2022-07-16 1540 瀏覽
Staycation 飲食plan $2450 包$800 飲食餐券安排了今次去試早茶😬😬 除了一些經典點心,餐廳餐牌會不停轉變,所以前人想食的點心,我今次去已經無咗。出發前於官網可睇餐牌,不用白跑一地👍🏻👍🏻這個讚賞時間: 一早去,其實坐唔滿。雖然訂咗位,0等候。上菜時間都合理,唔算耐。服務: 可能早茶關系,同我上一次尖咀晚飯服務咗差少少,職員無咁細心主動,但都合乎酒店水平環境:枱與枱之間都有些距離,而且客人都較有禮,環境尚算清靜舒服。食物1) 帶子燒賣皇 - 超正,帶子好滑,無蒸老,而且内面豬肉沒有肥油流出,但又唔會鞋。算得上數一數二的級數。 平時普通酒樓,我好少食燒賣,唔太掂。當然這個忡價錢 平日的3倍。 ($98 好似咁上下) 2) 黑松露准山餃 - 這個偏向普通,無咩特別,正常味。3) 磨菇雞批 - 好重牛油味,都幾飽。內餡乽系無特別4)豆腐魚蓉卷 - 因為餐牌點心選擇不多,無理由食春卷, 但點知中招😆😆一食落口…..原來老少平安脆炸版😅 味道清清地,正常,但真被佢名呃咗。想像總是完美……5) 經典焗蟹蓋和葡汁响螺 米豬蓮焗蟹蓋,我覺得金鐘比尖咀出色,尖咀味道偏淡,有點唔夠味
安排了今次去試早茶😬😬
出發前於官網可睇餐牌,不用白跑一地👍🏻👍🏻這個讚賞

食物
2) 黑松露准山餃 - 這個偏向普通,無咩特別,正常味。
3) 磨菇雞批 - 好重牛油味,都幾飽。內餡乽系無特別
5) 經典焗蟹蓋和葡汁响螺
米豬蓮焗蟹蓋,我覺得金鐘比尖咀出色,尖咀味道偏淡,有點唔夠味,吊唔出蟹肉鮮甜。但金鐘不覺得好濃味,但蟹肉鮮甜味好特出…..👍🏻 哩個讚。兩間蟹蓋都好足料。$250 左右的價錢,食這樣的菜色,性價比好高
葡汁响螺 不相伯仲…..和尖咀一樣 都唔錯啦

最後埋單大約$850 ,扣埋飲食券 $50 左右。
不過點心質素,性價比 我覺得尖沙咀天外天 性價比更高,選擇更多。 而服務又沒有令我驚喜。
夏宮優點在於環境金碧輝煌,米豬蓮小菜出色。
都值得一試😚😚
焗响螺
焗响螺
2022-07-07 1435 瀏覽
。黎到港香 當然要黎夏宮食啦😋佢地係米之蓮餐廳黎既,lunch都爆晒 我地2點先有位,去食記得要book左先🫣小妹最鐘意食點心架啦,等我試下好吾好味先😘-椰皇鮑魚灌湯餃$160🥥係成個椰子上,椰香淡淡好清新,鮑魚新鮮彈牙,灌湯餃好大隻好足料💯💯😋-雪山叉燒包$78外皮好酥脆,入邊亦都好多叉燒,皮薄 👍🏻👍🏻,記得趁熱食會更好味😋❤️-上素芋荔盒 $78芋泥香濃👍🏻,係芋頭迷必試😍佢炸到好酥脆,好好味呀熱辣辣😋-雙拼燒味$328我哋叫咗燒腩仔,外皮皮脆,腩肉肥瘦分明,好有層次,真係💯😘😘 同埋叉燒,燒到非常焦香,肥瘦適中,其實份量都幾多㗎,蜜味充足😋💯-其他點心冇乜特別我就唔介紹啦,真係好鍾意佢哋餐廳嘅復古華麗風,加上水晶燈 真係好靚😊-港島香格里拉-夏宮✅

