2023-06-23 33 瀏覽
今日去筲箕灣睇海防博物館,晚餐就黎東大街搵食,三個人又唔想食安利咁簡單,見到有間食麻辣嘢就走過來試吓,入去以為餐廳好細,原來有兩層。餐牌有好多嘢食,雖然唔食得辣,但係都要為兩位嗜辣的朋友解下辣癮。幸好他們都體諒我,每份都只叫小辣。涼拌小黃瓜前菜冷盤,小黃瓜好爽口,是一道唔錯的醒胃小食。招牌酸菜魚這裏的份量不少,魚肉好滑,酸菜咸道適中,值得一讚係湯底唔會好油,喝兩啖唔覺得油膩。古法鵝腸朋友覺得少少過熟,我就覺得冇問題,但係味道都係一致認為好食。川北涼粉涼份咬落有爽勁,配料足,味道唔會好嗆口。口水雞雞肉嫰滑,雖然一定係冰鮮雞,但係配上辣汁食,一啲都唔失禮。雞肉嫰滑,雖然一定係冰鮮雞,但係配上辣汁食,一啲都唔失禮。

涼拌小黃瓜

前菜冷盤,小黃瓜好爽口,是一道唔錯的醒胃小食。

招牌酸菜魚

古法鵝腸

川北涼粉

涼份咬落有爽勁,配料足,味道唔會好嗆口。

口水雞

2023-06-23 318 瀏覽
今晚同一個無辣不歡嘅朋友食飯,佢嘅住港島,好彩我都係講到返工,所以就揀咗呢間分店。呢間俾喺第二區嘅分店嚟講舒服好多,環境夠寬敞,而且仲好多大卡位,方便我呢個眼闊肚窄嘅人擺到成枱都係餸。見到佢做緊優惠,酸菜魚都只係$98,冇理由唔嗌架。呢個價錢咁嘅份量,其實我覺得好足夠。我哋揀咗鯛魚片,口感會爽啲,佢個份量都夠多,真係會有一條魚喺入邊,絕對冇因為做緊優惠而偷工減料。而我幾鍾意飲佢個湯,夠晒酸,啲酸菜嘅份量都幾足。然後就係我朋友最愛嘅小龍蝦,成盤紅噹噹,密密麻麻嘅小龍蝦,全部都好新鮮好大隻。最重要嘅係隻隻都好乾淨,小龍蝦專家教我話原來睇個肚仔白雪雪嘅話即係乾淨嘅來源。隻隻都好彈牙,仲有膏添,今次終於品嚐到小龍蝦嘅美味。因為以前我成日覺得小龍蝦冇咩肉食,所以對呢樣嘢冇乜興趣。跟住我哋仲叫咗個騰龍椒雞煲,因為餐牌講到係招牌菜,所以我哋叫咗嚟試下。不過就有少少失望,因為啲雞斬得太碎,完全冇乜肉食。但係佢入邊啲配料就好好食,夠晒香,反而個薯仔先至變咗主角咁。然後叫咗個泡椒酸辣田雞。雖然田雞都好似好大舊,但係個田雞係炸過先至再炒,變咗乾身得滯,亦都唔夠酸唔夠辣。最後,仲叫咗個大盆菜花,呢個一定要趁熱

