2021-02-03 5677 瀏覽
趁假日和朋友品茗,到了港島香格里拉酒店的「夏宮」。一到達,當然被它富麗堂皇的裝修吸引。門面紅噹噹的招牌,內裡佈置有如宮殿,華麗的吊燈及牆上的壁畫,感覺很有氣派。餐桌枱布雪白潔淨,有一盆花卉點綴,優雅亦使人心境愉悅。侍應遞上餐牌,及送上welcome drink - 玫瑰花茶,它散發著陣陣清香,隔著一段距離亦可嗅到。看了點心和甜品餐牌,我們討論了一會,點了以下美食。因為我們四人分兩臺坐,侍應會把點心分配好才送上。水晶蝦餃皇外表飽滿的,內裡蝦肉亦填得滿滿。蝦餃表皮薄而鬆軟,鮮蝦爽口彈牙,味道鮮甜可口。帶子燒賣皇表面圓形白色的東西是帶子肉,鮮甜而一梳梳肉質的口感十分迷人。燒賣的豬肉肥瘦均勻,入口鬆化,內裡混了冬菇絲。香煎臘味蘿蔔糕煎得外表香脆,內裡濕潤,混了甜甜的蘿蔔絲和充滿鹹香的臘味粒,配微辣的豆瓣醬,更加惹味。安蝦鹹水角賣相金黃色,脹卜卜的。入口煙韌黏牙,麵粉漿微甜,內裡韮菜和肉碎味道香濃。越式脆蝦腸粉名字很特別,侍應亦推介我們點一客。原來它有點像炸両,表面的腸粉、包著中間一層很薄像春卷的脆皮,內裡填滿蝦肉。一啖咬下去,同時感受到三種層次的口感,十分有趣。蝦肉份量極多,這方面值得一讚。叉

叉燒

份量不算少,整齊地排列好。紅潤的色澤加上泛起點點油光,已經令我們垂涎三尺。肉質柔軟諗身,蜜汁味香濃甜美,一吃難停。這道
叉燒值得推介。

燒腩仔

同樣整齊地擺放好,燒腩仔外皮炸得香脆,但底下幾乎全是肥膏,只咬到很微量的瘦肉。這個太肥了,有點失望。

燒腩仔

欖仁豆沙角

最後來到甜品時間,點了一客豆沙角。炸得香噴噴,內裡紅豆「起沙」,甜美動人。

欖仁豆沙角

這裡每款食物做得精緻出色。服務周到,侍應們親切有禮,我們就座時為我們外套、手提包蓋了墊,服務貼心。

我們將來必會重臨。

2021-01-31
2021-07-19 0 瀏覽
今日同屋企人嚟茗茶☕踏入去,古色古香嘅裝潢,中國風屏風,金碧輝煌,宮廷氣派十足欣賞杯玫瑰花茶,真係好香点心大部份3件,四人要加多一件蝦餃、燒賣味道正常中間一層薄薄脆皮包住厚厚蝦肉,幾特別但食咗一舊已覺好滯餐牌寫芋盒,点知上桌係芋角似二次翻炸,好油膩偏乾同無荷香味叫咗兩客分開兩層,上層白色,下層黑色,兩粒藍梅+薄荷葉舖面,賣相靚食落似係杏仁精做出嚟,無杏仁味,芝麻味少少,化學味多多,始終唔係真材實料,$70一客,唔值整體環境同服務一流,高擋係價錢,但食物至係主角,無期望中好,一致認為味偏濃同鹹,比起明閣同皇朝會重差好遠,作為一間五星級酒店內米芝蓮中菜廳,出品令人大失所望
今日同屋企人嚟茗茶☕
踏入去,古色古香嘅裝潢,中國風屏風,金碧輝煌,宮廷氣派十足

