2018-01-08 163 瀏覽
意外地到現在才第一次嚐吐司工房十點多來吃了但見餐牌沒啥早餐套餐所以叫了常餐咖央多士:多士烤得十分脆 又不會過燶 牛油加咖央醬 入口甜而帶牛油香 好食 不過份量偏少 即使早餐也未免太少 完全唔飽半熟蛋:蛋味十分重 蛋黃唔係流心 入剛熟的口感 不乾不硬 好有驚喜
意外地到現在才第一次嚐吐司工房
十點多來吃了
但見餐牌沒啥早餐套餐
所以叫了常餐

2017-12-14 446 瀏覽
曾幾何時,我很喜歡喝土司工坊的南洋咖啡,有時甚至會專程坐車去佐敦的分店光顧。年前分店開到我們這區,高興之餘馬上去試,怎知就中伏。我記憶中,那時的傳統多士餐,售價好像是$31,有牛油咖椰醬多士和飲品。怎知咖啡全不是味道,上檯時亦只是微熱。那件多士只是兩片薄薄的麵包,亦完全不熱,像已經放置了很久,但當時店內並不多顧客。因此,夾著的一片凍牛油,混著咖椰醬來吃,真不是兒味。自此以後,便沒再光顧。每次路經商場,只見店內冷冷清清沒顧客,餐牌價錢亦相繼調低。日前看到openrice其他網友,對此店頗有好評,我才抱著「自甘受伏」的準備,再來試一次。今次我點了$25的肉鬆厚多士配奶茶,以免再受咖啡的氣!奶茶是色澤還可以,亦很夠熱因為還冒著微煙,我問侍應是否已加糖?她說已落了煉奶和淡奶,請我先試味,不夠才加糖。再等了約十多分鐘,肉鬆厚多士才送來,已經切成了九小件。但我覺得那片其實不算是「厚」多士,最少與我期望的「厚」尚有距離。也許那些肉鬆太「鬆」了,所以雖然已提供了兩隻木叉,不過吃起來仍然頗為狼狽。多士仍微熱,但怎麼說呢?多士的表面很焦脆,但又不像是烘焙的效果,反而有點似炸過。還有,肉鬆是鹹的,但多士的周

再等了約十多分鐘,肉鬆厚多士才送來,已經切成了九小件。但我覺得那片其實不算是「厚」多士,最少與我期望的「厚」尚有距離。也許那些肉鬆太「鬆」了,所以雖然已提供了兩隻木叉,不過吃起來仍然頗為狼狽。多士仍微熱,但怎麼說呢?多士的表面很焦脆,但又不像是烘焙的效果,反而有點似炸過。還有,肉鬆是鹹的,但多士的周邊,卻又放了點煉奶,幸好份量不多,才不致於又鹹又甜。

總括來說,今次覺得這個餐的味道還算不錯,加上店內客人不多,坐著亦頗舒適。價錢調低到這個幅度,才算可以接受。
2017-12-14
下午茶
2017-11-13 144 瀏覽
同家人做完運去食早餐,第一次在吐司工坊食早餐。三人同樣點了新出的蕃茄湯通粉配三明治早餐,三明治有四款可選,跟餐飲,$38/餐飲品會由水吧加甜,都幾甜下。份量小,飲埋咖啡、食埋三明治都不會太飽,蕃茄湯略油偏酸一點,蕃茄味不夠濃,質地水狀。三款三明治,賣相不錯,包烘得脆口。最鐘意煙肉蛋,不是煎到油淋淋的那種,不會太鹹,味道不錯在店員沖調咖啡時已加入甜味,偏甜,喝了幾口越覺甜膩。所以到自助水吧倒杯水,拿起了六七隻杯都看到入面有食物殘餘物店員發現後叫我拿紙杯,還解釋了兩句,但我想衛生問題不是用言語去解決,而是行動,希望問題會受關注及改善
同家人做完運去食早餐,第一次在吐司工坊食早餐。

飲品會由水吧加甜,都幾甜下。

蕃茄湯通粉

火腿蛋三明治
芝士火腿三明治
煙肉蛋三明治

餐飲

$38 (早餐)
火腿蛋三明治
芝士火腿三明治
煙肉蛋三明治
2017-11-12 87 瀏覽
天氣漸涼,有啲動力去運動,晨早起身到公園跑下步,爽啊⋯⋯做完運動梗係搵食啦,呢個時候我剛在淘大附近,其實淘大都好多選擇,經過土司工房,圖片相當吸引,所以就入去試一試,我哋一行三人都選擇蕃茄通粉做膽,我就答煙肉蛋治,我另外兩個朋友就搭芝士蛋治及腿蛋治!多士係即烘的,賣相非常吸引,熱烘烘的多士一上枱忍唔住想咬一囗,不過要影咗相先所以要忍一忍,佢哋啲餡料絕不肥膩,唔多油,啱晒我哋啱啱做完運動又唔想食得太肥的女人,通粉亦都唔錯,佢哋嘅番茄底非常入味,我連湯都飲埋,哈哈哈⋯⋯飲品方面,因為佢冇糖擺在枱上,俾錢時職員會問要不要糖,佢哋會幫我地落埋!不過自己忘記講少甜今日呢一餐早餐非常滿意,可能八點幾時間尚早,沒有太多嘈雜聲⋯⋯寫意
天氣漸涼,有啲動力去運動,晨早起身到公園跑下步,爽啊⋯⋯

