2022-05-08 307 瀏覽
朋友仔介紹北角附近都有好多唔錯既小店,今日佢就推介左依間西餐廳「夏娃」。大約七點去到果時都唔算多人,無訂枱都即刻入得,但坐左一陣就開始多人,大約7點半到就full左,而食物係點完餐後都好快有得食👍🏻「招牌德國脆皮咸豬手,酸椰菜,燒薯角」($168):😉😉😉😉😉依個價錢食到依個size既豬手,個人覺得CP值都算幾高,兩個人食都食到6成飽。豬手皮脆到好似食薯片咁,加埋少少肥膏個口感又有種煙煙韌韌既感覺,肉質都唔會乾身,咸度都岩岩好,可以話係又平又靚既豬手。「香煎比目魚伴龍蝦汁煮雜菜」($142):😉😉😉😉又係一道CP值頗高既菜式,比目魚本身都算難煎,但上菜果時比目魚都係完整無缺,魚皮睇得出煎得夠脆口。但比目魚都唔係重點,龍蝦汁先係精華,本身以為個汁會比較淡,但個汁既感覺同濃既龍蝦湯一樣,係少左cognac既味道,雜菜吸曬啲汁好好食,平時少食雜菜既我都食曬😆唯一係比目魚本身無咩味,餣料唔太夠。

招牌德國脆皮咸豬手,酸椰菜,燒薯角

「香煎比目魚伴龍蝦汁煮雜菜」($142):😉😉😉😉
香煎比目魚伴龍蝦汁煮雜菜
招牌德國脆皮咸豬手,酸椰菜,燒薯角
香煎比目魚伴龍蝦汁煮雜菜
德國豬手,外脆內嫰!咸香可口!Cp值高!不可錯過!另外,芝士雙色薯條!蕃薯薯仔兩味,脆口惹味!與三五知己,再浮一大白,真是一大快事!!另外,特別欣賞姓林的侍應(心口掛著一張小的白卡那位),非常精神,話頭醒尾,親切有禮!讚!
德國豬手,外脆內嫰!咸香可口!
Cp值高!不可錯過!
另外,芝士雙色薯條!
蕃薯薯仔兩味,脆口惹味!
與三五知己,再浮一大白,真是一大快事!!

另外,特別欣賞姓林的侍應
(心口掛著一張小的白卡那位),
非常精神,話頭醒尾,親切有禮!讚!

2022-04-07 384 瀏覽
Lunch 黎講性價比真係好高,我叫左燒春雞配黑松露野菌意大利飯。燒春雞比想像中大隻,嫩滑啖啖肉,而且好juicy。意大利飯都好多汁,如果可以更加重黑松露既味應該會仲正😋😋但係$68一個lunch set 帶埋餐湯,對我黎講已經好滿足😚一定會有下次🤓
香草燒雞配黑松露野菌意大利飯
2022-03-07
香草燒雞配黑松露野菌意大利飯
2022-03-30 313 瀏覽
呢間位於和富道的餐廳在區內評價口碑唔錯。無晚市,中午同太太過嚟試下,門口可泊車,餐廳裏面可望到出邊街上嘅情況,適合揸車人士。餐廳內約十多張枱,午餐Menu都有好多選擇。跟餐的蘑菇湯,都幾濃郁溫泉蛋黑松露煙肉長通粉👍👍通粉軟硬適中,當然食唔到黑松露的味道,但整體都好好味。德國豬手配酸椰菜薯條呢個原隻豬手好抵食,好大隻,性價比高,層皮好酥脆,酸椰菜及薯條完全被豬手覆蓋。如果單論豬手的食物質素,我覺得比赤柱美利樓的豬手更美味,但價錢平得多。只可惜因為揸車,所以冇得飲啤酒🍻,唯一的美中不足。