黎到港香 當然要黎夏宮食啦😋
椰皇鮑魚灌湯餃$160🥥
雪山叉燒包$78
上素芋荔盒 $78
芋泥香濃👍🏻,係芋頭迷必試😍佢炸到好酥脆,好好味呀熱辣辣😋
雙拼燒味$328
港島香格里拉-夏宮✅
2022-07-03
2022-07-03 1157 瀏覽
早兩星期已訂定位7月1日加拿大國慶同老爺奶奶飲茶。可能因假期關係,分兩場時段,我地就訂左11:00時段。去到夏宮時,枱已準備好即刻可入座。燒腩仔次次都會叫,真係好好食,皮超脆,肉淋多汁,水準之作。鮮蝦春卷炸得香脆唔油膩,蝦肉非常彈牙。腐皮卷甘荀絲冬菇絲等餡料好夠味,腐皮炸得香脆唔會因為餡料獻汁而變軟淋。鮮蝦燒賣帶子鮮甜,蝦亦非常彈牙,味道唔錯。春風得意腸腸粉皮薄滑,包住炸脆彈牙蝦卷,好食。油鹽水金銀蒜炸豆腐豆腐本身應該用油鹽水浸過再炸,已經好夠味,加埋炸蒜,令豆腐生息不少。蜂巢紅棗糕唔太甜,好夠紅棗味。食物保持水準,服務更加唔駛講,做足五星級酒店應有服務態度👍🏻👍🏻👍🏻。

燒腩仔
次次都會叫,真係好好食,皮超脆,肉淋多汁,水準之作。

鮮蝦春卷
炸得香脆唔油膩,蝦肉非常彈牙。

腐皮卷

鮮蝦燒賣
帶子鮮甜,蝦亦非常彈牙,味道唔錯。

春風得意腸
腸粉皮薄滑,包住炸脆彈牙蝦卷,好食。

油鹽水金銀蒜炸豆腐

蜂巢紅棗糕
唔太甜,好夠紅棗味。

2022-07-01
  • 燒腩仔
2022-06-03 1481 瀏覽
我個人對食物嘅美味程度重要過環境,所以真的較少去酒店搵嘢食,今次有張酒店coupon 用下,就選擇左喺夏宮食 lunch, 因為我覺得lunch 比較 free d, 晚餐好似好隆重咁其實 lunch 都比較爆,我哋兩人就真係只安排到2人枱俾我哋,我見人哋兩人都可以坐4人方枱,但好彩張枱都係大嘅,環境亦闊落Welcome tea… 玫瑰花茶,但其實唔知做咩本來都諗住食二人套餐,但原來套餐嘅兩款點心唔係自己揀而且每人得兩粒,所以最後決定叫兩個餸,再加3個點心呢個叉燒包真係非常非常非常之好味 暖暖哋,皮薄,叉燒好味,好有份量當然要試下佢嘅蝦餃燒賣啦,燒賣上面有好大粒帶子,感覺上好抵 當然味度質素都很好,$100 一籠,即$25 一粒,酒店黎講接受到喎!成三百幾蚊半隻嘅炸子雞當然唔可以唔好食啦 咁又真係幾好食嘅,好香好脆口另一個餸明明係食東坡肉煲,但個樣出黎係梅菜扣肉煲有點奇怪,但梅菜好甜,不用飯一齊食都得,肉就可再淋d 仲好總括嚟講,點心價錢相對性價比都高,但不大多款選擇,餸菜價錢都係酒店價格吧,我覺得價錢貴好食係應該嘅,如果嗰啲店價錢唔貴又好食就係攞獎架啦,同埋會大排長龍了!

