2020-02-25 284 瀏覽
疫情影響下,每日返半天的工作,出門也差不多正午,食早餐?食午餐?倒不如食個All Day Breakfast. 土司工房的全日早餐,還是第一食。有:煎蛋煙肉火腿蕃茄茄汁豆兩片多士營養豐富,再加一杯奶茶,為繁忙的一天工作,作鼓勵,打氣!食物或許是預先做好,食物不太熱,要扣分。另太多油,再扣分。希望努力做好食物!加多點❤️
土司工房的全日早餐,還是第一食。
有:
煎蛋
煙肉
火腿
蕃茄
茄汁豆
兩片多士
營養豐富,再加一杯奶茶,為繁忙的一天工作,作鼓勵,打氣!
食物或許是預先做好,食物不太熱,要扣分。另太多油,再扣分。
希望努力做好食物!加多點❤️
2019-10-23 249 瀏覽
平日夜晚六點半左右,見又唔係咁肚餓,又有掛住toast box既土司,就諗住黎輕食個套餐。呢個時間沒咩人,大把角落位置適合一個人坐。本身諗住嗌餐,但見個哥仔換緊個燈泡,咁我都好配合咁企係到1 2分鐘等下佢,點知落黎原來係拎第二個燈泡。嗌餐果陣完全唔望人一啲服務態度都沒 咁個傳統土司餐主要有奶茶(新加坡果隻),煎蛋,同牛油椰漿土司。奶茶味道岩岩好,甜甜地保持到水準。三分鐘後,煎蛋黎到,不過不失,雖然係屋企都自己煮到果隻。再六分鐘後,重點土司出場。真係跌哂眼鏡 係我太耐沒食定點 縮哂水迷你版咁,有一刻真係後悔38蚊咁食呢個餐。咁等左十分鐘咁以為會烘得好好啦,點先原來係凍既,烘既程度恰到好處,但個溫度真係唔得,完全沒新鮮出爐熱同暖既溫感。 真係好失望入面既牛油同椰漿沒鬆手,依然好食,但比兩塊凍既多士夾住真係扣哂分。總括黎講,我都會繼續食呢間既,始終奶茶同土司既味道出色,但就一定唔會再幫襯九龍灣呢間分店。

奶茶味道岩岩好,甜甜地保持到水準。

三分鐘後,煎蛋黎到,不過不失,雖然係屋企都自己煮到果隻。
再六分鐘後,重點土司出場。真係跌哂眼鏡
真係好失望

2019-09-30 168 瀏覽
上次又係淘大諗唔到食咩想食toast box,但佢冇晒喇沙所以放棄左。今次去到其實想食咖哩雞扒,但佢又冇晒。。。唯有食喇沙啦。。。其實係星期日夜晚8點幾,唔知點解咁快乜都冇晒。淘大門口咁旺既位都冇乜客,D枱其實好唔乾淨,唔知係咪人手問題。湯底叫做合格,香椰奶味,但海鮮味唔重,同埋佢勁少湯,好驚食食下乾晒 🙈 都叫做足料。雖然要加錢,但都比較欣賞佢個檸檬薏米水,檸檬夠新鮮味道好出,薏米軟硬適中。希望下次想食果樣有果樣啦。。。
其實係星期日夜晚8點幾,唔知點解咁快乜都冇晒。

希望下次想食果樣有果樣啦。。。
星洲喇沙米線
檸檬薏米水
星洲喇沙米線
檸檬薏米水
2019-09-04 152 瀏覽
今朝有事做請了半天假,辦完事就乘車到淘大,打算食點東西再回公司,去到商場見到土司工坊,心想很久沒有來這裡了,就不如在這裡食個麵吧!這裡的環境舒適,座位寬敞,坐下來感覺好休閒。本來想着食喇沙麵,誰知見到一個新加坡蝦麵的海報,賣相相當吸引,所以就不如試一試新出品。再叫了一杯凍蜂蜜檸檬水,可以慢慢坐下品嚐。蝦麵到來,蝦的香氣四溢,先飲一啖湯,嘩!好濃的蝦味,湯帶有少少辣,因為裡面有叁峇醬,湯還用上鮮雞湯和海蝦殼製成,提升了湯的鮮味,我都好不其然的喝了很多湯,麵底是油麵,油麵軟硬適中,煮得好好,面頭有兩隻大蝦和數片魚旦片,再加上一些芽菜,大蝦好爽口彈牙,加上芽菜和魚旦片,口感豐富,真的很美味!食完還想吃多一碗,哈哈!!

