2022-02-09 742 瀏覽
8點鐘入去叫外賣,有4個職員係度大聲笑大聲傾計,望到我都無反應,講左3次 唔該叫外賣先有人理🙄🙄🙄重點係我企係其中一個職員隔離講緊要咩既時間,另外3個仲可以繼續大大聲同幫我落order個位同事傾計🤗咁都算,咁咪照叫喇,問題係你又要聽唔到、聽唔清楚我講乜,仲可以繼續同啲同事講笑👍🏻👍🏻,又要不斷重複講幾次🙄為左配合你可以同啲同事傾計?呢間野服務態度差到咁已經扣晒分👍🏻👍🏻都未見過一間餐廳可以咁過分無客你大聲傾計鬼理你有客繼續咁樣 係咪唔想做生意?😂見評價,呢間服務態度差都唔係第一次比人講架啦,未食先食氣第一樣,雞絲粉皮 $38$38 一碗份量都無?呢一個細外賣碗黎計,佢得1/3碗….2. 茄子Ok,但茄子其實無乜味,啲味係個粉黎,但炸得幾好既,薄皮3. 魚湯不錯,魚味都好正但比想像中好油,飲完成口油4.回鍋肉Umm都幾慘,得4-5片豚肉片然後其他都係菜 完全理解點會唔好食

呢間野服務態度差到咁已經扣晒分👍🏻👍🏻
都未見過一間餐廳可以咁過分
無客你大聲傾計鬼理你
有客繼續咁樣 係咪唔想做生意?😂

見評價,呢間服務態度差都唔係第一次比人講架啦,未食先食氣

第一樣,雞絲粉皮 $38
$38 一碗份量都無?
呢一個細外賣碗黎計,佢得1/3碗….

2. 茄子
Ok,但茄子其實無乜味,啲味係個粉黎,但炸得幾好既,薄皮

3. 魚湯
不錯,魚味都好正
但比想像中好油,飲完成口油

4.回鍋肉
Umm都幾慘,得4-5片豚肉片
然後其他都係菜

完全理解點會唔好食

外賣自取
2022-02-04 485 瀏覽
放工路經,被店舖門面装修及門前擺放的食物相片吸引,進店外賣了:(蛇羹+细糯米飯 $78)及(南乳蓮藕炆豬手飯 $53)。食后評:蛇羹很杰,像下了很多豆粉,糯米飯咸了点;南乳蓮藕炆豬手是失敗之作,蓮藕都未炆淋硬的!個汁是最最最失敗!D汁淺色兼無南乳味!大廚你究竟知唔知南乳蓮藕蚊豬手点整架?!真無下次!
外賣自取
2022-01-29 342 瀏覽
在社區群組介紹去買新年糕點,先後買了蘿蔔糕,芋頭糕和馬蹄糕,比大公司平和足料抵食。蘿蔔糕有瑤柱和臘味,有蘿蔔條咬口,配料不只鋪面,糕身都有瑤柱和臘味。味道夠香濃,超過一斤半重,和家人做早餐一次過食晒,唯一缺點比較咸。
2022-01-29
$98 (早餐)
2022-01-28 295 瀏覽
龍躉飯全部都係骨,比唔到小朋友吃,每一件魚都係骨,骨多過肉鎮江骨味道麻麻地 ,湯味道可以ok,但餸味道就唔好食,呢個價錢比唔到心目中既味道,失望,唔會再叫呢間外賣
龍躉飯全部都係骨,比唔到小朋友吃,每一件魚都係骨,骨多過肉
2021-11-19 613 瀏覽
🐮蜜椒牛柳粒💰$65😈今日去完南豐砂廠到行就過左橋去對面街市個邊睇下有咩食🤔就見到原來壹盅湯仲係到就入左去食💛我地叫左我地食中式野既蜜椒牛柳粒🐮佢呢到啲小菜份量都唔錯唔會話太大碟🍚同埋佢仲每一個小菜都包一碗白飯可以送飯👍🏻我幾鍾意佢呢個蜜椒牛柳粒啲薯仔粒同埋牛柳粒切到好似一口咁細細粒😈同埋佢個薯仔粒都煎到金黃色有少少焦香味😝送飯真係一流😎黑椒味道同蜜糖味都幾好🐷菠蘿生炒骨💰$50😈菠蘿生炒骨我覺得性價比都幾高👍🏻$50蚊晚市小菜仲要跟埋個白飯🍚都真係平💛佢菠蘿生炒骨都炒到好香口個生炒骨都好脆身🤤入面差唔多八成都係無骨😬佢個醬汁都調得岩岩少少酸味又有菠蘿既甜味🍲蟲草花花膠百合燉唐排💰$56😈佢呢到岀名就係盅湯🥘基本上每枱人都係一個客飯一個盅湯🤤蟲草花呢個好補同埋蟲草花既份量都好多🤤食落有咬口而花膠唔算話太大隻💛但都有成三舊幾有膠質🤓而唐排都好淋身成個湯都好清飲落都無味精仲好足料
🐮蜜椒牛柳粒
💰$65

