2018-02-12 1722 瀏覽
今日男朋友媽媽生日,加上有節所以就專登去咗金鐘食放題,先知道原來原價一位要四百幾蚊,我諗如果唔係有折扣都唔會專登嚟食嘢食種類來講比一般嘅放題算係少一啲,但應有嘅都會有齊,意思即係花款唔算多唔會話有乜嘢係未見過或者平時放題係搵唔到刺身不過不失所以冇乜點影相,但壽司來講質素確實唔錯,所有都係新鮮即整紫菜好脆,海膽賣相雖然一般但係味道都好甜,三文魚子大大粒份量都唔算少! 帶子好薄麻麻地。值得一提嘅係牛肉薄燒,唔好睇佢賣相唔吸引,佢肥牛入邊包住燒香左嘅蒜蔥等等,所以食落去好香口好好食,值得一推上菜速度叫幾快,員工嘅數量都足夠,見其他人評語話上菜好慢份量又小,但我今日又唔覺

2018-01-16 2029 瀏覽
環境好,服務亦好,除限食5片和牛外,其他食物質量一般,不要有太大期望,尤其是刺身,完全不肥美,點了一次就已足夠了,没有興趣再加!甜品又少選擇,没有好東西岩食。服務好,環境好,座得舒適!金鐘站上蓋,方便散水!

甜品又少選擇,没有好東西岩食。

服務好,環境好,座得舒適!

金鐘站上蓋,方便散水!
  • 除和牛外,沒有好東西推介。
2017-12-29 2039 瀏覽
又到了年底,很多時都會想想今年自己做過什麼,明年的計劃又是什麼… 原來轉眼間,和男友一起已經快五年了,時間真的太快,從學生走到現在出來工作,自己感覺也確實不容易。整理照片時發現,在10月的時候,我們去吃了一家很不錯的日本餐廳慶祝生日,現在和大家分享一下喔~當天我們去吃的是高質放題,主題是原條的黃鰭tuna的開魚儀式哦。我一早就訂好位了,每位的價錢是$950,雖然聽起來是有點貴,開始的時候我也會有點心痛,但吃過之後才知道真的是物有所值。在開魚儀式過後,每位即場就可以吃到大拖羅及中拖羅刺身! 拖羅吃起來油香味重,豐腴細滑,重點是筋少而脂肪多,魚味極濃,味道更會一直縈繞心頭!除此之外,還會有現場製作的吞拿魚他他配法包,香濃的味道配脆口的法包,好吃。為什麼說這裡是高質放題?因為他們家的刺身、壽司和和牛都好好吃!刺身方面,雖然選擇不算超級多,但是每一款質量都很高。我們主要吃的是三文魚、油甘魚、牡丹蝦、帶子等等。裡面我最喜歡的就是牡丹蝦和帶子了! 牡丹蝦吃起來甜且清 ,而且肉質沒有甜蝦那麼「 削 身 」 , 好好吃。至於帶子,每一片都有有個五蚊銀那麼大,而且還是切得很厚身。吃起來帶子味濃郁,爽口又

為什麼說這裡是高質放題?因為他們家的刺身壽司和和牛都好好吃!
2053 瀏覽

刺身方面,雖然選擇不算超級多,但是每一款質量都很高。我們主要吃的是三文魚、油甘魚、牡丹蝦、帶子等等。裡面我最喜歡的就是牡丹蝦和帶子了! 牡丹蝦吃起來甜且清 ,而且肉質沒有甜蝦那麼「 削 身 」 , 好好吃。至於帶子,每一片都有有個五蚊銀那麼大,而且還是切得很厚身。吃起來帶子味濃郁,爽口又彈牙。

至於壽司方面,我們的主打是三文魚籽壽司和海膽壽司。海膽吃起來甘香美味、三文魚籽更是鮮而不腥,我們一連點了好幾次呢。

燒物方面,也沒有令人失望! 銀鱈魚西京燒做得頗出色,咬下去啖啖肉,而且有種creamy的質地。
而鐵板一口牛粒更是令我surprise!和牛粒吃起來肉質鮮嫩富口感,而且油脂分佈平均,牛味濃郁!

