2007-11-29 18 瀏覽
說到煲仔飯,飯香、飯粒分明加上炭焗風味及無敵價錢,坤記絕對能擠身本地三甲之列,天寒地凍,也有唔少街坊及西裝客排隊等位,女士甚至痞街邊也不介意。一行9人擠在狹小的空間,好聽是氣氛熱鬧,反之就是迫夾得連擺茶壺的多餘空間都無。8點20分,早到的幾位食友已被靚姐有禮貌地兇了一番,「煲仔飯要等成個鐘,建議妳地叫定先,唔洗等咁耐」...於是點了窩蛋牛、臘腸排骨及臘腸油鴨煲,待齊人後,又叫了栗子雞煲、羊腩煲及不成文規定下必叫的咕嚕肉,又搭單的試埋西檸雞。幾個煲仔飯,其實最喜歡是臘腸油鴨煲,曾與食友討論過臘腸問題,自己是喜歡切件落煲的,炭的熱力下,臘腸肥油流到飯中,不香濃才怪。這裡的飯是扁長的絲苗米,身材平均,先煤氣後炭焗的長時間烹調,飯粒軟熟分明而富飯香,飯來不須再焗亦不覺濕腍,加埋臘味的油分,絕對是冬日保暖佳品。數等得最耐的煲仔飯,這裡也絕對可入三甲之列,當然質素也是無用置疑的好。至於二線系列的栗子雞煲、羊腩煲,前者醬汁極為濃郁,雞肉入味也夠嫩滑,加埋冬天必吃的栗子(炆得腍一點更好),驚喜之作;羊腩煲水汪汪以南乳、八角、薑片組成,味道較賣相來得厚身,羊腩是散件上,有腩有膜位亦有膝蓋位,調味非小菜王

至於二線系列的栗子雞煲、羊腩煲,前者醬汁極為濃郁,雞肉入味也夠嫩滑,加埋冬天必吃的栗子(炆得腍一點更好),驚喜之作;羊腩煲水汪汪以南乳、八角、薑片組成,味道較賣相來得厚身,羊腩是散件上,有腩有膜位亦有膝蓋位,調味非小菜王般重手,味道主要來自煲中的南乳汁,肉質炆得鬆軟,與枝竹、馬蹄堪稱最佳組合。

一些副產品,咕嚕肉及西檸雞,前者部分有骨,炸得外脆而肉質富彈性,加埋酸辣汁,即叫即炸自然唔會差得去邊,滿意。而西檸雞是將散件調好味後上了薄粉炸,淋上極酸的檸檬牛油及重手吉士粉而成橙黃色的西檸汁,很酸很酸,幾位女食友吃得很滋味,偶是盡量避開檸汁,只撿些連皮的雞件,雞肉不粉糜,調味也足得剛好,焦脆不已很滿足。