凍蜂蜜檸檬水

新加坡蝦麵

新加坡蝦麵+凍蜂蜜檸檬水

2019-09-04
凍蜂蜜檸檬水
新加坡蝦麵
新加坡蝦麵+凍蜂蜜檸檬水
2019-08-04 169 瀏覽
之前去左另一間喺旺角既新加坡餐廳食咖椰吐司,上次叫錯左野,未能一完咖椰心願,記得之前同媽媽嚟過呢度食,又覺得幾唔錯;咁啱今日想嘆d咁自己食野,就決定去toast box🍞。叫左一個傳統吐司套餐:一份咖椰加牛油吐司,兩隻半熟蛋,一杯熱奶茶☕️。吐司麵包烘得脆脆的,未至於過焦會黑黑的,而是金黃色的。咖椰微甜,配合一大塊牛油,哇😋讓人不禁一口接著一口地吃;因為這個配搭不會好漏,香香甜甜。面包烘完難免會有d乾,將煮得剛好半熟的🥚打開用來沾吐司麵包,就剛好填補了這一點不足。(其實不沾也可以,因為有奶茶喝嘛)。不一會兒,就吃完了啊!🤣奶茶是順口的👍🏻😋 不會太多奶味甜味,茶甘味也足夠,剛好中和吐司的甜。

不一會兒,就吃完了啊!🤣

傳統吐司套餐
2019-06-07 128 瀏覽
太晏先食下午茶,到晚餐時間仲未肚餓,行左好耐都諗唔到食咩,淨係想飲野,就諗起土司工坊的南洋咖啡,雖然唔可以成杯飲,但飲一兩啖已經好滿足。$40 套餐︰點左咖啡+煉奶,咖啡好香,煉奶夠甜又有奶味,入口香滑,水準仲keep到;餐蛋麵,麻麻地,個麵係冇味,只係普通公仔麵,要轉出前一丁竟然要再加錢,呢個價錢係唔抵。$16 煉奶花生醬厚多士︰煉奶&花生醬的份量都多,每一小塊都平均塗滿,麵包邊脆脆,都算香口,而且預先切開,share食都好方便$12 炸雞翼︰跟餐小食,3隻炸雞翼,香脆好味,熱辣辣即炸,$4一隻都可以接受
2019-06-04
2019-04-22 124 瀏覽
巴東牛肉黃薑飯 $58喺toastbox 除咗有吐司同西多士之外 亦都有麵同埋飯等等嘅選擇今次嗌咗個巴東牛肉黃薑飯嚟試一試配料都相對地多除咗有蝦片之外再配上青瓜 紅蘿蔔等配料 十分開胃巴東牛肉比較韌 要有少少牙力先食到但係佢嘅牛肉醬汁味道唔錯 送飯一流雖然份量相對較少 但以咁嘅價錢都算抵食
巴東牛肉黃薑飯 $58

今次嗌咗個巴東牛肉黃薑飯嚟試一試

巴東牛肉比較韌 要有少少牙力先食到
但係佢嘅牛肉醬汁味道唔錯 送飯一流
雖然份量相對較少 但以咁嘅價錢都算抵食
2019-03-11 120 瀏覽
上次見佢吐司工房門口冇乜人排隊,下午茶時段入咗去食,叫咗份吐司一份米線黎食,等左大約15分鐘啲嘢就黎齊晒,黎左份花生醬厚吐司,花生醬好厚,涂得好平均,佢預先切好咗9分,好易入口,有少少烤窿邊,好吸引。另外份米缐嚟到嘅時候唔算細份,湯頭都好濃,好野味,配埋個熱奶茶簡直一流。坐咗喺嗰度成個鐘,人流唔算多,座位都唔叫迫,白色嘅外牆令人好舒服。啲Staff係囉order嘅時候態度有禮貌,下次下午茶嘅時間可以再嚟
2019-01-02 210 瀏覽
沒什麼想法,回家前隨便吃個飯吧,也不知到發什麼神經,平常都是點喇沙麵類,這次竟然屁癢ORDER了.....雞翼椰漿飯:所謂的椰漿飯,怎麼了?何來椰香味?是我要求太高嗎?平平無奇的只有超淡椰子味的白飯....,上面放著一隻港式"反蛋"即是熟太陽蛋,然後旁邊兩片青瓜連不知名微辣醬汁,再奉上少量魚乾跟花生,三隻炸雞翼也只是皮厚肉少(內地雞翼吧),咬下去時除了油份跟咸味,已經吃不出其他味道....熱好立克:幸好還有這杯熱呵力安慰到我,外面的餐廳普遍只有呵力粉加入熱水(還要自行加糖),但土司這杯好飲之處應該是加入了煉奶,很SOFT很滑,始終要加入煉奶才好飲。
新加坡椰漿飯拼雞翼

