堂記辣蟹餐廳小廚

堂記辣蟹餐廳小廚 (已結業)

堂記辣蟹餐廳小廚 (已結業)
Delights V
室內大牌檔
Delights V
2016-05-09
关注
今晚媽媽節帶咗爸媽細佬一齊去食堂記,貪佢喺屋企附近啦,又可以坐得舒舒服服,咁屋企人食完飯又唔使周圍走咁遠,快啲可以返企。好彩有預留咗大斑兩味同蒜蓉粉絲開邊蝦,嚟到前者都賣清嘞。大斑兩味有西芹炒龍躉片同蒸龍躉。個人鍾意西芹炒斑片,一嚟啖啖肉,二嚟肉質較腍,配埋鮮味蠔油,咸鮮味提升咗好多!每塊大小同厚薄都差不多,導致受熱均勻,塊塊都好香!不過蒸龍躉我就麻麻喇,太多骨嘅感覺,同埋啲肉比較韌,放棄咗。要數「好送飯」菜式又點少得咕嚕肉呢?新鮮炸出嘅半肥瘦肉,加上醒胃嘅菠蘿,彩椒,點會唔即刻扒多兩碗飯呢?看見媽媽同爸爸食得咁開心,成餐飯特別大滿足!其實每天都可以係母親節,因為有1年365日可以對媽媽好!Mum, i love u !查看更多
家庭的午餐聚會
2016-04-05
关注
`元朗旳堂記是我愛去餐廳,每次去元朗都會和兒女講去堂記,早前和兒女去堂記吃午餐。它的午餐又不貴,平均40元一個午餐,今次叫咗麻辣牛肉飯和滑蛋牛肉飯,麻辣牛肉味道不是太麻辣,味道稍為一般,奶茶夠滑亦夠茶味,午餐整體一般查看更多
家庭日聚會
2015-07-04
关注
堂記一直是我幾愛去中菜店,由它開張時候光顧5年時間,每次家中節日有咩聚餐,我提出去堂記,兒女尊重我的意見,上星期曰又去堂記吃飯,每個人点一個,原來堂記有泰式生蝦,估不到又幾好味,蝦肉好新鮮,其他都唔錯,環境都幾好,服務就一般查看更多
好食友
元朗有誠意的小菜店
好食友
2014-02-08
关注
近日同老公都愛上食中菜,呢間元朗小菜最近一次誤打誤撞下愛上了。呢到既(炸蠔餅)要預早book 定食到。雖然好多人。但都值得等等。工作人員睇得出同客人好熟,感覺好親切。查看更多
梅子骨
炸蠔餅
SFung1011
不進即退?
SFung1011
2014-01-06
关注
好耐都無去添記嚕,掛念添記既欖角砵仔骨,所以打算今晚重臨添記六點半去到,但係竟然無位,原來所以枱一早已經被人訂晒唯有轉場,去食從前媽媽舊愛 堂記堂記 係係未發掘添記個時媽媽喜歡到既食店之一,平時唔鍾意食煎炸野既媽媽好鍾意食個到既椒鹽九肚魚,今次去到當然都會叫啦!今次就叫左:1. 椒鹽九肚魚拼椒鹽豆腐2. 話梅香酥骨3. 麵醬炒唐生菜4. 東江雞半隻5. 蒜蓉粉絲蒸開邊蝦椒鹽九肚魚拼椒鹽豆腐一上菜,媽媽就即刻夾左舊九肚魚!依到既九肚魚係先起骨再拎去炸,所以可以成條食都(雖然九肚魚既骨係軟骨黎,有骨都可以成條食,但起左骨後食成條個口感好好多,唔會食食下覺得有骨既感覺)椒鹽豆腐,皮脆肉滑,而且一d都唔油膩,不過略嫌佢唔係用街巿既豆腐,因為小妹比較喜歡街巿豆腐,雖然唔夠滑,但豆味就濃郁好多  話梅香酥骨酥炸過既排骨唔會太乾,骨汁豐富,而且肉依然嫩滑易咬,再加上話梅炒過,酸酸味味,惹味非常,佐飯一大菜式!可惜成品黎到已經唔熱,只屬微暖! 麵醬炒唐生菜麵醬炒過既唐生菜,味美,而且不油,只嫌份量太少,應該只有一個半唐生菜的份量,眨眼間已經被我們四人掃清光! 東江雞話說媽媽都很喜歡這裡的東江雞,所以雖然禽流感肆虐,但仍點下這道菜,不過就命廚房要煮到熟。凡是重要的都是最後登場,東江雞也是。雞乃新鮮雞,非雪藏雞也,雖味道沒有香酥骨的濃郁,但淡淡的雞味卻俘虜我味蕾,而且雖然雞件全熟,但肉地卻鮮滑無比,小妹不停吃也吃了五件蒜蓉粉絲蒸開邊蝦這個菜是侍應介紹以叫的,盛惠$168 6隻大蝦,眼看成品卻知道原來大蝦的SIZE不大,失望極了,而且蝦算新鮮,雖沒有發霉,但肉質卻沒有應有的彈牙,這$168真的不值呀!堂記食品不算差,只是不知道為什麼每一道菜的熱度都不足,上菜時不是熱呼呼,而是全部都溫熱的,令小妹吃得不痛快!最後$550埋單,這頓飯,不算貴 但不值,雖知現在食材均都加價,但食物的溫度還是可以不受影響吧?查看更多