Welcome tea… 玫瑰花茶,但其實唔知做咩

呢個叉燒包真係非常非常非常之好味
暖暖哋,皮薄,叉燒好味,好有份量

雪山叉燒包

當然要試下佢嘅蝦餃燒賣啦,燒賣上面有好大粒帶子,感覺上好抵

成三百幾蚊半隻嘅炸子雞當然唔可以唔好食啦
咁又真係幾好食嘅,好香好脆口
炸子雞

另一個餸明明係食東坡肉煲,但個樣出黎係梅菜扣肉煲
有點奇怪,但梅菜好甜,不用飯一齊食都得,肉就可再淋d 仲好
梅菜東波肉

雪山叉燒包
炸子雞
梅菜東波肉
2022-05-11 1508 瀏覽
📯吃過夏宮的點心,當然要訂位品嚐晚市菜餚。果然沒令我失望,幾款小菜都好吃,叫對了✌🏼😁👇🏼 陳醋爽脆海蜇頭$180,果然爽脆非常,陳醋味飄香,味道又不過酸,份量比預期中多👏🏼,醒胃好吃👇🏼頭抽鴨舌$180,鴨舌淋而入味,不錯👇🏼化皮乳豬件🐖$390,乳豬皮香脆可口👍🏼,無懈可擊💯,乳豬皮下夾著一塊甜花皮,小花皮下夾著一件鮮嫩的乳豬肉,沾滿不可缺少的乳豬醬,絕對是出色的化皮乳豬件👇🏼椒鹽田雞腿🍗$460,以椒鹽烹調,惹味可口,一定要趁熱吃,才可吃到外層脆內裏熱的田雞腿,愛吃的我大滿足👇🏼鹽香黃油雞🐔(半隻)$340,皮脆油香肉嫩,皮下有一層薄薄的黃油脂肪,配以剛好的鹽香鹹味,鮮嫩肉滑的髀位令人垂涎P.S.這半隻雞當然有雞胸,而雞胸大部份都是嚡的,這黃油雞也不例外,因此我讚賞的鮮嫩除雞胸外😏👇🏼豆腐花$75,熱騰騰,質感滑,吃到舔舔脷🤣入住酒店的package有$2xxx餐飲消費額,實在吃得很愉快😄

陳醋爽脆海蜇頭

👇🏼頭抽鴨舌$180,鴨舌淋而入味,不錯
頭抽鴨舌

化皮乳豬件

椒鹽田雞腿

鹽香黃油雞(半隻)

👇🏼豆腐花$75,熱騰騰,質感滑,吃到舔舔脷🤣
豆腐花

2022-05-08
陳醋爽脆海蜇頭
頭抽鴨舌
化皮乳豬件
椒鹽田雞腿
鹽香黃油雞(半隻)
豆腐花
2022-05-09 1000 瀏覽
👇🏼水晶蝦餃皇$100,蝦餃表面圓潤飽滿,蝦肉是爽的,餡料也有Juice之感,但味道只屬正常👇🏼鮑魚滑雞扎$90,喜好這點心的家人都說用炸腐皮不好吃,其餘的餡料不過不失👇🏼帶子蝦燒賣$100,帶子本身是沒什麼味道的,放在燒賣上,只能說看似有點矜貴,燒賣的肉餡是一舊舊的,也看到切成迷你的小冬菇粒,味道正常👇🏼家鄉煎薄餅$85,不油膩,不錯的鹹薄餅,餅邊煎得香脆惹味👇🏼六十年陳皮十勝紅豆沙$220,確實有遠年陳皮的香,紅豆沙也綿香不膩🫘,味道不錯,但價格實在很貴,就是有入住酒店消費額才品嚐這道甜品🤣👇🏼香芒楊枝甘露$80,味道ok,但質感偏稠,芒果粒也不多,個人喜愛尖沙咀國金軒的出品,質感清香甜滑,芒果粒份量多✨富有中國色彩的裝潢,也有金壁輝煌之氣派✨。座位之間有足夠的距離,故進食時也感安心。職員的服務到位,但尚有進步的空間