蒲燒鰻魚,魚油香豐腴,皮亦脆口;
牛油燒粟米,我從小的摯愛;

黑椒豚肉串及燒雞軟骨串都做得很惹味!

值得一提的就是,這裡的梅酒無限量refill,是不是令人很激動!!!!!!(不過話雖如此,酗酒還是不好的哦)

甜點方面,選擇不算很多,只有雪糕泡芙、雪糕(每位1客)以及自家制甜品(每位1客)。如果只愛吃甜品的朋友可能就不太適合了哦。

2017-10-27
慶祝紀念
生日
2017-12-13 1590 瀏覽
工作關係,偶然會到金鐘一帶食晏,其中令我最苦惱的莫過於 - 等! 想食完飯再响附近商場行下嘅時間都用哂黎等位,真係浪費生命! 好彩記得呢一間餐廳 - 《四季·悅》!其實我係第二次幫襯呢間餐廳,上次同朋友食,已經覺得質素唔錯,今次再同同事食,個個都讚好,係時候同大家分享。坐位以快餐店模式,不過食物同服務就有日本餐廳質素,今次我選擇$140牛仔骨飯,有7件,塊塊有手板咁上下大,超出預期!(唔知係咪我手機有問題,上載唔到張相)而其他日式定食都係大約$100,相信好快會再食!
好彩記得呢一間餐廳 - 《四季·悅》!

2017-12-11
2017-12-09 1253 瀏覽
返工lunch time行左去金鐘搵野食,見到呢間個門口幾吸引就入左去。佢lunch set既野食都貴少少,差唔多100$一個lunch。而我就叫左個沙律同個咖哩豬排飯。野食都上得幾快,而且職員都好有禮貌。而個沙律就好正常既日式麻醬,冇咩特別。而個咖哩豬排飯,d咖哩都幾甜,係我鐘意既日本咖哩,唔算太辣,個豬排都係即炸,都幾脆口。但整體上只係一般,可能我冇叫魚生,如果只係以lunch既話就有少少貴,而水平只係一般。
咖哩豬排飯
沙律
今次同屋企人慶祝生日,特意嚟依度食放題,有即開吞拿魚刺身,仲有拖羅食添。原條吞拿魚,師傅即場開被客人睇,手法俐落,仲即場解釋埋各個吞拿魚嘅部位。表演完之後師傅會將吞拿魚切開,再分給每一位客人。每位客人都會獲得一份拖羅、拖羅法包同湯,拖羅食落味道都幾鮮甜,脂肪分布都幾好,所以食落都幾油潤。第一次食拖羅嘅法包,以為會唔係好夾啦,但係食落感覺都幾新鮮。依度嘅刺身種類唔算太多,但係樣樣都非常好食新鮮同埋肥美,有吞拿魚、三文魚、牡丹蝦、榮螺、馬刀貝同埋帶子等等,我比較鍾意食帶子,食落口感厚實,味道鮮甜,感覺好滿足。壽司方面非常鍾意佢嘅海膽壽司,見我叫咗咁多就知啦。海膽壽司食落味道鮮甜絕對唔似用啲平價嘅海膽去做。一定要叫嘅食物方面有浦燒鰻魚、銀雪魚西京燒、鐵板一口和牛粒。鋪燒鰻魚味道香濃,鰻魚肥美,食落好香嘅買你一同事醬汁燒得又好返嘅焦香味。牛柳粒口感香嫩,仲有好多得添,食完一碟再叫一碟呀。

