素鵝…又真係炸得好香脆鬆化..裏面有少少金菇和木耳絲…的確真係好好味….連我朋友都食埋一份最緊要我唔夠喉…額外再叫多碟素鵝食😁😁😁我再叫多咗碗陽春面…店員知道我食素就配咗一個比較清嘅素湯…當然又真係冇乜味不過好彩有素鵝配搭….都總算食咗一餐豐富嘅午餐我老友就是佢最鍾意食嘅肉餃麵…
最緊要我唔夠喉…額外再叫多碟素鵝食😁😁😁
不過好彩有素鵝配搭….都總算食咗一餐豐富嘅午餐
我老友就是佢最鍾意食嘅肉餃麵…

2022-08-29 643 瀏覽
好耐之前食過太子嗰間 冇話點出色但係食物普遍都較為正常 隔咗咁耐第一次喺荷里活呢一間分店食 叫咗個上海粗炒 我可以話我未食過咁難食嘅 就算普通街邊賣豆漿嗰啲細店仔或者茶餐廳都好食過佢 個味道係直情有啲奇怪 都唔同平時啲上海粗炒嘅味道 淨係食到老抽烏冬 另外嗌五小碟拼盤 個豬手唔好食 鎮江肴肉麻麻地 最過份應該係糖醋骨, 乾到咬唔入 我真係好想叫個老闆自己試下 呢個係今餐最難入口嘅一樣嘢。。炸卷嗰個唔錯。最正常係個酸辣湯 七十幾蚊可以有四五碗。唯一讚嘅就係佢嘅雞絲粉皮 呢個係好食嘅 因為個粉皮 夠薄夠軟。

最正常係個酸辣湯 七十幾蚊可以有四五碗。
  • 雞絲粉皮
2022-08-27 460 瀏覽
好耐之前食過夏麵館, 印象幾好, 又想再食。叫左午餐2個小籠包, 嫩雞煨麵, 豆漿。小籠包皮比較厚, 肉有啲鞋, 味道就幾好。嫩雞煨麵雞唔嫩, 但個湯味道幾好, 好大碗。$62再加一, 食物質素未好到想再食。同埋啲待應阿姐好多都對客人呼呼喝喝, 唔太有禮貌。
2022-08-26
2022-07-25 1518 瀏覽
未試過夏麵館, 星期日即興去食下。位於鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖。 大約8點45分到,唔使等位。 餐牌上的菜式不算多, 我們點了三鮮炒年糕$68、 老上海炒麵$70、 鮮肉鍋貼$36、 鮮肉小籠包$38、 牛肉生煎包$30、 凍豆漿$15、凍酸梅湯$15。 ▫️鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼一貼有三隻,味道正常。 ▫️鮮肉小籠包🥠 ~ 小籠包的皮太厚。 ▫️牛肉生煎包🫓 ~ 原先我是點原味生煎包, 但來了牛肉生煎包, 跟店員說的時候她的態度有點惡劣, 我都不想與她計較了。 講返牛肉生煎包的味道, 牛肉餡死死實實, 不太好吃。 ▫️三鮮炒年糕🧈 ~ 味道清清地, 年糕煙煙韌韌。 ▫️老上海炒麵🍝 ~ 蔬菜菇菌份量正常, 但炒得不夠鑊氣,偏油。 ▫️凍豆漿🥤 ~ 凍豆漿都幾大杯,味道正常。 ▫️凍酸梅湯🥤 ~ 點了兩杯酸梅湯, 一杯有很多冰,一杯沒有冰,很趣怪。 整體味道普通, 勝在不用排隊。