2017-08-21 147 瀏覽
踢完波到球場附近的這家餐廳食晚飯,時間接近了晚上九點半,所以有很多位不用等,這店主打白色格調,光線充足乾淨舒服,吸睛是那座牛油山,洶湧澎湃,不知要幾耐才用得完,牛油山有膠板圍著,頗算衞生。運動後不想食飯,所以我們三人都不約而同叫了「星洲叻沙套餐」$56,配凍飲加$3。星洲叻沙粉有蝦、魚片、芽菜、豆乾等材料,簡單卻不失禮,惹味湯底帶沙嗲微辣,幾啱胃口,麵爽口彈牙,吸收了湯精華使麵線更有味道,份量剛好不錯。

星洲叻沙套餐

星洲叻沙套餐
2017-05-01 193 瀏覽
放假真頹三餐都屋但附近食😂哥想飲杯野嘆下午茶,我想飲茶走(即奶茶唔用花奶用就帶哥黎。原本只係想飲野,唔叫餐又唔抵咁,所以5點先黎食個厚多士🙈晚飯唔知幾點先捨得去食。瘦哥哥當然食高熱量既花生醬土司半熟蛋餐加三蚊加大咖啡。我回味下新加坡既好味多士就叫左傳統土司,即係咖央加鮮油厚多士加半熟蛋加三蚊飲凍奶茶~多士厚軟軟的花生醬有粗粒花生正常味,已切粒附上竹籤方便食。咖央多唔夠脆醬都夠多,半熟蛋加醬油沾多士食但都係食唔返新加坡果陣味🙄奶茶咖啡就幾好,茶香奶濃。
花生醬多士傳統 咖央多士
2017-04-29
2017-04-20 222 瀏覽
行到有少少疲累又不想吃太飽簡簡單單吃一餐士司工坊就最好不過我們點了一份肉鬆厚多士餐這個多士是我們認為最好吃的男朋友連最後的肉鬆也不放過😂凍奶茶,因為天氣太熱了要不然我必定會品嚐熱奶茶的因為熱奶茶才可以品嚐到最原始的茶底半熟蛋要等8分鐘雖然等得比較長但水準的確很好半熟半熟😊我們另外還點了星洲叻沙配鳳米蝦春卷這碗叻沙普普通通而已沒有很特別的味道也不夠濃但是魚片好另外這個蝦春卷好吃的炸得很脆但又不乾身不錯的2份餐吃了$115很簡單又快樂的一餐🤗
行到有少少疲累
又不想吃太飽
簡簡單單吃一餐士司工坊
就最好不過

我們點了一份肉鬆厚多士餐
這個多士是我們認為最好吃的
男朋友連最後的肉鬆也不放過😂

凍奶茶,因為天氣太熱了
要不然我必定會品嚐熱奶茶的
2份餐吃了$115
很簡單又快樂的一餐
🤗
2017-02-03 260 瀏覽
赤口行完大運嚟toast box撐枱腳,為嘅係佢個星洲喇沙!喺櫃位點餐俾完錢攞埋個牌就會有人將食物送到你面前。星洲喇沙跟餐有飲品$56,個賣相好吸引,湯底有蝦米鹹香,加上蝦仁同片頭做配料,濃郁惹味,不過略嫌無椰漿味。只有兩隻細嘅雪藏蝦仁,無蝦味。米線有韌勁,不錯星馬式嘅奶茶是以煉奶調配而成,茶味夠,香滑而偏甜。可惜身體唔習慣夜晚飲奶茶,搞到瞓唔著覺。巴東黃薑牛肉飯$57,沒有一般巴東醬汁的香料濃郁味,較為失色。黃薑飯雖然粒粒分明,但沒有米香。追加嘅鳳米蝦春卷$18,即炸熱辣辣,米紙較硬身,有芋頭和豬肉餡料,香脆美味,反而隻蝦太細又冇蝦味變得可有可無。值得一讚嘅眼見餐廳內嘅員工個個都眼明手快,收銀員笑容可掬態度良好,同顧客對答好有活力。捧餐的侍應亦再三確認食物嚟齊未,慎防漏單,抵讚!