2017-12-02 23421 瀏覽
呢間餐廳係行日式放題, 大部野都有, 比較特別係有塘心蛋食!好少放題有得食, 基本上無咩見過~大廚會係所有人面前將一條新鮮吞拿魚切開, 即時享用最新鮮既吞拿魚刺身!基本上手法好熟, 幾下就將一條勁大條既吞拿搞定左! 之後條魚會進一步拎去俾廚房做野,整成刺身俾我地食, 廚師都會有講解邊個部位係腩, 邊D係瘦D既肉, 如果有問題可以走去問佢嫁!刺身出來後係每人有3件既! 可唔可以再加就忘記左問 因為我只食左3件, 我咩都想試D 試試下已經好飽~和牛粒係呢到最正既菜之一, 入口就已經覺得口感同一般牛不同, 偏軟同溶,有小小入口即溶既感覺, 不過脂肪比未去到話即溶個隻肥度, 太肥其實我覺得會太油, 佢呢隻反而比較岩我, 因為好多人追求比較肥個隻,食落去好似食雪糕咁, 我反而唔太中意!基本上呢到D刺身都好新鮮, 主打刺身為主都OK,鮮味比較重, 質素比較高上,服務水平都好高一定要黎試下!
好少放題有得食, 基本上無咩見過~

有小小入口即溶既感覺, 不過脂肪比未去到話即溶個隻肥度,
食落去好似食雪糕咁, 我反而唔太中意!
基本上呢到D刺身都好新鮮, 主打刺身為主都OK,
鮮味比較重, 質素比較高上,
服務水平都好高
一定要黎試下!
2017-12-02
2017-11-24 14246 瀏覽
踏入秋季,蟹便變得大受歡迎,很多餐館都以蟹入饌,製作不同以蟹為主的菜色。得知這裡新推出一系列的蟹宴,便帶著友人來到這裡一試究竟!和風蟹宴共有八道菜,必少看它啊,吃著吃著真的很飽呢! 看到餐牌的菜色,已令我急不及待想品嚐!先付--蟹肉沙律已拆肉的松葉蟹與蟹籽份量十足,鋪於沙律菜之上。蟹肉的鮮甜配上原先無味的新鮮爽脆沙律菜,相當合宜;如嫌乏味,可淋上柚子汁,但味道大有我想像的清甜,鹹味較為突出,個人認為不用淋汁,吃原始的味道已相當鮮味。刺身--油甘魚,帶子,牡丹蝦吃日本菜,刺身怎能缺席呢? 這碟刺身相當重本,三片帶子,兩大片油甘魚,一大隻牡丹蝦,看上去全都十分光滑肥厚。由於不吃刺身,品味則留給與我的友人。佢表示油甘魚滑嫰,入口順滑;帶子新鮮清甜;牡丹蝦嫰身之餘亦頗爽彈,在友人的鼓勵下亦咬了一口,一向怕生的食物的我亦感覺不錯,起碼不抗拒。蒸物--三文魚籽海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋是很普通的食物,可是這裡的做法卻頗特別。一開蓋已能令你嘩然! 不單止有主角蟹肉,還有大大粒三文魚籽和一大匙的海膽! 絕對是豪華版的蒸蛋! 可惜我不吃海膽的,但看見友人吃得津津有味的樣子就知道其鮮甜度。三文魚籽和蟹肉的鹹香和甜美
2044 瀏覽

先付--蟹肉沙律

刺身-油甘魚,帶子,牡丹蝦
刺身--油甘魚,帶子,牡丹蝦
吃日本菜,刺身怎能缺席呢? 這碟刺身相當重本,三片帶子,兩大片油甘魚,一大隻牡丹蝦,看上去全都十分光滑肥厚。由於不吃刺身,品味則留給與我的友人。佢表示油甘魚滑嫰,入口順滑帶子新鮮清甜牡丹蝦嫰身之餘亦頗爽彈,在友人的鼓勵下亦咬了一口,一向怕生的食物的我亦感覺不錯,起碼不抗拒。

蒸物--三文魚籽海膽蟹肉蒸蛋
蒸蛋是很普通的食物,可是這裡的做法卻頗特別。一開蓋已能令你嘩然! 不單止有主角蟹肉,還有大大粒三文魚籽和一大匙的海膽! 絕對是豪華版的蒸蛋! 可惜我不吃海膽的,但看見友人吃得津津有味的樣子就知道其鮮甜度。三文魚籽和蟹肉的鹹香和甜美與清新的蒸蛋相映成趣,相當匹配;最後更有驚喜,原來最底層有年糕,順滑的蒸蛋和煙韌的年糕口感特別卻來得合襯。