水晶蝦餃皇

2022-05-07
家鄉煎薄餅
六十年陳皮十勝紅豆沙
2022-04-20 4213 瀏覽
天增歲月人增壽,儂加一歲纹亦長,要選擇喜歡事去做,去想去地方就來此處。 脆皮叉燒餐包$78,餡好飽滿,漲卜卜,餡與皮不會有空位,脆皮薄,叉燒味宜,碳燒香不濃。 椒鹽豆腐,上枱已經跌眼鏡,過燶,乾,好似多士粒,豆味淡,因overcook,無豆腐肉,走否如此簡單菜式交俾徒弟做;不要浪费,食了一半,忍唔住都要反應,最後結帳,侍應自動取消。 椰皇鮑魚灌湯餃$160,有好食評所以試,餃大隻多大蝦,蝦鮮,清雞湯,用椰青燉,但無椰青水味? 翠竹顯(改獻會開心的)金錢$280,名子特别又是廚師精選,勝瓜切成圓柱型,釀入魚肉及猪肉,每件放上咸蛋黃,波菜葉墊底,估不到份量多,賣相與名字貼切,有意境,如加幾粒杞子,會更好看(好似金魚仔游);波菜滑香嫩不澀,豬肉魚肉扎實彈滑,咸蛋王有味不咸香些更好,勝瓜爽,整體清爽。 餐牌無蛋白杏仁茶$75,問侍應有,略甜,無我上次在香宮,即做,要等30分,又香又滑多蛋白,貴過此價,而且碗特別不同,此次都是一般水準,翻查香宮餐牌,都沒有供應該質素。 點解喜歡,整體環境,装修是我杯茶。

點解喜歡,整體環境,装修是我杯茶。

2085 瀏覽

2022-04-08
用餐優惠
信用卡優惠
2022-04-09 1152 瀏覽
上次嚟香格里拉食咗日本菜,今次嚟埋佢哋中菜部飲菜。平均一樣嘅要80蚊 兩個人 4個點心加茶芥,已經五百。值唔值真係好睇個人。讚:地方舒服,闊落,除口罩食嘢好放心。燈光好,唔會太有情調又不至于好光,好坐讚:食物水準 above average 必食係雪山叉燒包!一定一定要食!除咗開果壺茶,仲俾多杯清茶開一開胃!幾細心!疫情之下其實佢哋都full 㗎! 可能D枱隔得開,少咗枱!不過都可以估計,之前佢哋應該又係要1個月前訂位果類餐廳!
上次嚟香格里拉食咗日本菜,今次嚟埋佢哋中菜部飲菜。

讚:食物水準 above average

必食係雪山叉燒包!一定一定要食!

除咗開果壺茶,仲俾多杯清茶開一開胃!幾細心!

2022-04-03
2022-03-23 857 瀏覽
慶祝媽媽生日,特意到夏宮食午餐。一直都想試試夏宫的點心,我印象最深刻嘅是椰皇灌湯餃及鮮蝦腸粉,啖啖大隻鮮蝦肉,真係非常滿足- 其他點心都保持卓越質素,服務員態度又殷勤。5月生日又再光顧下

• 越式脆蝦腸粉
  • 帶子蝦燒賣
上次去完萬豪金殿朝聖完, 有個非常好嘅餐飲體驗, 今次去呢間同屬一星米芝蓮, 不過就有天壤之別嘅感覺👇🥢椰皇鮑魚罐湯餃 $160👍湯底有淡淡嘅椰香味, 清甜好飲, 鮑魚有湯羹般大, 新鮮彈牙, 花膠大大件, 灌湯餃亦大大隻, 餃餡足料多蝦🥢越式脆蝦腸粉 $110👎粉皮卷住蝦春巻, 粉皮唔滑及比較淋身, 蝦春卷嘅炸皮唔脆, 蝦嘅份量極之充實, 雖然有份量十足嘅蝦, 但喺食唔出蝦的鮮味, 失望之作🥢水晶蝦餃皇 $100蝦餃皮彈牙煙韌, 鮮蝦爽口彈牙, 不過就唔算juicy, 冇咩驚喜🥢帶子蝦燒賣 $100帶子鮮甜, 燒賣豬肉爽彈juicy, 不過調味略為濃, 失了鮮味🥢瑤柱小籠包 $100👎包皮乾身, 摺口嘅地方頗硬及厚身, 餡料內肉汁好少, 餡料豬肉食落乾身及唔香, 亦都唔發現有瑤柱在內, 可能係攪碎哂啩🤔🤭🥢如意髮菜海鮮餃 $78餃皮淋滑, 多餡料實泵泵, 不過饀料唔算juicy, 中規中距因為無景觀嘅原因, 所以感覺唔開揚, 但裝飾陳設確係富麗堂皇, 檯與檯隔得寬闊, 算坐得舒服, 不過唔明點解有吉位都安排我哋坐二人檯🤔, 雖然我哋真喺得兩個人🤪驚喜位就係一坐低就有杯清淡嘅玫瑰花茶