來到這裡,已飽了九分九,餘興節目是估唔到會在連擺茶壺都無位的地方替牛油果老師興祝生日,竟敗在朱古力蛋糕之手...祝生日快樂~
2007-11-23 31 瀏覽
閒日的九時四十五分來到,人潮還未散去,好不容易才找上路邊的兩個座位。今次吃了麵豉醬生菜、栗子雞煲和至愛的大鱔排骨飯加鹹魚。生菜熟了一丁點,但依然好味,充滿麵豉的香味。栗子味道一般,雞是可以。始終雞煲最好,有肝、冬菰等,比較野味。煲仔飯當然好味,大鱔肥美,排骨一般,鹹魚是'霉'香,不太喜歡,下次還是臘腸較佳。最精彩的依然是飯焦,暫時還未找到更好的,非常香脆。今次等了三四十分鐘,比平時久等一點,但絕對值得。又要輪候,即叫即做,就是這樣。來過多次的人通常對此沒有異議,也下吹單。同的一位叔叔,亦只為一煲靚飯苦等三十分鐘,看看報紙,讀讀馬經,也自得其樂。衛生方面不可要求太多,與大排檔相若,尤其是店外坐位,計較的就不會來。服務一般,起碼不會黑面,亦見他們有講有笑。其它推介:蒜蓉蒸蝦(抵食)、砂窩魚頭、班腩煲、生蠔煲、雞煲等。
今次吃了麵豉醬生菜、栗子雞煲和至愛的大鱔排骨飯加鹹魚。
生菜熟了一丁點,但依然好味,充滿麵豉的香味。
服務一般,起碼不會黑面,亦見他們有講有笑。
2007-11-23 11 瀏覽
一行七人雖然book了位但都要等差不多半小時先可以入到去食,但呢再等既30分鐘係值得的~一坐低第一樣野要叫的就係煲仔飯,因為真係即叫即煮,我地總共叫左4款先1)鱔+雞,(2)田雞(3)窩蛋牛肉(4)臘腸+排骨,好坦白講真係款款都好食的,兼且煲煲都有極脆之飯焦(老闆娘個晚親自過黎教路,佢話唔駛落太多豉油落煲仔到,如果唔係就會無乜飯焦)除左叫了個4款煲仔飯之外,我地另外叫左個羊腩煲($80),d肉真係好味,因為個湯汁好另外,我地仲叫左一碟蒜蓉炒菜心,簡直係驚喜,雖則份量唔算話太多一碟(對於我地1行7人),但呢個真係好有香蒜味,除非你唔鐘意d蒜味啦~ 再叫埋一碟京都鴛鴦骨,即是牛肉+豬肉,呢個又係值得叫的,個汁又係非常惹味,2款肉都係好食的,個人感受豬肉會好d~小食就叫了一碟炸鯪魚球,呢個一定要趁熱食,個人認為同出面食既都差唔多Total叫左7樣野食,沒有叫其他飲品,因為會有茶提供
Total叫左7樣野食,沒有叫其他飲品,因為會有茶提供
2007-11-18 6 瀏覽
再到坤記,六點鐘,鋪内已經被訂到爆棚,唯有坐外面。摺枱開在斜路上馬路旁,顯然沒有室内那麽舒服。這次點了臘味雞煲仔飯和蓮藕炆腩仔。臘肉不太喜歡,臘腸有點硬,潤腸則油香無比,雞件鮮嫩,加上脆口飯焦和豉油,吃落仍覺滋味無窮。蓮藕爽甜,腩仔肥肉入口即溶,天涼時節,加上熱辣辣煲仔飯,吃得整個人都“暖笠笠”。食煲仔飯小菜,坤記仍是首選。

食煲仔飯小菜,坤記仍是首選。
2007-11-02 5 瀏覽
上年已經來過一次今年和朋友再專登來吃煲仔飯仲叫咗羊腩煲(送生菜)同啤酒朋友說這是他吃過最好味的羊腩煲隨口問可唔可以叫多半煲, 竟然OK!另外那個膶腸排骨煲仔飯都好好味~D侍應個個都好醒目我喜歡坐室外,咁啱我們兩次都坐室外,所以食得好開心!
上年已經來過一次
今年和朋友再專登來吃煲仔飯
仲叫咗羊腩煲(送生菜)同啤酒

朋友說這是他吃過最好味的羊腩煲
隨口問可唔可以叫多半煲, 竟然OK!

另外那個膶腸排骨煲仔飯都好好味~

D侍應個個都好醒目
我喜歡坐室外,咁啱我們兩次都坐室外,所以食得好開心!
2007-10-11 11 瀏覽
今晚第一次到坤記。叫咗白鱔滑雞煲仔飯、椒鹽鮮魷同蒜蓉西蘭花。小菜炒得夠鑊氣,無乜味清,正!脆醬唔厚,剛好包住啲鮮魷,西蘭花軟硬適中,好入味,正!煲仔飯飯焦好香,好脆口,白鱔同雞件都好滑,特別係個鱔,甘香肥美,好好味,淋豉油落去飯邊時,重聼得見“支支”聲,正!今晚食得好開心,好滿足呀!!PS: 好多評論都話啲職員態度差。但據我今晚嘅體驗,反而覺得OK,重有講有笑。我諗,可能好多人都會去催煲仔飯。人又多,已經踢嗮腳,催得多,主客都覺得煩。但係,要明白,煮煲仔飯需時,點解唔先點咗煲仔飯,過十分八分鐘到,再叫埋其他啲餸,甘就唔會覺得食嗮啲餸,飯都未嚟。點都好,坤記啲食物真係有番甘上下,值得去幫襯!!