🐷菠蘿生炒骨
💰$50

🍲蟲草花花膠百合燉唐排
💰$56
2021-11-13 296 瀏覽
Ordered delieveroo twice in a week from this one coz as it gets cooler, i fancy some warm double-boiled soup. Had the chicken with dried fish maw, pork, longan. The soup is very nice and definitely double boiled which takes hours to get the full pack of flavour. It's not greasy and doesnt leave you feeling very thirsty. Second time, had the abalone, dried fish maw with chicken. Both are good. You can ordered some dishes as a set such as shrimps with scrambled eggs, garlic veggies or sweet and sour pork but I think people order from there mainly coz of the soup. Would definitely try others.
2021-11-12 256 瀏覽
荃灣足料燉湯小店 [壹盅湯]天氣一轉🍃最啱飲番啲湯水黎養下生滋潤一下🥰見到呢間舖頭比較新穎而且仲要係食中菜🍽唔講以為係打卡Cafe添📸🌟招牌壹盅湯 ($66)超足料一盅湯入邊有鮑魚花膠螺片🐚雞腳 🐥 排骨 桂圓 同埋杞子估唔到細細地一盅入面裝咗咁多料 仲有好多碗湯😚真係好抵花膠🌸算厚身 而且唔會煲到爛晒 火候時嘅控制得好好🔥 鮑魚 仲好爽口 而且仲有少少鮮味👍🏼雞腳配上花膠 即刻補充晒骨膠原🦴飲落去好有家嘅感覺 飲完仲唔會覺得口渴🤤🌟避風塘茄子🍆 ($42) 炸得啱啱外脆內軟效果 好好香炸蒜🧄 帶有少少辣 🌶簡直停唔到口😚酥香既感覺🌟蒜蓉蒸開邊蝦飯🦐($62)龍仔蒸飯🤤啲蝦🦐鮮甜開咗邊方便食🥳好香蒜味加上啲飯索晒啲蝦嘅鮮味 飯唔會煮到太濕 💦 分量都好多 兩個人share都食到好飽味道 7.5/10環境7.5/10推介程度 7.5/10📍壹盅湯 (荃灣)荃灣曹公坊11-15號德仁樓三期地下3號舖
荃灣足料燉湯小店 [壹盅湯]
天氣一轉🍃最啱飲番啲湯水黎養下生滋潤一下🥰
見到呢間舖頭比較新穎而且仲要係食中菜🍽
唔講以為係打卡Cafe添📸

🌟招牌壹盅湯 ($66)
估唔到細細地一盅入面裝咗咁多料 仲有好多碗湯😚真係好抵
花膠🌸算厚身 而且唔會煲到爛晒
火候時嘅控制得好好🔥
鮑魚 仲好爽口 而且仲有少少鮮味👍🏼
雞腳配上花膠 即刻補充晒骨膠原🦴
飲落去好有家嘅感覺 飲完仲唔會覺得口渴🤤