餐廳內約十多張枱,午餐Menu都有好多選擇。

跟餐的蘑菇湯,都幾濃郁

溫泉蛋煙肉長通粉

溫泉蛋黑松露煙肉長通粉👍👍
通粉軟硬適中,當然食唔到黑松露的味道,但整體都好好味。

德國豬手配酸椰菜薯條

只可惜因為揸車,所以冇得飲啤酒🍻,唯一的美中不足。

溫泉蛋煙肉長通粉
  • 德國豬手
因為疫情,在家煮嘢食真係煮到懷疑人生😵‍💫😵‍💫⋯⋯實在太耐冇出街,一心只想食啲係屋企唔會煮/ 唔識煮嘅食物,就係咁嚟到”夏娃”。11:30am 開鋪,準時到達,望兩望餐牌就即刻點餐。難得星期日都有lunch set ,兼仲有餐湯/ 沙律和餐飲(烤春雞配黑松露意大利飯 $68)意大利飯份量足,味美半隻春雞,表面香草美濃,但雞肉味淡,如果可以醃耐少少,再入味多啲啲就會好好味。(德國脆皮豬手配酸菜+薯條$168)製作需時,要耐心等待。等待沒有令人失望,廚房已經幫客人將脆皮豬手起肉拆骨,方便客人慢慢享用。餐湯 - 牛肉湯。超多牛肉在餐湯內,但味道又唔算濃郁,如果可以熬湯再耐一啲啲會更好。另外,叫多左一客香腸拼盤,那小小的腸仔味道幾好,但大的就很一般的一般,下次可以只叫小小腸便可以。題外話: 原來有Secret Menu,今次叫脆皮豬手,餐廳會送一份大啡菇雜菌黑松露意大利飯,因為太飽,原份take away 😆。
因為疫情,在家煮嘢食真係煮到懷疑人生😵‍💫😵‍💫⋯⋯

11:30am 開鋪,準時到達,望兩望餐牌就即刻點餐。

(烤春雞配黑松露意大利飯 $68)

意大利飯份量足,味美

(德國脆皮豬手配酸菜+薯條$168)

2022-03-27
墨魚汁海鮮意大利飯真心推介。話說今日在北角食Lunch,去咗呢一間主打德國野嘅西餐廳(因為見到佢推介德國豬手同埋德國啤酒),Lunch Menu都有幾多選擇,我就叫咗墨魚汁海鮮意大利飯。Set Lunch跟埋餐湯或者沙律,我揀咗沙律,都算新解,以跟餐沙律黎講都算係有誠意嗰班。主菜來了,墨魚汁海鮮意大利飯,海鮮包括有蝦、青口、蜆同埋魷魚,個墨魚汁又香又濃,同意大利飯好夾,而且D飯粒好似吸收晒D海鮮嘅精華咁樣,好入味。D海鮮質素都唔錯。飲品改叫啤酒,店員推介我試呢隻黑啤,佢係麥啤黎嘅,麥味好香,都幾好飲。

2022-02-25 230 瀏覽
在OpenRice內搜尋食評發現這間餐廳的名字很特別,所以一試-看完餐牌後叫了這款醬燒三文魚扒伴哈密瓜蘋果沙沙,並叫了餐飲熱朱古力賣相很漂亮,三文魚一整片非常完整,可是這塊三文魚非常多骨,平時我也有吃開三文魚扒,但不知為何這塊三文魚扒很多碎骨,亦有魚鱗,吃每一啖也要吐出碎骨,但味道還是不錯的,可能是來貨的問題,而伴碟的哈密瓜蘋果莎莎非常新鮮爽口,但不知是否落了熱情果的汁,使成個沙律非常甜-而熱朱古力很明顯是用粉沖的-友人叫的63度溫泉蛋配黑松露卡邦尼長通粉,他食了全碟,見他吃完應該是很好吃的,見他賣相也不錯,若喜歡吃卡邦尼長通粉的話,可以一試