吸物--松茸蟹土瓶湯
湯物以和風的茶壺來盛載,並配上一小碗砵用來喝湯,但可能是自己用不慣,感覺有點難以飲用。湯料矜貴豐富,以松茸加上蟹肉製作湯物,味道濃郁卻清甜。連碗奉上青檸,可加入湯內,更顯清新,但個人來說認為不加青檸更喝到本身的鮮甜。

炸物--軟殼蟹天婦羅
除了薯條外,一向也不特別愛炸物,而這個炸軟殼蟹確實不錯。炸粉相當薄身,炸得香口,咬下去能感覺到其脆身。很多時候吃炸軟殼蟹只吃到炸殼,但這個咬到一半仍見到軟殼蟹的肉,不乾身,亦不油膩

燒物--燒鱈場蟹腳
這個燒物是我整晚最愛的! 一大條蟹腳活現在我眼前,令我食指大動! 店方相當貼心,上桌時已把殼剥開,令客人吃得無後顧之憂。蟹肉肥美,燒得十分香口入味。拌碟的溏漬栗子亦是亮點,十分香甜美味! 唯一美中不足是蟹腳有點黏殼,要挑起來吃需要多一點耐性。

食事--鱈場蟹火鍋烏冬
最後的主菜是烏冬鍋,如不飽肚的人吃完這個總會飽吧! 鍋內有蔬菜,豆腐,冬菇,金菇,粉絲和主角蟹肉,是溫暖的滋味! 溫馨提示一下:蟹肉需要盡早吃,否則一直滾會過老而變得"鞋"口啊! 烏冬是扁身的,口感彈牙,友人連我的份也吃上一大半。

甜品--黑糖蕨餅
沒有甜點怎算是完滿的一餐? 黑糖蕨餅來得正好,配上小黃菊,十分合襯。雖說是黑糖,味道不會過甜,黃豆粉正好中和了甜度,口感煙韌,正是我所愛!
和風蟹宴
這樣八道菜的一頓飯,只是$860/一位如預先訂座和付訂金,只需$680/一位,卻可享用高質的蟹肉宴,怎能錯過呢? 當然如你不喜歡這樣的套餐,也可個人喜好散叫的,但價錢相信會沒那麼划算。

這晚,已盡我所能地吃,幸好同行友人吃量較大,自己真的很滿足了。
和風蟹宴
2017-11-21 922 瀏覽
蟹真係我最愛食既海鮮黎, 一聽到有蟹宴就馬上流哂口水仲要係日式既蟹宴, 質素同味道都同港式既食法不一樣 燒鱈魚蟹腳神級蟹腳, 廚師細心的已經將呢個長蟹腳最礙事個d骨拆走, 我地只需要用快子輕輕咁將d蟹肉起出黎就已經可以享受到呢個燒蟹腳既味道, 我超鐘意呢道菜係因為d蟹肉係超級多, 只有蟹肉做主角所以可以盡情享受個蟹肉既鮮甜口感 鱈魚火鍋配烏冬呢個應該算係主食, 估唔到都幾好味, 鍋入面包含左好多不同既材料, 有菇有蟹有紅薯粉, 最後仲可以落埋個烏冬, 吸哂成個煲既精華!! 黑糖蕨餅呢個係日本好出名既蕨餅, 口感軟熟而且味道好香甜, 但又未到甜到漏, 所以一客4個既蕨餅都可以輕鬆食哂, 完全唔覺得過甜既味道!!
蟹真係我最愛食既海鮮黎, 一聽到有蟹宴就馬上流哂口水
仲要係日式既蟹宴, 質素同味道都同港式既食法不一樣

