2023-03-12 401 瀏覽
即興黎堅尼地城食飯。19:00見到呢間勁多人等位,佢係Michelin Guide 2018-2021,就等埋一份試下係咪好好食。等左1個鐘多d終於可以入坐。我們叫左個大澳蝦乾肉餅煲仔飯、香芋油鴨煲、魚湯鮮菌浸豆苗、清蒸筍殻魚,蒜蓉粉絲蒸蟶子餐廳標榜自己無味精,食落都真係無咩味精既。個湯都算甜,鮮菌唔會話落牛油炒過,無咁肥,份量都多。個蝦干好香,佢既煲仔飯應該係招牌,食落都真係好正。佢既飯係粒粒分明,有d煲仔飯個水米比例唔好就會太爛,佢係剛剛好;因為水米比例ok, 加上火喉既掌握不錯,到底既飯焦都好脆口(我試過食d爛飯既飯焦好痴牙),同埋佢真係有焦香,唔係燶左會苦,佢個煲仔飯既技巧真係好好想食下貝類,得返蟶子,$60一隻,黎到見到係蟶子皇,價錢都算公道,洗得乾淨,大隻又甜,好食我由細到大食既油鴨/臘鴨都好咸又乾爭爭,所以我一直都覺得只係拎個咸香吊味。見佢有油鴨芋頭煲覺得d芋頭應該好香好食,就叫左個。點知黎到個油鴨一d都唔咸,雖然較硬身(始終係風乾野),但都可以食啖啖肉。推返左由細到大油鴨係咸到pk 即觀念,我覺得都真係好好食。筍殻最後先黎。平時少食呢種魚,$198我覺得價錢都可以接受,

魚湯鮮菌豆苗

大澳蝦乾肉餅煲仔飯

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

香芋油鴨煲

清蒸筍殻魚

筍殻最後先黎。平時少食呢種魚,$198我覺得價錢都可以接受,叫左條。佢蒸到超滑,魚皮無鱗,啖啖肉勁大條。我覺得蒸魚最緊要就係唔好過火,唔好過咸。佢2樣都合格,正

總結我覺得佢價錢算公道,真係無味精,份量算多,無茶錢,無加一,味道好食。等一個鐘我覺得都ok
2023-03-12
70 分鐘 (堂食)
魚湯鮮菌豆苗
大澳蝦乾肉餅煲仔飯
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
香芋油鴨煲
清蒸筍殻魚
2023-03-12 360 瀏覽
最近同朋友傾計話有間煲仔飯好鬼好食😋,為食嘅我地緊係忍唔住去試下啦~ 做下功課得知依間餐廳係區內非常出名🍴,更獲米芝蓮連續兩年推介,每一日都大排長龍呀!估唔到嘅係呢間煲仔飯可以電話訂位,大家想試嘅話記得提早訂定位先啦👍🏻-椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136事前做功課得知依間餐廳最出名嘅係椒鹽鮮魷🦑同煲仔飯🍲,咁難得嚟到緊係要試一試佢啦~ 首先試椒鹽鮮魷🦑 ,一咬落去外皮好脆身🤤,會聽到咔嘅爽脆,粉漿唔厚,肉質都好嫩😋九肚魚🐟同樣炸得好脆,唔會過重椒鹽味,又食到魚嘅香味👃🏻而且兩樣餸嘅份量都俾得好足,上菜時保持到溫度,唔會炸定放係廚房太耐而變凍變淋,不愧係招牌菜之一呀🤩-白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98跟住就叫咗個白鱔滑雞飯🍲 ,入面嘅材料都幾足,白鱔食落爽口同埋好香😍,不過就略嫌唔夠肥美🙈,至於雞肉就相當嫩滑😋,大大舊咬落去又香又有滿足感😆,而煲仔飯最最最重要嘅飯焦都有好多呀!啲飯焦啱啱好,唔會食到有燶味之餘又香脆🤤,正呀喂!-窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個
椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚

白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98
白鱔滑雞煲仔飯

窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98
仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個底仲有好多飯焦,卜卜脆好正🤩
P.S. 由於煲仔飯係即點即做,大約要等20分鐘左右~
窩蛋牛肉煲仔飯