▫️鮮肉鍋貼🥟 ~ 鍋貼一貼有三隻,味道正常。

鮮肉鍋貼

▫️鮮肉小籠包🥠 ~ 小籠包的皮太厚。
鮮肉小籠包

。 講返牛肉生煎包的味道, 牛肉餡死死實實, 不太好吃。

牛肉生煎包

▫️三鮮炒年糕🧈 ~ 味道清清地, 年糕煙煙韌韌。
三鮮炒年糕

老上海炒麵

▫️凍豆漿🥤 ~ 凍豆漿都幾大杯,味道正常。

凍豆漿$15、凍酸梅湯$15

整體味道普通, 勝在不用排隊。

2022-07-24
2022-06-23 744 瀏覽
之前見有人食,好似唔錯,今日去鑽石山一於試吓啦。黑金蟹粉撈麵個面似係墨汁意粉,個人覺得用呢個意粉麻麻哋,好似好無誠意,因為我來上海餐廳冇諗過去食意粉,不過個蟹粉唔錯小籠包不過不失,都多汁,皮都薄紅油抄手塊皮好大塊,佢個汁係甜嘅,唔啱食!bad豬扒菜飯,正正常常,菜飯幾香炸銀絲卷唔掂,入邊銀絲一嚿嚿,個皮又唔脆,bad泡椒鳳爪,唔錯,不會太辣,有葱頭有蒜粒,i like it但係之後好頸渴,唔會再去食,之後兩個小朋友都同我講話要飲水
之前見有人食,好似唔錯,今日去鑽石山一於試吓啦。

黑金蟹粉撈麵

小籠包
不過不失,都多汁,皮都薄

紅油抄手
塊皮好大塊,佢個汁係甜嘅,唔啱食!bad

豬扒菜飯,正正常常,菜飯幾香

炸銀絲卷唔掂,入邊銀絲一嚿嚿,個皮又唔脆,bad

泡椒鳳爪,唔錯,不會太辣,有葱頭有蒜粒,i like it

但係之後好頸渴,唔會再去食,之後兩個小朋友都同我講話要飲水
講咗好耐,話要陪mammy去食 #小籠包,今日終於夾好時晨,可惜天氣麻麻,只好喺附近搵食😏 Mammy提議近近地去 夏麵館,食飽仲可以搵我幫手去超市入貨😅 難得佢唔使我揸主意,我當然唔會say No啦☺️ 嚟到門口,服務員最擔心就係我哋有無 #針卡,同埋有無Do到 #安心出行😅 不過以我經驗,佢哋個 #針卡scanner 準成度認真麻麻,好多時都搞到啲客發哂忟憎都搞唔掂… 睇嚟 #腦細 真係要考慮投資吓🤭 搞完一輪,我哋終於可以坐抵,望望餐牌,估唔到星期日佢哋都仲有做下午茶餐,除咗 #主食 湯麵/炒飯、#飲品,仲可以加錢要 #小食。唔好以為下午茶餐份量唔多,其實佢啲湯麵都幾巨型吓㗎😏 所以我哋只係叫咗碗 #鮮蟹粉黃魚片麵、#豆漿、#小籠包 食住先,無謂浪費吖嘛🤭 先上枱嘅係熱辣辣嘅 #小籠包,咬落去啖啖肉汁,真係好好味呀🤤 之後再嚟嘅當然係呢餐嘅主角 #鮮蟹粉黃魚片麵 !賣相就夠哂吸引👀 不過第一啖食落口,啲黃魚片有輕微腥腥地嘅感覺😝 而且湯底都比較淡😅 不過當Mammy加咗啲 #豆瓣醬 落去又變得另一番風味🤤 成個口感都變得鮮味好多,加埋啲 #蟹粉 一齊食… 我終於明白咩叫做 #齒頰留