欣賞杯玫瑰花茶,真係好香

点心大部份3件,四人要加多一件

帶子蝦燒賣

蝦餃、燒賣味道正常
越式脆蝦腸粉

中間一層薄薄脆皮包住厚厚蝦肉,幾特別但食咗一舊已覺好滯
鮑汁鮮竹卷

餐牌寫芋盒,点知上桌係芋角

鵝肝火鴨絲荔芋盒

似二次翻炸,好油膩

馬友肉鬆焗燒餅

飄香荷葉飯

偏乾同無荷香味

叫咗兩客
杏汁芝麻布甸

分開兩層,上層白色,下層黑色,兩粒藍梅+薄荷葉舖面,賣相靚

2021-07-19
2021-07-16 0 瀏覽
慶祝周年紀念選擇了港島香格里拉staycation, package 包括了$1000餐飲credit. 當晚還邀請埋放縱星期四的兩位飯腳一起進餐。服務和環境是一流的,有玫瑰迎賓茶,還安排了我們坐在細房,更加安靜(雖然坐在出面氣氛一樣夠靜的),但食物質素就非常之一般了….叫了他們signature之一的鵝肝醬煎牛仔骨。大家完全吃不出有鵝肝醬,以為是普通牛仔骨。友人覺得好韌,不喜歡。我們其餘三位覺得肉質夠冧,味道都可以的,但未必值這個價錢。另一個夏宮推介是生菜片乳鴿餸。我們四位都喜歡這道菜。肉鬆炒得很香,本人味蕾未去到可以吃得出是乳鴿鬆,初初以為是普通豬肉🤭⋯⋯這個頭盤野味爽口,陳醋香醇。這個馬友鹹魚蒸肉餅最失敗之處是過鹹,送飯都覺得鹹…..大家對這餐飯的總括是食環境和服務,食物質素和烹飪技巧就非常之一般般。

鵝肝醬煎牛仔骨

生菜片乳鴿鬆

這個頭盤野味爽口,陳醋香醇。
陳醋爽脆海蜇頭

這個馬友鹹魚蒸肉餅最失敗之處是過鹹,送飯都覺得鹹…..
馬友鹹魚蒸肉餅

2021-06-30
紀念日
生菜片乳鴿鬆
陳醋爽脆海蜇頭
2021-06-23 515 瀏覽
夏宮貴為米芝蓮一星食府,裝修俗氣,無乜格調,坐位還算舒適。食物質素叫做可以,價錢算略偏貴,值唔值在乎招呼及食物品質口味。但夏宮招呼衹係好過普通酒樓少少。無三小碟調味,無人 斟茶添水,唔會自動自覺加熱水,無坐熱茶壺,衹係有換下碟。食咗5個小菜加四碗糖水,埋彈200幾。同樣一星的文華每一樣都好過佢多多聲,同龍景軒比較差幾班。
2021-06-12 582 瀏覽
本人對港香情有獨鍾第一份工散水餅係餅房買食過人工最貴既飯係PetrusStaycation 都幾次一直久仰夏宮之名就係唔知點解成日行過但係未試過一行三人終於擇日黎試試佢啦有一樣野真係不得不讚由門口接待到入去餐廳坐低每一個員工嘅服務都好親切第一件事佢哋會奉上玫瑰茶等你fresh 下個人先叫咗一例叉燒估唔到咁大碟肉質鬆化,蜜糖濃稠度啱啱好掛係件叉燒上面🥰我覺得係我人生中食過最好食嘅叉燒西苑排第二喺夏宮現場食嘅蝦餃係好食過自助早餐既蝦餃但係明明都係夏宮嘅出品🧐🧐雪山叉燒包個包太硬🥲完全做唔到鬆化嘅效果叉燒餡正常咖喱雞批好香好食好肥帶小辣🤰🏻焗釀蟹蓋因為早兩日去唐人館食咗喺呢度想叫一個來做比較夏宮完勝因為唐人館嘅蟹蓋忌廉洋蔥味道太重蓋過咗蟹嘅味道不過唔知點解佢嘅擺盤要咁普通突然之間去咗酒樓咁唐人館會將個蟹蓋放喺啲假石上面整到成個盆景咁未食都已經呃左like先啦不過我覺得佢只係屬於正常水平要試多幾間先可以再出排名總括而言:夏宮嘅叉燒令我眼前一亮🤩我即將會去香宮試一試係咪一模一樣點心除咗雪山叉燒包唔合格之外其他點心都係水準之上加上殷勤嘅服務個人極度推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
本人對港香情有獨鍾