🥢椰皇鮑魚罐湯餃 $160👍

驚喜位就係一坐低就有杯清淡嘅玫瑰花茶🤩

食物質素及服務以我個人覺得都不太像米芝蓮一星😅😅

魚堅總評
性價比 2👍
(以5👍為滿分)
2022-02-23 645 瀏覽
📍夏宮______旦媽媽的點心之選 ,位於港島香格里拉酒店5樓的夏宮。 如果想和親朋戚友享受一頓環境幽雅又寧靜的中餐,來夏宮吧。 蘿蔔絲酥餅考究在於酥而不膩,外酥內嫩同時保留蘿蔔之清甜濕潤並去其苦澀。夏宮廚師明顯游刃有餘!帶子燒賣,椰皇鮑魚灌湯餃理所當然是穩陣之選。灌湯餃靈魂不在於鮑魚,精華在椰皇燉湯之清甜。招牌粵式脆蝦腸粉最適合愛蝦但懶於去除蝦殼的人,每啖都是滿滿的蝦肉。軟滑腸粉,香脆春卷皮和飽滿鮮甜蝦肉,一口便能有三種質感,令人份外滿足。寫文之際,發現點心價格已作調整,可以先致電查詢不定期推出的優惠。______點心由 HKD 78 - HKD 160 不等______📍 夏宮 (金鐘)金鐘金鐘道88號太古廣場二座港島香格里拉酒店5樓
📍夏宮

點心由 HKD 78 - HKD 160 不等
______

📍 夏宮 (金鐘)
金鐘金鐘道88號太古廣場二座港島香格里拉酒店5樓
  • 越式脆蝦腸粉
  • 帶子蝦燒賣
  • 蘿蔔絲酥餅
2022-01-06 1009 瀏覽
每次到年尾也要看看Shangri-La的Golden Circle會籍, 有沒有將近過期的積分, 比起其他大型連鎖酒店的Loyalty Program, 它的消費兌換積分更慷慨, 而且又可以在餐飲消費中扣除, 不似一般的只能兌換酒店住宿. 今次吃的是港島Shangri-La的夏宮, 與香宮同出一系, 但單以午市點心而言, 其表現比香宮更出色.圖一是粵式脆蝦腸粉, 其實就是腸粉內裏包着炸蝦春卷, 粉皮偏厚但不會如吃河粉般, 有米香, 就算包着炸蝦春卷也沒有油膱味, 後者在濕潤的粉皮包圍下依然保持香脆, 蝦肉爽彈夠鮮香, 是一道看以, 簡單但需要很小心處理各類食材的點心.圖二的燒賣最欣賞是其麵皮夠薄夠濕潤, 不會吃起來如吃硬塊, 麵皮濕潤但不會糊化而黏在筷子上. 圖三及四的焗雪山叉燒包外面夠酥香, 中間口感實在, 內裡半肥瘦叉燒粒和醬汁結合起來的甜鮮香味, 絕對是大人和小小朋友的最愛.圖五的避風塘炒粒粒芋頭糕的芋頭糕有什麼問題, 但以避風塘炒法處理, 其蒜香和辛香不能深入在芋頭糕中, 有點為做而做的感覺. 最後是圖六的蘿蔔絲酥餅, 用上格仔而非捲絲狀的外皮, 除了可營造出視覺效果外, 也令