+ 2
東江雞
CK鼠
貴得黎唔值
CK鼠
2013-11-20
关注
我不嬲都好鍾意食海鮮,但我食米唔知米價,怕會俾人呃,所以都比較少食。今日行元朗,見個名好似好有霸氣,就入黎試試。因為我唔食辣所以無叫招牌辣蟹。落單既時候,覺得侍應們係唔貴唔介紹,我地叫黃金蝦,跟住有個男人行埋黎叫我地試第二種蝦,新鮮啲,黃金蝦用雪藏蝦咋,你要推介都唔駛踩另一款餸掛,我地話唔駛喇,佢就黑面行開左。胡椒花蛤湯一上枱淨係見到蘿蔔,完全無花蛤,於是撈下啦,撈左5、6隻花蛤都係得個殼,真係嬲到想投訴。食到最後花蛤殼係有接近廿隻,但肉我地就食到十粒姐,所以懷疑佢地係重用的殼黎呃人。右邊無掟無肉既既撈到7、8隻。講番味道先,花蛤係大隻好味,個湯都好重胡椒味,好香。黃金蝦如果餐廳有我一定會叫黎食,因為好鍾意食咸蛋黃。呢度用大蝦,好似有體面啲,但係其實大蝦都唔適合整黃金蝦,因為個殼太硬,好難連殼食,咁就無左黃金蝦既精粹。同埋佢啲蛋黃好淺色,唔夠黃,好似甩色咁,成碟餸失色不少。最好味係墊底既白色脆脆:(蒜蓉粉絲蒸蟶子王呢個又係必食,因為粉絲會吸左蟶子既鮮味,令人回味無窮。佢蟶子係夠大隻,但汁唔夠,粉絲又無煮過咁,硬到一塊塊,食媽咪麵咁。泿費左隻蟶子。臘味炒介蘭以為普通小菜應該正常,點知大錯特錯。首先部份芥蘭係冰架,係岩岩雪櫃拿出黎果隻冰,其餘熱果啲都係就咁落獲炒一炒,因為條條菜都硬到不得了。潤腸平時我都鍾意食,但佢既潤腸一級難食,唔知佢用咩牌子,咬落去一PAT野,好難受。查看更多
WongSiuSiu
試過便算
WongSiuSiu
2013-06-13
关注
有訂位, 加上遲到, 朋友已經攞了位, 所以不用等. 但我見出面一直都有人等.若不是朋友生日, 主角提出要食這間, 我相信我一世都唔會知道和光顧它.一來元朗對一個住將軍澳的人來說是極遠, 來回的車程比坐在廳館裡進食的時間還要長. 與其浪費時間在車上, 我寧願揀一個近大家的地方, 讓大家有更多時間相聚的地方好了, 總好過遠遠的來到, 剛食飽便嚷著太夜要回家了 (食飽9:30其實不晚, 但想到要個半小時才回到家, 回到已經11:00, 便太晚了)說回食物, 其實我覺得一般, 真的不值得要花個半小時車程, 山長水遠光顧這裡. 我深信油𣴒旺必有同樣質數的廳館.我們食了以下的菜色:蒜容粉絲蒸聖子皇 - 一般, 聖子都算新鮮, 但不是很大隻炸子雞 - 一般, 略咸黃金蝦 - 中上級, 可以煮得更香, 蛋黃不夠炸蠔 - 沒什麼特別, 老公話有點兒鯹椒鹽九肚魚 - 沒什麼特別杏汁白肺菜干湯 - 中上級, 肺好味蒸魚(不知是什麼班) - 一般, 蒸過了少許支竹雜菌雜菜煲 - 清清地, 沒什麼特別查看更多
+ 3
检举
我提議大家試都唔好試,我本人試過兩次,第一次去有點海鮮,辣蟹,小菜,老實海鮮十分貴味道好一般,只有小菜質素有保證,老闆及員工的服務態度一流。第二次再去沒有點海鮮,只點小菜,由於沒點員工勁sell的海鮮,員工態度比起第一次完全180度改變,立刻黑面,於是便以極速上菜,不消30分鐘就開始來收碟,就算有兩成未食完都照收碟,再過10分鐘就將我們點的8碟餸都收了。訊息只得一個就是趕我哋走!!所以我們決定以後不會再來這家功利的餐廳。
2013-07-21
白肺湯
RoIex
老爸生日 食到特色有水準之私房菜
RoIex
2013-04-03
关注