魚湯鮮菌娃娃菜🥬 - HKD 70
最後就緊係叫返個菜🥬嚟健康下啦😚~ 依度時菜同湯底嘅選擇都相當多📋,我地叫咗個魚湯鮮菌娃娃菜🥬 ,菜同菇都幾新鮮,而且份量都相當多👍🏻,我地食到最後都差啲食唔哂🙊,湯底飲落就比較清,唔會太重魚味,今餐食咗咁多熱氣野,依道菜用嚟清下腸胃就一流啦,而且70蚊咁多料嚟講性價比都幾高~
魚湯鮮菌娃娃菜

今次依間餐廳衛生環境都比想像中整潔🧹,店員態度都尚算友善無黑面😏,因為店舖座位唔算多,所以繁忙時段可能需要搭枱,而且長期都有好多慕名而來嘅食客及旅客係度等位,所以記住要訂位先呀😁~
10 分鐘 (堂食)
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚
白鱔滑雞煲仔飯
窩蛋牛肉煲仔飯
  • 椒鹽九肚魚
2023-03-11 287 瀏覽
尋日放學又去左食煲仔飯,今次試嚐囍,叫左個臘腸白鱔排骨煲仔飯,之前以為出名同唔出名既煲仔飯其實都係差唔多,點知去完間唔出名既食完,發現原來差好遠,嚐囍係屬於出名既水準,係幾好食😋白鱔幾滑,排骨入味🧡🧡,peppar細個好唔鐘意食煲仔飯,係大個左唔知點解有一日突然好鐘意食,可能個人老左🥹🥹呢間嚐囍有點心食,叫左個豉汁蒸鳳爪,無咩特別,正常酒樓操作🤣仲叫咗個椒鹽白飯魚拼魷魚,唔知係咪因為遲到,擺耐左未食,peppar覺得麻麻地,唔係幾好食,完全唔脆,可能因為唔係間鋪頭既招牌菜😢😢

🌸小編好中意食港式地道野,見到最近好多媒體都介紹中西區出名既煲仔飯,小編都揀左其中一間近堅尼地城站既米芝連煲仔飯試下🤩-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍚 白鱔排骨煲仔飯加臘腸 $𝟗𝟖+$𝟐𝟐白鱔兩片,有𝐝少,排骨𝟓件同臘腸6片左右,米飯粒粒分明,口感煙韌,店員告知落豉油後再焗飯𝟑𝟎秒,相信係等飯焦形成🤩老實講小編唔識評論呢個煲仔飯,覺得有𝐝普通,醬汁分量亦都未能做到覆蓋每粒飯,主打白膳分量少,排骨少柴,臘腸就係臘腸味,加埋好似冇預期中米芝連應有既驚為天人🤷🏻‍♀️不過朋友話呢個係好食既煲仔飯,小編當食左次好港式風味既一餐🫢-🦑 椒鹽鮮魷併九肚魚 $𝟗𝟖+$𝟑𝟖加$𝟑𝟖就可以食到兩款👍🏻不過魷魚好淋,口感唔爽口,但係小編食落覺得可接受。九肚魚正常發揮,但係食落都唔係好脆身,試一次就夠-🥬 蒜蓉油麥菜 $𝟔𝟓菜都幾新鮮,有鑊氣👍🏻-🥛黃金炸鮮奶 $𝟐𝟖好香奶味,炸皮都算薄,熱食好味🙆🏻‍♀️-排隊大概𝟑𝟎-𝟒𝟓分鐘就入到座,煲仔飯飯底粒粒分明係幾出色,但係小編個人覺得無驚艷到會「哇,好好味」😂 試一次係可以接受的🙆🏻‍♀️📍 嚐囍煲仔小菜 (西環)西環堅尼地城北街25號地下環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍚 白鱔排骨煲仔飯加臘腸 $𝟗𝟖+$𝟐𝟐
🦑 椒鹽鮮魷併九肚魚 $𝟗𝟖+$𝟑𝟖
🥬 蒜蓉油麥菜 $𝟔𝟓
菜都幾新鮮,有鑊氣👍🏻
🥛黃金炸鮮奶 $𝟐𝟖
好香奶味,炸皮都算薄,熱食好味🙆🏻‍♀️