點都好,坤記啲食物真係有番甘上下,值得去幫襯!!

2007-07-04 8 瀏覽
UM...今次係第2次食,係門口等左半個鐘.不過都抵既~*睇左餐牌一陣,都係點返上次食既野:牛仔骨:成煲都係極品,牛仔骨又淋又入味,汁同洋蔥都好好味!!!!蒜茸炒芥蘭:蒜頭味好香,都算OK北菇排骨煲仔飯:最後先到~不過D飯好正,北菇D香味入哂D飯,飯焦脆,平時唔食飯焦既我覺得好好味,加埋牛仔骨D汁就仲正TIM~~不過果日落雨,我地坐出面就爭小小
UM...今次係第2次食,係門口等左半個鐘.不過都抵既~*
睇左餐牌一陣,都係點返上次食既野:
蒜茸炒芥蘭:蒜頭味好香,都算OK
不過果日落雨,我地坐出面就爭小小
2007-06-22 19 瀏覽
今日6:10打電話訂7:30枱,到達後即有位!即刻ORDER:豬骨煲、蒜茸蒸開邊蝦、薑葱生蠔煲、蒜茸炒白菜。骨煲先上,將它交由GAS爐看管。然後到炒菜,可能剛剛游完水很肚餓,特別覺得好味!不過契女話淡,件件都點豉油食!跟著左來碟蒸蝦、右上個蠔煲(太太想食);靈光一閃,要多兩個煲仔白飯.......當蝦/蠔都消滅得7788時,GAS爐話它背上那個煲內的食物已作好準備,但同一時間;兩個煲仔白飯亦悄然飄至!只好立刻將蒸蝦汁注入右手邊那煲。左邊的就留給骨煲內的湯底招呼它!到此;大家都想像到這兩煲飯的味道吧!?LAST再叫碟肥牛灼一灼+三個人4支細COKE。一次過滿足你三個願望:煲仔飯、小菜、打邊爐。$279.00
2007-05-18 10 瀏覽
今天陪女朋友看完牙醫,女朋友又想試新嘢,於是我們就去""坤記""我們一早去到就看到好多人在等,而且我又忘記訂位,當時有點害怕冇位,幸好老闆話一定有,先放心點.....唔駛一分鐘, 終於有位啦!!於是即刻看餐牌點送...最終選了1) 薑蔥田雞煲: 非常惹味,份量多多...^_^(2) 椒鹽中蝦: 熱氣非常,品嚐完一定要飲涼茶>.<(3) 白鱔滑雞煲仔飯: 招牌煲仔飯,豈能錯過, 雖然 等了三十分鐘, 但真的好味, 尤其是飯焦..掂!!@.@埋單都係$133元, 都算ok!!

唔駛一分鐘, 終於有位啦!!於是即刻看餐牌點送...