燒鱈魚蟹腳

鱈魚火鍋配烏冬

2017-11-14
  • 黑糖蕨餅
  • 鱈魚火鍋配烏冬
  • 燒鱈魚蟹腳
2017-11-21 694 瀏覽
大家都知係香港食海鮮一係就唔新鮮一係就食唔飽今次竟然比我食到間好味得黎又食得飽既蟹宴!! 蟹肉沙律呢度既蟹肉沙律唔係用蟹柳當蟹肉, 係真係有蟹肉架, 仲要係鋪滿左係沙律上面, 本身既蟹肉味道已經係最佳既調味料, 呢個蟹肉口感上係好鮮甜, 同埋蟹味都幾重下 松茸蟹湯呢個既飲法都比較特別, 係將d湯倒落去個碗仔度, 好似沖茶一樣, 幾特別既體驗, 而入面既材料都好多同埋好新鮮, 我食到既有蟹肉, 菇同埋雞肉, 所以湯既味道都好濃同埋好出下!! 軟殼蟹天婦羅天婦羅配沙律醬真係一個超級夾的組合, 甜甜的口感令到炸物減少左個油膩味道既口感, 取而代之既係好清新既甜味, 呢個軟殼蟹份量唔算多, 不過因為個殼都食得, 所以基本上係成舊可以食落肚
大家都知係香港食海鮮一係就唔新鮮
一係就食唔飽

今次竟然比我食到間好味得黎又食得飽既蟹宴!!

松茸蟹湯

2017-11-15
  • 松茸蟹湯
  • 軟殼蟹天婦羅
  • 蟹肉沙律
2017-11-20 9783 瀏覽
因公司在附近,所以我有時也會與同事到四季悦吃午市套餐,晩餐則是放題。得知最近它們晩市有個和味蟹逅餐,聽到我心動,下班後便約了寶寶來試試。以蟹為主題的八道菜,正價是 $860/位,但如果先預訂及付訂金就只需 $680/位,相對下更掋食,記著要預訂唷!第一道菜是蟹肉沙律,用了鮮甜的蟹腳肉,還有脆卜卜的蟹籽做成日清爽沙律,再配上和風柚子汁,酸酸的又帶果味,非常開胃。第二道菜是刺身,因之後的菜也全是蟹,所以先吃令口腔有清新感,味道較為清淡的刺身。有爽口彈雅的牡丹蝦、帶子和油甘魚腩。魚生厚肉、肥美、鮮甜,相當高質。第三道菜是有趣的松茸蟹士瓶湯,把湯用日式茶壺盛上,另外有個碗子讓你把湯倒進,一口一啖湯,好讓食客可以慢慢細緻地品嚐湯。湯底鮮甜好味,有蟹腳和雞肉。餐廳還奉上青檸,加點青檸汁更能把湯裡的鮮味更特岀。第四道菜是三文魚籽蟹肉蒸蛋。蒸蛋非常嫩滑,還有海膽的鹹香、鮮甜的蟹肉和脆口的大粒魚籽,味道豐富。原來底下還驚喜,竟然有日本年糕在底唷!因年糕無味,所以沒有搶去蒸蛋的味道,但煙煙韌韌的口感令蒸蛋更有層次感,很有創意。第五道菜是軟殼蟹天婦羅。粉漿的份量下得恰到好處,所以脆粉薄身,令軟殼蟹能保留其鮮

第五道菜是軟殼蟹天婦羅。粉漿的份量下得恰到好處,所以脆粉薄身,令軟殼蟹能保留其鮮嫩質感,沾上蘿蔔蓉和醬汁十分滋味。

第六道菜燒鱈場蟹腳。份量需不多但燒蟹很高質,表面燒得微脆,但又能保持蟹肉的鮮甜,再配上醒胃的糖梅醋,味道特别。

第七道菜是鱈場蟹火鍋配烏冬,也應該是最飽肚的一道。用的是蟹肩肉和蟹腳頭部份煮成,還有蔬菜、冬菇、粉絲和豆腐等配料在內,再吃滑溜的烏冬就完美了!