📍 嚐囍煲仔小菜 (西環)
西環堅尼地城北街25號地下

環境:🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
2023-03-11 154 瀏覽
星期五晚睇完戲試食人氣煲仔飯等位人數唔多 但等二人位 等左成粒幾鐘由9點等到10:20後面都已經無人排隊 眼見裏面有吉枱但啲職員完全唔理我哋繼續由得我哋等等我哋親口問嗰個所謂經理先話俾我哋入去坐住四人枱先…如果有細枱就轉過去…黑色衫嗰個寸樣阿姐明知我哋等左勁耐都唔會主動過嚟落單叫佢落單態度差…開完單仲直接飛張單埋黎服務差態度差都算…諗住可以食到好味煲仔飯…叫左黃鱔飯+臘味田雞飯點知…兩個飯都好差跟足指示落左鼓油然後焗30秒一開蓋聞唔到香味…食落…飯無飯香….啲米煲到好乾好硬…啲臘味唔香…無油光…嗰啲臘肉乾柴一樣田雞味道一般…黃鱔差…就算落左豆鼓都完全唔好食…又唔香又唔滑…結論係唔會再幫襯…
星期五晚睇完戲試食人氣煲仔飯
等位人數唔多 但等二人位 等左成粒幾鐘
由9點等到10:20
後面都已經無人排隊
眼見裏面有吉枱
但啲職員完全唔理我哋
繼續由得我哋等
等我哋親口問嗰個所謂經理
先話俾我哋入去坐住四人枱先…
如果有細枱就轉過去…
黑色衫嗰個寸樣阿姐
明知我哋等左勁耐都唔會主動過嚟落單
叫佢落單態度差…開完單仲直接飛張單埋黎
服務差態度差都算…
諗住可以食到好味煲仔飯…
叫左黃鱔飯+臘味田雞飯
點知…兩個飯都好差
跟足指示落左鼓油然後焗30秒
一開蓋聞唔到香味…
食落…飯無飯香….啲米煲到好乾好硬…
啲臘味唔香…無油光…嗰啲臘肉乾柴一樣
田雞味道一般…
黃鱔差…就算落左豆鼓都完全唔好食…
又唔香又唔滑…

結論係唔會再幫襯…
2023-03-10
80 分鐘 (堂食)
2023-03-02 292 瀏覽
雖然秋風未起但夜晚經過嚐囍就想食返次煲仔飯,仲重拾返讀U嘅回憶 ʘ‿ʘ不過最開心係夜晚十點幾都仲有餐廳提供飯同點心食📌白鱔臘腸煲仔飯 ($98)🍲由落單到上菜,需時30分鐘,而且中間因為落錯單而等得更加耐。不過一開煲蓋就熱辣辣咁冒曬煙、臘味飄香,真係冇得輸🥺食之前記得落些少香甜豉油再焗多30秒๑˃̵ᴗ˂̵)و❤️白鱔肉厚,臘腸不算出色,但質素不錯見到煲底仲有金黃色的飯焦,薄脆如米餅煲仔飯的款式都好多,但均是以傳統的配搭為主(例如白鱔、蒸雞、排骨等等)另外仲叫了一籠燒賣食返一盅兩件超幸福◉‿◉-----------Sheung Hei features luscious bites of claypot rice in tons of variations, I visited the restaurant at late night and some good old memories in my university life are brought back!🎞️๑˃̵ᴗ˂̵)و📌Clay pot rice with Chinese sausage and Eel ($98)🍲Each cla
不過最開心係夜晚十點幾都仲有餐廳提供飯同點心食

📌白鱔臘腸煲仔飯 ($98)🍲

食之前記得落些少香甜豉油再焗多30秒๑˃̵ᴗ˂̵)و❤️
白鱔肉厚,臘腸不算出色,但質素不錯
見到煲底仲有金黃色的飯焦,薄脆如米餅

另外仲叫了一籠燒賣食返一盅兩件
超幸福◉‿◉

-----------

Each claypot is fired to order - it took my steaming bowl 30mins to get done. But it is worth the wait. Toppings are umami-packed and nicely cooked, the sauce gives an aromatic fragrance that will whet your appetite and enhance the flavour of the eel.