最終選了:
(1) 薑蔥田雞煲: 非常惹味,份量多多...^_^

(2) 椒鹽中蝦: 熱氣非常,品嚐完一定要飲涼茶>.<

(3) 白鱔滑雞煲仔飯: 招牌煲仔飯,豈能錯過, 雖然
等了三十分鐘, 但真的好味,
尤其是飯焦..掂!!@.@

埋單都係$133元, 都算ok!!
2007-05-05 7 瀏覽
個日諗住去打邊爐... 見到其他人食褒仔飯好似好好味咁.... 所以都忍唔住叫左個黎食~~~原來佢個褒仔飯仲好食過打邊爐~~ 好鬼死香! 反而打邊爐只係一般~
2007-02-23 12 瀏覽
佷好吃的小店,但先有心理準備,到這家店別期望得到任何service,即使訂了枱,到達後也要等位(約10-15分鐘)。加上他們常常忙得團團轉,也沒什麼時間招呼客人。推介:避風塘炒蝦(約$60)。配料十足,香口之餘,勁好味。蝦非常新鮮,彈牙,肯定是即日死去的蝦,不是雪蝦。事關有去開街市買餸的話,將蝦拿上手剝殼時,會發現這家店用的蝦,都是價位高的蝦,蝦殼較硬身,像由許多微細小格子組成的厚身硬身蝦殼。簡單如椒鹽鮮魷﹑西蘭花炒班片及招牌菜各式煲仔飯也很出色。滾湯也落足料,不單止有湯名的配料,更有冬菇呢!
推介:避風塘炒蝦(約$60)。
配料十足,香口之餘,勁好味。
蝦非常新鮮,彈牙,肯定是即日死去的蝦,不是雪蝦。
簡單如椒鹽鮮魷﹑西蘭花炒班片及招牌菜各式煲仔飯也很出色。
滾湯也落足料,不單止有湯名的配料,更有冬菇呢!
2007-02-12 23 瀏覽
20070211第三次來,知道它周日是六點鐘開,六點鐘就到,可是室內部分竟然已經full house,因為大部分食家都是提早就訂。還好可以在門口加枱,錯有錯著,反而更具街邊大排擋風味。六點八個字左右等到honey與uncle,馬上寫單。還是不夠人吃豬骨煲,所以依然得打小菜的主意,不過總算是擺脫了豆腐魚雲湯加煲仔飯的宿命:)今天寫的是白鱔排骨煲仔飯、滑雞煲和粉絲什菜煲。足料雞煲先到,不但有滑雞,還有熱辣入味的豬潤,與蔥蒜薑椒鍋氣十足的一煲煮出來,惹味非常。惜稍微鹹了一點,當然,如果拿來送白飯另當別論,是想像得出的美味組合。粉絲什菜煲,勝在大大份又清清啲,中和了另外兩者的濃味,還有湯汁可以浸一下飯焦,兩全其美。主角煲仔飯最早落單,最後出場,果然沒有令人失望。白鱔肥美,排骨嫩滑,都是大大件的,淋一點點豉油就好。還有脆脆的飯焦,炭爐果然不同凡響,慢則滿矣,卻是精工細作。一切搞定,前後不過一個小時。捧腹而去,還算對得住uncle大老遠專程過來幫襯:)
20070211

2007-02-08 3 瀏覽
朋友試過話ok, 所以星期二晚放工一行8人去食, 一早訂o左位所以唔駛等好耐就有得坐. 不過坐得好迫, 俾張長方形6人枱我o地就算.我o地叫o左:炸鯪魚球- 唔好食, 有o的腥, 又唔彈牙.羊腩煲- 太多汁, 好少肉, 好少其實料, 冇咩味道.4個煲仔飯- 每個都好細, 一個人就o岩o岩好.腊味炒芥蘭- 不過不失.2支啤酒, 5支汽水一坐低6個人俾一個餐牌, 叫佢俾多2個o黎先識做, 叫完o野又成日叫問可唔可以餐牌, 好煩. 我仲有2個人未o黎丫嘛, 留低個俾人睇o下都得呱??