🌟避風塘茄子🍆 ($42)
炸得啱啱外脆內軟效果 好好香炸蒜🧄
帶有少少辣 🌶簡直停唔到口😚酥香既感覺

🌟蒜蓉蒸開邊蝦飯🦐($62)
飯唔會煮到太濕 💦
分量都好多 兩個人share都食到好飽

味道 7.5/10
環境7.5/10
推介程度 7.5/10

📍壹盅湯 (荃灣)
荃灣曹公坊11-15號德仁樓三期地下3號舖
鐘意飲住家湯嘅男朋友大力推薦👍叫我黎荃灣一定要試下佢嘅飯堂🤣擇日不如撞日 就今日啦!鋪頭內裝修用色和暖,俾人一種“家的感覺”😌店員親切友禮地介紹燉湯種類同功效,就好似屋企人平時叫我地“飲多啖湯呀”一樣咁無微不至❤我地order左2個燉湯同1個小菜😋好似兩個小朋友咁等開枱食飯啦👯‍♂️ 鮑魚花膠螺片燉雞湯 $66首先黎到嘅兩個燉湯一打開個蓋就知係正宗燉湯🤤陣陣清香飄浮於空中,男朋友等佢地黎到已經急不及待咁飲左頭啖湯😋見佢係咁話好味好味好味!我都忍唔住啦~抵受佢嘅熱辣辣放佢入口🥰首先飲嘅係鮑魚花膠螺片燉雞湯,好濃香嘅燉湯味,然後錨一錨個底!超。級。足。料!鮑魚、花膠、螺片、雞肉、唐排、龍眼肉....真係知佢咩料🤣咩料都有🤩非常豐富嘅湯料!唔怪之得啖湯咁鮮甜啦😛 沙參玉竹紅棗燉鮑魚湯 $68跟著再試個沙參玉竹紅棗燉鮑魚湯😋一試簡直驚為天人😳平時飲燉湯都係一種你預想得到嘅燉湯味,爭在濃唔濃、好唔好味😝但呢個湯並唔係平時飲嘅燉湯味,入口嘅第一個感覺係😌清甜!唔算濃厚嘅燉湯味不過飲落非常清甜!同另一款燉湯相得益彰,呢個湯好有住家嘅味道☺當然同另一碗一樣,材料十足,沙參玉竹食極都仲有,兩碗湯本身送飯已

鮑魚花膠螺片燉雞湯 $66

沙參玉竹紅棗燉鮑魚湯 $68
跟著再試個沙參玉竹紅棗燉鮑魚湯😋一試簡直驚為天人😳平時飲燉湯都係一種你預想得到嘅燉湯味,爭在濃唔濃、好唔好味😝但呢個湯並唔係平時飲嘅燉湯味,入口嘅第一個感覺係😌清甜!唔算濃厚嘅燉湯味不過飲落非常清甜!同另一款燉湯相得益彰,呢個湯好有住家嘅味道☺當然同另一碗一樣,材料十足,沙參玉竹食極都仲有,兩碗湯本身送飯已經一流,但萬萬估唔到好戲在後頭😳

蜜椒牛柳粒 $65
本身係燉湯店主打係燉湯,對小菜期望唔算太大🤣但個牛柳粒 真係好好味!真係好好味!真係好好味!(真係好好味道到要講3次)
牛柳粒一出黎已經飄住陣陣嘅黑椒香氣,牛柳粒有好濃嘅牛味,絕對媲美安格斯牛柳,但本人覺得最好味嘅係佢嘅汁同炸薯仔粒🥔啲炸薯粒個表面炸到脆身,咬落去又同個汁溶為一體🤤好香黑椒味同時又帶甜,餸飯簡直係一流👍跟炸薯粒完美形成一個直擊我心臟嘅combo🤩下次黎食一定要encore!!

男朋友真係好幸福🥰公司咁近壹盅湯每日都享受到咁高質嘅燉湯同小菜😋唔怪得佢大力推薦要我黎試下啦🤣原來係佢第二頭住家!
2021-10-21 272 瀏覽
因為想飲靚湯😚所以去左e度食舖頭不大 坐位都好坐既😚野食方面 去相!!!蟲草花花膠百合燉唐排 $56超級濃味好飲😳😳材料真係好足 成碗連湯渣都食埋鐘意飲中式湯既一定要黎試下其實之前黎過飲過 招牌壹盅湯 (鮑魚花膠螺片燉雞) 🤔今次既燉唐排係濃味過果款但湯渣我就比較鐘意招牌壹盅湯🤣好食但我2款其實都好鐘意😚冬天黎飲一定好正南乳蓮藕炆豬手 $53豬手好淋好入味😚😚真心好好食中式牛柳 $58牛肉好淋 好野味😳邪惡既家常小菜送飯一流😚油麥菜 $28 (蒜蓉炒)正正常常 好食😚整體😚好高分盅湯 原盅上既時候好熱入味又多料 冬天去飲一定好滿足😳小菜方面不過不失 份量正常適合突然想飲湯食小菜既人😋
因為想飲靚湯😚所以去左e度食
舖頭不大 坐位都好坐既😚

野食方面 去相!!!