Last but not least, remember to scoop up the rice so to pry off the prized toasty crust at the base of the pot!🏌️
2022-09-21
2023-03-01 229 瀏覽
📍Sheung Hei Michelin Guide Restaurant A seriously popular restaurant in Kennedy Town. Waited for 2 hours to give it a try. But hmmmm I am not so sure about it. Came especially for their pot shark fin. The amount of shark fin was generous but then the broth was not rich enough. It’s thick but lacks flavor so I am not sure if they used some kind of thickening agent or not to thicken the broth. I would rather add a few hundred and go to 尚興 instead.For the claypot rice, I personally prefer 坤記煲仔飯 mor
📍Sheung Hei

Michelin Guide Restaurant

For the claypot rice, I personally prefer 坤記煲仔飯 more. Just a matter of preference. I think 坤記’s rice and soya sauce are better and they do better on the cooking time too.

As for the two dishes, the 椒鹽九肚魚拼鮮魷 and the sweet and sour pork were big nono. I better go back to 星記 instead.

Price: HK$700 pp (dinner)

Revisit: 6/10
2023-02-27 227 瀏覽
這家潮式茶樓有著濃厚的歷史氛圍,菜單上的傳統美食更是讓人垂涎欲滴。其中,黃金糕是一道不容錯過的招牌美食,份量十分豐盛,口感煙韌,帶著濃濃的糖香,回味無窮,讓人不禁一試再試。此外,煲仔飯也是這家茶樓的特色,朋友因此慕名而來,等待時間略長,但一口咬下去,米飯入口即化,配上香噴噴的肉菜,讓人感受到傳統潮汕美食的風味。雖然味道並未超出預期,但還是值得一試。相比之下,炸鮮奶的味道就較一般了,雖然炸得酥脆,但是口感略有些油膩,缺乏驚喜。不過,如果喜歡潮州小吃的朋友仍然可以一試。總體來說,這家潮式茶樓的傳統美食值得一試,尤其是他們的黃金糕和煲仔飯,讓人感受到濃濃的傳統氛圍,尤其是對於喜愛傳統美食的朋友。雖然有些菜品的味道一般,但還是可以一試,體驗這家舊茶樓的獨特風味。

👆🏻【全港Top10煲仔飯🥳】米芝蓮大推|西環嚐囍👩🏼‍❤️‍👨🏻必食臘味滑雞飯😚出色梅菜扣肉煲🥳蒸勝瓜有海鮮味|排足45分鐘|西環美食|自費食評|真實食評|粵語中字|4K Eng CC椒鹽九肚魚很脆很熱裡面沒有很多骨有時有些九肚魚有骨嘛 好食剛才沾了醬汁呢我覺得更好吃有點好像避風塘的炸蒜挺香口的如果沾醬汁一起吃更能提鮮 正!有多久沒有吃梅菜扣肉梅菜扣肉暫時吃了豬肉豬肉好吃 因為有些八角跟平時是有點分別都挺鹹 因為煲仔飯還沒來裡面的八角比我想像中多梅菜好吃因為梅菜呢 吸了很多汁 不會鹹蒜蓉粉絲蒸勝瓜聞上去好香 蒸魚醬油有蒸海鮮味道的香味粉絲吸收了醬油像是在吃蒜帶子的感覺吸收了蒜蓉和醬油的味道蒜蓉的鮮味粉絲吸收了醬油喜歡吃魚香茄子啊這個香味是剛剛好啊醬汁也夠啦肉碎都多都會多蒜頭可能要煮一煮蒜頭再放下 落火去煲會再正一點臘味滑雞飯熱辣辣喔嗅上去 豉油味很香飯不會過硬軟硬程度剛剛好啊幸好他們提供的豉油都足夠有時候吃煲仔飯豉油不夠會需要要多一碗有小小辣椒絲不算很多吧會有豬肉臘味豬肉現在有飯可以送梅菜臘味好吃喔!送飯一流給些貼士大家來到先下單要等半小時Made to order