圖五的避風塘炒粒粒芋頭糕的芋頭糕有什麼問題, 但以避風塘炒法處理, 其蒜香和辛香不能深入在芋頭糕中, 有點為做而做的感覺. 最後是圖六的蘿蔔絲酥餅, 用上格仔而非捲絲狀的外皮, 除了可營造出視覺效果外, 也令外皮不易碎開, 內裏的蘿蔔絲浸着金華火腿熬製而成的高湯, 除了較不熱氣外, 也能突出蘿蔔的鮮甜.

沒有很Eye Catching的點心外表, 但師傅功夫紮實, 而且整餐也能用積分來Redeem, 就沒有不滿意的理由了.
2021-12-19 1850 瀏覽
朋友訂咗夏宮食午餐,要提前兩星期先有位。香格里拉既裝潢一直都好傳統地華麗, 所以夏宮既設計都好華麗宮殿feel 。一坐低有杯玫瑰花茶做welcome drink, 個樣都幾靚。午市都有幾多選擇,但因為我哋只有兩個人所以唔叫唔到幾多嘢食。最後點左三個點心,同埋兩個小菜就已經食得幾飽下。首先嚟嘅係鵝肝醬煎牛仔骨,佢本身係Signature Dishes 之一, 真係冇令人失望! 呢個真係超級值得推薦, 整個配搭都相當適宜! 鵝肝切碎晒, 融入個醬汁度, 令到整個醬都好綿好滑, 味道係少少甜, 好濃好香! 牛仔骨做得好淋, 食一啖牛仔骨既肉再搭配個醬, 真係好好食! 竹笙蛋白豆苗,呢個素食看來很清淡,都係好好食。啲竹笙好厚身,咬落去有點爽既口感; 下面嘅蛋白嘅量好多,味道有啲似平時食賽螃蟹嗰啲蛋白,好滑;  豆苗夠新鮮。呢個餸都係十分推薦!點心揀咗水晶蝦餃王,鮮蝦豆苗餃,羊肚菌上素餃。呢三個點心就正常水準發揮。期待下次試佢其他小菜!
朋友訂咗夏宮食午餐,要提前兩星期先有位。

最後點左三個點心,同埋兩個小菜就已經食得幾飽下。
鵝肝醬煎牛仔骨

呢個真係超級值得推薦, 整個配搭都相當適宜!
竹笙蛋白豆苗

點心揀咗水晶蝦餃王,鮮蝦豆苗餃,羊肚菌上素餃。
呢三個點心就正常水準發揮。

期待下次試佢其他小菜!
2021-12-16
鵝肝醬煎牛仔骨
竹笙蛋白豆苗
  • 鵝肝醬牛仔骨
2021-10-02 1642 瀏覽
.《夏宮》米芝蓮一星皇室氣派,中式古典美學融合,餐廳無因為經過歲月嘅洗禮而變得殘舊,金色使用比例唔會話特別多,配搭左紅木嘅裝潢令人入到去就感覺到傳統建築風格,整體感覺乾淨寬敞舒適…Set Dinner $2800@3+10% -松露醬鳳尾蝦多士…比天龍軒嘅蝦多士仲要出色,多士脆身乾爽吾食油,新鮮鳳尾蝦口感彈牙加埋松露醬增加味道層次-姬松茸黃耳燉菜膽湯…個湯係一滴油都冇野菌同金華火腿嘅味道好出菜膽完全冇渣-六十年陳皮炒金銀鮑魚…我食唔出六十年陳皮,反而好慶幸佢陳皮味唔係好出因為我唔鍾意,鮑魚軟淋-正宗杭州肉…成餐飯嘅亮點終極東坡肉,醬汁濃稠帶甜,五花肉燉煮到完全唔油膩-鮑汁鱆魚雞粒撈飯…普普通通鮑魚汁撈飯,鱆魚味吾係好覺-化皮乳豬件(另外)…一件冇脂肪嘅乳豬,皮與肉之間夾住小圓餅,係出色嘅乳豬件-香芒楊枝甘露…份量好足但芒果同柚子比過分嘅奶味搶左戲整體對得住價錢,我無上去睇嗰幅勁大嘅山水畫呀,好唔開心…
《夏宮》米芝蓮一星

