2025-07-07 0 瀏覽
帝都酒店中餐廳📍 沙田帝都酒店內,近沙田站,坐得舒服,轉手後水準保持到,熟客多,人情味濃。 🍲 必試推薦- 竹笙灌湯餃:皮薄湯鮮,竹笙爽口 - 紅燒乳鴿:皮脆肉嫩,入味多汁 - 蝦餃皇:原隻鮮蝦大大粒-燒腩瀨粉燒腩香脆 - 叉燒腸粉:腸粉滑,叉燒蜜味香 - 蛋白杏仁茶:杏仁味濃,蛋白滑溜 🌟 賣點- 點心即叫即蒸,品質穩定 - 週末人多但唔會混亂,街坊熱捧 - 價錢合理,人均$150-200📌 貼士:週末建議早到或訂位,午市點心最齊!📍國穗軒 (沙田)沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓
帝都酒店中餐廳

🍲 必試推薦
- 竹笙灌湯餃:皮薄湯鮮,竹笙爽口

- 紅燒乳鴿:皮脆肉嫩,入味多汁

- 蝦餃皇:原隻鮮蝦大大粒

-燒腩瀨粉燒腩香脆

- 叉燒腸粉:腸粉滑,叉燒蜜味香

- 蛋白杏仁茶:杏仁味濃,蛋白滑溜

🌟 賣點
- 點心即叫即蒸,品質穩定
- 週末人多但唔會混亂,街坊熱捧
- 價錢合理,人均$150-200

📌 貼士:週末建議早到或訂位,午市點心最齊!

📍國穗軒 (沙田)
沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓

2025-07-05 0 瀏覽
今日自己一個人出到沙田,天氣又熱,又開始肚餓。經過帝都酒店,便進到這中菜廳晚飯。入到店內,店員有禮地招待、帶位。店內環境十分舒適,坐位寬敞,整潔衛生。今晚叫了兩個小菜,有肉、有菜和海鮮,十分豐富。西蘭花花枝蝦球($148)這西蘭花即叫即製,西蘭花十分翠綠新鮮,蝦班大大隻而且彈牙,墨魚片彈牙而且份量不少。加上小小蠔油,令味道更加豐富。紅燒乳鴿($60)整隻開邊乳鴿擺放整齊,熱辣辣香脆的外皮,肉質鮮嫩香口。
今晚叫了兩個小菜,有肉、有菜和海鮮,十分豐富。

西蘭花花枝蝦球($148)

紅燒乳鴿($60)
整隻開邊乳鴿擺放整齊,熱辣辣香脆的外皮,肉質鮮嫩香口。

2025-07-02 0 瀏覽
今晚同家人係一田行街食飯, 原來係帝都酒店地下隔離開左一間新中式餐廳, 即刻要去試下, 佢新開都多優惠, 有晚市特價小菜, 啤酒又有優惠~我地叫左晚市開心孖寶, 而家做緊優惠價, 好抵食, 見好多枱客人都有叫*脆皮吊燒雞(半隻) ~ 燒雞熱辣辣的, 個皮好脆, 肉質結實嫩滑, 點埋醬汁, 錦上添花*上湯焗西澳洲龍蝦一隻, 一隻約一斤, 龍蝦經油炸, 加埋湯汁, 食落好鮮又彈牙, 出面多數係以伊麵底, 呢度就用左稻庭烏冬底, 稻庭烏冬則比較軟滑,清爽細膩, 吸收了湯汁, 更好味!*沙嗲粉絲肥牛煲 ~ 份量相當多, 牛肉嫩而有口感, 配搭沙嗲醬, 小小辣辣地, 好惹味, 粉絲吸收了沙嗲汁, 好夠味, 越食越想食整體用餐愉快, 食物好岩家人口味, 服務殷勤~