見到佢做緊優惠,酸菜魚都只係$98,冇理由唔嗌架。

而我幾鍾意飲佢個湯,夠晒酸,啲酸菜嘅份量都幾足。

不過就有少少失望,因為啲雞斬得太碎,完全冇乜肉食。

然後叫咗個泡椒酸辣田雞。

最後,仲叫咗個大盆菜花,呢個一定要趁熱食。不過因為我叫咗小辣,所以味道唔係好夠,如果再辣少少可能會香口啲,好味啲。
2023-06-20
2023-06-23 19 瀏覽
筲箕灣給人印象很偏遠,其實從銅鑼灣出發,乘地鐵只需20分鐘,比出中環要快!是夜到筲箕灣的重口味開飯,一間平靚正的街坊飯店!理境企理,座位舒適!紅紅綠綠的,十份搶眼!點了幾款家常小菜,先來封煎黃立䱽 $78,乾身香口,醬汁惹味,價錢實惠!另一款招牌菜,農家咸雞、兩口子開飯,要了碟例牌 $62肉質嫩滑,雞胸都不嚡!這個價位無得輸 👍👍家常扣肉 $88,自己不會在家煮的一個餸 😋😋😋,外出吃飯必點的!肥瘦相間,每件扣肉都薄薄的,廚子刀功甚為了得👍👍!扣肉軟腍入味,加上梅菜汁,伴飯一流。大盆咸肉花菜 $72,份量真的不少!好抵食!份量超大份,起初還以為要打包的,怎料吃完一塊又一塊,瞬間清碟!最後來份甜品,紅豆燒仙草 $28,燒仙草滑嘟嘟,無涼粉那麼寒涼,加上甜美的紅豆蓉,好味道!自制酸梅湯一勺 $42,酸甜適中,清涼醒神。經濟實惠,味道好!冷氣超強抽風勁!不會一身油煙味,性價比高,可以encore 😄😄😄

理境企理,座位舒適!紅紅綠綠的,十份搶眼!

另一款招牌菜,農家咸雞、兩口子開飯,要了碟例牌 $62

肉質嫩滑,雞胸都不嚡!這個價位無得輸 👍👍

大盆咸肉花菜 $72,份量真的不少!好抵食!

自制酸梅湯一勺 $42,酸甜適中,清涼醒神。

2023-06-22 22 瀏覽
久唔久都會想食雞煲酸菜魚😌牙仔啱啱喺東大街食咗間四川嘢唔錯涼拌土豆絲清爽可口嘅開胃小菜,土豆絲爽脆,加入醋同同辣椒油,微酸帶辣985重口味極品雞煲四位用所以叫咗一隻,上枱嘅時候熱辣辣,開住爐烘住食~ 雞件大細斬得剛好,用辣椒同埋花椒加埋唔同嘅調味,麻辣雞煲惹味香濃。鍾意嘅話可以食完加湯打邊爐。濃湯雲吞雞清淡嘅選擇,雲吞大大粒,雞肉鮮嫩。湯頭鮮甜招牌酸菜魚我哋揀咗桂花魚,酸菜魚係一個非常開胃嘅菜式,酸得嚟帶少少辣。配菜仲有薯粉,薯粉配酸辣湯係非常格嘅,飽肚又好味。紅糖糍粑糍粑軟軟糯糯煙靭嘅口味,配紅糖,甜而不膩,食完辣嘢係最好嘅配搭
久唔久都會想食雞煲酸菜魚😌牙仔啱啱喺東大街食咗間四川嘢唔錯

涼拌土豆絲
清爽可口嘅開胃小菜,土豆絲爽脆,加入醋同同辣椒油,微酸帶辣

985重口味極品雞煲

濃湯雲吞雞
清淡嘅選擇,雲吞大大粒,雞肉鮮嫩。湯頭鮮甜

招牌酸菜魚

紅糖糍粑
2023-06-21 20 瀏覽
朋友話想食四川菜,即刻諗起重口味,之前去過土瓜灣分店,今次就返港島朋友去筲箕灣到食。筲箕灣間舖以為好細間。點知入到去原來有兩層,座位超大超舒服,啱曬一大班嗜辣既朋友坐喺度邊食邊傾❤️😋招牌酸菜桂花魚,酸度同辣度岩岩好,湯汁用黎撈飯一流,個底仲有水晶粉墊底,索晒d湯,一流古法鵝腸夠晒惹味,配埋芽菜食一流,份量又夠足前菜嗌咗個麻辣豬耳,配埋青瓜絲同芫茜。又辣又開胃,打開味蕾😋呢個招牌口水雞,大愛!半隻都只係$108,超抵食,而且個醬汁調得岩岩好,又麻又辣,必食推介香辣炒大蝦,重口味人士之選,蝦既size都好大隻。份量足叫做咁多濃味野,最後再嗌埋清炒萵筍絲,清新之選,下次會再黎🤓

