2025-05-30
【深水埗區】【What The Pho】又係一個去南昌嗰邊做義工嘅星期一,辛苦中午時間美女朋友都特登走過嚟搵我食飯,令我大為感動。不過如果想食嘅係生牛肉湯河,應該係去越式餐廳而非泰式。午市套餐就有 $74 嘅「生牛肉河粉」畀佢選擇,見佢個樣都食得滿意,咁味道應該唔差嘅。而我就食 $84 嘅「WTP火車頭湯金邊粉」,其實就好似牛嘅大雜燴咁,乜都有,粒牛丸質素就普通咗啲,不過勝在種類夠多,瑕不掩瑜,冇得同越南嗰啲比㗎喇。小食我哋都各叫咗一款,share 食。首先係 $28 嘅「越式炸蝦餅」兩件,普普通通,冇乜特別。反而之後都係 $28 兩件嘅「燒牛肉蝦片」係喺炸蝦片上面鋪啲燒牛肉,又幾邪惡、幾特別嘅。嘢飲佢就加 $20 飲熱「越式滴漏咖啡」,佢話正正常常囉,我就加 $22 飲「冰糖雪梨生薑蜜」,正常發揮,冇乜亮點嘅。加埋一埋單 $282,正正常常嘅一餐囉。。。(地址:深水埗深旺道28號V Walk 2樓L2-107號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlov
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #深水埗 #南昌 #囍越 #WhatThePho #WTP火車頭湯金邊粉 #生牛肉河粉 #越式炸蝦餅 #燒牛肉蝦片 #越式滴漏咖啡 #冰糖雪梨生薑蜜 #1am1766 #1ambackup