堂記辣蟹 呢間店我之前也食過幾次晚飯,覺得價錢唔貴,出品亦有特色,唔同一般大排檔或酒樓,尤其辣蚧同海鮮最正!所以今年老豆生日,成家人特登預訂咗一圍枱,仲叫堂記老闆們介紹D特色私房菜比我老豆食,,,最終食到我老豆同成班親戚讚不絕口,話好好食,菜式又有新鮮感,係水準之作,尤其係 杏汁燉豬肺湯,夠晒清香清甜。冷盤有 京䓤撈起深海墨魚,京䓤好惹味,而墨魚就夠鮮甜爽脆。。有沙皮老虎班兩食,炒球同 炆骨腩,超正。。龍蝦仔生果沙律,一人有一隻龍蝦仔,最特別係堂記做個沙律嘅生果用足新鮮生果,有藍莓,火龍果,哈蜜瓜等等。而招牌菜 堂記辣蟹,我哋今次揀咗用 大辣去炒,再加米粉底,,,出來 蟹炒得啱啱好,仲好有肉汁夠嫩滑,但大辣真係辣到跳舞,激!所以今次專登加咗米粉做底,將米粉加埋炒蚧嘅蒜頭辣椒粒,有驚喜!查看更多
检举
堂記辣蟹,杏汁燉豬肺湯,大班兩味,黃金蝦,京䓤撈起深海墨魚
Felix13
無咩特別,唯一可再去的原因就是苦瓜炒聖子
Felix13
2012-06-03
关注
同屋企人一行六人去吃,主要原因是大家很喜歡食辣蟹,所以一見到店面就立即去試。食物一般,其實不是差,只是一D特別都沒有。最好食的就是苦瓜炒聖子,可能之前未試過咁食法,都幾好食。全餐承為$1100。查看更多
+ 3
苦瓜炒聖子
餓鬼之神
路過即興的一餐
餓鬼之神
2011-05-28
关注
睇睇---今次係我唯一記得食野影相 , 之前成日食到半路先記得 , 因為我寫食評唔多我地叫左咕嚕肉 , 咖哩牛腩煲 , 招牌辣蟹 , 抄通菜 , 胡椒花蛤一 , 咕嚕肉---ok , 唔錯 , 炸完仲有d香味 二 , 胡椒花蛤三 , 招牌辣蟹四 ,咖哩牛腩煲五 ,抄通菜查看更多
+ 4
鮮甜夠大
好野味 , 顧名思義有辣
夠大 , 夠滑
招牌辣蟹
Yan~*
暫代金記
Yan~*
2011-05-20
关注
近來真的很忙,就連佛誕假日,也要留家趕工。然而去到中午時份,又開始記掛金記的叉燒了,就決定落樓堂食,卻不巧遇上休息告示。大熱天時,不想走得太遠,於是就改到同街的堂記辣蟹午餐了。 店如其名,堂記辣蟹是主打蟹類菜式的,早前吃晚市感覺不壞,當然午市來吃選擇很不一樣,還幸是款式也不少,而且店內冷氣充足,又有大大張卡位,算是坐得幾舒服。兩口子點了午市客飯及小菜套餐各一,各包一杯飲品,小菜套餐更附有例湯。湯與飲品率先上檯,我選了店方自家煲的木瓜雪梨燉蘋果露(+$2),十分足料又清潤不過甜,味道不錯,只嫌份量稍小。老公的例湯則是很味精,不飲也罷。飲品的凍鴦(+$2)又變為凍奶茶上檯,而且奶味了太重;還好也有好處,就是夠大杯,飲到最後都有!我點的客飯是粟米班塊飯($32),無論是份量,還是多汁程度都與大歡喜相差甚遠,幸而味道也不差,我尤其欣賞它的米飯,煲得粒粒分明有咬口,整體來講都OK。老公的小菜套餐則是他最愛的水煮牛肉($42)就姍姍來遲,足足隔了廿分鐘才到;這個份量就非常充足了,而且吃來雖然不夠麻香、未算正宗,然而入口酸辣有勁,足夠老公吃到超開心又滿足了。 吃到一半,發覺菜式中間墊了好些芽菜,但以其價位/份量仍然是相當抵食。吃完飯埋了單,又是時間回家繼續努力了!查看更多
木瓜雪梨燉蘋果露
Arsenal 加油
以蝦代蟹,以霸皇雞代蒜香雞
Arsenal 加油
2011-02-01
关注