古法鵝腸夠晒惹味,配埋芽菜食一流,份量又夠足

香辣炒大蝦,重口味人士之選,蝦既size都好大隻。份量足

2023-06-18 35 瀏覽
行完鶴嘴,當然要去筲箕灣探美食啦!之前食得多西餐,今次決定食川菜-重口味。尼度環境寬敞舒適,靠窗坐可以望到電車街景。餐廳不大,但食物樣式款多的!川北涼粉*(小辣)外面比較少有,見有推薦,當然要試。透明寬條狀,非常滑溜溜,微微煙韌香辣,加埋翠青瓜絲,口感甚佳。 西洋蒜蓉炒時菜(通菜)蒜蓉香噴噴,菜綠味鮮香。韭菜上湯餃子(8隻)大大隻,有驚喜,皮厚薄適中餡多,韭菜香濃。麻辣魷魚須*(小辣)好多調味料,魷魚香辣入味,份量算多,朋友吃得津津有味。自製酸梅湯食辣野,飲酸梅湯,解辣去膩,微酸好喝開胃。紅糖爆漿糍粑(6件)外層焦脆,內裡韌韌地,川菜甜品必食甜度,剛好!整體而言,環境舒適,食物出色,價錢吸引!

川北涼粉*(小辣)

西洋蒜蓉炒時菜(通菜)
蒜蓉香噴噴,菜綠味鮮香。

韭菜上湯餃子(8隻)
大大隻,有驚喜,皮厚薄適中餡多,韭菜香濃。

麻辣魷魚須*(小辣)
好多調味料,魷魚香辣入味,份量算多,朋友吃得津津有味。

自製酸梅湯
食辣野,飲酸梅湯,解辣去膩,微酸好喝開胃。

紅糖爆漿糍粑(6件)
外層焦脆,內裡韌韌地,川菜甜品必食甜度,剛好!

整體而言,環境舒適,食物出色,價錢吸引!
2023-06-11 34 瀏覽
烤魚火鍋有四種口味今日選擇左 酸辣口味魚品種 筍殼魚外表沒什麼姿色體型偏少 但好滋味筍殼係野生淡水魚但沒有一般淡水魚的泥味和草腥味肉質厚身細緻 沒什麼細骨 味道鮮美火鍋湯底都好出色濃郁但又唔會蓋過海鮮鮮味豆卜和蓮藕片都吸收曬湯汁嘅精華水煮田雞麻辣度十足田雞肉嫩彈牙芽菜 薯粉 其他配料都好入味古法鵝腸皇微辣 偏濕潤豉油的鹹味剛好好少少嚼勁 帶有油脂香好適合用來送飯大盆鹹肉菜花份量足夠 兩至三人分享花菜爽口 又脆又嫩又美味

烤魚火鍋

好適合用來送飯

份量足夠 兩至三人分享
花菜爽口 又脆又嫩又美味
2023-06-08 29 瀏覽
🌟重口味🌟位於筲箕灣東大街🚃,店名開宗明義,講到明係食🌶️重口味嘅川菜,簡單直接又好記😜!餐廳樓高兩層,座位闊落,所有餐桌都有嵌入式嘅♨️電磁爐!🐟招牌酸菜魚 - 桂花魚 $268好大盤嘅🍲酸菜魚,魚片🐟份量特多!湯底酸香怡人😌,係🌟重口味🌟嘅招牌菜之一!💚涼拌萵筍絲 $52清涼兼夾軟身,將💚萵筍天然嘅菜甜味放到最大,正😍!🐓孜然雞中翼 $58🔥炸得啱啱好,香脆而且唔油膩,🌿孜然嘅味道令人愈食愈想食😋!🥤可樂 $12解辣消暑🧊!