而熱朱古力很明顯是用粉沖的

2022-02-21 169 瀏覽
今次幫襯呢一間位於北角同砲台山之間嘅餐廳,呢間餐廳以德國美食為主打,我地兩個人Share咗一碟招牌德國豬手(其實份量好足好大份,2-3個人食都無問題),另外就叫咗兩款德國啤酒,感覺好似去咗德國旅行。招牌德國豬手嘅皮好脆,而肉質一D都唔「鞋」,點芥辣真係好好食,以$168呢個價錢黎講真係好抵食。其實本來諗住飲Bitburger,因為當年去德國成日都見到,想懷念一下當年有得飛嘅感覺,不過Waiter話唔夠凍,叫我試下呢隻Dunkel黑麥啤,麥味都幾香,加上夠晒冰凍,都真係幾好飲。另一杯就叫了呢隻德國手工啤Tap 5,味道有D飲IPA,同埋佢帶少少果香味,都幾好飲。
招牌德國豬手
Dunkel 黑麥啤酒
德國手工啤
招牌德國豬手
Dunkel 黑麥啤酒
德國手工啤
2021-12-23 365 瀏覽
🌃 餐廳以酒吧風格為主, 空間感十足, 裡面掛滿德國國旗, 有酒樽道具掛牆 , 裝修係有心思, 相信夜晚去會更有氣氛。.👨‍👩‍👧‍👧以下為4人份量參考 (午餐)(💲人均$7x) .🥗 迷你田園沙律💲 午餐附送👉 多款新鮮嘅生菜, 配凱撒沙律醬, 作為前菜好滿意。.🍜 南瓜忌廉湯💲 午餐附送👉 有南瓜蓉, 配以忌廉湯做case, 好creamy。.🍹 各款茶飲💲 午餐附送👉 芒果汁不用加錢,但份量較少, 洛神花甜莓茶, 酸酸甜甜好開胃, 凍檸茶加兩蚊, 正常發揮。.🍛 招牌德國豬手配酸椰菜,粗直薯條💲 168 (2人餐)👉 烤焗需時約20分鐘, 豬手份量好大份, 上菜時已經切好, 幾有誠意, 不用自己砌, 已經可以即刻食, 德國豬手皮香脆 配酸椰菜幾match, 可惜沒有提供芥末醬, 這點有點失望, 而 粗直薯條香脆.🍛 大啡菇 配黑松露野菌意大利飯💲 豬手餐附送👉 附送的飯也不馬虎, 除了大啡菇 ,落了很多香料,包括香草、芝士粉, 意大利燉飯質感不錯, 唯黑松露味有點淡。.🍛 日式珍寶原條鰻魚飯💲 78👉 原條鰻魚好肥美, 唯燒得有點燶, 78蚊定位超值,配以健康野菜,可以均衡飲食
👨‍👩‍👧‍👧以下為4人份量參考 (午餐)(💲人均$7x)
🥗 迷你田園沙律
💲 午餐附送
👉 多款新鮮嘅生菜, 配凱撒沙律醬, 作為前菜好滿意。

🍜 南瓜忌廉湯
💲 午餐附送
👉 有南瓜蓉, 配以忌廉湯做case, 好creamy。
🍹 各款茶飲
💲 午餐附送

🍛 招牌德國豬手配酸椰菜,粗直薯條
💲 168 (2人餐)

🍛 大啡菇 配黑松露野菌意大利飯
💲 豬手餐附送

🍛 日式珍寶原條鰻魚飯
💲 78
👉 原條鰻魚好肥美, 唯燒得有點燶, 78蚊定位超值,配以健康野菜,可以均衡飲食些。

🍝 車打芝士配豬肋骨蕃茄汁意粉
💲 55
👉 賣相不錯, 表面灑上西式香草, 車打芝士配以番茄醬,而豬肋骨份量不少有四件,有點可惜的是 內裏的蕃茄汁較稀,
有點水汪汪的感覺, 味道較淡,這個比較遜色。

