3天前
今次去咗西環海旁附近嘅一間連鎖麵食店夏銘記食Lunch。舖頭唔算大,但環境乾淨企理,樓底幾高,所以唔會有壓迫感,都幾好坐。而且係香港少見嘅優質服務態度。用餐期間不斷見到唔少熟客仔嚟光顧,感覺係呢度喺附近應該好有口碑。🥢 蔥花鵝腸豉油王撈粗鵝腸處理得乾淨,冇腥味,質地爽口,加上豉油王嘅香甜鹹味,撈埋粗麵一齊食,麵身煙韌有嚼勁,唔會爛晒或者過鹹。面頭灑滿蔥花,添多一層香氣,好上癮。🥢 鮮炸魚片條切片(1條)炸魚片條係佢地名物,出面炸得香脆乾爽,魚肉就保持到滑嫩鮮甜。魚蛋魚味好濃,質感亦分外彈牙。🥢 紫菜魚三味河(魚蛋、墨魚丸、魚皮餃)湯底係清甜魚湯,得出係用魚骨慢慢熬製嘅味道,紫菜多到差啲見唔到啲麵,份量比得好大方。魚蛋彈牙,魚味自然,墨魚丸偏向實淨,內裡有啲芫茜,香味突出;魚皮餃皮薄帶韌,餡料唔會太鹹,整體都不錯。🥢 雲吞水餃淨食雲吞皮薄,蝦肉爽口;水餃則餡料豐富,食到有木耳、筍同豬肉,口感不錯。🥢 炸黃鱔魚炸黃鱔魚皮炸得夠乾身,咬落去脆卜卜,魚味濃郁,聽店員講,佢地嘅炸黃鱔魚係每日用幾多魚整魚蛋,就有幾多魚皮攞黎炸,魚骨就攞黎煲魚湯,感覺好新鮮。
🥢 蔥花鵝腸豉油王撈粗
🥢 鮮炸魚片條切片(1條)
🥢 紫菜魚三味河(魚蛋、墨魚丸、魚皮餃)
🥢 雲吞水餃淨食
🥢 炸黃鱔魚