🐟招牌酸菜魚 - 桂花魚 $268

💚涼拌萵筍絲 $52

清涼兼夾軟身,將💚萵筍天然嘅菜甜味放到最大,正😍!

🐓孜然雞中翼 $58

🥤可樂 $12

解辣消暑🧊!
2023-06-08 46 瀏覽
剝完牙一星期無得食辣,忍住忍住,終於黎到拆線呢日可以食辣!!揀左四川重口味,因為見餐牌有唔少選擇,食完都好滿意。餐廳有兩層,有非常闊落嘅枱同卡位,上菜好快,侍應好好人!鴨舌軟滑爽脆,香辣惹味,配啤酒一流!花螺爽口彈牙,每粒花螺浸滿辣汁,一啖一粒好過癮😋烤魚鍋有幾款魚可以選,我揀左海鱸魚🐟質感柔軟食落鮮甜多汁,不死辣也不油膩麻辣香鍋平時食嘅香鍋逐款餸計錢,加加埋埋都唔平,呢到係一個價錢,滿足晒所有桃膠冰粉加上紅糖汁,簡簡單單,就已經是一款完美的消暑甜品。清炒萵筍絲蒜香撲鼻而來,解辣爽口

餐廳有兩層,有非常闊落嘅枱同卡位,上菜好快,侍應好好人!

鴨舌
軟滑爽脆,香辣惹味,配啤酒一流!

花螺
爽口彈牙,每粒花螺浸滿辣汁,一啖一粒好過癮😋

烤魚鍋
有幾款魚可以選,我揀左海鱸魚🐟質感柔軟
食落鮮甜多汁,不死辣也不油膩

麻辣香鍋

桃膠冰粉
加上紅糖汁,簡簡單單,就已經是一款完美的消暑甜品

清炒萵筍絲
蒜香撲鼻而來,解辣爽口
2023-06-07 21 瀏覽
落樓下吃晚飯,唔錯唔錯!今日突然好想食辣,所以黎到食四川重口味,揀小辣為主,岩岩好!叫左幾個餸share食。麻辣鴨舌鴨舌搭配麻辣調味,非常開胃。鴨舌的質感有嚼勁,麻辣調味刺激味蕾,非常適合辣食愛好者。整道菜色澤紅亮,非常誘人,是一道非常值得品嚐的美食。麻辣花螺好抵食,花螺好多,啖啖肉,搭配麻辣調味和多種香料,口感非常豐富。辣烤海爐魚魚肉經過油炸變得香口,配菜有蓮藕,海帶,豆卜等,有一定的辣度,但不會太過刺激,讓人食欲大開。整道菜色澤金黃,值得品嚐。核膠冰粉冰粉有彈性,桃膠滋潤,非常適合在食完辛辣食品後養養胃。麻辣香鍋估唔到有咁大盤,有花椰菜,蓮藕,蝦,魷魚,午餐肉等,好入味

