2021-03-04 748 瀏覽
老闆娘米線條隊實在太長 於是試左呢間飲燉湯食小菜嘅黃店💛. 魚香茄子煲 🍆 . $48送上黎嘅時候仲滾住架d汁!! 勁香又惹味 顏色好靚 見到都流哂口水🤤 茄子炆到好林 個汁好濃郁 撈飯超正 仲要好大煲下 幾抵食 . 砂鍋川香蘿蔔牛腩 . $68牛腩好大舊 又係炆到好林但唔韌 啖啖肉之餘有陣陣胡椒味唔會好辣但幾惹味 🤤 份量好夠 蘿蔔好甜又多汁 加配各種燉湯減$12 唔係講笑 兩盅都好大盅😂😂😂可以share一個. 招牌一盅湯-鮑魚花膠螺片燉雞 . $78好滋補嘅雞湯 又好足料 有一隻細鮑魚 螺片同花膠印象中好似各有兩至三舊 花膠可以再煲得林d 口感比較爽口 個雞幾滑 成盅湯好補✌🏻. 海底椰川貝南北杏燉鱷魚肉 . $62藥膳湯水好潤 南北杏好重味 幾鮮甜 個人覺得雞湯好味d🙆🏻‍♀️
老闆娘米線條隊實在太長 於是試左呢間飲燉湯食小菜嘅黃店💛

. 魚香茄子煲 🍆 . $48

. 砂鍋川香蘿蔔牛腩 . $68

. 招牌一盅湯-鮑魚花膠螺片燉雞 . $78

. 海底椰川貝南北杏燉鱷魚肉 . $62
2021-02-25 582 瀏覽
今天來分享早前於荃灣的外賣這間在曹公坊新開的壹盅湯主力售賣靚湯,吃的時候正是疫情最嚴重的第四波所以還是外賣回娘家吃安全一點!幫襯的這天連紅紙也未撕掉仍在試業中,但估不到內裏也坐了不少客人!我跟車爸爸各自選上一款燉湯和飯我點了冬菇馬蹄蒸肉餅$42,肉餅吃下有重重的蘇打粉味肉質沒多彈性吃下口感十分不濟!另一客則點了天麻川芎白芷燉魚頭湯$50、另加$15配套白飯和油菜,這天的油菜是娃娃菜很有驚喜,皆因娃娃菜絕非用白烚奉客,而是用了上湯煨過所以入口淋甜非常很可口呢!另外這個天麻川芎白芷燉燉魚頭湯確是美味,熱騰騰喝下香濃鮮甜十分夠火喉,而且最適合經常頭痛的我飲用呢!我建議大家來嚐湯飯必會稱心滿意!

2021-01-07
10 分鐘 (外賣自取)
屋企附近新開左間餐廳.有湯飲同埋啲嘢食都幾健康💗前幾日爸爸返工突然心血來潮想飲湯跟住我哋就嚟咗喇!佢哋門口個招牌仲黐住咗張紅紙.開頭都有少少猶豫因為見到啲人睇完個餐牌都調轉頭走..爸爸見佢哋環境企理乾淨!啲嘢食又啱食價錢都OK!咁就叫兩個餐食吓啦😛呢度啲嘢食真係樣樣都啱食最後揀咗西檸雞同埋京都焗肉排!另外再加埋蒜蓉炒白菜仔同埋爸爸在揀咗個招牌燉湯!鮑魚花膠螺片燉雞湯!$78其實同區來講真係貴咗少少!不過呢佢哋又真係好足料!花膠有兩舊亦都有個鮑魚仔!仲有好多湯料添😍西檸雞個汁酸酸甜甜好開胃.個皮唔會炸到硬骨骨!佢係外脆內軟嗰種!京都焗肉排個汁都係酸酸甜甜!仲有好多洋蔥!肉排唔會好銀!都幾容易咬仲有少少焦香添!蒜蓉炒白菜仔個份量就比想像中少!如果佢哋推出湯券爸爸一定會瘋狂買🌟因為爸爸真係超級欣賞佢哋嘅湯😋仲話呢度會成為飯堂喎😆😆

2020-12-27
  • 西檸雞