很脆很熱
裡面沒有很多骨
有時有些九肚魚有骨嘛 好食
剛才沾了醬汁呢
我覺得更好吃
有點好像
避風塘的炸蒜
挺香口的
如果沾醬汁一起吃更能提鮮 正!
梅菜扣肉煲

2023-02-05
梅菜扣肉煲
魚香茄子煲
2023-02-24 212 瀏覽
朋友推介呢間食煲仔飯,所以襯lunch再次過嚟西環,雖然佢鋪位好大,但嚟到都要等十零分鐘先入到去,舊式鋪頭預咗唔會坐得特別舒服,但佢都算闊落嘅我哋兩個人嗌咗蝦乾肉餅煲仔飯、咸水角、牛肉球、馬拉糕、煎韮茶棵同燒賣煲仔飯好好食,鼓油甜甜地,飯焦脆卜卜但唔燶,飯粒粒分明夠乾身,多蝦乾,肉餅都好夠大!咸水角上枱就凍嘅,有啲失望,但佢凍咗都好好食,如果熱同脆就perfect!韮茶棵啲餡好足,煎香啲會再好啲馬拉糕鬆軟,多啲蔗糖深色啲會再好食啲燒賣好大粒,好夠豬肉牛肉球冇影相,不過不失總括嚟講,煲仔飯一定會再食,同埋想嚟試其他點心

韮茶棵啲餡好足,煎香啲會再好啲

馬拉糕鬆軟,多啲蔗糖深色啲會再好食啲

燒賣好大粒,好夠豬肉

牛肉球冇影相,不過不失

總括嚟講,煲仔飯一定會再食,同埋想嚟試其他點心
2023-02-23 205 瀏覽
我已經好耐無嚟嚐囍,我記得第一次食雖然服務態度都係咁上下,但食物真係幾好。今次再來,真係好失望!食物入面幾樣都有頭髮 真係見到都想嘔以為第一碟椒鹽九肚魚有頭髮就算再嚟蓮藕餅又有 再嚟煲仔飯又有🙂落單煲仔飯只可落一次 🤔落單個阿姐啲態度勁差 又扮聽唔到 收銀個個最後門口帶位個個總搞笑,我知得90分鐘我地總有15分鐘,傾傾吓無啦啦殺父受人咁敲敲佢個手錶,一臉唔耐煩同我地講:「你哋夠鐘啦!」我地就快快脆脆食埋啦,佢轉頭唔夠1分鐘又行過嚟一面唔耐煩望住?阿姐 我食飯緊係傾偈,我又未過鐘 你想我點?最後都費事煩 即刻走咗⋯頭也不回 不用再山長水遠過嚟🙂

今次再來,真係好失望!
食物入面幾樣都有頭髮 真係見到都想嘔
以為第一碟椒鹽九肚魚有頭髮就算
再嚟蓮藕餅又有 再嚟煲仔飯又有🙂

落單煲仔飯只可落一次 🤔
落單個阿姐啲態度勁差 又扮聽唔到 收銀個個

最後門口帶位個個總搞笑,我知得90分鐘
我地總有15分鐘,傾傾吓無啦啦殺父受人咁
敲敲佢個手錶,一臉唔耐煩同我地講:「你哋夠鐘啦!」

最後都費事煩 即刻走咗⋯
頭也不回 不用再山長水遠過嚟🙂
呢個秋冬都冇食過煲仔飯, 難得有一日可以早到西環, 可以唔洗排隊食到人氣米芝蓮推介嘅煲仔飯,之前食過一次最難忘都係蒜蓉粉絲蒸娃娃菜, 今次當然要encore鵪鶉蛋燒賣 - 製作煲仔飯需時, 食住點心等就最適合, 個人幾欣賞用燒賣皮包住粒鵪鶉蛋, 而唔係放係最面, 可惜呢家節省成本工場製作, 傳統點心越嚟越少蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 - 娃娃菜上面鋪滿粉絲同金銀蒜, 娃娃菜清甜, 蒜蓉香濃惹味, 粉絲索哂精華, 個人必食推薦白鱔黃鱔滑雞煲仔飯 - 貪心要咗3個餸, 本身好鍾意白鱔同黃鱔, 加埋滑雞嘅雞油更香糯, 上枱自己加偏甜豉油再焗半分鐘就可以, 直接剷底都有香口飯焦, 難怪入選米芝蓮推介長期人氣

鵪鶉蛋燒賣
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜

鵪鶉蛋燒賣
蒜蓉粉絲蒸娃娃菜
2023-02-14 328 瀏覽
呢間被喻為「全香港最佳煲仔飯」嘅餐廳,不枉我排咗接近兩個小時先可以入座。雖然就話人多為患,食客係門口排晒隊,但店員嘅服務同埋安排入座個時都好有禮貌,入到去坐都有餐具同熱茶洗碗,有晒一貫中式茶樓規格,睇得出有水準!黎到當然食最出名的蠟味煲仔飯,米飯就用平時屋企食開的泰國絲苗米,煮得唔會太淰或者太硬,仲要粒粒分開,好有飯香!啲米飯仲要吸收咗潤腸、蠟腸同蠟肉嘅油香,配埋一啲飯焦香味,簡直係完美嘅配搭,鐘意食飯焦嘅人一定不可以錯過。另外,嗌咗一碟椒鹽鮮魷同埋牛肚魚,鮮魷炸得唔太老,外層夠脆身,必叫!
蠟味飯

