2012-02-13
新開學,一班同學老友約定食飯,有人提議去坤記試下D煲仔飯,聽講話出名到要排曬隊,於是乎,5點一落課就去等位,去到人家都未開門,就先留枱,6點搭正想入去噶時候,已經有十幾人涌緊入去,哇~好似真系好不得了喔。 入到去,老闆娘就系度安排座位,人少D都唔準坐大枱,一定要坐張細噶,而且講野態度真系唔多好咯,都冇回答噶餘地留俾D客,不過可能大家都慕名而來,又見人多,無謂出來食野都搞到唔開心,就聽聽話話——雖則系咁嗟,咁噶服務態度,真系有D得人驚喔。不過都系唔好咁快落結論,睇下點先。 等到人齊,就點餸,一人一個煲仔飯,再加兩個清淡D噶餸就可以啦。一共六個人點左臘味田雞飯、北菇滑雞飯、臘味滑雞飯、田雞白鱔飯、窩蛋牛肉飯、田雞滑雞飯加蛋、啫啫芥藍煲、紅燒豆腐煲。個窩蛋牛肉飯系后加噶,老闆娘行過來一邊寫單一邊竟然話:冇得再加噶啦。我地覺得好奇怪,問點解啦,老闆娘話:要一次過落曬單。我地都真系唔知嬲好定笑好,竟然唔中意客人加單噶? 老闆娘有言在先,煲仔飯要等成個鐘,好彩我地唔趕時間又多野講。所以先食芥藍煲同豆腐煲墊肚。芥藍煲D橄欖菜肉碎好惹味,芥藍又夠熟,唔怕硬,趁熱真系幾有風味。
老闆娘有言在先,煲仔飯要等成個鐘,好彩我地唔趕時間又多野講。所以先食芥藍煲同豆腐煲墊肚。芥藍煲D橄欖菜肉碎好惹味,芥藍又夠熟,唔怕硬,趁熱真系幾有風味。豆腐煲就比較一般,無功無過。
等到大家都終於有D冇野好講噶時候,煲仔飯終於出場啦!
先上來噶系田雞滑雞同滑雞白鱔,然後是臘味田雞同北菇滑雞,田雞滑雞話左要加蛋,竟然都唔記得左,要成只生雞蛋摞過來直接打落去。之後系窩蛋牛肉飯,我個臘味滑雞飯就包尾。
臘味滑雞D餸好足,臘腸潤腸臘肉,仲有雞同菜心。臘肉好想,五花腩肉醬香十足,連肥肉噶口感都半油半酒,出彩過D滑雞好多。飯有D干,一粒還一粒,飯焦嚼頭很足,滿足左我對煲仔飯最原始的焦香印象。總體來講,煲飯都抵個贊噶。
大家剛剛食完,8點左右,來食飯噶人開始排隊,老闆娘又過來話:你地D野上齊噶了喔,上齊就埋單啦!真系十足老闆架子啊~
友情提醒,大家如果好肚餓,或者容忍度不足,就唔好貿然去食啦,記得做好身心準備啊。