唔好以為下午茶餐份量唔多,其實佢啲湯麵都幾巨型吓㗎😏 所以我哋只係叫咗碗 #鮮蟹粉黃魚片麵、#豆漿、#小籠包 食住先,無謂浪費吖嘛🤭 先上枱嘅係熱辣辣嘅 #小籠包,咬落去啖啖肉汁,真係好好味呀🤤 之後再嚟嘅當然係呢餐嘅主角 #鮮蟹粉黃魚片麵 !賣相就夠哂吸引👀 不過第一啖食落口,啲黃魚片有輕微腥腥地嘅感覺😝 而且湯底都比較淡😅 不過當Mammy加咗啲 #豆瓣醬 落去又變得另一番風味🤤 成個口感都變得鮮味好多,加埋啲 #蟹粉 一齊食… 我終於明白咩叫做 #齒頰留香 喇😁
2022-05-15
下午茶
  • 蟹粉黃魚片麵
2022-05-04 533 瀏覽
平時喺鑽石山基本上試晒佢出名嘅餐廳,今日就試吓呢一間有好多唔同連鎖餐廳嘅夏面館!其實不嬲對連鎖餐廳唔會有好大嘅要求,今次嗌咗佢嘅午市自選套餐,揀咗手拍黃瓜,川味口水雞麵,同埋一杯熱豆漿!手帕黃瓜嘅辣到對於香港人嚟講適中,酸味亦都唔會太過酸,唔錯!另外川味口水雞麵真係好惹味,食完一啖會再想食一啖,面嘅質感都好爽,唔會林啤啤!熱豆漿就基本啦,冇乜特別!最後埋單$100樓下,都覺得幾抵食,推薦!❤️👌🏻
2022-04-16 547 瀏覽
홍콩의 상하이 식당👍🏻오늘은 중국식당을 방문 해요. 상하이 요리를 전공한 식당이에요😁 우리 거의 3시 쯤 도착하니까 애프터눈 티 세일을 하고 있었어요~홍콩의 식당을 아침,점심, 애프터눈 티,저녁을 똑같은 메뉴라도 가격이 시간따라 달라요~ 그중에 애프터눈 티를 젤 싸요🤣오늘메뉴:-개살 비빔면 세트세트는 음료수를 포함합니다. 솔직히 좀 실망해요😞개살을 맛있지만 면을 너무 싱거워요☹️ 잘 섞어도 별로예요… - 돈까스 단단면 드디어 맛있는거ㅜㅜ 단단면을 베스트 셀러이라서 진짜 맛있고 돈까스도 맛있어요❤️-샤오룽빠오 세트를 시키면 추가 가능✅ *여러분 여행하로 오시면 안 가도 되는 식당이에요烏金蟹粉拌麵🥶排骨擔擔麵👍🏻小籠包👍🏻
홍콩의 상하이 식당👍🏻

오늘메뉴:
-개살 비빔면 세트

- 돈까스 단단면

-샤오룽빠오
세트를 시키면 추가 가능✅

*여러분 여행하로 오시면 안 가도 되는 식당이에요

烏金蟹粉拌麵🥶
排骨擔擔麵👍🏻
小籠包👍🏻
2022-04-07 626 瀏覽
老人家特別鍾意食中菜🥢,貪佢夠熱辣辣又可以清淡啲。「夏麵館」係我中學時代已經有,當年食上海菜質素好似好啲🥡,今次去到覺得佈局同菜品有啲頹,當然價錢都反應咗一切啦————————————————👅 午市自選套餐B🔸點心🔸👉🏻鮮肉小籠包 一份兩粒,除咗頂皮比較厚👀,都有鮮肉味同湯汁,不過不失👉🏻上海春卷一份兩條,長形春卷一開二,新鮮炸起脆卜卜🔸主食🔸👎🏻烏金蟹粉拌麵($82)全新蟹粉系列之一,餐廳寫到蟹粉菜式係主打菜,100%手拆江蘇蟹粉,蟹味濃郁。但係食入口不禁眉頭一皺,借問蟹味何處有🦀?所謂蟹肉似三文魚鬆,鮮味欠奉,仲有啲腥腥地,黑色麵條同粗麵一樣,不推薦👉🏻嫩雞煨麵($62)大碗麵加菜同雞柳粒,湯底有啲金華火腿提鮮,淡味嘅健康之選👉🏻雞排菜飯($68)炸雞扒ok,唔會太多肥油或者太厚粉🔸飲品🔸👉🏻凍/熱豆漿———————————————— 🚩總結:有性價比但質素普通———————————————— 🌟注意:供應時段星期一至五11:30至16:30,免收茶位費————————————————📍 夏麵館地址:鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖.🗺地區:#bem黃大仙📥分類:#be

👅 午市自選套餐B
🔸點心🔸
👉🏻鮮肉小籠包
一份兩粒,除咗頂皮比較厚👀,都有鮮肉味同湯汁,不過不失
👉🏻上海春卷
一份兩條,長形春卷一開二,新鮮炸起脆卜卜

🔸主食🔸
👎🏻烏金蟹粉拌麵($82)