椒鹽鮮魷+牛肚魚
2023-02-04
120 分鐘 (堂食)
蠟味飯
椒鹽鮮魷+牛肚魚
  • 椒鹽鮮魷
2023-02-03 492 瀏覽
今朝幫襯左一間喺堅尼地城嘅名店,除咗夜晚食煲仔飯大排長龍之外,其實佢啲點心都好出名,基本上都係要排隊等位嘅。佢都有好多款點心俾我哋揀,但係得兩個人食唔到咁多,最後喺咁多款點心之中篩選出四款,分別有叉燒包、牛柏葉、鵪鶉蛋燒賣同埋煎馬蹄糕。佢呢度嘅鵪鶉蛋燒賣粒鵪鶉蛋啊係包埋喺燒賣皮入面,味道唔錯,真係好耐冇食過,因為唔係好多地方有得食。薑蔥牛柏葉又係細細個嘅懷舊味道,不過佢呢度嘅牛柏葉份量就比較少,下面托起牛柏葉嗰啲蘿蔔就好大舊,最衰就係啲蘿蔔冇乜味兼唔好食。叉燒包都做得幾靚,啲餡都唔錯,有叉燒粒。煎馬蹄糕就好似油咗少少,件糕嘅質素幾好,馬蹄粒好香爽。

叉燒包都做得幾靚,啲餡都唔錯,有叉燒粒。
煎馬蹄糕就好似油咗少少,件糕嘅質素幾好,馬蹄粒好香爽。
在堅尼地城睇完早場毒舌大狀,已是十二時半。戲院傍,便是這一間尚囍飯店。非常出名煲仔飯,點心等等。去到時,非常多人,沒有枱。侍應便寫張紙仔,叫我們在出面等。也不是等了很久,大約十五分鐘左右,侍應便叫我們行入去到最尾。因全飯店都是人,我們便問其中一位店員,我們的枱是在哪裏呢?這位店員(穿全黑的,應不是製服,也應該是該店舖比較高級的員工,可惜態度非常差,亦非常冇禮貌。很"寸"地回覆我們, "哪一個是人叫你們入嚟的,你們便去問番他吧"!!! 一些想幫你的感覺都沒有呢!我們終於知道我們的座位,一張大圓枱,全是搭枱的,是香港茶樓的特色。我們便點了一個素玻璃蒸餃,鹹水角,再加了一個臘腸潤腸排骨煲仔飯。等了十分鐘左右,先上點心。鹹水角,還是熱的,皮炸得剛剛好又不是太甜,熱辣辣,應是即叫即做。蒸餃的玻璃皮,點心師傅是有水準,可以看穿餡料,是蒸得剛好,餡料都很多,又是一個讚。再講這店出名的煲仔飯,這個煲又不是太大但又不是太細,每煲都有飯焦,夠火力,煲得剛剛好,有飯焦但飯焦又不是黐底,又不是太硬,的確有師傅名不虛傳的功力。講食物的質素,我覺得是可以比美高級食店。當然這店是做街坊生意,食店內的座位和佈置,當然
講食物的質素,我覺得是可以比美高級食店。當然這店是做街坊生意,食店內的座位和佈置,當然不及一線高級的飯店,也不可以說是坐得舒服,應該是食完便走這一路線。這兩點也是可以接受的。剛剛過了三年的Covid, 全港食店的生意是非常難做的,這店可維持到現在,也算是捱得住?可惜一經過艱難的時期,剛剛才回復正常,服務態度又變得那樣差?真是不可思議?我不知道這位穿黑衫的員工是什麼人,如果只是一位打工的員工,那可以算是"倒老闆米"! 希望可以改善一下服務的態度。但如果這位黑衫的女士,是老闆之一,那便冇辦法了。
煲仔飯,點心
2023-02-03
15 分鐘 (堂食)
煲仔飯,點心
  • 臘味排骨煲仔飯