我o地叫o左:
炸鯪魚球- 唔好食, 有o的腥, 又唔彈牙.
羊腩煲- 太多汁, 好少肉, 好少其實料, 冇咩味道.
4個煲仔飯- 每個都好細, 一個人就o岩o岩好.
腊味炒芥蘭- 不過不失.
2支啤酒, 5支汽水

是晚放工夜了, 急急腳搭船返香港見阿K , 驚佢電完頭髮等我等到頸都長. 好彩我到嘅時候佢仲响度電緊. 電完一把靚頭髮之後, 我地一齊行去西環附近一間食煲仔菜好出名嘅「坤記」. 未行到去間舖頭, 响街角已經聞到陣陣煲仔飯嘅香味. 由於阿K唔係太肚餓嘅關係, 我地只係嗌咗一個海鮮雜菜煲再加一個臘味煲仔飯.當我地等緊嘅時候, 見到隔離嚟咗一碟灼勝瓜, 勝瓜面上放咗啲炸蒜碎, 簡簡單單就已經令成碟勝瓜好香. 正當我地就嚟望到口水都流埋之際, 煲海鮮雜菜已經嚟到. 為咗控制成本, 唔好祈望有好多嘅海鮮料响入面. 不過, 裡面嘅蝦米就一啲都唔馬虎, 好香而且帶有好濃嘅蝦味, 唔似得一般嘅蝦米, 又乾身兼且淡而無味. 食到一半, 主角煲仔飯終於出場. 我粗略計過, 我地等呢煲飯等咗成差唔多十五分鐘. 不過我地等係值得嘅 , 因為煲飯真係煲得十分出色. 响銅鑼灣馳名嘅「新翠華」固然冇得揮, 就算係「永合成」嘅煲仔飯都要輸一個馬鼻. 飯嘅乾身程度啱啱好, 太乾身會變得太硬, 太軟又唔夠煲仔飯嘅風味. 配合各種臘味, 混上臘味滲出嘅油份令飯更加香口. 當然這些都仲係次要, 主角中嘅主角就一定係飯焦, 又

我粗略計過, 我地等呢煲飯等咗成差唔多十五分鐘. 不過我地等係值得嘅 , 因為煲飯真係煲得十分出色. 响銅鑼灣馳名嘅「新翠華」固然冇得揮, 就算係「永合成」嘅煲仔飯都要輸一個馬鼻. 飯嘅乾身程度啱啱好, 太乾身會變得太硬, 太軟又唔夠煲仔飯嘅風味. 配合各種臘味, 混上臘味滲出嘅油份令飯更加香口. 當然這些都仲係次要, 主角中嘅主角就一定係飯焦, 又或者叫做「鍋巴」. 呢度嘅飯焦係好容易從煲身刮出嚟 , 而且係可以一大塊一大塊咁夾起來食, 過足口癮. 雖然食到最後因為要咬飯焦令牙關有少少軟, 不過冇影響我對呢煲飯嘅評價.

兩煲夾埋一共七十六蚊, 好味兼抵食, 唔怪得每次夜晚經過這裡都係一樣其門如市.
(非會員)
你想係一d日日爆場既地方要services?唔係唔得,不過難d囉!!我個人已經幚襯左有3-4年,不嬲覺得佢地幾好人,同坤哥有傾有講,坤嫂都幾好傾呀,最記得係佢地而家呢間舖未裝收之前,有一次食完野埋單俾錢,得一千蚊冇散紙,坤嫂話冇得找下次先俾,我即時呆左!!果陣都係幚襯2次,你話!?我覺得香港地係咁,人地爆場周身唔得閒,個個係度問呢問路,你都慶慶地啦!!你要有耐性,就會開心d!我最高紀錄等左45分鐘,都係咁冇計,鬼叫佢好食!(個人意見,請見諒)如果想係度食個人意見,請見諒飯要services,對唔住請落銅鑼灣,唔該!(都係個人意見,煩請見諒)唔好雞蛋佻骨頭,食野ok就好啦!(又係個人意見,煩煩請見諒)
你想係一d日日爆場既地方要services?
唔係唔得,不過難d囉!!
我個人已經幚襯左有3-4年,不嬲覺得佢地幾好人,
果陣都係幚襯2次,你話!?

你要有耐性,就會開心d!

我最高紀錄等左45分鐘,都係咁冇計,鬼叫佢好食!
(個人意見,請見諒)

(都係個人意見,煩請見諒)

唔好雞蛋佻骨頭,食野ok就好啦!
(又係個人意見,煩煩請見諒)