🕍 夏娃
北角和富道118號康華大廈地下C1號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-03
2021-12-20 261 瀏覽
臨近聖誕節,當然學校會有聖誕聯歡會。原本大家諗住是但訂岀面嗰d聖誕套餐,但後尾發現價錢貴、份量少。突然諗起成日食呢間德國餐廳,於是膽粗粗打去餐廳問吓有冇做聖誕節到會,又竟然有喎!所以就決定叫呢間餐廳到會。餐廳到會嘅安排幾好,因為我學校唔係附近地區,所以餐廳安排叫gogovan送貨。雖然gogovan送貨途中遇到隧道大塞車,但餐廳會時不時聯絡個司機位置,而且d食物送到時仲係熱熱地(餐廳用錫紙蓋冚好包好),所以整體上都冇咩大問題。今次好滿意呢個到會,下次再有party一定會再叫呢間餐廳!
豬手、蜆肉炒意粉、黑松露野菌意大利飯
2021-12-20
30 分鐘 (外賣送餐)
豬手、蜆肉炒意粉、黑松露野菌意大利飯
性價比高的西餐良心小店💛難得會去左咁遠既地方XD當然要搵下有咩好野食(雖然都有中伏經驗…)成條和富道都好多良心店︎︎(◜𖥦◝ )個日就見呢間見佢價錢中等 環境都幾大就入去trytry!🍗 徳國春雞配黑松露野菌意大利飯 $68之前食過其他燒春雞會比較乾 但呢到會juicy好多 肉質嫩滑!仲要大大隻~🥩 西冷牛扒配蒜蓉炒意粉 $108牛扒唔會煮過龍 有牛味 又唔算多筋配另外用碟上既意粉 份量多又炒得好香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)總結係性價比高!份量唔小 質素都幾好(尤其中左咁多伏之後 覺得呢間好高質!🤣)去到北角要試!👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5
性價比高的西餐良心小店💛

💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
  • 徳國春雞配黑松露野菌意大利飯
2021-12-02 313 瀏覽
班酒肉朋友話呢一間係一間隱世小店,我去完之後又唔係好同意,第一,呢間野雖然位於北角同砲台山之間的橫街,但係絕對好易搵,而且在和富中心對面,邊算隱世呢?第二,呢間餐廳絕對唔係小店,舖面好闊落都不知幾好坐,所以真係一D都唔小。不過講乜都假,最緊要D食物質素有水準。呢間野賣好多德國啤酒,揀咗隻手工啤試下,個牌子叫Schneider Weisse,有幾個Tap,我揀咗Tap 5,係麥啤黎嘅,啤酒花味重,味道有D似IPA,after taste帶少少菠蘿味果香味,味道唔錯。作為德國之夜,除咗德國啤酒,當然要食埋德國豬手啦,呢度嘅豬手都算大隻,而且一D都唔貴,抵食。佢嘅皮整得夠脆,肉質唔會好「鞋」,另外佢隻芥辣好正,有D一粒粒嘅籽,點豬手好好食。同埋我好欣賞佢比好多德國酸椰菜絲我,因為我好鍾意食,同埋食了酸菜會無咁滯,所以酸椰菜絲於吃大量肉時是非常重要的。

2021-11-22 333 瀏覽
今日去咗北角和富道一間餐廳「夏娃」食午餐,Lunch Menu足足有13款不同嘅選擇,價格分別由$48至$168不等,星期六日午市設加一服務費,最終我哋叫咗2個午餐,包括:1️⃣ 招牌德國脆皮豬肘 配酸椰菜, 粗直薯條 $1682️⃣ 香煎細西蘭羊架(2件) 配黑松露野菌意大利飯 $118午餐包括 《餐湯 或 田園沙律》,今日餐湯有我喜愛的蘑菇湯🥣,所以我揀咗 3️⃣ 蘑菇餐湯 x 1朋友想食沙律🥗,所以朋友則揀咗 4️⃣ 田園沙律 x 1《餐飲》5️⃣ 熱檸檬水 x 2整體來講:食物質素相當唔錯價格💰:$315 ($286 + 服務費$29)