Set Dinner $2800@3+10%

-鮑汁鱆魚雞粒撈飯…普普通通鮑魚汁撈飯,鱆魚味吾係好覺

-香芒楊枝甘露…份量好足但芒果同柚子比過分嘅奶味搶左戲

整體對得住價錢,我無上去睇嗰幅勁大嘅山水畫呀,好唔開心…
環境非常豪奢富麗,氣派堂皇,是我目前去過的中菜館之中最華麗的,難怪叫夏宮。🌸前菜送了麻油醃酸黃瓜🥒及花茶:黃瓜醃得非常好,軟淋之餘,調味把草青味完全剔除了。花茶味道香濃,這邊用的水,水質也不錯。🌸化皮乳豬件——很久沒吃過乳豬了,這邊的乳豬皮非常香脆,皮肉之間夾着高級片皮鴨才會附的厚甜麪皮,豬肉鬆軟新鮮,完美的乳豬。🌸清酒鵝肝——普通,不過清酒味濃度剛好,不會蓋過鵝肝的味道。🌸菠蘿咕嚕肉——要試廚師手藝,必試咕嚕肉。可惜這碟完全不合格:醬汁太酸而涸喉、咕嚕肉皮太厚且煮過火了,都炸燶了,伴炒的菜又煮得不夠,太硬,碟上僅有的兩塊菠蘿也不太新鮮。🌸「廚師精選」的米湯勝瓜浸花甲——身為主角的花甲既腥且韌,伴菜的節瓜煮得還好,但紅蘿蔔竟然是生的。🌸「廚師精選」的梅辣醬蒸原條沙巴龍躉斑——龍躉非常新鮮,蒸的時間剛好,肉質鮮美,嫩而多汁,梅辣醬出奇地完全不會蓋過魚的鮮味,不過服務員去骨有點不夠仔細,而且友人跟個人都認為,這條龍躉還是清蒸更好,不需太多花巧。🌸「廚師精選」的豉椒羅勒炒蟶子——蟶子非常新鮮,炒得也非常好,軟淋沒有腥味,調味也洽到好處,是我吃過最完美的炒蟶子。🌸甜品:六十年陳皮紅豆沙——之前
前菜送了麻油醃酸黃瓜🥒及花茶:
黃瓜醃得非常好,軟淋之餘,調味把草青味完全剔除了。
花茶味道香濃,這邊用的水,水質也不錯。
🌸
清酒鵝肝——普通,不過清酒味濃度剛好,不會蓋過鵝肝的味道。
甜品
六十年陳皮紅豆沙——之前香港有百年陳皮紅豆沙,我們試不到,看到這家有六十年陳皮紅豆沙,我跟友人都想試試,結果大失所望,陳皮味極淡,味道跟普通的紅豆沙沒有大分別。

蜜味蜂巢糕——用的不是好蜂蜜,整道甜品都被破壞了。
香芒楊枝甘露——芒果甜而不酸,可惜柚子太酸澀,奶味也不夠香醇。

香芒凍布甸——看外表已知中伏,幸好芒果甜而不酸,奶味香濃,可以接受。

可樂冰得太凍,導致沒有味道,氣倒是夠,冰也夠凍。
這家的選酒不錯。

廁所簡直是完美:裝潢大氣、功能齊備、乾淨衛生,還奉上了即棄的梳子及指甲銼,更有應該是刷鞋用的刷子。
整體不過不失。
人均約1900hkd