星洲喇沙
巴東牛肉黃薑飯
,反而隻蝦太細又冇蝦味變得可有可無。
鳳米蝦春卷
2017-01-30
$65.5 (晚餐)
星洲喇沙
鳳米蝦春卷
2017-01-26 165 瀏覽
行過kowloin bay ......try 下..... 環境唔錯good,乾淨整潔......用餐時間:晚上9點店內人小,有5位佐右叫佐餐蛋麵+好立克 $39蚊價錢適中不過最失望系只蛋第一口咬落去.......口感好膠......好過煮得太熟咁午餐肉:都系用D平價午餐肉貨色食落算正常......麵:用公條麵正常味道......飲品:好立克,上餐時未攪均勻......一舊舊咁樣......分量過多,味道超甜只是個人意見

環境唔錯good
,乾淨整潔......
用餐時間:晚上9點
店內人小,有5位佐右

叫佐餐蛋麵+好立克 $39蚊
價錢適中

不過最失望系只蛋
第一口咬落去.......
口感好膠......
好過煮得太熟咁

午餐肉:
都系用D平價午餐肉貨色
食落算正常......

麵:用公條麵
正常味道......

飲品:好立克,
上餐時未攪均勻......
一舊舊咁樣......
分量過多,味道超甜

只是個人意見
2017-01-26
$39 (早餐)
2017-01-06 128 瀏覽
 I haven't been to the restaurant environment is comfortable and clean Very nice breakfast, service super cool So long not to the waiter still remember your taste
2017-01-06
2016-12-04 161 瀏覽
收工去到淘大商場搵食,呢間新開一排都未試!去到無乜人(星期日晚上?)全白色好光鮮!有啲田園feel!去到櫃臺落單,店員比個號碼牌,我再去搵位,揀好位坐低,點知地板好黏,見到地板上全黏出一個個黑鞋印!感覺好差!店員好快送上食物!星洲叻沙($56)賣相靚,橙色湯底好濃,但又唔係好辣,魚片排得靚,幾彈牙,但無乜魚味,豆卜索晒湯,芽菜爽口,可惜啲米線淥得太淋,軟晒無咬口!差差差!清潤蘆薈蘋果茶($跟餐加$8)熱到冒晒煙,蘆薈粒爽口,蘋果香甜,茶濃偏甜!味道夾得唔錯!好味!店員有禮,落單上菜斯文!叻沙係呢間嘅賣點都煮得咁差!好失望!如果食物質素係咁,唔怪得星期日晚上都咁多空位!
感覺好差!店員好快送上食物!
店員有禮,落單上菜斯文!

叻沙係呢間嘅賣點都煮得咁差!好失望!

如果食物質素係咁,唔怪得星期日晚上都咁多空位!
2016-12-04
2016-12-01 95 瀏覽
喺附近返工突然之間好想食甜野行過見到佢都有甜品食之前淨係食過佢啲lunch所以想試吓嗰啲甜品好唔好食所以就決定點左呢個芒果甜品杯雖然係芒果味但係食落口上邊嗰啲全部係蜜桃好彩我都好鍾意食蜜桃所以都覺得味道不錯除咗蜜桃之外仲有啲果汁喺面頭入邊呢底層就係海棉蛋糕跟住上面嗰層就係芒果慕絲而最頂層就好似芒果布甸咁成個甜品都好香果香味冇令我失望反而仲有驚喜
喺附近返工突然之間好想食甜野

而最頂層就好似芒果布甸咁
成個甜品都好香果香味

冇令我失望反而仲有驚喜
2016-11-07 594 瀏覽
新加玻平民美食不算少, 不過要在香港食, 最簡單就是在連鎖快餐店吃. 最近淘大開了一間, 位於商場內. 可能是新開的關係,  人客沒有平常其他分店般排長龍. 店子是開放式的, 枱之間不會太擠迫.餐牌上, 叻沙, 多士, 咖哩, 黃薑飯等等, 一應俱全.巴東牛肉黃薑飯: 賣相不俗,  黃薑飯夠乾身, 沒有辣味, 不吃辣的友人也吃得到! 蝦片炸得頗香脆;  不過牛肉偏硬身, 汁也不多,  影響了整碟飯的味道.雞腿椰漿飯: 之前在新加坡一間街頭小店吃過, 驚為天人.  這個白飯有椰漿味, 旁邊的炸花生和炸辣魚既香脆又冶味, 辣辣的很好吃; 雞腿炸得夠熟,  沒甚雪味, 但炸得有點過火. 味道與新加坡小店吃過的相差不太遠.咖央多士:  厚身多士烤得頗香脆,  加上味道偏甜的咖央醬, 間中吃吃也不錯.南洋咖啡: 沒有加奶加糖, 只加了煉奶. 喝起來味道甜甜的, 咖啡本身的苦味也很微.如果長者光顧的話, 還有9折優惠呢!
店子是開放式的, 枱之間不會太擠迫.
餐牌上, 叻沙, 多士, 咖哩, 黃薑飯等等, 一應俱全.
如果長者光顧的話, 還有9折優惠呢!
  • 咖央多士
2016-10-22 201 瀏覽
想著食個遲早,點知沒有了。唯有食個heavy的。看見餐牌有個best seller(叻沙)套餐,就試試如何。叫了他們很快出品,有板有眼,看來討好。喝喝湯頭,不太稠(個人不太喜歡稠密),少椰奶,但很濃香叻沙料味。福建麵淋,芽菜量足,蝦就不太有味,只欠熟蛋半隻,湯頭不錯。套餐連熱飲,凍飲加3蚊。
2016-10-22