2020-12-04
想搵黃嘅麵店,唔一定要食麵尊嘅,筲箕灣東大街仲有呢間壹碗壹碟可以支持下💛唔止足料又好食,店內仲有啲本地品牌/抗爭產品可以買!<#椒積豬扒麵 $42 +$8配肥牛>湯底揀咗微辣,而麵底就揀咗拉麵,因為好小見車仔麵會有拉麵揀😳,再加埋嘴刁仔最愛嘅多蔥多蒜🤤,佢嘅蒜蓉竟然係白色幾特別下!個拉麵食落唔算太出色,反而椒積豬扒好有驚喜,一整塊豬扒已經切開左一舊舊,食落好鬆化,煎得亦都幾香口😍 肥牛就好似平時佳寶買嘅平價牛~另外碗麵超大碗好足料,餸嘅份量都唔少,男仔食都絕對夠飽。<#腩肉滷蛋麵 $48>揀咗筲箕灣店限定嘅腩肉滷蛋,配咖喱撈烏冬,小店仲好貼心畀咗碗清湯解膩💛咖喱汁配埋白色嘅蒜蓉,唔算好辣,但勁香咖喱味好正😍烏冬係粗身嗰種,好掛汁!腩肉帶少少肥膏,醃得好好食。但滷蛋食落就有啲怪同埋唔夠味~<#酥炸魷魚鬚 $49>加左椒鹽嘅魷魚鬚,粉好薄身,食落好香口,加上有炸蒜粒係底,真係搞到我地停唔到口係咁食😆。.👫:建議食椒積豬扒,配咖喱撈烏冬,呢個配搭就perfect🤤
<#椒積豬扒麵 $42 +$8配肥牛>
椒積豬扒肥牛拉麵