第一件事佢哋會奉上玫瑰茶
等你fresh 下個人先

叫咗一例叉燒
估唔到咁大碟
肉質鬆化,蜜糖濃稠度啱啱好掛係件叉燒上面🥰
我覺得係我人生中食過最好食嘅叉燒

其他點心都係水準之上
加上殷勤嘅服務
個人極度推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2021-03-14
$300 (早餐)
蝦餃王
咖喱雞粒酥
2021-04-26 1446 瀏覽
港島香格里拉staycation既第一日本身package有送一千蚊dining credit後來再加四百蚊買左五百蚊credit就拎左黎食夏宮今晚book左七點九但其實真係一個錯誤黎我一直以為食晚餐會令成個住宿體驗好D但其實入lounge食左兩餐都已經飽左六七成應該book午餐好過洗費又更低只係因為我見到夏宮既點心唔太吸引所以最後都係揀左晚餐夏宮位於酒店五樓搭番lift落去就係夏宮正門口或者係太古廣場中庭坐升降機到五樓香格里拉入口就可以到達因為九龍果間叫左做香宮所以港島呢間就稱為夏宮兩間個feel都真係好似夏宮米芝蓮一星中菜廳亦都曾經係連續多年既二星餐廳由18年開始只淨番一星主廚梁汝景係夏宮工作三十年由炒鑊升到而家總廚既位置算係一個比較少有既故事入門口都擺左塊米芝蓮獎狀係度講到兩間宮都好似一樣都係紅色作為主色調一樣都係宮廷風設計然後頭頂既水晶吊燈好似仲多今次又係坐係巨柱下面今日我地兩個人坐左張圓檯上面有個轉盤幾方便紅色餐牌呢一頁set menu菜式真係完全唔吸引所以都係單點算港島香格里拉作為一間頂級酒店但係完全無其他幾間福布斯五星酒店中菜廳既貼心單點餐牌上面全部都要原份叫無得就番人數
港島香格里拉staycation既第一日

咁樣都每人七百幾真係搞唔掂
呢間係比起香宮更加唔明點樣拎得到米芝蓮
仲要係前二星
2021-04-04
$764.5 (晚餐)
現金券
2021-04-10 1448 瀏覽
米芝蓮一星中菜在restaurant week 訂了晚餐。第一次來這裡吃飯,非常期待,晚餐體驗也沒有令我失望,食物、環境、staff 服務都很好。海蜇冷鮑魚、蜜汁叉燒 :鮑魚軟腍,味道鮮甜。叉燒肥瘦適中,肉質鬆軟。杏汁桃膠燉豬腱 : 杏汁味很香濃,湯底味道濃郁,桃膠和豬腱份量很多。梅辣醬紫淮山鮮蘆筍炒波士頓龍蝦球 : 龍蝦肉質彈牙。 紫淮山很特別,對比日本淮山的爽口,它的食感偏像粉葛。梅辣醬調味很特別,兩種味道既突出又協調,很出色。上湯菠菜茸竹笙球:菇菌的份量很多,味道很鮮甜,感覺很養生的一道菜。廚師醬和牛面頰:面頰肉燉得很軟腍櫻花蝦紅菜頭汁帶子蛋白炒飯:櫻花蝦很香,帶子鮮甜。紅菜頭汁炒飯很特別。色香味俱全的炒飯。
米芝蓮一星中菜