而最後一道菜就是甜品黑糖蕨餅。蕨餅的口感軟腍煙韌,像糯米糍一樣。用了黑糖所以味道不會太甜,吃完一份真想吃掉寶寶的那份唷。
2017-11-15
2017-11-20 7175 瀏覽
秋風起, 除了是三蛇肥外, 蟹亦開始肥美了, 所謂不時不食, 吃時令的食材, 就是吃它的最佳狀態, 準沒錯的, 所以知道四季悅推出蟹宴後, 朋友就訂位來吃, 原價$860, 落訂訂座後有折每人$680, 每次去日本都食蟹, 省回機票在香港食, 也是不錯的選擇。蟹肉沙律由松葉蟹腳拆肉出來, 皇帝級的食蟹享受, 啖啖蟹肉鮮味十足, 口感一流, 沙律菜亦很新鮮爽脆, 和蟹籽粒粒一起食, 多了一重鮮味, 配上和風柚子汁酸微微的很開胃, 也有很日本風味。油甘魚腩、牡丹蝦、日本帶子油甘魚腩淺紅色帶半通透, 入口爽甜, 肉質有緊緻彈性, 鮮味細緻, 魚油豐富; 日本帶子雖然不算很大隻, 但質素有保証, 食出鮮味無雪味; 牡丹蝦是當中我最喜歡的, 蝦肉雪白有光澤, 且很有肉感, 味道鮮甜, 肉質爽彈, 膠質重, 蝦的鮮香在口腔中徘徊。松茸蟹肉土瓶湯以茶壺來盛載湯和湯料, 是日本的傳統做法, 據說蟹用來煮湯會有少少腥味(其實我不覺得), 所以配上青檸, 加入湯內去腥, 湯滿滿是鮮味, 加了青檸更能提鮮, 松茸和鴻喜菇都是用靚貨, 蟹肉是用上連殼的鱈場蟹, 很矜貴, 怪不得湯頭這麼好喝了, 基本上全部湯

蟹肉沙律

油甘魚腩、牡丹蝦、日本帶子

松茸蟹肉土瓶湯
以茶壺來盛載湯和湯料, 是日本的傳統做法, 據說蟹用來煮湯會有少少腥味(其實我不覺得), 所以配上青檸, 加入湯內去腥, 湯滿滿是鮮味, 加了青檸更能提鮮, 松茸和鴻喜菇都是用靚貨, 蟹肉是用上連殼的鱈場蟹, 很矜貴, 怪不得湯頭這麼好喝了, 基本上全部湯料也可以吃, 即使煮完湯也不會很淡, 仍有鮮味。

三文魚子蟹膏海膽蒸蛋
一打開蓋, 嘩一聲, 蟹肉、蟹籽、海膽都是我的最愛, 這個配搭無得輸, 三者各有各鮮味, 互相輝映, 蛋蒸得很滑, 入口即溶, 特別的是最底有一層煙靭的年糕, 口感更豐富。

軟殼蟹天婦羅
在日本餐廳食炸蝦天婦羅多, 炸軟殼蟹天婦羅就比較少吃得到, 外面吃到的軟殼蟹通常就只有一層殼, 沒什麼感覺, 這一隻卻不同, 大大隻好有份量, 算幾多肉的了, 咬下去脆身又不覺油膩, 蘸上加上蘿蔔蓉解膩的天婦羅汁, 雖然怕熱氣卻停不了手, 令人欲罷不能。

北海道鱈場蟹腳燒
來自北海道的鱈場蟹,
烤過後好香, 蘸上果醋食, 別有一番風味, 很配服大廚能想到一蟹有這麼多的食法, 旁邊有來自日本的栗子, 也是秋天當造食材, 好甜的, 不容錯過。

北海道鱈場蟹鍋配稻庭烏冬
最後來個暖暖的鍋物, 以娃娃菜、小棠菜、冬菇、豆腐、粉絲及最重要的鱈場蟹拼湊成的鍋, 湯底有菜和蟹的鮮甜, 用小火燒著保持它的熱度, 材料都煮得恰到好處, 鱈場蟹好大隻多肉, 最後加上滑溜的稻庭烏冬, 非常飽足。

黑糖蕨餅
蕨餅做得超級soft, 和京都吃到的一樣, 加上黃豆粉, 風味十足, 能買走外帶回家吃嗎?