整體用餐愉快, 食物好岩家人口味, 服務殷勤~
2025-06-28
2025-07-01 0 瀏覽
沙田帝都酒店新開咗間中式酒樓😍質素幾好之餘價錢可以咁抵食👍🏻主打都是傳統嘅點心,夜晚是少菜🥢下午茶時段都好多人分享一下😋午市孖寶套餐$168蚊有一碟很有鑊氣的🍝頭抽乾牛河➕燒賣皇4粒🥢(蟹子冬菇材料是基本,蝦肉彈牙🦐)➕黃金鮮奶卷🍡(即炸奶香有點煙韌)只有傳統嘅酒樓先有藥膳雞腳😄每次到酒樓都是必點的一道菜🌟新開環境,方便,乾淨🌟服務好好,加水快,清理枱面快🌟計埋茶位,加一,每人一百多元很抵食

分享一下😋

午市孖寶套餐$168蚊

只有傳統嘅酒樓先有藥膳雞腳😄每次到酒樓都是必點的一道菜

🌟新開環境,方便,乾淨
🌟服務好好,加水快,清理枱面快

🌟計埋茶位,加一,每人一百多元很抵食
  • 炸鮮奶
  • 頭抽乾炒牛河
2025-06-30 0 瀏覽
今日放工約咗女友去沙田食飯,冇乜心水諗住去帝京酒店食自助餐;見到帝京新開中菜國穗軒,轉軚去咗食中餐。我哋6:30去到都滿咗七八成,見到好多特價嘢;夠吸引。左揀右揀之下,揀咗一個孖寶:⭐️金邊虎仔斑配海蜇燻蹄:條班蒸得啱啱好,夠晒嫩滑,即場加豉油非常鮮甜。⭐️海蜇,燻蹄夠爽口,作為前菜夠晒醒胃。晚飯三大王牌特價,我哋兩個人叫咗個⭐️沙汁大蝦球,雖然特價但都有八九件。新鮮熱辣辣,外脆內嫩,夠曬爽口,送啤酒一流。⭐️BB鴿,細細隻,啲肉好鮮嫩,熱辣辣好食過X華。加埋啤酒白飯,埋單五百零蚊。坐得舒服、服務殷勤,食得開心。
我哋6:30去到都滿咗七八成,見到好多特價嘢;夠吸引。
左揀右揀之下,揀咗一個孖寶:
⭐️金邊虎仔斑配海蜇燻蹄:
條班蒸得啱啱好,夠晒嫩滑,即場加豉油非常鮮甜。
⭐️海蜇,燻蹄夠爽口,作為前菜夠晒醒胃。
晚飯三大王牌特價,我哋兩個人叫咗個
⭐️BB鴿,細細隻,啲肉好鮮嫩,熱辣辣好食過X華。
加埋啤酒白飯,埋單五百零蚊。坐得舒服、服務殷勤,食得開心。
2025-06-28 0 瀏覽
咁大間餐廳「國穗軒」以為有灣仔嘅品質,但係真係大吃一驚!餐廳的飲品竟然沒有果汁,係俾錢都冇嗰種。加上他們有小童椅,但未能提供小朋友餐具。另外食物份量很少。甜品係壽桃包同紅豆沙,侍應姐姐話唔好意思個包有啲「大」要蒸耐啲,真係蒸咗勁耐,以為係好大個壽包包住一啲小壽包嗰種,其實唔係係比平時普通壽包大少少的樣子。重點來了,最搞笑係我們一圍半「20人」的有大有細,紅豆沙竟然係唔夠分?!太樣衰太離譜。服務不在話下,一間房20人只有一位侍應服務,仲長期唔喺度!個男經理仲差,落訂要實體單影相唔計數,仲黑面!埋單嗰陣時主動問人攞$$貼士$$
咁大間餐廳「國穗軒」以為有灣仔嘅品質,但係真係大吃一驚!
太樣衰太離譜。

餐廳啱啱外判俾新團隊經營,係開業初期,誠意想支持下,但整體體驗真係非常失望,一定唔會再去。🔸泊車安排優惠泊車最多免費2小時,同埋代客泊車係冇任何優惠。🔸餐飲選擇極少基本上冇得散叫,只可以叫套餐,選擇唔多,彈性極低,冇咩招牌或特色菜。🔸飲品選擇貧乏除咗茶、水、汽水、酒,連杯果汁都冇,真係有啲誇張。🔸食物質素令人失望唔精緻已經預咗,但連基本味道都唔合格,老實講,屋邨酒樓仲好食過佢。幾道菜都似係求其整,誠意不足。🔸設施配套唔完善冇提供兒童餐具,帶小朋友嘅家庭實在唔方便。🔸服務質素低落席間多次想搵侍應,完全搵唔到人,要打電話去前台先有人應對。叫甜品話會有糕點,最後完全冇影。🔸結賬混亂 + 主動攞貼士經理嚟埋單時連訂金單據都未搵好,仲話唔記得我哋有畀訂,訂房一定要俾訂架啦 ,經理唔會唔知哇?最後勁離譜,直接開口問貼士,勁尷尬囉,你話服務食物好都算啦,但唔係呀嗎....但費事煩啦我哋都照俾咗$500。