👉🏻嫩雞煨麵($62)
大碗麵加菜同雞柳粒,湯底有啲金華火腿提鮮,淡味嘅健康之選

👉🏻雞排菜飯($68)
炸雞扒ok,唔會太多肥油或者太厚粉

🔸飲品🔸
🗺地區:#bem黃大仙
📥分類:#bem中菜
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2022-02-03 596 瀏覽
家人臨近新年先話要食盆菜🍲,好多出名嘅、好味嘅都已經無得訂,上網搵到夏麵館原來都有盆菜,見到都幾足料,價錢中等,經網上平台訂仲可以平多少少,就即管試吓。總共有18款材料嘅盆菜,包括鮑魚﹑茄汁煎大蝦﹑花膠﹑乾瑤柱﹑海參﹑頭抽豉油雞、髪菜、海參、鵝掌、花菇、蠔豉、豬手、貢丸、豬脷、客家豬腩仔、蘿蔔、蓮藕、枝竹、百葉結,大部分按人頭計,雖然每款每人只得1件,但食落都算足料,夠飽。鮑魚細細隻,但幾厚肉,口感彈牙;花膠以鮑汁烹調,幾肥美,非常入味;亁瑤柱係北海道帆立貝製成,大小適中,肉質柔軟,索晒湯汁,味道濃郁。鵝掌、花菇、豬腩仔、蠔豉等同樣都係好夠味,又夠腍。貢丸雖然唔係貴價料,但味道、口感都不錯。整體而言,夏麵館呢個盆菜都算OK,如果盛載個銻盆可以再大少少會更好,盆細望落咁多料,視覺係唔錯嘅,但盆太細,湯料跟本無法浸到頂,加熱時,頂層食物無法煮沸,也很難索到湯汁;以為可以先食底層那些較熱的材料,但盆太細又很難翻到底層的食物,而且蘿蔔、芋頭、蓮藕等亦根本未夠火喉、未夠腍,最後唯有自己將整盆倒落自家的鍋才能夠處理🥘。
18品鮑魚盆菜(四位用)
2022-02-02
5 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券
18品鮑魚盆菜(四位用)
2021-12-06 723 瀏覽
星期日估唔到排左15分鐘就有位麵…真心抵食夾大碗.酸辣湯麵.酸辣度都岩岩好豬扒湯麵.豬扒太過林冇左咬口.味道好既高力豆沙.唔係差旦可叫可不叫蒜泥白肉.底有加粉皮條.可以一叫既姐係食左唔會後悔有緣可再食
一直以來,每次想食上海野,就會搵邊度有上海姥姥,從來都未試過夏麵館呢間餐廳,雖然成日行過會見到,但唔知點解每次都冇咩興趣入去食,前牌聽朋友講呢間野幾抵食,所以就去試一次🤔🤔-鮮肉小籠包 lunch set除咗主食之外,可以揀一款點心同飲品,小籠包餡入面雖然多汁,但皮有少少硬同乾😐-涼拌粉皮 味道不過不失,但套餐黎講,份量都算多👍🏻-川味口水雞麵🌶️🐔🍜 幾欣賞佢個口水雞,夠辣夠香口,麵都好大碗😮-烏金蟹粉拌面🦀️🍜 本身擔心個蟹粉會好淡味,結果相反,上菜嗰刻,見到咁多蟹肉喺面,真係好吸引😍 每一啖食落去都有好重嘅蟹肉味😋套餐除咗可以揀凍熱豆漿之外,仲可以揀酸梅湯或者西洋菜蜜,呢間上海餐廳都算唔錯,食物份量比想像中大,值得回頭再食😗

-鮮肉小籠包

-涼拌粉皮
味道不過不失,但套餐黎講,份量都算多👍🏻

-川味口水雞麵🌶️🐔🍜
幾欣賞佢個口水雞,夠辣夠香口,麵都好大碗😮

-烏金蟹粉拌面🦀️🍜

2021-10-25 591 瀏覽
12點幾落咗order4:30pm外賣自取,去到竟然冇得攞,俾曬咁多時間都漏單,個阿姐睇咗我張單先入廚房落單叫我等一陣,不過廚師都算快手,5分鐘左右已經有,唔會再有第二次囉