在restaurant week 訂了晚餐。

廚師醬和牛面頰:面頰肉燉得很軟腍

2021-02-27 1908 瀏覽
繼續摘星之旅,今次揀左夏宮,又係TASTING MENU 1400-1500 咁上下一位。前菜已經好有驚喜,哩個蟲草花配上特別調味,口感同味道都一流。再嚟係鮑魚,一啲都唔韌。最後燒腩仔配乳豬,比五粒星,十分出色!先上個湯,桃膠白肺豬肉,哩個湯就差啲,得個咸字,飲唔到材料嘅鮮味。開始主菜XO醬炒龍蝦,非常爽口,味道亦唔錯。算係幾Impressive 。蘆筍炒得剛剛好!略嫌份量少,切得有啲細舊,同埋龍蝦好難唔好食。再嚟係龍蝦汁配蒸蛋,承接返上一碟菜,再配海苔,口感同味道都有層次。之後就有慢煮牛,牛肉質素高,濃濃嘅牛味,醬汁亦配搭得很好。非常正路嘅一道主菜,始終係高檔餐廳,唔會拎舊平價牛去整臭塊招牌。去到汁焗帶子砵仔飯,小失望,覺得上一道主菜,已經好多汁,配一個乾身嘅肉類炒飯,可以令兩道菜互相配合,再昇華。又或者上左個飯先,承接返上兩道海鮮風味嘅菜,再上碟牛會更好。本來對個甜品都冇乜期待,因為中式甜品,嚟嚟去去都係咁。但竟然,冇期待反而有驚喜!後面嗰粒係紫米脆皮,入面包住椰汁醬。外冷內熱,外脆內軟,外咸內甜。成碗紫米露,變咗分子料理咁。 一向唔太喜歡楊枝甘露,亦成碗食晒! 主要係用料新鮮,唔
繼續摘星之旅,今次揀左夏宮,又係TASTING
MENU 1400-1500 咁上下一位。

一向唔太喜歡楊枝甘露,亦成碗食晒!
主要係用料新鮮,唔酸,微甜。

總結,好食嘅中菜,要食材靚之如,烹調要恰到好處,而夏宮係相對多醬汁,味道較濃,但整體仍然好食,尤其係燒腩仔、乳豬同埋紫米脆球。重點 Golden Circle Member 有8折。恒生有85折,即刻抵曬!高性價比!

2021-02-26
2021-01-26 1309 瀏覽
介紹番:黎自「香格里拉」岀品😍係米芝蓮二星級《夏宮》月餅呀👏🏻星級迷你奶黃月餅隆重登場喇!🌟今次專程買黎《夏宮》月餅!🈵試下有幾正先!😎 迷你奶黄月餅🥮 (八件裝) ($428)賣相非常的骰精緻翻熱後奶黃香氣四溢!🥰甫入口鹹甜交融滿口爆發蛋黃鮮香🍯口感即化極盡滋味令人回味無窮呀!🥳
介紹番:黎自「香格里拉」岀品😍
係米芝蓮二星級《夏宮》月餅呀👏🏻
星級迷你奶黃月餅隆重登場喇!🌟
今次專程買黎《夏宮》月餅!🈵
試下有幾正先!😎

迷你奶黄月餅🥮 (八件裝) ($428)
賣相非常的骰精緻
翻熱後奶黃香氣四溢!🥰
甫入口鹹甜交融
滿口爆發蛋黃鮮香🍯
口感即化極盡滋味
令人回味無窮呀!🥳

外賣自取
2021-01-12 1354 瀏覽
上星期到了酒店中菜廳飲茶,再一嚐美食與優質服務。潮州粉果一客三隻,餃皮煙煙靭靭,餡料非常豐富,裏面的沙葛甚為爽口,上佳之作。叉燒餐包的脆皮很是香甜,裡面充滿著叉燒,樸實不華。鴛鴦臘腸卷一條是臘腸、一條是膶腸,同樣滲透了腸油到卷包裏去,甘香豐腴。相對地菠菜帶子腸粉流於平凡,腸粉是滑的,奈何帶子及菠菜未能突出,吃到的只有豉油的香味。灌湯餃加上鮑魚自是矜貴,鮑魚鮮香,餃子肉感十足,好味又飽足。順帶一提,餐廳人手充足,服務殷勤,用餐期間不斷添茶,真是食得舒適。
上星期到了酒店中菜廳飲茶,再一嚐美食與優質服務。

潮州蒸粉果

潮州蒸粉果的餡

叉燒餐包的脆皮很是香甜,裡面充滿著叉燒,樸實不華。
脆皮叉燒包

脆皮叉燒包的餡
鴛鴦臘腸卷
椰皇鮑魚灌湯餃
2021-01-04 1013 瀏覽
朋友送了一個夏宮的月餅給我六黃月餅真是第一次見等到中秋正日 屋企齊人時一起分享真的勁大個看看跟橙的對比😂切之前大家都好期待但切開後不如想像中震撼本來對酒店出品的月餅非常期待但蛋黃不太多油蓮蓉偏甜了點
朋友送了一個夏宮的月餅給我