這一餐由頭到尾都是享受, 店員服務周到, 不只在日本吃到豐富美味的蟹宴, 香港也有這種水準, 實在給人驚喜。
2017-11-18 815 瀏覽
呢度系咗位於金鐘嘅四季•悅日本餐廳,由B出口去到只需唔夠五分鐘我哋就已經到咗喺今次嘅試食活動當中我哋俾邀請入到去佢哋嘅廂位, 環境十分寧靜而且有日本古典特色音樂配合至於禮貌方面職員都十分友善 而且佢哋會好細心咁自動地添荼頭盤係一碟蟹肉沙律, 顏色十分鮮豔,令人胃口大開, 蟹肉裏面充滿著海水味, 十分新鮮, 而且佢哋特製嘅醬汁令到 整道菜式都添色不少在菜式裏面還有刺身 油甘魚牡丹蝦帶子蒸物 三文魚子海膽蒸蛋吸物 松茸蟹土瓶湯燒物 燒鱈場蟹腳 甜品黑糖蕨餅值得留意的是 炸物 炸軟殼蟹配天婦羅以及食事 鱈場蟹腳火鍋配烏冬喺系呢個菜色佢配有特製嘅醬汁,食用時要將個醬汁淋上去, 蟹嘅鮮味加上 特製 醬汁嘅道,調製好的天婦羅漿, 既不會搶走天婦 羅口感,又帶出咗蟹同醬汁嘅鮮味。係食完炸物之後其實都感到略為飽感, 約六成飽左右。鱈場蟹火鍋配烏冬, 佢嘅湯底係以 鱈場蟹腳煮製而成,而烏冬是來自讚岐出產烏冬既添, 喺火鍋裏面佢仲有,冬菇 , 少量的韓式 粉絲,燒豆腐, 小棠菜,白菜 鱈場蟹等等配料, 豐富嘅菜式以及完善嘅 一對一 服務態度 都係值得我再來四季•悅嘅原因
至於禮貌方面職員都十分友善 而且佢哋會好細心咁自動地添荼

燒物 燒鱈場蟹腳
甜品黑糖蕨餅

值得留意的是 炸物 炸軟殼蟹配天婦羅
以及食事 鱈場蟹腳火鍋配烏冬

係食完炸物之後其實都感到略為飽感, 約六成飽左右。
2017-11-16 4667 瀏覽
和味蟹逅🦀「同咩人就食咩野😜」最近偽文青同同樣愛食蟹既朋友仔即興去左食蟹宴!鱈場蟹 刺身 海膽 都係我最愛😍.先付 鱈場蟹肉沙律新鮮沙律菜加埋豐富雪場蟹肉同蟹籽,非常清新既一個前菜,配埋個和風柚子汁勁醒胃。.刺身 油甘魚腩,帶子,牡丹蝦食日本野點少得刺身呢?依個Set 就有三款好鮮味既刺身,油甘魚腩非常新鮮,肥厚嫩滑,食入口甘甘甜甜,滑嫩多膠,成個口都充滿油花。帶子就細粒小小,不過都非常鮮甜,入口爽口彈牙。最後隻牡丹蝦又肥又大隻好甘甜,蝦肉緊實中充滿彈性,不錯。.蒸物 三文魚籽海膽蟹肉蒸蛋 依個蒸蛋真係不得不讚,好好味,一打開個蓋已經見到有一片海膽同好多三文魚籽,非常吸引,即刻舉起匙羹食野,點知一插隻羹入去,直接跌落底,個蛋係超.嫩滑,蒸到岩岩好,好似d 奶凍咁,好嫩口,配埋海膽三文魚籽入口鮮味到不得了,好好味,個底仲有小小年糕,好煙軔既收尾。.吸物 松茸蟹土瓶湯 食完d 頭盤啦,我地就飲左個湯,清清個口準備食主食。依個湯好特別咁用個茶壺裝住,好有特色。個壺入面有兩條蟹腳,同一d 菇,清清甜甜咁幾好飲,另外佢跟一粒既青檸加少少落去d 湯度好fresh😂.炸物 天婦羅軟殼蟹天婦羅,外層炸
先付 鱈場蟹肉沙律