麻辣鴨舌

麻辣花螺

辣烤海爐魚

核膠冰粉
冰粉有彈性,桃膠滋潤,非常適合在食完辛辣食品後養養胃。

麻辣香鍋
估唔到有咁大盤,有花椰菜,蓮藕,蝦,魷魚,午餐肉等,好入味
2023-06-06 29 瀏覽
筲箕灣東大街出名多野食,依間川菜館菜式選擇多,有烤魚、酸菜魚、火鍋、小炒,一次過可以滿足晒。餐廳有2層,環境闊落舒適。招牌酸菜魚 (桂花魚) $268酸菜魚可以揀鯛魚或者桂花魚,我地就揀咗桂花魚,桂花魚好嫩滑,平時啲酸菜魚淨係得魚片,依度仲會加埋魚雲、魚頭、魚腩、魚尾,真真正正原條魚,配菜仲有薯粉,配上酸酸辣辣湯底,好惹味!天府辣子雞 $108因為驚會好辣,所以點左小辣,雖然一上枱見到有大量辣椒,但食落唔會好辣,雞肉炸得香脆,仲有花生做配料,好岩配啤酒食!蟲草花豬肚雞煲 $188除左川菜,仲有滋補雞煲,岩晒唔食得辣既人。雞煲入面有蟲草花,豬肚,紅棗,黨蔘,湯底有香濃胡椒味,未開始食之前飲一碗湯,好暖胃。豬肚爽口,雞肉好入味,湯底仲可以加火鍋配料打邊爐!川北涼粉 $42粉條煙韌彈牙,有少少麻辣,大大食落清涼又開胃,真係會食唔停口!紅糖糍粑 $48即叫即炸,外脆內軟,加左紅糖係面更加香甜。糽豆燒仙草 $28仙草爽口順滑,加埋軟淋紅豆,甜度剛剛好!解辣冰紅茶 $13紅茶香濃,唔會太甜,好岩用黎解辣!

招牌酸菜魚 (桂花魚) $268

天府辣子雞 $108

蟲草花豬肚雞煲 $188

川北涼粉 $42

紅糖糍粑 $48
即叫即炸,外脆內軟,加左紅糖係面更加香甜。

糽豆燒仙草 $28
仙草爽口順滑,加埋軟淋紅豆,甜度剛剛好!

解辣冰紅茶 $13
紅茶香濃,唔會太甜,好岩用黎解辣!

2023-06-05 66 瀏覽
此店剛開業時曾光顧,海歸第一餐決定來一趟久違的重口味餐廳有兩層,環境闊落,時間尚早,被安排地下的卡座裝潢清新明亮,座位舒適,價格親民,適合親友聚會主打正宗的四川菜式,菜式選擇非常豐富,包括烤魚、酸菜魚、小炒等店家推薦的自製酸梅湯一渣的份量有6杯左右,清甜解膩水煑田雞十分入味,以大量紅油辣椒浸泡,辣度極高黃金皮蛋有溏心,論相吸引有滑嫩口感,味道開胃烤魚鍋可選酸辣味,湯汁味道濃郁!筍殼魚肉質鮮嫩、口感綿密廚師推薦古法鵝腸皇肥美新鮮有咬口,辣度適中不會過嗆家常風味小炒大盆鹹肉菜花色鮮翠白,清甜份量足大青島啤酒選用優質大麥、大米、上等啤酒花釀製,透心涼
此店剛開業時曾光顧,海歸第一餐決定來一趟久違的重口味
餐廳有兩層,環境闊落,時間尚早,被安排地下的卡座
裝潢清新明亮,座位舒適,價格親民,適合親友聚會
店家推薦的自製酸梅湯一渣的份量有6杯左右,清甜解膩
水煑田雞
水煑田雞十分入味,以大量紅油辣椒浸泡,辣度極高
黃金皮蛋
黃金皮蛋有溏心,論相吸引有滑嫩口感,味道開胃
烤魚鍋
烤魚鍋可選酸辣味,湯汁味道濃郁!筍殼魚肉質鮮嫩、口感綿密
古法鵝腸皇
廚師推薦古法鵝腸皇肥美新鮮有咬口,辣度適中不會過嗆
大盆鹹肉菜花
家常風味小炒大盆鹹肉菜花色鮮翠白,清甜份量足
大青島啤酒
大青島啤酒選用優質大麥、大米、上等啤酒花釀製,透心涼
2023-06-04
水煑田雞
黃金皮蛋
大青島啤酒
2023-06-04 52 瀏覽
筲箕灣嘅重口味係一間川菜館,喺正電車總站嘅隔離,樓高兩層,空間感十足!遊完電車河,或者去完石澳游水,過嚟食嘢就fit晒!秘制澳門豬骨煲 $188份量超多,勁大煲!內含大量豬筒骨同埋豬脊骨,全部都連住啲嫩肉同埋軟骨,最後再啜埋啲骨髓,唔顧食相咁食嘢,真係好享受!煲內仲有好多消暑嘅冬瓜、香甜嘅粟米、仲有腍甜嘅紅蘿蔔,夠3-4個人share!古法龍抄手 $48大大隻嘅韭菜餃,配辣辣地充滿蒜香嘅醬汁,的確唔錯!口水雞 - 例牌 $62醬汁辣中帶麻,雞皮特別滑溜,係幾開胃嘅冷盤!健力士 $22味道濃厚,口感幼滑嘅黑啤,同四川菜都幾夾!

