2021-02-10 122 瀏覽
囡囡鍾意食日本菜,知道將軍澳東港城開咗一間新嘅日本餐廳塚田食堂,趁囡囡放假同佢一齊去食lunch。餐廳環境舒適,我哋兩個人坐喺六人卡位超舒服。Qr code落單,叫咗一個親子丼($78)畀囡囡,我自己就叫咗血鯛定食。($98)每位包自助沙律吧同飲品,沙律吧有沙律菜,蕃茄,粟米,青瓜絲,洋蔥絲,西蘭花等等,好新鮮。飲品有多款果汁,咖啡,茶,或者罐裝飲品同紙包飲品。親子丼好大碗,配一碗味增湯,囡囡話滑蛋同埋雞都好好食。我嗰個燒血鯛定食包薯仔沙律,前菜,湯燒。血鯛燒得外皮香脆,魚肉嫩滑,魚好大條,食完超飽。

餐廳環境舒適,我哋兩個人坐喺六人卡位超舒服。

飲品有多款果汁,咖啡,茶,或者罐裝飲品同紙包飲品。

親子丼好大碗,配一碗味增湯,囡囡話滑蛋同埋雞都好好食。

2021-02-10
  • 燒血鯛定食
同男朋友行街買衫,行完都有啲肚餓見到呢間喺將軍澳新開嘅塚田食堂,專食日本料理,好似都幾吸引,一於去試吓。我哋分別各自叫咗個定食,男朋友就嗌蛋包飯配炸魚,我就叫個烤魚定食,每款定食都可以包左出邊嘅沙律吧任食,同埋飲品任飲,感覺都幾抵。沙律同飲品嘅款式都好豐富,仲有唔同嘅醬汁,見唔少人都飲佢哋嘅特製茶飲,味道都唔錯嘅!蛋包飯定食嘅份量好大,真係非常豐富,加埋炸魚好香脆,就算男仔都食唔晒!佢嘅薯仔沙律同埋配菜都好好食,值得一試!烤血鯛配鹽㽤烤雞定食,淨係賣相都夠晒豐富,除咗一般嘅前菜麵豉湯等等之外,條魚足足有兩隻手掌咁大條,感覺兩個人食都夠。魚肉結實有魚香,外皮燒得好香口,就算唔加醬汁都好好味,烤雞味道好香雞肉嫩滑但清爽,配飯食真係好好味。兩個人每人一百左右, 午餐嚟講價錢都唔貴,但質素好好,更加包左咁多款唔同嘅飲品同沙律,對於大胃王來講一定夠飽。

2021-02-07 102 瀏覽
今日同男朋友行街見到e間日式食店,門面已經好和式風格,好吸引😍就入去試下😋,午市套餐仲好抵食❤️睇下餐牌,有唔少日式定食,同丼飯🤗惠顧58蚊以上仲可以免費享用飲品吧同沙律吧🐥我地點左2個定食,之後就去左飲品吧同沙律吧,揀下沙律同飲品🥰沙律係自己配搭,有拌好嘅菇沙律🥗,粟米🌽,西蘭花🥦等等,仲可以加柚子醋等等😍好健康🥰飲品有唔同嘅茶類,美人果茶,美人水等等。全部都係鮮制🍇🍋🍍❤️豚肉味噌湯定食🐷前菜有薯仔沙律,薯蓉配煙肉碎,好有口感,味道唔錯😍有溫泉蛋,同淮山絲。豚肉味噌湯好香好濃🤤豚肉都好香,入面仲有唔少蔬菜🥬🥕🥰除左主食,炸池魚都冇骨,香脆好好新鮮唔會腥😎👍🏻❤️天婦羅定食🍤前菜都係有薯仔沙律,跟左麵豉湯🍲 天婦羅有炸蝦🍤唔會好厚粉,鮮味香脆🤓👍🏻仲其他炸蔬菜(金菇,秋葵,南瓜等)

飲品有唔同嘅茶類,美人果茶,美人水等等。全部都係鮮制🍇🍋🍍

❤️豚肉味噌湯定食🐷

除左主食,炸池魚都冇骨,香脆好好新鮮唔會腥😎👍🏻

❤️天婦羅定食🍤

午餐
  • 豚肉味噌湯定食
  • 天婦羅定食
2021-02-06 69 瀏覽
今日試新店,點咗個成百蚊嘅天婦羅定食,點知中咗服成個天婦羅定食竟然只得一隻蝦有睇頭,其他全部是炸蔬菜(青椒,紅椒,蓮藕,粟米芯,番薯,日本菇,秋葵)。你冇聽錯全部是炸蔬菜。不如改名叫蔬菜天婦羅定食啦
今日試新店,點咗個成百蚊嘅天婦羅定食,點知中咗服
2021-02-06
外賣送餐
2021-02-06 110 瀏覽
在門口看見點$58丼飯或定食可以無限次享用沙律吧及飲品,於是被吸引入去食飯。點了芝麻醬油火灸三文魚配鱈魚籽丼($78),丼飯看來好吸引,但三文魚食落味道較淡,吃不出芝麻醬汁的味道,鱈魚籽則好咸,與三文魚不配襯,整體味道普通,也不值$78。可幸沙律吧的羅馬生菜及蔬菜(西蘭花、青瓜、洋蔥、粟米、番茄仔⋯)都好新鮮,配上胡麻醬或柚子醬幾好食,還有十幾種冷熱飲品供選擇,算是物超所值,吃完感覺很滿足。
芝麻醬汁火灸三文魚配鱈魚籽丼飯
  • 沙律吧