熱呵力
題外話/補充資料: 有點點中伏......下次還是ORDER喇沙麵吧
2019-01-01
熱呵力
  • 熱飲
2018-09-14 263 瀏覽
十級難食,冬蔭功可以少少酸都冇。娘惹麵線姐係唔熟既米粉。熱檸水仲要幫你落埋糖。難怪商場食肆周圍都爆晒棚得呢間咁多位。成$60一碗麵咁既質素,仲話集團式?有冇品質監管呀??真係唔該檢討下
難怪商場食肆周圍都爆晒棚得呢間咁多位。
2018-08-31 154 瀏覽
自從某次試過toast box既南洋咖啡之後就愛上了😍定期都會幫襯下~不過由於尋晚已經7點幾, 驚訓唔著所以無加野飲變套餐 (相差$8)買左拎個牌店員會送上, 不過以尋晚既客流量黎講出野都算慢....淘大呢間之前夜晚黎過一次, 同尋晚差唔多都係咁慘淡咁....🙈🙈所以仲派發印花卡... 😅😅但就覺得個喇沙好似退步左DD米線太淋, 貴左但細碗左同埋D蝦好有急凍既味道......如果下次再食可能食TOAST配COFFEE算LU~
所以仲派發印花卡... 😅😅
如果下次再食可能食TOAST配COFFEE算LU~
喇沙
2018-08-30
2018-07-17 136 瀏覽
今日同 friend shopping 完,佢突然有急事要走先,我就唯有自己一個搵食啦。行下行下,見到土司工坊唔使等位,就去食啦。講真我係好鍾意佢 decorate 到白雪雪咁,好有格調,感覺乾乾淨淨。我一向都食唔得太辣, 喇沙我以前都唔敢食, 因為怕辣,但因為有 friend 話 lee 度 d 喇沙唔係好辣,我就膽粗粗試下。lee 個喇沙有蝦、魚片 等等 ga 材料,好夠味, 有 d 辣 lol (對我黎講)

2018-04-23 172 瀏覽
土司工房,我間唔中就會去食,因為個喇沙麵好食夠味之外(當然不及星加坡啦,無最基本既"獅蔭"),但都會去食既,加上佢個加十蚊就有既美祿恐龍,啫係勁勁勁多粉,勁濃。食過好幾間都無事,係呢間特別差。。個麵,唔熱既,味道比平常淡,但都仲可接受。再來便是那個加十蚊,由普通美祿變做美祿恐龍的,真的。。 過份到不得了,一來見到上面滿是美祿粉,滿心歡喜, 但一飲落去, 杯野沖既係水咁淡, 我起初諗唔明,上面咁多粉,點都唔會淡啦,但個朋友話,沖好杯野本身無味,加冰後再落粉,只係面有粉,杯野仍是奶水般。。。失望頂點。兩樣野黎到面前時完全看不出問題的。。。唉。。。唔會揀呢間分店
個麵,唔熱既,味道比平常淡,但都仲可接受。
2018-03-23 128 瀏覽
平日食新加坡菜俾人嘅感覺係價錢不菲, 依家可以係土司坊食到平價新加坡菜, 又可以Hea足一個下午嘅好地方!!今日同男朋友係淘大商場行得攰攰地, 揾過地方休息吓, 望到土司工坊無乜食客!! 我倆即刻入去揾位坐低!!我叫左雞翼煎蛋通粉加凍檸茶, 雞翼吾脆, 可能因為己經浸左落湯好耐, 通粉細細粒都幾好味, 加埋辣油食會好食好多, 凍檸茶無乜茶味, 吾好飲!!我男朋友叫左雞翼煎蛋芝士麵加凍檸茶, 雞翼無浸落湯香脆得多, 芝士味濃, 但略嫌芝士汁太少, 不夠麵食!!
2K
2018-03-09 119 瀏覽
當天的下午茶 , 就落腳在 九龍灣 - 淘大商場 的Toast Box 土司工坊 ~ Menu ~ 冰凍的 南洋咖啡 和 美祿 是我和太座的至愛之一 , 我通常不太喝有奶的咖啡 , 但正常來說南洋咖啡就是要加煉奶 , 才會好喝 ~ 半熟雞蛋 , 南洋吃法就是要把醬油和胡椒粉加在半熟蛋上 , 然後撈勻來吃 , 有夠風味 ~ 吐司麵包內夾有牛油和咖椰醬 , 把 toast 沾上已撈勻了胡椒粉和醬油的雞蛋來吃 , 味道真是誇啦啦 .... 只不過對我個人來說 , 這個 toast 未烘得透徹 , 烘得燶一點會比較合我口味 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~