刺身 油甘魚腩,帶子,牡丹蝦

蒸物 三文魚籽海膽蟹肉蒸蛋

吸物 松茸蟹土瓶湯

炸物 天婦羅
軟殼蟹天婦羅,外層炸得好鬆脆,入面d 蟹肉都處理得好好唔會好乾,幾juice,加少少蘿蔔茸落個天婦羅汁到食,一d 都唔會油膩。

燒物 燒帝皇蟹腳
成條燒鱈場蟹棒,不得了呀,上枱岩岩燒完既味道超級吸引。唔洗好多既調味料,就咁燒完食返佢個鮮味,啖啖肉好好食。跟碟上既汁我就嘛嘛地,有d 薑味酸酸甜甜咁。

食事 帝皇蟹火鍋
最後大家可能覺得唔係好飽,其實已經食到full full 地,佢仲有最後一度菜,就係鱈場蟹鍋啦,一開蓋兩大隻鱈場蟹鉗超吸睛。建議大家就夾佢出黎先,因為煮得耐會老。

個蟹肉一咬落去鮮甜滋味,蟹肉又厚身,好飽滿既蟹肉口感。鱈場蟹幾食真係唔錯,最後個湯加埋d 冬菇野菜超鮮甜,落個烏冬煮埋黎食,無得頂呀。

甜品 黑糖蕨餅
食完成餐已經好飽,本身對蕨餅都幾中意食,真係覺得無咩特別,煙軔軟綿,略為唔夠黑糖味,如果有少少黑糖汁就好啦🤤🤤
  • 蟹肉沙律
  • 燒鱈場蟹腳
  • 鱈場蟹火鍋配烏冬
  • 黑糖蕨餅
2017-11-16 814 瀏覽
四季悅唔單止晚市有放題食之外,最近仲係seasonal食蟹既好時機,見價錢唔算貴""所以襯新鮮就要食左先啦蟹肉沙律~已經清除所有殼,一絲一絲既松葉蟹肉mix埋新鮮既沙律菜,加上旁邊既醋醬汁加持!效果食出更惹味。又有蟹籽,口感食落天豐富!!order左幾款刺身, 牡丹蝦size大大隻,無雪藏到超冰凍既感覺亦無雪氣味,食出膠質地感覺非常好鮮甜就係咁簡單帶子細緻綿綿,入口順滑松茸蟹土瓶湯,瓶身非常熱~吃時候小心整親!!加上點點既青檸汁入湯內,更感鮮味,散發出獨一無二既味道!內有松茸,豆腐,蟹腳等,湯頭好清甜帶點青檸味!加上放入杯仔飲用,更有特式 三文魚子海膽蟹肉蒸蛋,看上來已經非常吸引了吧!??食落更驚喜蟹既鮮味全完融入白滑既蛋內,蛋一 d都唔老火喉控制得好嗎toping加左三文魚籽,海膽!更矜貴海膽份量大大片,應屬加拿大海膽~甜味甘香!正呀炸軟殼蟹天婦羅,粉漿非常薄,而且唔會食到食口油膩感蟹帶少少膏,食起黎更好味 天婦羅汁加上蘿蔔蓉作調味,無得輸!

鮮甜就係咁簡單
帶子細緻綿綿,入口順滑

三文魚子海膽蟹肉蒸蛋,看上來已經非常吸引了吧!??
食落更驚喜
蟹既鮮味全完融入白滑既蛋內,蛋一 d都唔老
火喉控制得好嗎
toping加左三文魚籽,海膽!更矜貴
海膽份量大大片,應屬加拿大海膽~甜味甘香!正呀

炸軟殼蟹天婦羅,粉漿非常薄,而且唔會食到食口油膩感
蟹帶少少膏,食起黎更好味
天婦羅汁加上蘿蔔蓉作調味,無得輸!