見門口招牌主打食辣蟹,但我不嗜蟹,故經常行過門口而從未光顧.當晚從Openrice見此店幾小食評相片, 反而令我决定一試,我兩walk in被安排坐四人卡位, 真合我意及舒適:)我女友嗜蟹之人,女友問食蟹資料, 服務員覆約—斤十両重, 故放棄食蟹, 留待夠四個人先試.是日老火湯(西洋菜唐排湯 $30)先來是日清心潤肺的細煲例湯, 但送來一大煲, 明顯見兩人食飯, 通知服務員後作更換, 味道頗清甜, 應冇味精或好小( 女友對味精敏感) ,細煲可分四碗, 甜味來自蜜棗.香煎豉油皇蝦 ($96)以蝦代蟹, 九隻大蝦煎到香噴嘖, 咬落口蝦殼脆扑扑, 十分香口:).薑葱霸皇雞半隻 ($55)可惜無另一招牌菜蒜香雞($65):(, 點霸皇雞代替, 小部份雞肉有脂肪及雞骨帶紅, 但可接受, 隻雞新鮮, 烝後肉質幾滑, 點上薑蓉及配合葱花後更野味.本來重點左味菜, 可惜走單:( ,冇菜食, 不過此店無加—:), 都有壼茶飲啦.查看更多
香煎豉油皇蝦
香煎豉油皇蝦
KING YUEN
小菜OK
KING YUEN
2010-09-30
关注
上星期六又是家庭聚會的好日子:),老豆、媽、哥、我和老婆走去元朗棠記辣蟹食飯。去到見到樓下Full哂,以為要等,點知侍應話樓上有位,梗係渣渣臨上去。一睇,張枱係Toilet 隔黎......富堂真係有啲唔想坐低:(......(個人認為坐門口都好過坐近Toilet食飯......)但丫媽話Never mind 唔介意費事等位,唯有坐最近Toilet個位等佢哋兩老唔駛聞住嗰陣味食飯。由於2樓睇唔到是日精選菜式推介,故落番1樓後才點餸。是日享用菜式:1)豉椒炒檉子:可:),普通、沒甚特別。2)剁椒蒸魚頭:良,此評分出自媽和老婆(因我們三父子無食),她們說味道酸酸甜甜,又不會太辣,食落頗開胃。3)辣酒煮東風螺:優,成晚我覺得最好食就係呢味餸,送飯之選!4)豉椒炒蜆:可:),普通、沒甚特別。5)土魷蒸肉餅:可:),普通、沒甚特別。6)涼瓜炒牛肉:良,此評分出自哥哥,因他最愛吃涼瓜,所以成碟俾佢攞黎送飯!7)金銀蛋浸莧菜:可:),普通、沒甚特別。8)青紅蘿白煲豬:可:),預左例湯都係大圍煲湯,湯料內的青紅蘿白尚算足夠,又唔係飲緊味精水,收貨啦。服務方面尚算OK。總括而言,如果係家庭聚會或大圍朋友食飯都會考慮再嚟,如果淨係兩公婆食飯就多數唔會囉。P.S:其招牌菜辣蟹今次無試到(兩老唔食),下次有機會再嚟要試下先。查看更多
辣酒煮東風螺
manko
要改善態度
manko
2010-05-04
关注
近來的食評都無衝出元朗.....今次要評的食店是呢間堂記辣蟹.出名辣蟹.我不吃得,腸胃唔好....當日同媽媽在門口看了一會兒就入去試下.....入去後第一個感覺.環境有點舊.還有會嗅到一種類似消毒藥水的味道....待應得3個男人....他們都係黑口黑面...由落單至離開都是沉黙..其間呢3個店員有朋友來訪....就現笑面....問題是顧客出錢買服務換到是黑面...朋友是同佢玩就現歡顏,這是不公平....食物方面.的確唔菜....我點了....例湯30元...青紅蘿蔔煲豬骨.溫度熱...夠火路.....料都多...湯的色係淺色.飲下去清甜.....絕無味精,二個人每人分到3碗.....帶子蒸豆腐.每件豆腐都有帶子....豆腐滑而有豆味.....帶子都鮮甜.的汁有唔算鹹.仲有3條菜心,夠大碟....豉汁蒸倉魚,倉魚係活生生即劏....肉質好滑,,豉汁去大部份店食完都口渴...呢間無....送的橙.....都好甜.無核.....埋單184元.......最後想講.客人去食飯...都係想開心,不是叫店員要賣笑....有時友善一點...唔駛錢.但客人會開心咁離開都係好事....查看更多
killua
小菜之選
killua
2009-01-18
关注
這裡小菜好經濟, 三十幾蚊有例湯,小菜,飯和飲品如果有較多女仔/細食的, 8個人叫7個菜都畽算ok飽 (雖然個菜size唔太大,但剛適中)d菜即炒,約有20款選擇推介小菜有:南乳蓮藕炒肉片, 金銀蒸水蛋未試過炒蟹,所以未能comment查看更多