但蛋黃不太多油
蓮蓉偏甜了點
2020-09-04
2020-11-14 1645 瀏覽
今天中午二人到這裏飲茶。椰皇鮑魚灌湯餃,個湯有淡淡椰香,灌湯餃份量不少。脆皮蝦腸,有六件,個腸粉皮薄薄的,大量蝦滑在𥚃面,所以好爽口,好食。蝦餃,個皮好厚,這個比較一般,脆皮焗义燒包,面頭個皮好鬆化,個包底又好脆口,入面d义燒餡好豐富,d汁個味又啱啱好,食完一客,非常回味,追加多一客。蓮蓉西米焗布甸,這個甜品,吾系度度有得食,個蓮蓉好淡色,應該系白蓮蓉,所以吾太甜,焗得吾系好夠時間,又系比較一般。埋單$700/2位,這個地段,合理!題外話,有位女侍應 LING ,做野好勤快又有禮貌,一讚。
今天中午二人到這裏飲茶。
椰皇鮑魚灌湯餃,個湯有淡淡椰香,灌湯餃份量不少。
蝦餃,個皮好厚,這個比較一般,
埋單$700/2位,這個地段,合理!
題外話,有位女侍應 LING ,做野好勤快又有禮貌,一讚。
2020-11-14
2020-10-15 2029 瀏覽
🌹今年生日,午餐選了在香格里拉的米芝蓮食店《夏宮》午飯,上網搵料後知道沒有景觀只有華麗的裝飾及好吃的點心。🌹到達食店果然不會失望,紅色主題裝修,華麗典雅,檯與檯之間有距離,很寬敞舒適。我們一行四人,點選了五個點心,已經足夠,因為點心比其食店較足料,而大家亦只求坐在一起,享受環境及美食。點餐🍽鮑魚雞粒荔芋盒🌟🌟🌟🌟🌟足料,芋香脆皮叉燒餐包🌟🌟🌟🌟🌟义燒塞滿整個包,滿足上素齋粉果🌟🌟🌟🌟健康之選棠菜帶子餃🌟🌟🌟🌟帶子大粒羊菌蘿蔔絲脆腸🌟🌟🌟🌟🌟足料脆口個人評分食物💙💙💙💙服務💙💙💙💙環境💙💙💙💙衛生💙💙💙💙抵食💙💙💙💙回頭率💙💙💙

點餐🍽

鮑魚雞粒荔芋盒
足料,芋香

脆皮叉燒餐包
🌟🌟🌟🌟🌟
义燒塞滿整個包,滿足

上素齋粉果

歡迎茶
2020-10-10
歡迎茶
2020-09-13 2318 瀏覽
在這裏除享受優質服務外,欣賞國畫及中式裝潢,是嘆茶食點心之bonus,是我的偏愛,今次想不到坐到張4,5人枱,向大廳,多麽寛敞,又不噪吵,限聚令優點。今次無咗雞蓯菌小菜,而有驚喜~煎釀三寶$78,上枱仍能保持熱辣辣,香噴噴,墨魚膠彈牙白淨,比乒乓球更彈,以前感覺翠園的此菜十分出色,相比之下佢跑贏幾個馬位。瑤柱小籠包$96,多摺,多汁。松露餃$72,餡料鮮,蒸完才加松露,食時能保持松露香味。上素荷葉食反$85,較细隻,餡自然少,荷香欠奉。鮑魚雞粥$160,美味,粥底绵香,雞件滑鮮,鮑魚有匙羹大,鮮味有嚼勁,正。雖然菜式無大特破或花巧,勝在用料優質新鮮,制作有心有力,環境一流。

今次無咗雞蓯菌小菜,而有驚喜~煎釀三寶$78

瑤柱小籠包$96,多摺,多汁。
松露餃$72,餡料鮮,蒸完才加松露,食時能保持松露香味。
上素荷葉食反$85,較细隻,餡自然少,荷香欠奉。

鮑魚雞粥$160
,美味,粥底绵香,雞件滑鮮,鮑魚有匙羹大,鮮味有嚼勁,正。

煎釀三寶
小籠包,松露菌