蟲草花花膠百合燉唐排 $56

豬手好淋好入味😚😚真心好好食

中式牛柳 $58
牛肉好淋 好野味😳邪惡既家常小菜
送飯一流😚

油麥菜 $28 (蒜蓉炒)
正正常常 好食😚

整體😚
好高分盅湯 原盅上既時候好熱
入味又多料 冬天去飲一定好滿足😳
小菜方面不過不失 份量正常
適合突然想飲湯食小菜既人😋
位於香車街街市附近嘅壹盅湯專食中式蒸飯同燉湯,價錢都係$53-75左右,仲有其他小食🍜仲有仲有,佢係良心小店嚟添💛.1️⃣金銀蒜龍躉龍仔飯($63)龍仔飯其實係蒸飯,用大蒸籠嚟蒸,非常大份!而龍躉有六塊,一啲都唔吝嗇,加咗蒜蓉去蒸就帶出龍躉嘅鮮味,再加埋下面啲飯吸晒啲味,係一籠好滿足嘅蒸飯!.2️⃣招牌壹盅湯(鮑魚花膠螺片燉湯)(加配價$66,原價$78)叫飯配湯可以減$12。呢個湯索晒三種材料嘅鮮味,相信有幾濃就唔使多講🍲出街食咗多西餐日本嘢,有啖湯滋潤下都咪話唔正!.3️⃣雞絲青瓜粉皮($38)正常發揮,叫嘅原因只係當晚頗熱,想有啲涼嘢落肚🤣
1️⃣金銀蒜龍躉龍仔飯($63)
3️⃣雞絲青瓜粉皮($38)
正常發揮,叫嘅原因只係當晚頗熱,想有啲涼嘢落肚🤣
2021-08-08
◦•●◉✿✿◉●•◦ 自從👵🏻👴🏻💍之後就少咗返屋企食飯🥲平時👵🏻最鐘意飲湯😚放工經過見到呢間小店即刻想試☺️ ⁡足料燉湯系列🥣 👵🏻👴🏻叫咗一人一盅燉湯 超大碗😆 👵🏻鮑魚花膠螺片燉雞~真鮑魚+花膠,燉湯味唔算濃清清地,好飲😗👴🏻花菇准山圓肉燉花膠~ 呢個燉湯相對比較濃,都係好足料&入味👍🏻 ⁡撚手小菜系列 🧆🍤滑蛋蝦仁🥬蒜蓉炒白菜仔食呢2個餸完全覺得係家的味道😚🥲 味道無一般茶餐廳咁濃咁油 感覺健康啲🤪份量唔算多,2個人食啱啱好😌⁡金銀蒜龍躉籠仔飯🐟大大塊龍躉肉~ 加埋蒜蓉同魚嘅油撈埋蒸飯真係好好味😋⁡Overall覺有呢間小店幾好味💛 係屋企嘅味道😆 同埋價錢合理👍🏻夾埋都唔洗$300🤑如果鐘意食中式小菜可以一試😚
◦•●◉✿✿◉●•◦

鮑魚花膠螺片燉雞
花菇准山圓肉燉花膠
金銀蒜龍躉籠仔飯
2021-09-19 213 瀏覽
必飲鮑魚花膠螺片燉雞呢間小店主打自家燉湯同小菜,燉湯湯膽每日用大量雞同豬肉熬製再加唔同食材燉成一盅盅有唔同功效嘅燉湯同藥膳湯水每盅燉湯就用多款藥材同食材,加上湯膽燉至少1.5小時有齊鮑魚、花膠、螺片、雞肉、排骨、杞子、圓肉有滋補養顏嘅功效,而且有花膠可以補充骨膠原燉湯味道清甜而且唔油膩,鮑魚嘅鮮味仲帶出肉嘅甜味蒜蓉開邊蝦籠仔蒸飯($58)打開蓋就聞到淡淡荷葉清香!蝦就每日喺附近嘅香車街街市揀新鮮貨所以肉質特別鮮甜彈牙,配蒜蓉同豉油非常美味菜就係金銀蛋肉碎上海時菜 咸香又好食肉餅都係每日新鮮手打, 肉質軟淋鮮味 加少少豉油已經好正消費$300荃灣曹公坊11-15號德仁樓三期地下3號舖
必飲鮑魚花膠螺片燉雞
呢間小店主打自家燉湯同小菜,燉湯湯膽每日用大量雞同豬肉熬製
再加唔同食材燉成一盅盅有唔同功效嘅燉湯同藥膳湯水
每盅燉湯就用多款藥材同食材,加上湯膽燉至少1.5小時
有齊鮑魚、花膠、螺片、雞肉、排骨、杞子、圓肉
有滋補養顏嘅功效,而且有花膠可以補充骨膠原
燉湯味道清甜而且唔油膩,鮑魚嘅鮮味仲帶出肉嘅甜味

蒜蓉開邊蝦籠仔蒸飯($58)
所以肉質特別鮮甜彈牙,配蒜蓉同豉油非常美味
菜就係金銀蛋肉碎上海時菜 咸香又好食
肉餅都係每日新鮮手打, 肉質軟淋鮮味 加少少豉油已經好正