秘制澳門豬骨煲 $188

古法龍抄手 $48
大大隻嘅韭菜餃,配辣辣地充滿蒜香嘅醬汁,的確唔錯!

口水雞 - 例牌 $62
醬汁辣中帶麻,雞皮特別滑溜,係幾開胃嘅冷盤!

健力士 $22
味道濃厚,口感幼滑嘅黑啤,同四川菜都幾夾!
2023-05-26 35 瀏覽
四川重口味價錢親民💰大碟夾抵食😆我同啲朋友都好中意💕✅藥膳醉雞煲半隻$158雞煲用咗川芎白芷熬製而成,同平時嘅藥膳湯有啲唔同,未必適合就咁飲,有小小油,但雞肉好重藥膳味,咁啱落雨食完呢個覺得好暖身🐔✅招牌酸菜魚$268選咗桂花魚,魚肉好滑身,完全無骨,每塊都好大片,真材實料😀底部仲有少少薯粉,如果可以加配料就更好✅上湯豆腐娃娃菜$68娃娃菜嘅份量好誇張🥬而且唔係味精湯🥣✅紅糖糍粑$48有份量選擇,糍粑食到糯米香😋 💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5📍四川重口味 (筲箕灣)筲箕灣東大街132號地下
四川重口味價錢親民💰大碟夾抵食😆我同啲朋友都好中意💕
✅藥膳醉雞煲半隻$158

✅招牌酸菜魚$268

✅上湯豆腐娃娃菜$68
娃娃菜嘅份量好誇張🥬而且唔係味精湯🥣

✅紅糖糍粑$48
有份量選擇,糍粑食到糯米香😋

💛好味指數:4.5/5 💜回頭指數:4.5/5

📍四川重口味 (筲箕灣)
筲箕灣東大街132號地下
2023-05-26 38 瀏覽
🌳孜然雞中翼$58有個朋友想食雞翼,我仲笑佢四川嘢食咩雞翼🐔結果啲雞翼幾好食,外脆內軟,雞肉嫩滑,好彩有叫到🤪🌳大盤鹹肉菜花$72用個木盤裝住菜花🥦有睇頭!菜花炒得勁香,忍唔住叫咗碗白飯餸飯食,碗白飯一碗可以2個人食勁大碗🍚一定要試吓🌳招牌酸菜魚$268原條酸菜魚,選咗桂花魚,肉質嫩滑🐟平時啲酸菜魚多數得魚片,呢度連魚雲、魚頭、魚尾都有,愛魚人士一定好開心😝🌳紅糖糍粑$48四川菜點少得紅糖糍粑🤤糍粑食到粒粒糯米,外脆內軟🦥四川重口味 (筲箕灣)筲箕灣東大街132號地下🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.6/5🌼懶住去指數:4.6/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
🌳孜然雞中翼$58

🌳大盤鹹肉菜花$72

🌳招牌酸菜魚$268

🌳紅糖糍粑$48
四川菜點少得紅糖糍粑🤤糍粑食到粒粒糯米,外脆內軟

🦥四川重口味 (筲箕灣)
筲箕灣東大街132號地下
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.6/5
🌼懶住去指數:4.6/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