🔸泊車安排
優惠泊車最多免費2小時,同埋代客泊車係冇任何優惠。

🔸餐飲選擇極少

🔸飲品選擇貧乏
除咗茶、水、汽水、酒,連杯果汁都冇,真係有啲誇張。

🔸食物質素令人失望

🔸設施配套唔完善
冇提供兒童餐具,帶小朋友嘅家庭實在唔方便。

🔸服務質素低落

🔸結賬混亂 + 主動攞貼士

2025-06-28
2025-06-27 293 瀏覽
今天晚飯我和太太到國穗軒,位於沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓。這間餐廳的環境真係幾靜謐,我哋一入到就感受到好舒服嘅氛圍。我點咗一杯鐵觀音,茶香四溢,正好配合我哋今晚嘅菜式。接著,金牌麻辣雞煲半隻上咗桌,辣味十足,雞肉嫩滑,真係好食!金沙黃金蝦球也唔可以錯過,外脆內鮮,蝦肉鮮甜,令人回味無窮。仲有豉汁涼瓜花枝片,清爽可口,正好平衡辣味。飯後甜品方面,紅豆沙西米露簡直係完美收尾,口感滑順,甜而不膩。整體而言,服務一流,侍應態度友善,令我哋有個好愉快嘅用餐體驗。#國穗軒 #沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓

#國穗軒 #沙田白鶴汀街8號帝都酒店1-2樓
今晚同媽咪去咗沙田帝都酒店入面新開嘅酒家吃晚飯,一入去就覺得環境好舒服!裝修新淨得嚟又夠闊落,枱同枱之間唔會太逼夾,坐得幾舒服,燈光柔和,啱晒一家人或者朋友聚餐,食物方面,個開心孖寶套餐真係抵食,首先個吊燒雞皮脆肉嫩,咬落去啲肉汁爆出嚟,跟住個上湯焗龍蝦真係冇得輸,龍蝦肉爽口彈牙,仲要係西澳貨,下面墊咗吸晒精華嘅烏冬,啖啖都係鮮味。黑椒牛柳粒夠晒鑊氣,金薯甜甜哋,同濃味黑椒汁出奇地夾。 最驚喜係臨尾送嘅**西米紅豆沙**紅豆煮到起沙,但又唔會太甜,西米粒粒分明,為成餐飯畫上完美句號!服務都值得一讚,啲侍應好有禮貌,換碟、斟水都好快手,埋單仲覺得抵到爛,下次一定會再嚟幫襯!

2025-06-26
2025-06-25 485 瀏覽
喺沙田返工,最鍾意發掘唔同嘅美食,最近知道新開咗呢一間中菜廳,就立即去探店雖然喺酒店入面,但係價錢完全可以接受開心孖寶($328):吊燒雞半隻~燒雞皮脆肉滑,沾上獨特醬汁,更覺風味上湯焗西澳龍蝦一隻~龍蝦份量非常之多,而且夠曬入味,配上洞庭冷烏冬,比較起坊間天更加特別只係呢個孖寶,相信正常食量,呢個份量已經好足夠!以呢個價錢嚟講,真係可以講係抵到爛菜膽北菇燉花膠湯($68)~花膠頗大件,湯底清澈之餘亦夠曬味最後,更奉送上紅豆沙,陳皮味非常濃郁,當中加入咗西米,粒粒晶瑩剔透,同時令到紅豆沙唔會過甜
雖然喺酒店入面,但係價錢完全可以接受

開心孖寶($328):
吊燒雞半隻~燒雞皮脆肉滑,沾上獨特醬汁,更覺風味