招牌德國脆皮豬肘 配酸椰菜, 粗直薯條

香煎細西蘭羊架(2件) 配黑松露野菌意大利飯

蘑菇餐湯

朋友想食沙律🥗,所以朋友則揀咗 4️⃣ 田園沙律 x 1
田園沙律

《餐飲》
5️⃣ 熱檸檬水 x 2
熱檸檬水

整體來講:食物質素相當唔錯

價格💰:$315 ($286 + 服務費$29)
2021-11-20 281 瀏覽
今日星期六唔係好想用腦,所以就在屋企附近食午餐,「夏娃」之前都食過,算可以,佢星期六都有set lunch 價錢合理,所以就入去開餐我同朋友都叫咗set lunch,凡惠顧午餐,奉送餐湯或田園沙律,奉送指定餐飲(熱/凍+$2)🥢前菜:田園沙律🥢餐湯:蘑菇湯🥢香煎細西蘭羊架(2件)配黑松露野菌意大利飯($118) - 羊架味道不錯🥢招牌德國脆皮豬肘配酸椰菜粗直薯條($168) - 脆皮豬肘皮焗得很脆,份量在很足

🥢前菜:田園沙律

🥢餐湯:蘑菇湯

香煎細西蘭羊架(2件)配黑松露野菌意大利飯
香煎細西蘭羊架(2件)配黑松露野菌意大利飯
田園沙律
蘑菇湯
熱檸檬水
招牌德國脆皮豬肘配酸椰菜粗直薯條
人均消費: HKD270一行12人,9大3小去北角夏娃食大餐!好久未試過如此瘋狂食!🤩🤩🤩 先來一連串的小食沙律,再來無窮無盡的意粉,飯和肉類,身心都太滿足了!💯香脆薯條配黑松露蛋黃醬🍟$48炸薯條並不是重點,黑松露蛋黃醬才是精華!熱辣辣的炸薯條再蘸上香濃蛋黃醬,美味的一餐開始!🆗香脆蕃薯條🍠$45蕃薯味都濃,但無薯條的鬆化,口感較硬較乾!小朋友食就健康點🙊🆗車打芝士焗薯角🥔$58重料芝士焗,焗得微燶的芝士香濃可口,送酒好味,略嫌薯角大塊了一點💯三文魚凱撒沙律🥗$68$68大大盤的三文魚凱撒沙律好抵啊!菜好脆,撈上麵包糠三文魚和芝士粉,加上好多我最愛的沙律醬,性價比極高!⭐️哈密瓜風乾火腿配黑松露欖油🥗$68$68食個意大利前菜! 本身我對這種火腿興趣不大,因為太咸😂 當然必定要配哈密瓜食才能去膩!但我發現他底下的火箭菜加了欖油都可以去膩,適合不喜歡生果的我!⭐️德國香腸拼盤🌭$128食德國菜,當然要食德國腸!一口氣可以食七款腸!我個人比較喜歡左邊起第三條,口感比較好,味度亦都較香濃⭐️輕煎帶子配黑松露卡邦尼意粉🍝$88加上黑松露的卡邦尼,味道截然不同!香味較淨卡邦尼突出得多,若喜歡黑松露

人均消費: HKD270

💯香脆薯條配黑松露蛋黃醬🍟$48

🆗香脆蕃薯條🍠$45

🆗車打芝士焗薯角🥔$58

💯三文魚凱撒沙律🥗$68

⭐️哈密瓜風乾火腿配黑松露欖油🥗$68

⭐️德國香腸拼盤🌭$128

⭐️輕煎帶子配黑松露卡邦尼意粉🍝$88
加上黑松露的卡邦尼,味道截然不同!香味較淨卡邦尼突出得多,若喜歡黑松露可以試試

⭐️西班牙風乾火腿配茄汁辣肉腸意粉🍝$108
想不到會對茄汁意粉如此有興趣! 因為賣相十分靚!舖滿濃厚的茄汁,惹味的辣肉腸,加上風乾火腿!🤤 估不到味道好夾好開胃!
西班牙風乾火腿配茄汁辣肉腸意粉