消費$300
荃灣曹公坊11-15號德仁樓三期地下3號舖
2021-09-17 156 瀏覽
午飯來到荃灣隨便找家好坐的填肚,竟然意外找到這家壹盅湯。裝修以簡潔為主,樓高故高間感十足。店員服務有禮勤快。店員姐姐推介我當日午餐,我就點一份 C 餐 $68🥄杞子紅棗蓮子燉蟲草花燉湯燉湯熱辣辣感覺到火喉十足,開盅見樣子好吸引隨風飄出陣陣香氣,先喝了一口味香清甜,入喉感到啖啖滋潤,杞子紅棗蓮子燉蟲草花是補血養顏材料,所以我一滴不漏全喝光了。😋😋👍👏🥢燒汁野菌安格斯牛配白飯外賣色澤不錯有鑊氣,醬汁香濃牛肉惹味,入口軟腍又不失嚼勁,這味餸佐飯一流,我一不小心便把一整碗都食得光光😋,看來今天晚飯可免了!🤣還有其他燉湯下次再品嘗
午飯來到荃灣隨便找家好坐的填肚,竟然意外找到這家壹盅湯。

裝修以簡潔為主,樓高故高間感十足。

店員服務有禮勤快。
店員姐姐推介我當日午餐,我就點一份 C 餐 $68

🥄杞子紅棗蓮子燉蟲草花燉湯

🥢燒汁野菌安格斯牛配白飯

還有其他燉湯下次再品嘗
  • 燉湯
2021-09-12 107 瀏覽
門口就有一張長凳可以提供俾人等位或者等外賣坐。門口仲放左餐牌俾人睇下食咩,配合埋落地玻璃窗,有設計感,遠睇好似一間屋,有分上下層。入面比較細,不過都有分幾張檯,可以坐到20人左右。設計係唔錯,但位置比較細,拎得多野都好難有位放。天麻川芎白芷燉魚頭$62成日聽老一輩講呢個湯可以治頭痛,有冇功效就睇每個人體質,但睇返湯,d料都好足,有魚頭同各樣唔識既藥材,雖然有魚,但飲落都唔會好腥,相當不錯!因為真係好中意飲湯,又叫多個湯,花菇准山圓肉燉花膠$68足料就唔再多講,呢個湯本身覺得會冇咩味,准山同花膠係冇味,主要靠花菇同圓肉令湯比較入味,整體都唔錯!3薑蔥霸王雞$58呢個比想像中差少少,味道比較淡,但雞肉至少唔會有雪味,不失不過!蒜蓉蒸開邊蝦籠仔飯$58呢個飯都可以,蒜蓉滲入蝦到,所以好夠味!炒娃娃菜就冇咩特別,都係一般做法
天麻川芎白芷燉魚頭$62
成日聽老一輩講呢個湯
因為真係好中意飲湯,又叫多個湯,花菇准山圓肉燉花膠$68
薑蔥霸王雞$58
蒜蓉蒸開邊蝦籠仔飯$58
呢個飯都可以,蒜蓉滲入蝦到,所以好夠味!

炒娃娃菜就冇咩特別,都係一般做法
2021-09-08
2021-09-03 93 瀏覽
開飯啦,要思考一下😅突然想起「壹盅湯 」😋Let’s go go簡單裝潢,坐得舒服咕嚕魚塊 $53菠蘿 青椒酸酸甜甜,開胃醒神嫩嫩魚肉蒜蓉粉絲蒸龍躉頭腩 $58蒜蓉多多 味夠濃嫩滑龍躉肉、魚皮好吃 (骨膠原)粉絲索晒汁加配各款靚湯均減 $12 :-花菇准山圓肉燉花膠 $56養颜花膠、大大隻爽滑花菇木瓜雪耳花生眉豆燉雞腳 $46材料多 ,花生 眉豆、甜甜木瓜鐘意啜雞腳😀靚湯、餸、白飯,吃得飽飽,又是開心的一頓豐富晚餐, ok 下次再嚟

開飯啦,要思考一下😅突然想起「壹盅湯 」😋
Let’s go go
簡單裝潢,坐得舒服

咕嚕魚塊 $53
菠蘿 青椒
酸酸甜甜,開胃醒神
嫩嫩魚肉

蒜蓉粉絲蒸龍躉頭腩 $58
蒜蓉多多 味夠濃
嫩滑龍躉肉、魚皮好吃 (骨膠原)
粉絲索晒汁

加配各款靚湯均減 $12 :-
花菇准山圓肉燉花膠 $56
養颜花膠、大大隻爽滑花菇

木瓜雪耳花生眉豆燉雞腳 $46
材料多 ,花生 眉豆、甜甜木瓜
鐘意啜雞腳😀

靚湯、餸、白飯,吃得飽飽,又是開心的一頓豐富晚餐
, ok 下次再嚟

2021-08-15