💯輕煎帶子刺身配蟹籽海鮮龍蝦汁意粉🍝$138
基本上整道菜名,無一種東西是我不喜歡的😂
帶子輕輕煎過,外層香口,但𥚃面的肉感鮮嫩!海鮮龍蝦汁煮的意粉極香濃,每一口意粉都有好豐富的鮮味!蟹籽好多,食起來好有口感!
輕煎帶子刺身配蟹籽海鮮龍蝦汁意粉

⭐️龍蝦汁煮雜菜伴香煎比目魚🐟$125
龍蝦汁煮菜味道和濃燙燴好似,不過菜不會太軟稔,仍然爽口! 重點是比目魚,煎得超香,油脂感滿溢,香油香濃,大人細路都喜歡
龍蝦汁煮雜菜伴香煎比目魚

💯輕煎帶子配龍蝦汁意大利飯🦞$138
無帶子榖,賣相被騙了!😆 雖然粉了榖,但出品比我3年前食的較好味! 收汁剛剛好,飯粒濃郁飽滿,口感好又惹味!雖然少了榖,不過賣相仍然十分吸引!
輕煎帶子配龍蝦汁意大利飯

⭐️招牌德國脆皮咸豬肘酸椰菜燒薯角🐷$168
食德國菜當然要點德國豬肘! 肉質味濃,咸度剛好!豬肘皮焗得好脆好好味! 好喜歡他的酸椰菜,又開胃又去肥膩感!可以減少我的罪惡感😆
招牌德國脆皮咸豬肘酸椰菜燒薯角

⭐️美國牛護心肉伴溫泉蛋🐮$108
牛護心是橫隔膜和肝之間的肉,一隻牛只有好少😍 肉質非常的香嫩,而且口感偏爽,配上醬汁特別好味!如果肉大塊一點就好了🤤
美國牛護心肉伴溫泉蛋

⭐️63度溫泉蛋配黑松露卡邦尼意粉🍝$72
都是黑松露卡邦尼意粉,不過由帶子變了溫泉蛋! 將溫泉蛋撈均勻一齊食,口感會滑一點香一點! 非常適合小朋友食!

⭐️扒西班牙牛仔骨配香辣薯角🐮$118
食西餐好少食牛仔骨,原來扒西班牙牛仔骨又幾好食!最喜歡見到滲着血水的肉類!😍煎得好香,肉質香又嫩,帶著血香,仲可以啜骨😬
扒西班牙牛仔骨配香辣薯角

⭐️德國燒春雞配傳統風腸焗飯🐔$168
燒春雞微微帶金黃色,雞肉不算太滑,但口感不錯!而風腸焗飯又不錯,飯質感軟稔,口感不錯,帶著風腸香味!$168竟然有原隻燒春雞再加風腸焗飯!太抵了吧!
德國燒春雞配傳統風腸焗飯

⭐️香煎比目魚扒配黑松露菌意大利飯🐟$158
之前食得香煎比目魚,大家覺得不夠,所以有點一個比目魚扒配意大利飯!😂 我覺得意大利飯口感軟了點,幸好黑松露和菌香頗濃!比目魚一樣充滿着油香而且又肉滑!正!
香煎比目魚扒配黑松露菌意大利飯

💯香草法式羊架配黑松露薯蓉時菜🐑$198
很久沒有食過法式羊架!賣相真心心動!💗
緊致的肉質,加上厚厚的脂肪,食指大動!肉質口感有嚼勁,在咬一口脂肪,羊羶味頓時衝出,勁正!
香草法式羊架配黑松露薯蓉時菜

12個人好似餓鬼上身一樣!一共點了17道菜,而當中有些是點了2-3碟,想起都覺得有點變態😂 其實價錢真的十分便宜,份量有適中,加上10杯啤酒,人均都是$270!性價比真心高!推介推介✅
2021-11-17
西班牙風乾火腿配茄汁辣肉腸意粉